Trasslar det ofta ihop sig med flugfiskerullar?

När jag först började med flugfiske blev jag riktigt irriterad på att min lina alltid trasslade in sig i mina rullar. Oroa dig inte, du är inte ensam.

Flugfiskerullar kan ofta trassla in sig. Olika typer av flugrullar kommer att vara mer eller mindre känsliga för trassel. Användarens förmåga spelar också en stor roll i trassliga rullar. Ofta kommer skickligare fiskare att uppleva färre trassel.

Det finns sätt att förhindra att det blir mer trassligt och orsaker till varför det händer dig och du visste inte ens varför.

Varför blir dina rullar trassliga?

Låt oss inse det, att ha en trasslig lina kan vara så otroligt frustrerande att det kan få dig att vilja sluta fiska. Om din lina trasslar in sig i din rulle, vilket jag antar att det är, bli inte upprörd eller arg. Även de bästa fiskarna får trassliga linor här och där.

Den vanligaste orsaken till att detta kan hända är att spolen överbelastas på din rulle. Problemet med fiskelinan är att den ständigt kämpar för att rulla upp sig själv, vilket gör det mer troligt att den flyger av spolen, även med bara lite slack.

Se till att du lägger din lina på rätt sätt. Det kan låta enkelt men detta kan verkligen hjälpa den från att bli vriden, vilket leder till att den trasslar ihop sig riktigt snabbt.

Det finns en god chans att du har låtit små öglor bildas också. Att låta linan vrida sig nära spetsens spets leder också till trassel.

En sak som jag gjorde misstaget att göra när jag började var att använda fel linje. Jag trodde inte att det spelar så stor roll som det gjorde.

Om du förhindrar på alla sätt du kan men du fortfarande får dem, kan det vara från ditt kast, speciellt om du är ny på flugfiske. Många människor kastar svansöglor när de är nybörjare inom flugkastning, och detta kan vara ett stort problem och göra din nya hobby inte så rolig.

  9 bästa paramotorer för nybörjare som är billiga och pålitliga

Svansöglor orsakas i allmänhet av att linjen inte rätas ut på baksidan. Att dra framåt för snart eller så hårt i början av ditt framåtkast kommer att göra att linan bildar en svansögla.

Se till att du tittar på din ryggavgjutning och vänta tills öglan viks ut. Sedan när du kommer fram, se till att inte lägga mycket kraft i det framåtgående kastet förrän hela linan rör sig i den riktningen. Håll det jämnt och långsamt och dina problem med svansöglan bör avta.

Chansen är stor att allt inte är ditt fel. vid flugfiske händer det mer än någon annan typ av fiske. Vinden kan också vara en stor faktor och det är något man bara inte kan förhindra ibland.

Sätt att förhindra att din linje trasslar in sig i din rulle

Så långt som din spole går. försök att inte svämma över det för mycket. Att lägga lite mindre hjälper verkligen att det inte trasslar ihop sig. Vissa människor tycker om att låta 1/4 tum av spolen synas när de spolar linan. Andra tycker inte om det här eftersom de inte gillar att spolen är så ofull.

För mig är det beslutet lätt. Jag skulle hellre ha mindre linje (men fortfarande mycket) än att behöva försöka reda ut min linje lika ofta.

Att sätta in linan korrekt är superviktigt och kommer att förhindra framtida trassel. Du vill lägga ned spolen med etiketten uppåt. starta processen genom att trä linan genom linledaren på din stav och knyt sedan en knut på spolen. Håll efter detta tryck på linan framför spolen. Om linan börjar vrida sig, vänd på spolen för att lägga den platt.

Sköljning med färskvatten efter varje användning kan hjälpa din rulle att hålla längre och det kommer också att hjälpa till med trassling.

Att hålla dina spön och rullar väl förvarade när de inte används kan faktiskt också hjälpa till med trassel. Att ta väl hand om din utrustning kommer att räcka långt.

  Har du någonsin undrat varför hockeybollar har gropar? Här är varför!

Se till att du castar på rätt sätt också. Att ha en ordentlig cast kan verkligen hjälpa till att förhindra detta problem. Ibland kan ett sidoarmskast vara dåligt för linan och rullen och orsaka trasselproblem.

Genom att vinkla rullen är det mindre troligt att linan slår spöet eller trasslar på en guide när den skjuter ut. Efter att ha släppt ett gips och lina skjuter genom guiderna, rotera ditt spö 90 grader. Att vrida handleden så att rullen nu är i en 90-graders vinkel från sin gjutningsposition kan åstadkomma motståndet och kan minska mängden trassel.

Missbruka inte din rulle. om du har en spinner är det egentligen inte meningen att den ska snurra. Om du leker med en fisk i linan på en snurrande rulle och fisken skalar av rullen, måste sportfiskaren sluta linda. Om du fortsätter att dra av rullen, kommer det att vrida linjen utan tvekan.

Om du inte vill ta itu med att försöka spola det rätt, ta det bara till din lokala butik och få dem att göra det åt dig. chansen är stor att de kommer att göra det bättre, men det kommer att kosta dig lite.

Hur du reder ut din linje i din rulle

Att behöva reda ut linan på din rulle kan vara en enorm smärta i baken och ingen vill göra det.

Först vill du identifiera linjen eller linjerna som är lindade runt huvudlinjen som rinner ut ur bytet, längs rullen.

Om du har några med dig, skaffa nåltång. Du vill sedan försöka ta tag i knuten omgiven av en annan lös linje i bytet.

När du har fått knuten eller knutarna, håll tången på dem och ge spänning åt knuten genom att dra upp den till dig.

Dra ut huvudledningen så att bytet rör sig fritt. Och gör bara det tills linan är tät utan lös lina.

Du kommer att behöva göra det om och om igen för alla knutar du har i din rulle. Efter det, rulla tillbaka allt och se till att det är tätt runt bytet.

  Hur du lyfter din snöskoter korrekt

Om du inte riktigt har knutar men det bara är ihoptrasslat, kommer du att vilja rulla ut det hela. om du är i rörligt vatten eller i en båt kan du släppa linan i vattnet och låta den ta den. Om du är på land och gör detta måste du bara göra mer arbete och gå fram och tillbaka.

Det är superirriterande men det bästa sättet att åtgärda problemet är att inte trassla ihop det i första hand och om du gör det, ta hand om det där och då.

Det kan göra fisket inte roligt men förhoppningsvis hjälper dessa tips dig verkligen att förhindra framtida problem. Om du fortfarande har problem, försök att casta med en expert så kan han visa dig mer på djupet vad du gör fel. Ibland tror vi att vi gör allt rätt, men vi kanske har vår handled vänd och det förstör gipset.

Vad det än kan vara, kom alltid ihåg att ha kul med det och stressa inte för mycket. Kanske ta en kall och svalna en minut.

Relaterade frågor

Hur sätter jag drag på en flugrulle? Det finns vanligtvis en naturlig mekanism som sätter motstånd på rullen och linan, men det är det inte alltid. Om det inte finns någon, överväg då en metod som kallas att ”palma” rullen. Genom att lägga handflatan på sidan av rullen kan linjen ha vilken nivå av drag som helst. Se bara till att titta på fingrarna när rullen snurrar.

Vad betyder vikten på flugspöet? Det bör finnas ett pund vikt listat på spöet. Detta är inte den maxvikt som spöet kan ta, utan är istället den bästa pundviktslinjen som bör sättas på spöet. Detta kan vara allt från 4-pund linje till ett mycket högre pund test.