Trout & Kokanee Trolling: How To Troll Deep Without Downriggers

Det vanligaste sättet att fiska efter regnbåge och kokanee-lax är att trolling. Många människor vill hålla saker så enkla som möjligt och inte spendera en förmögenhet på utrustning, så i det här inlägget kommer jag att prata om hur man trollar efter öring och kokanee utan att behöva använda downriggers.

Detta har varit det huvudsakliga sättet jag har fiskat under större delen av mitt liv och du behöver inte använda downriggers 90% av tiden. Jag kommer att visa dig redskapen jag gillar att använda, den setup/riggarhur snabbt du ska trolla och några andra tips och tricks som hjälper dig att komma igång.

Detta är inte det enda sättet du kan trolla efter regnbåge och kokanee och det är inte nödvändigtvis rätt sätt. Jag ska bara visa dig vad jag gillar att använda och sedan kan du ta det och göra små justeringar. Varje sjö kommer att vara lite annorlunda och fisken kanske föredrar något annat. Det är därför du borde alltid testa. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer.

Utrustningen och inställningarna för trolling

Det första vi börjar med är spö och rulle. Det är egentligen inte en stor grej vilken typ av spö du använder eftersom du kan fånga fisk på i stort sett vad som helst men jag har en preferens. Om du inte fiskar för djupt kan du komma undan med ett lättare spö men du vill troligen gå djupt om du läser detta.

Eftersom du inte kommer att använda downriggers, kommer du att fästa vikter på ditt spö så det är därför jag gillar att använda en medel- eller medeltung fiskespö. Att använda ett lite tyngre spö ger dig lite mer ryggrad som hjälper dig att hålla spänningen på linan hela tiden. Typen av rulle spelar egentligen inte så stor roll. Ibland använder jag ett spinnspö, ibland använder jag ett baitcastingspö, och ibland använder jag en vanlig trollingrulle.

  Bästa tiden att använda en Topwater Popper (och hur man använder den)

Nästa sak du vill göra är att sätta till höger fiske linje. Återigen, detta spelar inte så stor roll men jag använder nästan alltid en flätad lina med en enfibertråd eller fluorkarbonledare. Jag använder normalt en 20 lb flätlina och anledningen till att jag använder den är att den håller mycket längre och den sträcker sig inte så mycket så att du kan känna bettet lättare. Jag kommer då att använda en så tunn monoledare som jag kan komma undan med eftersom fisken har svårare att se den. Vi kommer att täcka hur du ställer in allt härnäst.

Det första du vill ta på dig är din glidande viktklämma. Det här är grejen som gör att du enkelt kan fästa vikter, som kommer att hjälpa din lina att sjunka ner. Här är ett exempel på Amazon. Allt du behöver göra är att sätta den glidande klämman på din huvudsakliga fiskelina (använd minsta möjliga vikt som fungerar), vilket i mitt fall är den flätade linan. Du kommer sedan att fästa en svivel som kommer att hålla vikten från att glida ner och förhindra att linan vrids.

Nästa sak du ska göra är att bifoga en 3-fots stycke lina till den andra änden av din svivel och fäst den på din favorit dodger eller flasher. Se våra favoriter här. Jag använder normalt en 12-15 lb mono/fluoro-lina eftersom jag inte vill tappa mina grejer om jag blir fast men du kan använda vad du vill. Jag använder Uni-knuten för att fästa linan på min svivel.

Efter det vill du bifoga din monofilamentledare till andra änden av din flasher/dodger. Du kommer att vilja använda den lättaste linan du kan komma undan med och allt beror på storleken på fisken i din sjö. Beroende på hur kräsen fisken är, gillar jag att använda en ledare som är mellan 12 och 16 tum lång. 16 om de är kräsna, 12 om de inte är det.

  Hur man fiskar en chatterbait på våren

Det sista steget är att fästa vad som helst locka du ska använda. Det kan vara en vigselring, hoochie, spinner, sked eller vad du nu vill använda (jag gillar att fästa majs på vad jag än använder). Jag tycker att ingen av dem fungerar bättre 100% av tiden. Allt beror på dagen, vädret, sjön du befinner dig i och en rad andra saker. Experimentera för att se vad som fungerar bäst i ditt område.

Hur snabbt att trolla efter öring och kokkanee

Det är ingen exakt vetenskap när det kommer till hur snabbt du ska trolla men jag tycker att du ska hålla den så konsekvent som möjligt. Om du fortsätter att ändra hastigheten du ska och vilken vikt du använder kommer det att bli svårt att hitta rätt plats. Jag föredrar att hålla samma hastighet men ändra vikten om jag vill gå högre eller lägre.

Jag har ingen hastighetsmätare för det mesta så jag går baserat på utseende och känsla. Om du har en hastighetsmätare är den genomsnittliga hastigheten jag skulle gå runt 1,2 MPH för kokanee och lite snabbare för öring. Överallt kommer dock att vara lite annorlunda så du måste experimentera.

Om du går baserat på utseende och känsla, är det du vill titta på din stång dricks. När du drar ditt bete genom vattnet kommer det att ha action och det kommer att synas i ditt spö. Din spö spets kommer att rycka och böja sig när du rör dig genom vattnet och du kommer att veta att du går för långsamt om din spets är ryckningar mycket långsamt eller det finns ingen böjning i ditt spö.

  Hur man får luft ur bromslinorna på din Dirt Bike

Om du rör dig och ditt spö har en anständig böj och spötspetsen har en kontinuerlig rörelse så kommer du med största sannolikhet att gå i en bra hastighet. Om inget biter kan du prova att ändra vikten (eller byta beten).

Hur djupt att trolla för öring & Kokanee

En av de viktigare sakerna att veta är att du borde sänk din linje superlångsamt. Om du har en bra mängd vikt på din lina och släpper ut den snabbt, kommer den att dra ner linan och troligen trassla. Släpp ut din lina långsamt i ett par sekunder, pausa för att låta beten komma ikapp och upprepa sedan tills du kommer till rätt djup.

Rätt djup kommer att förändras hela tiden. Det beror på vilken tid på dagen och året du fiskar och det är något du måste testa när du är ute. Om du har en fishfinder kan du precisera djupet men jag antar att de flesta inte har det.

Som jag sa tidigare, jag försöker alltid gå i samma hastighet för att hålla den variabeln konsekvent men det enda jag kommer att ändra är mängden vikt. Även lägga till eller ta bort en kvarts oz vikt kan vara skillnaden mellan att fånga något och inte. Det fina med setupen jag nämnde är att du snabbt kan klippa på eller klippa av vikterna.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.