Trä kontra plasttoalettsitsar: För- och nackdelarna som betyder något

I vår värld idag finns det massor av alternativ för allt, att köpa toalettstolar är inte annorlunda. Om du behöver köpa en ny toalettsits undrar du förmodligen, ska jag skaffa en toalettsits av trä eller plast?

Att välja en toalettstol i trä kontra plast beror främst på personliga preferenser. Toalettstolar i trä håller sig varmare och är bekvämare, men kan vara svåra att rengöra. Toalettstolar i plast är lättare att hålla rena och är mer mångsidiga, men kan vara obekväma, särskilt på vintern.

För att få en mer djupgående titt på fördelarna och nackdelarna med toalettsitsar av trä och plast, kolla in nästa avsnitt nedan. Vi kommer också att lyfta fram för- och nackdelar med att använda toalettstolar i emaljerat träsom kombinerar några av fördelarna med vanliga toalettsitsar av trä och plast.

  1. Trä vs. Toalettsitsar i plast
  2. Emaljerat trä vs. Toalettsitsar i plast
  3. Relaterade frågor

Trä vs. Toalettsitsar i plast

Innan vi börjar behöver vi lite förtydligande, det finns två olika typer av toalettstolar i trä: emaljerat trä och träfanér.

Emaljerat trä är trä som har målats med emalj. Detta gör att den ser ut att vara plastig och ger den en slät finish.

Träfaner är vad du förmodligen tänker på när du tänker på en träsits. De är gjorda av träremsor, som är formade runt en träkärna så att du kan se den naturliga ådring.

I det här avsnittet kommer vi att jämföra träfanérsitsar med toalettstolar i plast. Och i nästa avsnitt kommer vi att göra en liknande jämförelse för toalettstolar i emaljerad trä.

1. Komfort

Om du någonsin har suttit på en toalettstol i plast mitt i vintern så vet du hur chockerande det kan vara. Toalettstolar i plast håller inte in någon värme, så när det är kallt kan toalettsitsen bli RIKTIGT kall.

Å andra sidan fångar trä en del av sin egen värme. Detta kommer att hålla din toalett betydligt varmare jämfört med dess plastmotsvarigheter.

Om du bor i ett hem som blir ganska kallt på vintern, kanske du vill överväga att skaffa en träfanérsits för extra komfort.

Se även  Går toalettpapper ut? Och 3 tips för förvaring

2. Hygien

Eftersom trä är ett poröst material kan det vara svårt att rengöra. Träet kan fånga in några av de saker det kommer i kontakt med, som urin, och kan hålla kvar lukten om det händer ofta.

Plast är dock en slät yta, vilket gör den mycket lätt att rengöra och desinficera.

Om du har små barn hemma som kan ha lite problem med att sikta, vill du förmodligen överväga att skaffa en plast- eller träemaljerad sits.

3. Stil

En stor del av att välja mellan en toalettsits i plast och en toalettsits i trä är din egen personliga preferens och stil.

Toalettstolar i trä ger en varmare mer inbjudande känsla. Och kan passa bra in i rustik inredning.

Toalettstolar i plast ger ett mer elegant, modernt utseende.

Det är upp till dig att bestämma vilken du föredrar.

4. Hållbarhet

Nu, även om du kanske tror att trästolar kommer att vara mer hållbara än plast, är det faktiskt tvärtom.

Träsäten är tyngre och har mer tryckhållfasthet, men de kan skeva och spricka vid hög värme eller luftfuktighet. På grund av den ökade vikten installeras de ofta med metallgångjärn som är mer hållbara än alternativen.

Plast är inte benäget att spricka eller skeva men de mindre plastbitarna, som gångjärnen, bryts lättare.

Om du bor i ett område med hög luftfuktighet vill du antagligen hålla fast vid en plastsits, för att byta ut din toalettstol mer sällan.

5. Mångsidighet

Plastsäten finns i ett bredare utbud av stilar och former än trästolar. Om du har en besvärlig storlek eller form av toalett, eller om du vill vara säker på att du enkelt kan få ett mjukt stängningsalternativ, är plast den typ av säte för dig.

Dessutom, om du vill ha en mjukstängande toalettsits (för att undvika den höga smällen från en toalettsits som faller ner), då vill du skaffa en toalettsits i plast.

Se även  Riskockaren kokar över? Så här stoppar du det.

Trästolar är mycket tyngre än plaststolar, vilket gör det svårare och dyrare att ha soft close-alternativet.

6. Pris

När det kommer till pris, tenderar träfanér toalettstolar att vara på den dyra sidan av spektrumet.

Mycket av det du betalar för när du köper en träfanérsits är stolens utseende och estetik.

Om du försöker hålla dig i den billigare delen för att byta ut din toalettsits så är plast vad du vill ha.

Emaljerat trä vs. Toalettsitsar i plast

Emaljerat trä är ett bra alternativ när det kommer till toalettstolar.

Jag använder personligen en toalettsits i emaljerad trä, och jag gillar den verkligen. Det ger dig fördelarna med en plastsits, men med ett par ytterligare kvaliteter som du kan njuta av.

1. Komfort och stil

När det kommer till komfort och stil kombinerar emaljerade toalettsitsar i trä många av fördelarna med toalettsitsar av både plast och träfanér.

Toalettsitsar i emaljerade trä tenderar att behålla mer värme än toalettstolar i plast, vilket gör att de känns varmare i kallare väder.

Dessutom kan toalettstolar i emaljerade trä kännas mer premium och hemtrevliga, eftersom de är tyngre. Riktigt lätta toalettstolar i plast kan å andra sidan ibland kännas billiga.

Slutligen är toalettsitsar i emaljerade trä typiskt vita, och därför passar de fint in i en modernare inredning (jämfört med träfanérsäten).

2. Vikt

Eftersom emaljerade träsäten har en träkärna, har de en hel del extra vikt. Om du är i butiken och jämför toalettsitsar, kan detta faktiskt vara den enda märkbara skillnaden mellan en toalettsits i plast och emaljerad trä.

Vikten kan vara både bra och dålig. Det är bra eftersom det kan göra sätet mer hållbart, och kan göra det känna mer premium. Det är dåligt eftersom sätet kan smälla hårt mot skålen, vilket skapar ganska racket (eller möjligen till och med orsaka skada).

Sidenote: om du har haft problem med att din toalettsits faller ner hela tiden, kan det här inlägget hjälpa dig att fixa det.

Se även  6 effektiva sätt att förstärka golvbjälkar för VVS

3. Hygien

Eftersom emaljerat trä är belagt med emalj ger detta en slät icke-porös yta. Det gör den lika lätt att rengöra som plast.

Om du har samma sits under en längre tid, se till att du kontrollerar sätet för sprickor eller slitage i emaljen. Om träkärnan blir exponerad kan den börja fånga bakterier och till och med ruttna om skadan inte fångas upp och fixas.

Emaljen kommer dock inte att spricka eller gå sönder så lätt, så du bör inte oroa dig för mycket.

4. Hållbarhet

På grund av emaljbeläggningen är toalettsitsar i emaljträ inte lika benägna att skeva, spricka eller få repor jämfört med träfaner.

Dessutom, eftersom det är tyngre, tenderar träemalj toalettsitsar att ha mer hållbar hårdvara, jämfört med plastbitarna som finns på plastsitsar.

När det kommer till hållbarhet får du det bästa av två världar med toalettstolar i emaljerad trä.

5. Mångsidighet

När det kommer till mångsidighet är träemalj lika mångsidig som plast.

Den finns i en mängd olika former och storlekar.

Du kan också få soft close-alternativet med en emaljerad träsits, men de är lite dyrare.

6. Pris

Träemaljsäten finns i ett brett utbud av priser, vissa ungefär som plastsitsar och andra mycket dyrare.

Prisklassen kommer från kvaliteten på sitsen samt om du vill ha en soft close toalettstol.

En soft close träemaljsits är dock ungefär samma pris som en vanlig träfanérsits.

Är toalettstolar i trä sanitära?

Emaljerat trä är lika lätt att rengöra och desinficera som plast. Träfanér är dock också sanitärt men kräver mer rengöring än plast. När träfaner blir äldre kan det också fånga och hålla kvar bakterierna och lukterna i badrummet.

Blir toalettstolar av plast fläckar?

Toalettsitsar av plast kan få urinfläckar. Urinen måste dock ligga kvar på sätet ett tag för att skapa en fläck. Om du rengör din toalettsits regelbundet, bör färgning inte vara ett problem.

Lämna en kommentar