Som affiliate tjänar vi på kvalificerade köp som görs på vår webbplats.
Många tror att man bara kan använda flugor för att fånga öring på flugspö men det stämmer inte alls. Trolling med dem är ett av de bästa sätten att fånga öring och i det här inlägget kommer jag att prata om redskap, riggar och tekniker du kan använda för att trolla efter öring med flugor.
På många av de mer trafikerade fiskeplatserna är det inte många som använder flugor och det är ett av sätten du kan sticka ut och ha större chans att fånga något. Jag gillar att använda flugor under hela året men min favorittid att använda dem är när jag är fiske grundare vatten (mindre än 20 fot).
Du kan använda dem i djupare vatten och du kan slänga dem på en nedriggare men jag har haft de bästa resultaten i grundare områden. Storleken på flugan kommer att bero på fisken du är ute efter och det kommer också färgen. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för fullständig information om hur man trollar flugor efter öring (hoppa till 2:22).
Trollingutrustning för öring
Det första du vill försäkra dig om är att du har utrustningen som gör jobbet. Det här kommer inte att vara det enda sättet du kan göra saker på och det kanske inte är det bästa sättet, men det är vad jag gör själv och det verkar fungera bra.
Låt oss börja med fiskespö och rulle. Det enkla svaret på detta är att du kan använda vilken spö och rulle du vill. Du kan använda ett flugspö, spinnspö, baitcastingspö eller vad du nu har. Du kan också använda en $400 combo eller så kan du använda en $40 combo. Vilken typ av spö och rulle du använder kommer inte att göra så stor skillnad och du bör använda det du är bekväm med. Jag kommer vanligtvis att använda en medeltung baitcasting eller spinning rod.
Efter det måste du kasta till höger fiskelina. Typen av lina du använder kommer inte att vara så viktig men det enda du vill vara säker på är att du inte använder en lina som är för tung. Om du använder ett 20 lb-test för att fånga 2 lb fisk kommer det att bli överdrivet.
Öring kan se fiskelinor i vattnet så du vill vara säker på att du använder den lättaste linan du kan komma undan med. Jag kommer i allmänhet att använda en 20-30 lb flätlina med en fluorocarbon leader (4-6 lb för liten regnbåge och 10-15 lb för större öring). Så här ansluter du dem:
Nästa sak du behöver ha är en actionskiva och ett bobberstopp. Actionskivan kommer att sitta framför din fluga och den kommer att ge den lite action när den rör sig genom vattnet. Bobberstoppet kommer att hålla actionskivan på rätt plats.
Det sista (och viktigaste) du behöver är en flyga. Storleken och färgen du använder beror helt på vad du är ute efter och var du är. Jag gillar alltid att vara förberedd så jag kommer ha en massa olika färger och storlekar. Det du ska tänka på är vad öringen faktiskt äter. Om deras huvudsakliga födokälla är shinners så vill du förmodligen inte använda en röd fluga.
Jag använder mest en svart, vit eller brun fluga och jag kommer att ha dem i olika storlekar. Min favorit är Arctic Fox trollingflugor (kommer med actionskiva) eller så flyger Woolly Bugger. Se våra favoriter här.
Hur man riggar trollingflugor
När du har all utrustning, är nästa sak att göra allt. Det första du vill göra är att fästa din fluglina på din ledarlina. Jag gillar att använda fluorocarbon (sänkor) men du kan också använda monofilament (floats) om du vill. Ledarens längd bör vara cirka 4 fot lång.
Nästa sak du vill göra är att glida på din actionskiva och sedan stannar din bobber. Actionskivan är det som kommer att ge flugan lite rörelse genom vattnet. Annars kommer det att se ganska intetsägande ut (men kan fortfarande fånga fisk). Bobberstoppet är det som kommer att hålla skivan på rätt plats (mer om detta senare).
Det sista du behöver göra är fäst din fluga. Du kan använda vilken knut du vill, men jag brukar använda en Palomar-knut. Jag lämnar en video för det nedan, men jag tycker att den håller bäst och den kommer aldrig att ångras. Återigen, tänk på vad öringen äter och börja med en fluga som har den färgen.
Om du är ute efter större öringar kommer du att vilja använda en större fluga. Det är ganska uppenbart men många förbiser storleken på flugan de använder. Oftast vill de inte jaga något som är för stort och vill hellre ha en enkel måltid. Jag gillar alltid att börja med grundfärger och rör sig sedan ljusare om inget fungerar. Om du siktar på öring eller fiskar på morgonen, gå med en svart fluga. Om öring äter betesfisk, gå med en vit eller silverfluga.
Vilken är den bästa hastigheten att trolla efter öring
Hastigheten du vill gå när du trolling efter öring beror på årstiden men det kommer i allmänhet att vara snabbare än om du trolling efter kokanee. De verkar gilla att jaga saker lite mer och det är därför du skulle vilja skynda på lite.
Den genomsnittliga hastigheten jag skulle trolla för öring skulle vara runt 2 MPH. Om det är ganska kallt ute kommer jag att sakta ner lite eftersom öring vill spara energi och inte är villig att jaga lika mycket. Om det är varmt ute kan jag skynda på lite. Det finns egentligen ingen rätt hastighet dock eftersom jag har fångat dem i 1,5 MPH och jag har fångat dem i 3 MPH.
Allt beror på dagen så du måste troligen testa för att se vad som fungerar. Varje sjö kommer att vara lite olika men jag nästan alltid börja vid 2 MPH och växla sedan upp den därifrån.
Hastigheten du går kommer att påverka var du har din actionskiva. När du trollar långsamt (under 2 MPH) vill du ha din actionskiva precis vid näsan på din fluga. Detta kommer att ge dig lite mer action när den rör sig genom vattnet. När du trollar snabbare (över 2 MPH) vill du ha din actionskiva cirka 4 tum före din fluga. Detta kommer att minska mängden action som din fluga har och hålla den under kontroll när du rör dig snabbare.
Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.
Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!
Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.