Torkar du ut att äta snö? Strategier och risker

Jag känner till frestelsen att poppa några snöflingor i munnen – det kan vara så uppfriskande när du är ute. På några campingäventyr har jag till och med utnyttjat det för att spara vatten och avlasta ryggen. Ändå varnade några av mina vänner mig för att detta kunde leda till uttorkning. Är det sant? Torkar du ut att äta snö? För att svara på denna fråga sökte jag lite på internet.

Att äta snö uttorkar dig inte, eftersom vattnet som förbrukas för att bränna kalorier är mycket mindre än vattnet som förbrukas när du äter snö.

Å andra sidan kan det medföra vissa andra risker att äta snöflingor som jag kommer att förklara senare i den här artikeln.

Kalorifelet

När folk får veta att att äta snö kan hjälpa uttorkning, får de också höra om kaloriteorin relaterad till matsmältning.

Enligt detta lägger vi mer energi på att värma snön vi äter än den kraft vi får från snöförbrukningen. Med andra ord, vi förbrukar mer kalorier än vi får i oss.

Först, särskilj mellan kalorier och hydrering – du investerar energi i att behålla kroppsvärmen, även om du inte spenderar mycket vatten på denna process – åtminstone inte direkt.

Att äta snö skulle därför inte uttorka dig – annars hade det gjort samma sak att dricka ett glas vatten. Istället kommer att äta snö göra din kropp kallare och ditt system skulle tvingas investera kalorier för att hålla den på samma temperaturnivå.

Hur många kalorier förbränner man att äta glass?

Att äta snö bränner kalorier på två olika sätt: smältning och smältning. Det första ämnet som kommer att tänka på när vi pratar om snöätande och energianvändning är en e-bok skriven av dr. Weiner’s, en gastroenterolog från Robert Wood Johnson Medical School.

Enligt honom förbrukar vår kropp energi för att få de frusna kuberna till samma temperatur som vår kropp. Dr. Faktum är att Weiner hade funnit att att äta en liter glass skulle bränna cirka 160 kalorier.

Betyder detta att du blir uttorkad av att konsumera snö? Jo nej, även om det gör skillnad vad gäller camping.

Faktum är att de flesta snöätande idéer kommer till våra sinnen när vi tillbringar lite tid med utomhusaktiviteter – varför skulle vi annars överväga att göra det?

Om du går på en vandring eller tillbringar dagen med att campa betyder det förmodligen att du lägger lite energi på det och förbrukat energi. I det här fallet, oavsett andra faror förknippade med att äta snö, skulle jag inte rekommendera att äta glass.

Kommer att äta snö återfukta dig?

Så vi sa att smälta glass skulle bränna kalorier och du bör undvika att äta mycket av det om du lägger energi på utomhusaktiviteter.

Ändå kvarstår frågan om att äta snö verkligen skulle hydrera dig. Tja, folk tror vanligtvis att konsumtion av glass inte skulle återfukta dig eftersom det har ”mycket luft i sig.”

  Behöver jag vinterförbereda min ATV?

Har du någonsin lagt en glasflaska i ett kylskåp? Om du har gjort det vet du förmodligen att när vattnet fryser kan glaset spricka.

Tvärtemot vad många tror tar fruset vatten upp en större volym och flyter ovanpå vätskor eftersom molekylerna har en annan form.

Det är inte så att is har mer luft i sig – det är bara de interna bindningarna som spelar in här. Med det i åtanke inser vi att att äta snö återfuktar dig lika bra som att dricka flytande vatten, även om det kanske känns mindre.

Är det säkert att äta snö när man är törstig?

Så du är ute och campar med dina vänner och familj och undrar om du ska äta lite snö för att hålla vätskebalansen uppe.

Det kanske låter roligt för några av er; men när du har en begränsad mängd vatten blir denna fråga mer och mer relevant. Tja, av min erfarenhet medför det vissa risker att äta snö, och det är viktigt att överväga dem innan du stoppar den i munnen.

Infektionssjukdomar

Tvärtemot en annan vanlig uppfattning kan fruset vatten innehålla lika många levande patogener i vattnet som flytande vatten.

Jag täckte det ämnet i min artikel om frågan – hur länge ska vattnet koka för att döda bakterier? Om du inte har besökt det – jag rekommenderar starkt att du gör det – kan det bli användbart om du tillbringar lite tid hemifrån.

Det är sant att snö är relativt ”nytt” vatten och inte medför samma risker som stående vatten, som till exempel sjöar eller vattenpölar.

Ändå kan man aldrig veta när det har blivit blandat med befintliga patogener på marken, varför jag råder dig att vara försiktig med att konsumera det.

Hypotermi

Den andra uppenbara risken förknippad med att äta snö är hypotermi – den process genom vilken din kroppstemperatur sjunker under 35,0 °C (95,0 °F).

Det skulle normalt inte hända om du har ett varmt skydd och bara äter små mängder glass. Men väldigt ofta är det inte fallet när vi åker på camping och om det redan är kallt kan det snabbt eskalera.

Det viktigaste att göra när hypotermi sätter in är att behålla värmen och anstränga sig för att frigöra den.

Det skulle förmodligen vara svårt att göra det ensam, men om du campar med en vän, se till att de täcker dig med filtar och sätter upp en lägereld.

För att hålla en eld brinnande under ganska lång tid, ta en titt på min artikel om hur man håller en lägereld brinnande hela natten. Du kan också lära dig hur man tänder blöt ved i en annan artikel jag skrev – om du campar på vintern är en fuktig miljö oundviklig.

Luftföroreningar

Till skillnad från regndroppar, när snö faller från himlen, gör den det i en långsammare takt och är därför mottaglig för luftföroreningar.

  Är drönarfiske lagligt i Florida? En komplett guide till lagarna.

Du skulle inte kunna se det med dina ögon – snön skulle framstå som vit och rent ut sagt ganska ren. Men om du campar i områden med luftföroreningar (vanligtvis bredvid kolverk eller stadsområden), är chansen stor att isen har svart kol i sig.

Luften ovanför storstadsstäder nås också med sot som kan komma från kraftverk eller vedspisar. Naturligtvis gör dessa partiklar vanligtvis mer skada när de andas in, även om de inte heller är ofarliga när de smälts.

Bekämpningsmedel

Om du slår läger bredvid gårdar eller tidigare odlad mark är chansen stor att den innehåller olika typer av bekämpningsmedel. Det kan till och med vara fallet om det finns snö på din bakgård och dina barn råkade ha lite snö i munnen.

Dessutom tränger snö inte igenom marken lika snabbt som flytande vatten – den måste smälta först. Därför tillbringar den mer tid på marken och är mer benägen att absorbera bekämpningsmedel.

Hur man smälter snö för dricksvatten

Så att äta snö kan hjälpa dig att återfukta om du campar och har en begränsad mängd vatten – det är vad jag har visat hittills. Frågan är nu hur man smälter den ordentligt så att den är säker att dricka och vid rätt temperatur.

Samlar snön

Först, när du närmar dig snöhögen, se till att du tar tag i bitarna på toppen och inte de längst ner. Anledningen till detta är ganska uppenbar – snöflingor på toppen är fräschare och förmodligen ännu renare.

Om det inte snöar just nu föreslår jag att du väntar tills det snöar och samlar ihop flingorna som precis föll på marken.

Smältknep

Det finns många sätt att värma snön för att göra färskt dricksvatten.

  • Först kan du använda din kroppsvärme – samla snön i en flaska och lägg den i din jacka. Om du gör det, se till att täcka behållaren med handdukar eller servetter så att insidan av dina kläder inte blir blöta.
  • Om du vill hålla din kropp varm kan du även använda eld för att smälta snön. Samla snöflingorna i en burk och ställ dem helt enkelt över lågan en stund. Om du har lock – använd det, på så sätt avdunstar inte vattnet så mycket och du kan njuta av en större mängd vätska.
  • Slutligen, om molnen inte blockerar solljuset, kan du använda solstrålning för att värma din hög. Samla snön i en plastpåse (gärna en svart) och lägg den på ett öppet ställe en stund. Om påsen har mörka färger värms den upp snabbare och ditt vatten är klart på nolltid.

Orsakar att äta snö hypotermi?

Vi vet alla att att äta kalla saker sänker vår kroppstemperatur, även om det kan vara så allvarligt att det skulle sluta med hypotermi?

Tja, mitt sunda förnuft fick mig att känna att det kunde; Jag var dock inte 100% säker på det. Så jag började leta efter pålitliga källor och kom över Dr. Mercola.

  Vad är den minsta mängden vatten per dag för att överleva?

Enligt honom, faktiskt, en av farorna med att äta snö är hypotermi, som kan leda till hjärtsvikt (vilket är den främsta dödsorsaken i det avseendet).

Om du vill äta lite snö för att återfukta råder jag dig att utrusta dig med lämpliga kläder så att du tappar så lite värme som möjligt.

Överdriv inte heller genom att äta nonstop – ge din kropp en paus då och då så den kan värmas upp igen och temperaturen inte plötsligt sjunker.

Vilka är tecknen på hypotermi?

Hypotermi är en nödsituation och kan inträffa om du äter snö – för det är det viktigt att känna till tecken och röda flaggor. Som en pålitlig källa förlitade jag mig på Mayo Clinic-webbplatsen.

Enligt den, under Symtom i samband med hypotermi är frossa, sluddrigt tal, ytlig andning, svag puls, klumpighet, dåsighet, förvirring, medvetslöshet och kall hud.

Om det händer någon i din närhet är det första du behöver göra att ringa 911 för att få hjälp. Om du planerar att campa i områden utan mobilmottagning rekommenderar jag att du skaffar en räddningsgivare för nödsituationer som denna.

Efter att ha ringt på hjälp, placera personen i ett slutet skydd så att vind och regn inte eskalerar saker och temperaturen sjunker ytterligare.

Det är också viktigt att täcka den skadade med filtar och kläder. Om det inte regnar och du har en eld, ställ din vän bredvid den och ge honom lite skydd från ovan.

Slutsatser

Det är svårt att säga exakt hur mycket vatten som investeras i den snöuppvärmning som sker när vi sätter in den i vårt system.

Men om man tänker på det ur en logisk synvinkel så går energin främst åt matsmältning och temperaturhöjning. Mängden kalorier som förbrukas i matsmältningsdelen är exakt densamma som när vi dricker vatten, eftersom snön når tarmen i flytande form.

Därför är den enda skillnaden mellan att äta glass och att dricka vatten energin som går åt på att värma vår kroppstemperatur, och jag har redan visat hur låg den siffran är (160 kalorier per liter glass, vilket är 0,16 kcal – ett livsmedel kalori är faktiskt en kilokalori).

Därför är slutsatsen att att äta snö inte hjälper mot uttorkning – det sänker bara vår kroppstemperatur och kan leda till andra risker som hypotermi, exponering för föroreningar och vattenburna sjukdomar.

Om du bestämmer dig för att äta snö kan du smälta den med din egen kroppstemperatur, även om jag tror att det är mer fördelaktigt att använda din lägereld.

Om du misstänker hypotermi är det viktigt att du söker hjälp omedelbart och gör allt för att hålla kroppen varm (filtar, jackor, rockar etc.)

Jag hoppas att min artikel besvarade din fråga och klargjorde varför att äta snö inte torkar ut dig. Om du har dina egna insikter om det ämnet, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!