Torkar ved på vintern?

Det går långt in på sommaren och du tror att du inte har tillräckligt med ved för att klara vintern. Sågar du ner ett träd och hoppas att det klarar vintern eller är det dags att beställa en lastbil med ved. Jag har stött på det scenariot otaliga gånger sedan jag började värma mitt hem med ved. Kommer träet att torka hela vintern och ta dig igenom en kylig vår eller är allt hopp förlorat?

Torkar ved på vintern? Ja, ordentligt staplade och täckta ved kommer att torka över vintern, men det kommer att vara en långsam process. Förvänta dig inte att ditt trä ska vara torrt följande vår eller sommar. Solljus är en av de viktigaste ingredienserna vid torkning av ved och det är knappt. Torr vinterluft hjälper, men smältande snö kommer att vara ett allvarligt problem om träet inte är täckt.

Att ha en hög med grönt trä när vintern rullar runt är inte idealiskt, men det finns sätt att lösa problemet. Att bränna vått ved kan ge en handfull problem. Det är svårt att tända, det är oändligt med rök och det brinner kallt, men vilken eld som helst är bättre än ingenting.

Att hantera en vinterbrist kan vara utmanande, men ibland händer det. Fortsätt läsa för att ta reda på hur jag påskyndar torkningsprocessen och hur jag hanterar vått trä på vintern.

Vedtorkning På Vintern

Ingen vill få slut på ved på vintern, men även den mest förberedda friluftsmännen kan råka ut för vedbrist. Vad ska du göra om virket börjar ta slut när december kommer? Kan du gå ut och klyva lite mer ved i hopp om att det är tillräckligt torrt för att brinna? Hur svårt är det att torka ved på vintern?

Att torka ved på vintern är lättare sagt än gjort. Nyhuggen grön ved börjar med en fukthalt i intervallet 35-45 procent, beroende på träslag. Du måste få den fuktnivån under 20% (10-15 är perfekt) för att få en lyckad eld.

Jag rekommenderar att du skaffar en billig fuktmätare så att du kan göra en bedömning och se hur mycket vatten som finns i din ved. Du kan använda vilken billig mätare som helst, men jag gillar verkligen den Klein Tools mätare som jag köpte för några år sedan. Placera den bara på träet så berättar den exakt hur mycket vatten som finns i den.

  Ska en kompass innehålla en bubbla?

Det finns sätt att elda nyhuggen ved, men det blir en allvarlig utmaning. Du bör göra ditt bästa för att sänka fukthalten. Starta kryddningsprocessen så snart som möjligt.

Det enkla sättet att tända blöt ved

Under årens lopp har jag provat alla eldstartsmetoder jag kan tänka mig. Bara en av dem fungerar oavsett fukthalt och jag pratar inte bensin. Gå ut och köp en propanfackla för att tända blött ved.

Jag använder en billig propanfackla (som dessa) på alla mina lägereldar, men du behöver något mindre för inomhusbruk. Det är där min Benzomatisk ficklampa spelar in. Fäst bara en bärbar propantank så har du världens bästa brandstartare. Om det är tillräckligt varmt för att smälta metall, är det säkerligen tillräckligt varmt för att sätta eld på ved.

Du behöver mycket direkt värme när du försöker elda med blöt ved. Du kommer inte dit med bara en traditionell eldstartare. Jag placerar några hemgjorda vaxeldstarter i botten för att få jämnt fördelad värme under lång tid, sedan använder jag en propanfackla för att långsamt bränna bort en del av vattnet.

Det kan ta några minuter, men träet kommer så småningom att lysa upp när du håller ficklampan på den. Du kommer inte att ha världens vackraste eld och det kommer att vara lite rökigt, men vilken eld som helst är bättre än ingenting när det är kallt ute.

Ta inte med träet inuti

Vad du än gör, förvara inte virket i ditt garage för att tro att det torkar snabbare. Du bör stapla veden utomhus och ta vara på sol, vind och torr vinterluft. Det är det enda sättet att få användbar ved inom en rimlig tidsram.

Det kommer förmodligen inte att vara helt kryddat på 6 månader som på sommaren, men du är på god väg. Träet behöver inte vara perfekt kryddat. Allt du behöver är att det är nära den där 20 % fukthalten där det är lättare att tända.

Det är lättare sagt än gjort, men i nästa avsnitt får du lära dig hur du kryddar ved på vintern.

Örtved På Vintern

Krydningsprocessen förändras inte riktigt eftersom det ligger lite snö på marken. Du måste fortfarande förstå de fyra grundläggande principerna för att krydda ved. Lyft upp träet från marken, lämna sidorna öppna för luftflöde, täcka toppen och maximera solljuset. Ditt trä kommer att torka på nolltid om du tar hänsyn till alla dessa fyra faktorer.

  Varför går dragkedjor till ryggsäckar sönder och hur kan jag fixa det?

  • Lyft upp träet från marken: Att lyfta ved från marken ökar luftflödet, minskar fukten och håller insekter och andra skadedjur borta. Detta är det enskilt viktigaste steget att följa när du staplar och kryddar ved. Du kan stapla veden på pallar eller tryckbehandlade 2×4, men jag rekommenderar att bygga eller köpa ett kommersiellt vedställ. Vedställsfästena (min favorit) du använder med 2×4 är väl värda priset. Stället tar mindre än 5 minuter att skruva ihop och du kan byta ut dåliga brädor med några års mellanrum för att få ställningen att se ut som ny igen.
  • Lämna sidorna fria: Det spelar ingen roll hur du täcker ditt trä så länge sidorna är utsatta för att underlätta luftflödet. Jag uppskattar att solen gör 70% av torkarbetet och vinden de andra 30% på vintern. Att täcka sidorna saktar ner torkningsprocessen och fångar upp fukt. Sidorna kommer att torka på 2-3 dagar om det faller lite snö på dem.
  • Maximera solljus: Att försöka få så mycket solljus som möjligt på vintern är lättare sagt än gjort. I Ohio har vi i genomsnitt 321 timmar direkt solljus hela vintern (totalt 89 dagar). Det är i genomsnitt mindre än 4 timmar direkt solljus per dag. Vi har bara 12 soliga dagar hela vintern. Inte konstigt att folk är så griniga här.
  • Täck toppen: Jag bryr mig inte om hur du täcker toppen av din vedhög. De allra flesta människor täcker sin ved med en presenning (som på bilden ovan). Du kan också bygga ett litet vedskjul eller köpa ett billigt överdrag från Amazon. jag köpte en REDCAMP vedskydd framför min stuga för några år sedan och den står fortfarande starkt. Det var förvånansvärt prisvärt och det finns en storlek som passar alla kommersiella vedställ.

Hur skyddar jag ved från snön?

Att få lite snö på veden är inte så illa. Träet kommer så småningom att torka så länge som högen är täckt. Det kommer så småningom att sluta snöa och snön kommer att smälta. Ditt trä ska torka efter 2-3 dagars solexponering.

Du kanske vill kolla in ett annat av mina inlägg som förklarar hur man skyddar ved från snön.

  Vad används D-ringar till på ryggsäckar?

Snö är egentligen inga problem, men man måste se upp för löv. Se till att rensa upp eventuella löv som faller ovanpå din vedhög. Löv fungerar som en isolator som fångar upp fukt, vilket så småningom kommer att ruttna träet. Att bränna ruttet ved gör dig inte sjuk eller så, men det förstör skogens integritet totalt. Veden brinner snabbt och ger mycket rök.

Hur vet jag om min ved är tillräckligt torr för att brinna?

Det enklaste sättet att avgöra om din ved är tillräckligt torr för att brännas är att använda en bärbar fuktmätare (min favorit). Du kan köpa en billig mätare för $15-30 på Amazon om du inte har en. Om luftfuktigheten är under 20 % (10-15 är optimalt) är den redo att brännas. Du måste använda massor av tändmedel och en propanfackla om den är i 30+-intervallet.

Det finns några knep för att se om ditt virke är kryddat utan fuktmätare. Du måste ha ett skarpt öga och vara uppmärksam på de små detaljerna.

  • Lätt att tända: Det enklaste sättet att se om trä är nära att krydda är att försöka bränna det. Om veden lätt kan eldas upp är den förmodligen nästan helt kryddad.
  • Färg bleknar: Nyskuret trä börjar med ett ljusgrönt sken och färgen kommer sakta att blekna till grått och sedan brunt.
  • Tappa skäll: Bark börjar falla av som en del av den naturliga nedbrytningsprocessen. Utan tillgång till en vattenkälla kommer träet långsamt att torka ut och dö.
  • Sprickor visas längs sidan: Sprickor bildas längs med veden när den långsamt börjar torka ut och dra ihop sig.
  • Trä känns lätt: Tänk på att nyhugget trä har en fukthalt på 35 %. Det är mycket vatten som sprids över blocket. Tänk på hur tungt vatten är. En gallon vatten väger cirka 8,5 pund.
  • Låter ihåligt: Rök ihop några stockar och lyssna på ljudet. Om blocken låter ihåliga är det nästan torrt. Vått trä låter som en dämpad duns. Nästan som något som slår i en lerpöl.

Oroa dig inte om ditt virke inte är ordentligt kryddat i början av vintern. Det kommer att torka långsamt under de närmaste månaderna, även i vinterväder. Du kan alltid beställa ett lass kryddad ved om det börjar bli tråkigt till ljusgrönt ved.