Trassligt fiskelina: Hur man eliminerar trassel medan du trolling

Jag är säker på att om du någonsin har gjort någon trolling i ditt liv har du upplevt den fruktade linjevridningen. Det kan göra att ditt bete fungerar felaktigt eller ännu värre, spränga din rulle. I det här inlägget ska jag prata om hur man fixar en linjevridning på språng och hur man stoppar det från att hända i första hand.

Vid trolling är det bästa sättet att stoppa din fiskelina från att vrida sig att använda en SPRO eller Sampo kullagersvirvel. Dessa svirvlar kommer att snurra mycket bättre än några av de billigare alternativen på marknaden och kommer att spara dig huvudvärken. Din linje kommer fortfarande att vridas och du måste räta ut saker i slutet av dagen, men dessa kommer att kämpa mot vridningen bäst.

Majoriteten av människor går till butiken och plockar ut den billigaste sviveln de kan hitta. Det borde fungera bra om ditt bete inte snurrar för mycket, men det kommer inte att göra någonting om du använder en sked eller sväng. Vissa svirvlar snurrar inte tillnärmelsevis snabbt nog för att komma ikapp och det är där problemen spelar in. Betala upp och få något av kvalitet och du kommer att spendera mer tid på fiske.

  • Ice Fishing 101: Den nödvändiga utrustningen för att komma igång
  • Den ultimata guiden till Kokanee-utrustning
  • Öringfiske 101: redskapen du behöver för att starta

Hur man fixar linjevridning vid trolling

Om du trollar med ett bete som snurrar mycket (spinnare, sked, etc) så finns det egentligen ingenting du kan göra för att eliminera det helt. Som sagt, det finns saker du kan göra för att sakta ner saker och ting och några saker du bör göra i slutet av dagen.

Vad jag skulle rekommendera att du gör (och vad jag alltid gör) är att låta min linje vrida på mig i slutet av min dag. Det beror verkligen på hur mycket line twist du har på gång men det är alltid bra att göra minst en gång om dagen.

  Vi avslöjar de 7 bästa fiskespömärkena för sötvattensfiske

I slutet av dagen (eller när jag ser min lina vrida sig) kommer jag att skära av alla mina duckar och beten och släpper ut ett gäng rader medan båten rör sig. Du kan bara släppa ut den del som är vriden eller så kan du släppa ut hela spolen.

Detta gör i princip två olika saker.

Den första är att den låter den tvinnade linjen vridas och kommer förhindra framtida problem. Även om du använder en svivel kan du fortfarande få en twist i huvuddelen av din linje. Allt du behöver göra är att trolla i normal hastighet, släppa ut ett gäng lina utan krok och sedan rulla in den igen. Det är superenkelt och kommer att spara dig mycket huvudvärk.

Det andra det kommer att göra är att se till att din linje är spolade på rätt sätt. Om din lina har vridningar och du rullar in den och låter den sitta, kan det resultera i trassel och en massa saker du inte vill ha.

Tips för att förhindra linjevridning vid trolling

Det absolut bästa du kan göra för att förhindra linjevridningar är att använda en kullager av hög kvalitet från Sampo eller SPRO (på Amazon). Se till att du använder den minsta storleken du kan komma undan med. Du kan sedan låta din lina lossna i slutet av dagen och det borde bli av med det mesta av twisten. Du kan ändå stöta på problem och det finns några ytterligare saker du kan göra.

kullager svivel

Det första du kan göra är att använda flätad lina istället för mono eller fluoro. Jag började använda denna som min huvudsakliga fiskelina och det verkade hjälpa lite. Jag ska sedan slänga på en fluorkarbon- eller monofilamentledare och vara på väg. Det kommer inte att eliminera twisten men det hjälper.

  Detta är det bästa limet för en metspö

Det andra du inte vill göra är att rulla in med din dra åt. Speciellt på en snurrande rulle kommer detta att orsaka dig många problem. Det behöver inte vara helt löst utan se bara till att ditt motstånd inte vevas hårt.

Det tredje du kan göra är att använda en rulle i konventionell stil istället för en snurrande rulle. Något som en baitcaster eller trollingspecifik rulle borde ge dig färre problem. Din lina kommer rakt upp på rullen och det kan minska mängden vridning på din lina.

Hur du ställer in din utrustning så att den inte vrider sig

Jag är säker på att det finns ett gäng inställningar som kommer att fungera bra för trolling men jag kommer att prata om vad jag normalt gör själv. Jag har aldrig haft några större problem med den här installationen och jag tror att den borde fungera bra för dig.

Jag använder normalt a spinning eller baitcasting/trolling rulle när jag trollar. Jag vet inte riktigt om det fortfarande kommer att fungera på en mooching eller någon annan typ av rulle men jag tror att de flesta använder en spinning eller konventionell stil ändå.

Det första jag ska göra är att lägga några fluorkol eller monofilament på min spole. Jag använder normalt fläta som min huvudsakliga fiskelina men jag gillar inte att sätta den på spolen eftersom den kan glida. Mono eller fluor gräver in mycket bättre och det är därför jag gör det. Du kan bara lägga ett par wraps på spolen men jag brukar fylla den första 1/4 av spolen.

Jag bifogar då flätad linje till mono/fluoro-underlaget med hjälp av en Double Uni Knot. Du kan använda vilken knut du vill men jag tycker att detta är den enklaste och starkaste knuten att använda. Videon om hur du gör det finns nedan. Jag fyller sedan upp resten av spolen med flätlinan.

  Hur man fångar bas från banken (bete, riggar och tips)

Nästa sak jag ska göra är att bifoga en glidande viktklämma till slutet av min fläta (du behöver inte detta om du använder en downrigger) och fäst sedan min SPRO eller Sampo kullager svivel. Om du inte behöver använda vikt så behöver du inte viktklämman. Det är viktigt att du använder en knut som är designad för flätad linje. Jag gillar att använda Palomar-knuten.

Efter det ska jag ta 3 fot av fluor eller mono och fäst den i andra änden av min svivel. Jag gillar att använda något lite tyngre eftersom det kommer att förhindra att min lina går sönder och tappar min dodger/blixt.

Nästa steg är att bifoga din favorit blottare. Det beror på vad du fiskar efter men du vill definitivt ha något som fångar fiskens uppmärksamhet.

Du kan sedan ta 2 fot av monofilament eller fluorkolväte och fäst den i den andra änden av din blixt. Vilken typ av lina du använder beror på vilken fisk du är ute efter. Mono för fiskar med mjuka munnar (kokanee och öring) och fluoro för fisk som bas.

Det sista steget är att fästa vad som helst locka du vill fiska med.

Det är den inställningen jag brukar använda och har aldrig haft några större problem. De kvalitetskullagrade svivlarna ska klara de flesta vridningarna, blinkarna ska inte snurra för aggressivt med den längd de är på, och du ska kunna lägga mer tid på att fiska och mindre tid på att fixa.

Se bara till att varva ner linan i slutet av dagen genom att ta av vikterna, blinkarna och locket, och släpp ut linan bakom båten.