Typ av giftiga växter vid camping (hur man identifierar och behandlar)

Ta ett djupt andetag och lukta på den rena luften ute i naturen. Bladgröna växter, vackra träd och ett överflöd av blommor gör utomhuscamping rolig och vacker, men det finns också fara som lurar runt nästa vackra växt.

Vilka är giftiga växter du stöter på när du campar och hur känner du igen dem?

Giftiga växter du kan stöta på när du campar och hur man känner igen dem:

  1. Poison Ivy – Du kan identifiera Poison Ivy genom den vinstruktur den använder för att klättra i träd och andra föremål, såväl som den ikoniska trebladiga formationen som växer fram från vinrankorna.
  2. Poison Oak – Poison Oak identifieras av de buskiga buskklasarna på marken. Bladformationerna liknar giftmurgröna, men lövens struktur liknar eklöv.
  3. Poison Sumac – Att identifiera gift Sumac kan vara svårt. Poison sumac ser vanligtvis öppna ut, bladen är ordnade i dubbla rader och bladen är ovala. Andra varianter av sumak är ofta felidentifierade som giftsumak.
  4. Poisonwood – Poisonwood finns i Florida och det är relativt lätt att identifiera. Bladen ser ofta hängiga ut som om trädet inte har fått tillräckligt med vatten och har en distinkt gul kant. Trädstammen har ofta svarta fläckar som rinner ut. Detta är giftet som kallas urushiol.
  5. Aconite – Aconite kan orsaka en allergisk reaktion vid beröring, men kan döda dig om du äter det. Denna växt kan bara kännas igen på de långa långa bladen och de hjälmformade blommorna som vanligtvis är blå eller lila. Denna växt producerar också en frukt som liknar torra ärtskidor.
  6. Förgifta Odört – Även om det är möjligt att ta upp gift genom huden, är den här växten farligast när den äts. Du kan identifiera gift Hemlock genom sin långa (6′-10′) stjälk som saknar hårstrån från den liknande men icke-giftiga Queen Annes Lace. Båda har vita blomklasar, men hemlocken har inte den färgade blomman i mitten. Hemlocken saknar också det håriga utseendet under de ormbunksliknande bladen som drottningen Annes har.
  7. Pokeweed – Pokeweed är farligt när det äts, och hundar och små barn äter dem vanligtvis. De är lätta att identifiera på de långa lila bärstjälkarna som gör dem så attraktiva för små barn.
  8. Larkspur – Larkspur är giftig om den äts. Lärksporre är faktiskt en vacker växt och kan kännas igen på de blå till lila färgade blommorna som är trattformade vid basen med en spridande blomning i slutet.

Vi har bilder och mer detaljer nedan.

Några av de vanligaste giftiga växterna du kan stöta på på din campingresa listas här. Om du rör, smakar eller försöker laga några av dessa växter kommer du att bli sjuk och behöva läkarvård. Om du inte omedelbart kan nå en akutmottagning, ring National Poison Hotline på 1-800-222-1222 var som helst i USA.

  Kan två personer sova i ett enpersonstält?

giftmurgröna

”Löv av tre, låt det vara.” Goda råd! Poison Ivy är en irriterande murgröna av klängig typ med små känselrör som gräver sig in i trädet och kraftiga gröna spetsiga löv grupperade i tre. Att röra och bryta sig ur giftmurgröna är inte dödligt, men om du rör vid den kommer du att ha några obekväma veckor. Oljan i växtsaften kallas urushiol och orsakar klåda, irritation och sveda när du rör vid den. Saften fastnar på allt. Även om din campingutrustning kommer i kontakt med giftmurgröna och du rör den förorenade platsen på din utrustning, kommer du att få utslag. Bränn inte giftmurgröna för att bli av med den. Oljan förångas i röken och kan vara ännu farligare om den andas in. Att andas in oljan i röken kan göra att utslagen sprids över hela kroppen istället för bara ett område på huden.

Om du är en av de lyckliga och Poison Ivy verkar inte orsaka en allergisk reaktion, bra, men försök inte det för att se om du är övermänsklig och avsiktligt rör vid Poison Ivy. När du rör giftiga murgröna, tvätta omedelbart det drabbade området med tvål och vatten. Om utslagen har brutit ut i sår, gör en pasta av bakpulver och ljummet vatten och applicera på utslagen. Bakpulver torkar ut såren. Använd kalaminlotion eller hydrokortisonkräm för att lindra klåda. Tvätta dina kläder och alla ytor som växten vidrör.

Skrapa inte det kliande utslaget; du bara ser till att det sprider sig och eventuellt blir infekterat. Om du har utslag över en stor del av kroppen, om du blir svullen eller om utslagen utvecklas i ansiktet, sök läkare på närmaste akutmottagning.

Giftig ek

Poison Oak odlas i grupper om tre. Den innehåller kemikalien urushiol i juicen. Den skiljer sig från giftmurgröna och växer som en vedartad buske. Bladen och stjälkarna är giftiga och orsakar utslag.

Följ samma behandlingar som Poison Ivy. Tvätta det drabbade området med tvål och vatten. Om ett utslag har brutit ut i blåsor eller sår, gör en pasta av bakpulver och ljummet vatten. Placera den på utslagen för att torka ut såren. Använd kalaminlotion eller hydrokortisonkräm för att minska klåda. Skrapa inte utslaget, annars kommer det att bli infekterat.

Gift sumak

Poison sumac är ett träd som kan bli upp till 9 meter högt. Leta efter löv som är snygga och släta runt kanterna. Poison Ivy stjälkar är också snyggt släta och växer cirka sju till 13 blad längs stjälken. Detta träd eller buske har också Urushiol-gift i växten. Du kan känna igen giftsumak på de röda stjälkarna och vita små frukterna som växer mellan bladen.

  Vandring och lycka: Vetenskapen avslöjar hemligheten | Ångest, depression, stress

Tvätta det drabbade området omedelbart efter kontakt med tvål och vatten. Om du redan har sår, använd bakpulver och ljummet vatten för att göra en pasta. Fördela bakpulverblandningen över såren för att torka ut dem. Använd kalaminlotion eller hydrokortisonkräm för att minska klåda. Tvätta dina kläder eller någon annan yta som Urushiol har vidrört.

Giftved

Om du campar i Florida eller andra södra områden, undvik Poisonwood till varje pris. Poisonwood Tree är ett 35 fot högt vintergrönt skuggträd i samma familj som Manchineel-trädet, ett av de mest dödliga träden i världen. De glänsande gröna bladen på ett giftvedsträd är cirka 6-10 tum långa och konturerade i gult.

Om du slår läger i söder i regnet, sök inte skydd under detta träd. Efter regnet sprejar trädets skalande bark ett klibbigt ämne som kallas urushiolharts. Om det mörka, sipprande ämnet kommer på din hud får du ett hemskt utslag som bara kan behandlas med kliande krämer av medicinsk kvalitet. Om du är en västerländsk campare men vill prova att campa i söder är det ok men undvik det här trädet. Det finns på campingplatser i Louisiana, Florida och Mississippi. Det är ett vackert träd, men dödligt.

Tvätta utslagen med varmt vatten och mjölktvål och använd en högkvalitativ medicinsk antikliskkräm.

Munkskap

Aconite är en vacker växt som känns igen på de lila-blå vingliknande blommorna som växer i stjälkar. Välj det på egen risk, eftersom växten är spetsad med akonitgift. Rör vid växten och din hud kommer att pirra eller domna. Ät inte växten annars får du diarré, kräkningar, hjärtfel, koma och eventuellt dödsfall. Symtom börjar vanligtvis inom en timme efter kontakt. Sök omedelbart läkarvård om du rör eller sväljer akoniten (även kallad vargens förbannelse eller akoniten).

Gift Hemlock

Du kanske tror att du tittar på en vild morot när du ser giftig hemlock. Gifthemlock användes av grekerna för att döda de som dömts till avrättning. Gifthemlock har en liten vit morotsformad rot som du tror är ätbar. Bästa tipset? Ät det inte!

Vilda morötter som inte är giftiga har ett knippe blommor och en stjälk. Poison hemlock har grenade stjälkar med en liknande samling av blommor som vilda morötter, men stjälkarna förgrenar sig.

Nässlor

Nässlor gillar att leva nära vatten. Nässlor kommer att ge dig ett brännande kliande utslag i cirka 7 minuter. De är inte lika dåliga som effekten av vissa giftiga växter, men det gör ont att bli biten av nässlor.

Som andra giftiga växter, tvätta det drabbade området snabbt och använd kalaminlotion eller hydrokortisonkräm för att minska klåda.

pokeweed

Pokeweed är en perenn som är lång och växer upp till 8 fot. En till flera grenar kan växa från kronan på en tjock, vit pålrot och innehålla en slät, grön till lätt lila skaft. Enkla löv växer längs stjälken och blommorna är gröna till vita och det finns lila till nästan björnbär på plantan. Ät inte; de är en matkälla för sångfåglar; denna växt är inte skadlig för fåglarna, men är giftig för människor.

  Kan du stå upprätt i en Ford Transit Connect?

Alla delar av pokeweed, särskilt roten, är giftiga. Vad du än gör, gör inte te av pokeweed-rötter eller löv. Rör inte pokeweed med dina bara händer. Kemikalier i växten kan passera genom din hud och komma in i blodomloppet. Ignorera påståenden om att pokeweedrot kan användas för muskler och leder, svullnad av näsa, svalg och bröst och hjälper mot laryngit.

Pokeweed orsakar illamående, kräkningar, kramper, buksmärtor och diarré. Det kan också sänka ditt blodtryck, orsaka törst och få dig att kissa okontrollerat.

Din bästa behandling för pokeweed-förgiftning är omedelbar medicinsk vård. Framkalla inte kräkning såvida inte giftkontroll ger råd. När du kommer till akuten, förvänta dig en slang genom munnen in i magen för att spola ut ogräset.

riddarsporre

Larkspur är vanligt på höghöjdscampingar och ranchägare försenar att flytta boskap till höglandet till sensommaren. Död kan inträffa inom några timmar efter att ha fått i sig larksporre, och alla delar av växten är giftiga för människor. Att röra vid larksporre kommer att få dig att klia, men att svälja den kommer att orsaka illamående, kräkningar, buksmärtor och muskelspasmer. Död kan bero på andningskollaps eller hjärtstillestånd.

Denna vackra ljusa blålila blomma innehåller diterpenalkaloider med en neuromuskulär blockerande effekt. Det hämmar nervsystemet vid intag. På försommaren kommer du att se fält med larksporre, relaterade till delphiniums, i de högre bergsdalarna. De är vackra att se på, men plocka inte dessa blommor (som jag fick reda på).

Ring Poison Control Hotline om du av misstag eller avsiktligt äter larksporeblommor. Det är bäst att bara låta dem växa i det vilda.

Camping var som helst är bäst, men ta försiktighetsåtgärder när du väljer plats. Leta efter potentiellt giftiga växter och informera alla gruppmedlemmar. Ha ett första hjälpen-kit med antibiotikakräm och en vattenkälla i närheten. Om du rör eller får i dig en giftig växt, håll dig först lugn, titta sedan på skadan, tvätta skadan och använd antibiotikakrämen. Ring giftkontroll eller sök läkarvård när du kan.

Fler artiklar du kommer att älska

Första hjälpen-kit för camping (packlista, förnödenheter, säkerhet)

Var säker – Använd dessa tips för att hålla björnar borta från din campingplats

Låt ditt barn sova medan du campar (vi berättar hur)

Hur går du och glampar med din hund? (Vad man ska packa och aktiviteter)