Typer av armborst – Din kompletta guide om armborst

Du funderar på att ge dig ut i bågskytte och du är säker på att du vill ha ett armborst, men det är ungefär så långt in i beslutsfattandet som du har kommit. Det är viktigt att veta om typerna av armborst så att du kan välja den som är bäst lämpad för din nivå av bågskytteupplevelse. Vilka armborstalternativ har du?

Här är typerna av armborst:

  • Armborst för gevär
  • Upprepande armborst
  • Armborst med framåtdragning
  • Omvänt-drag armborst
  • Pistolarmborst
  • Sammansatt armborst
  • Recurve armborst

Den här artikeln kommer att fungera som din kompletta guide om armborst. Du kommer att lära dig mer om varje typ av armborst samt få några tips om hur du väljer rätt armborst för dig. Fortsätt läsa!

De 7 typerna av armborst: Vad du behöver veta

Armborst för gevär

Börjar på vår lista är gevärarmborst, som heter sådant eftersom det har precision som liknar ett gevär. Gevärsbågar är idealiska för jakt och har en fotdragare, en fiberkropp och ett sikte som gör målspelet enklare. Många armborst är designade för långdistansskjutning någonstans i bollplanken på 250 fot. Detta ger dig fördelen, eftersom du kan gömma dig i buskarna eller på annat sätt hindra dig själv och slå ditt jaktmål innan de någonsin vet vad som kommer.

Rälsens hastighet är en annan vinnande egenskap hos ett armborst. Skenan är gjord på ett sådant sätt att du kan skjuta ut fler bultar utan att oroa dig för att friktion saktar ner dig. När du väl genererar en bra hastighet med ett armborst, bör du kunna behålla den konsekvent. Mellan noggrannheten och hastigheten kan du se varför så många bågskyttar väljer en gevärsbåge.

Som om allt det där inte var bra, så är gevärarmborstets strömlinjeformade design också. Med en genomsnittlig bredd på sex tum är gevärsbågar väldigt smala, speciellt jämfört med de andra armborstarna på den här listan. Deras smalare form gör att du lättare kan manövrera gevärets armborst än andra typer. Tänk på att dessa bågar kräver mer kraft från användaren. Om du saknar styrka i överkroppen eller om du är ny på bågskytte, kanske du inte vill börja med ett armborst.

Upprepad armborst

Den andra armborststilen är den upprepande bågen, som har sitt ursprung i Kina. Detta antika armborst gynnades som vapen under de krigande staterna och var en gång känd som ett Zhuge armborst. Dess design har förbättrats och moderniserats för dagens bågskytt. Som sagt, du måste förutse att utseendet på ett upprepande armborst inte kommer att vara som du är van vid.

Repeterande armborst har ett magasin upptill som håller bultarna. Bultarna går genom armborsten nära en spak mellan magasinet och en rorkult. Du sätter rorkulten närmare dina höfter, drar i förens spak och laddar din bult.

Istället för att behöva spänna över din båge, placera den och sedan skjuta med två händer, låter en repeterande armborst dig göra dessa uppgifter på egen hand. Jämfört med andra armborst kan din eldhastighet förbättras, ibland med så mycket som tre gånger. Om du vill göra snabba, konsekventa skott, är en upprepad armborst en bra satsning. När du väl har vant dig vid den intressanta designen och funktionen skulle vi säga att ett repeterande armborst kan vara ännu lättare att använda för nybörjare än ett gevärsborst.

  Vad är skillnaden mellan ett spinnspö och ett baitcastingspö?

Att använda en repeterande båge är vanligtvis mycket mekaniskt. Efter ett tag med denna båge kan du bli uttråkad av den. Det är rättvist med tanke på att ett repeterande armborst handlar mindre om teknik än andra typer av armborst.

Framåt-dra armborst

De nästa två typerna av armborst som vi kommer att diskutera är i samma veva men delar dock få likheter. De är bågar med framåtdragning och bakåtdragning. Vi börjar med den konventionella dragnings- eller framåtdragningsarmborsten, som visserligen anses vara den svagare av de två bågarna, men som ändå kan vara praktisk för vissa applikationer.

Kraftslaget för en armborst med framåtdragning är cirka 13,5 tum, vilket leder till en avfyrningshastighet på 350 fot per sekund. För de som är nybörjare inom bågskytte är det här inte en dålig båge att börja med, även om du inte kommer att hålla fast vid den för alltid. Dess lätta känsla ger denna båge lätt manövrerbarhet, vilket också vinner poäng bland nybörjare. Som sagt, bågen tenderar att kännas tyngre framtill, och nej, det här är inte bara din fantasi. Risern är nära pipans framsida så armborstens balanscentrum är också framåtvänd.

Som helhet är armborst med framåtdragning stabila med god precision och hyfsad hastighet. Jämfört med armborst med omvänd dragning, kommer du att spendera mindre pengar på en båge med framåtdragning. Även detta kommer att tilltala nybörjare som inte är säkra på om de kommer att hålla fast vid bågskytte och inte vill spendera för mycket pengar på en båge eller annan utrustning ännu.

Omvänd-Draw Armborst

Nu när du bättre förstår hur armborst med framåtdragning fungerar, kan vi diskutera omvända pilbågar. För att upprepa, dessa armborst betraktas som den överlägsna av de två. Varför är det så? Av en mängd anledningar, egentligen.

Vi nämnde i förra avsnittet att problemet med framåtdragande armborst är deras frontlutande balans, vilket kan göra dessa bågar lite knepiga för nybörjare att använda. Bågar med omvänd dragning har inget sådant problem eftersom stigaren är närmare mitten av bågens kropp. Du kommer att upptäcka att det är lättare att manövrera och balansera detta armborst när du behöver det.

Bågar med bakåtdragning har ett bättre kraftslag, eftersom deras är 15,5 tum i genomsnitt jämfört med en framåtdragande båge på 13,5 tum. Du har också större skjutkraft med en hastighet på minst 400 fot per sekund.

Den jämna avfyringen är en sådan egenskap som armborst med omvänd dragning är kända för. Du kan montera bågen utan så mycket dragvikt för att minska vibrationerna. Ju färre vibrationer, desto lättare är det att undvika noshopp så att siktet du ställer in i hårkorset inte rör sig från skott till skott.

Omvända bågar är kända för att vara extremt tysta, vilket är en funktion som jägare särskilt inte vill gå utan. Noggrannheten hos dessa armborst är också vanligtvis stor, vilket delvis tillskrivs den bättre balansen hos den omvända bågen samt den lägre vibrationshastigheten.

  Laglig ålder för att köra vattenskoter i Kalifornien

Pistolarmborst

Nej, pistolarmborst inkluderar inte en pistol och pilbåge i ett, även om det vore coolt. Istället heter dessa mindre armborst sådana eftersom de jagar pilbågar. Du kommer inte att få bra resultat med en pistolarmborst om du försöker jaga större djur, men för småvilt är detta en bra pilbåge att sträcka sig efter. Pistolarmborst kommer också väl till pass för målträning.

Med en dragvikt på cirka 80 pund och 165 fot per sekund av skjutkraft, är pistolarmborst definitivt inte den mest kraftfulla pilbågen på den här listan. Men de är nybörjarvänliga genom att deras funktioner är lätta att ta reda på. De flesta pistolbågar självkranar och har ett hållbart grepp så att dina händer inte glider när du gör ett skott.

Alla pistolarmborst inkluderar inte kikarsikten, men för de som gör det kommer du att märka förbättringar från skott till skott oavsett om du njuter av att träna utan att svettas eller försöker jaga. Vissa pistolbågar finns förmonterade så att du kan använda dem direkt ur lådan.

Sammansatt armborst

Den mest populära typen av armborst är den sammansatta bågen, så du var tvungen att förvänta dig att se den på den här listan förr eller senare. Dessa bågar inkluderar ett lyftsystem med remskivor och kablar som kröker benen när de dras. Detta lyftsystem kallas också för ett kamsystem.

Eftersom sammansatta bågar har så stela lemmar, använder lemmar inte lika mycket energi för att röra sig. Det gäller även vid fukt- och temperaturförändringar. Sammantaget får du bättre noggrannhet från de stela extremiteterna samt större energieffektivitet.

När du drar tillbaka på ditt snöre snurrar sammansatt armborsts kamsystem, men inte nödvändigtvis till samma radie varje gång. Det beror på införandet av ett yttre och ett inre spår för var och en av kammarna. Genom att rita din sammansatta båge kan du ändra kamspårets form och därmed ändra profilen på ditt dragslag. Detta är känt som släpp.

Sammansatta bågar är fördelaktiga på många sätt, men några problem kan göra dessa bågar mindre effektiva. Jämfört med andra typer av armborst, om du torkar eld, kan du förstöra din sammansatta båge mycket lättare. Du måste också ta mycket väl hand om dina strängar med en sammansatt armborst. Om de knäpper, behöver du en bågepress för att fixa de komplexa delarna av denna båge.

Recurve armborst

Den sista typen av armborst är recurve. Dess historia kan gå ännu längre tillbaka än det upprepande armborst, så du skjuter med ett stycke historia om du använder detta armborst. Bågens lätta kropp är kol, magnesiumlegering eller aluminium. Spetsarna på bågen svänger ut och bort, men det här är för mer än bara en tilltalande design. Stilen på recurve armborst håller också snöret där det ska vara.

Mellan sammansatta och recurve armborst väger den senare mindre och har större manövrerbarhet. Du kan ofta köpa recurve armborst med funktioner som sikte, kikarsikte och stabilisering för större noggrannhet. Innan du kan göra skottet måste du dock spänna strängen, vilket inte alltid är lätt med en recurvebåge. Du måste vara ganska stark för att dra tillbaka en av dessa bågar, speciellt om du är van vid sammansatta bågar.

  En lista över de bästa bågskyttebanorna i Seattle, Washington

Kortare bågskyttar kan också kämpa med recurvebågar, eftersom det är en större utmaning att spänna bågen på rätt höjd. Men utan kammar, när en recurvebåge väl börjar skjuta, gör den mycket mindre ljud än en sammansatt båge. Detta gör dock inte dessa pilbågar viskande tysta. De anses fortfarande vara högljudda, bara inte lika högljudda som sammansatta armborst. Du får några långdistansskott med en recurvebåge, så det kan kompensera för bruset!

Hur man väljer rätt armborst för dig

Du har precis lärt dig om några fantastiska armborst, men vilket är rätt val för dig? Här är några överväganden att tänka på.

Vikt

Hur mycket vikt du känner dig bekväm med att bära runt och stödja med överkroppen i timmar i sträck är upp till dig, men vikten är verkligen en viktig faktor när du köper ett armborst. Nybörjare vill inte känna sig överväldigade av en båge som är för tung för dem. Även mellanspelare ska inte behöva kämpa med extra vikt om det finns ett mer rimligt viktat armborst tillgängligt.

Vi rekommenderar att du provar några typer av armborst tills du hittar en vikt som smälter med din kropp.

Enkel användning

Vi nämnde att repeterande armborst är ganska nybörjarvänligt, liksom omvända armborst och till och med pistolarmborst till viss del. Du vill inte vara i över huvudet med en komplex armborst som en sammansatt båge om du är ny på bågskytte. Att lära sig alla kammar och remskivor kan frustrera dig och få dig att sluta innan du någonsin kommer igång.

Noggrannhet

Ingen av armborsttyperna vi diskuterade saknar noggrannhet, men vissa är mer exakta än andra. Kom ihåg att om du inte är nöjd med din armborsts noggrannhet kan du vanligtvis utrusta den med ett kikarsikte förutsatt att det inte redan följer med ett.

Eldkraft

Alla vill ha en kraftfull armborst, men du behöver inte alltid en. Om du bara tränar målträning eller jagar småvilt kan du hoppa över de mäktiga armborstarna och köpa en med hyfsad kraft istället. För de bågskyttar som använder armborst för att jaga storvilt bör bågens skjutkraft särskilt prioriteras.

Underhåll

Tänk långsiktigt när du väljer ditt armborst. Vissa bågar kräver mer avancerat underhåll än andra. Till exempel, sammansatta bågar har många rörliga delar, och var och en av dessa delar kommer att behöva vårdas vid en eller annan punkt. Recurve armborst anses vara mycket lägre underhåll i jämförelse.

Slutgiltiga tankar

Att köpa ett armborst som nybörjare kan vara skrämmande, men inte längre. Nu när du är mycket mer bekant med de olika armborsttyperna kan du fokusera på de egenskaper som är viktiga, som skjuthastighet, noggrannhet och användarvänlighet.

För ytterligare hjälp med att välja ett högt betygsatt armborst, kolla in våra topp 5 bästa armborst under $400!