Topp 7 surffisketips

Den här veckan på bloggen har vi pratat mycket om surffiske, inklusive de fiskarter du kan fånga, tips om var du kan hitta dem och redskapen du behöver för surffiske. Idag sätter vi ihop en definitiv tipslista för surffiske. Vilka är tipsen?

Här är våra 7 bästa surffisketips:

  • Var alltid medveten om din omgivning
  • Planera dina fisketurer efter tidvattnet
  • Har en licens eller tillstånd (om så krävs)
  • Vet hur man gör en landrigg
  • Behandla utsläppt fisk med omsorg
  • Undvik övergjutning
  • Använd levande bete när det är möjligt

Framöver kommer vi att redogöra för vart och ett av de 7 exemplariska surffisketipsen ovan, och ger tips och mer information så att du kan förbättra dig i surfcasting eller hjälpa en annan fiskekompis att göra detsamma. Fortsätt läsa!

De 7 ultimata tipsen för surffiske

Var alltid medveten om din omgivning

Det här första tipset kan tyckas vara lite enkelt, men vi ber att skilja oss åt.

Det är en sak att vara uppmärksam på sin omgivning när man fiskar i en sjö eller å. Det är lätt att göra eftersom de omgivningarna sällan förändras.

Vattenströmmen rör sig, men träden gör det inte. Kanske passerar några fåglar eller en ekorre springer omkring, men du kan förvänta dig att saker och ting stannar där de är.

Vid havsfiske är det tvärtom. Ingenting förblir som det är. Vågorna sköljer in och ut, sanden skiftar under dina fötter och tidvattnet förändras oundvikligen. Du måste hålla koll på när du surfar och fiskar.

Detta är för din egen säkerhet! Faror finns i överflöd på strandlinjen i mycket högre grad än när du gör ditt grundläggande sjö- eller flodfiske.

En stingrocka eller manet kan linda sig runt dina ben eller fötter och svida dig. Din fiskedag skulle vara över mycket snabbt om det händer.

Mycket allvarligare, din hälsa och till och med ditt liv kan vara i fara. Att bära skor rekommenderas vid surffiske så att du har färre utsatta ytor som kan bli biten, repad eller stickad.

Se upp för resande snäckor och närliggande koraller eller stenar, eftersom dessa faror lätt kan skära dig. Även herrelösa fiskekrokar från andra surfcasters kan vara otroligt smärtsamma när tidvattnet drar dem och skickar dem förbi dig.

Dessutom måste vi nämna hajar. Vissa surfcasters tycker om att fånga hajar, men många fler gör det inte. Vi skrev ett bra inlägg om att undvika hajar som hjälper dig att vara bättre förberedd när du ska surfa och fiska.

  Hur man flyger fisk från en kajak

Planera dina fisketurer enligt tidvattnet

Är du van vid att vakna före solen så att du kan åka till floden eller sjön tidigt och slå dina konkurrenter? När du väl övergår till havsfiske handlar det inte lika mycket om tiden som det är tidvattnet. Det kommer att vara din vägledande faktor för när du ska surfa och fiska.

Några av de bästa perioderna för surffiske är två timmar före högvatten och sedan två timmar efter att tidvattnet skiftar till högvatten. Långsammare, mer inaktiva tidvatten är det sista du vill ha, eftersom fiskarna är mindre benägna att vara aktiva också.

Nu, missförstå oss inte, dina gamla fiskevanor att vakna upp innan solen kan fortfarande komma väl till pass när du surfar fiske.

Fiskarna äter vanligtvis i gryningen, så om du kommer till stranden precis när solen visar sin fulla glans, kommer du att njuta av ett vackert naturskådespel och vanligtvis fånga lite fisk också.

Svettas inte för mycket om du missar morgonrusningen. Skymningen är en annan period när fiskar matar hårt, så då kan du få ditt skott.

Som sagt, vi varnar dig från att stanna till efter mörkrets inbrott. Du kan inte se två fot framför dig, vilket betyder att det är omöjligt att avgöra vilka hot som kan dröja i havet. Plus, om du dras i havet, skulle det vara mycket svårare att rädda dig!

Har en licens eller ett tillstånd (om så krävs)

Detta är ett ämne som vi kan komma att utforska vidare på bloggen i ett framtida inlägg. Om du bor i eller fiskar i en stat som kräver ett surffiskekort eller tillstånd, så vill du verkligen ha en aktuell sådan på din person innan du börjar kasta ut på surfen.

Reglerna varierar beroende på stat, så läs gärna på dina lokala regler.

När du är längs Atlantkusten i Florida behöver du inte betala för en licens. Du behöver bara kontakta Florida Fish and Wildlife Commission för att få din. Sedan kan du fiska i strandkanten.

Andra stater kan debitera dig för en licens, men avgiften bör finnas tillgänglig online så att du vet vad du betalar innan du debiteras.

Utlänningar kommer vanligtvis att behöva betala för ett saltvattenfiskekort oavsett. De kan vanligtvis köpa ett surffiskekort för flera dagar åt gången. Eftersom de är utländska, finns det inget behov av en längre eller ens en mer permanent licens om de inte bestämmer sig för att flytta.

  Vad är Chinking a Log Cabin?

Även om en stat inte kräver att du skaffar en licens, kan du behöva en registrering. Det är så man gör i New Jersey. Du måste registrera dig genom New Jersey Saltwater Recreational Registry Program.

Vet hur man gör en landrigg

Vid surffiske ska man inte bara kasta ut sin lina med en krok påsatt och lite bete på kroken. Istället behöver du en landrigg.

Du kan skapa en strandrigg i en mängd olika stilar beroende på hur du gillar att fiska eller vid vilken tidpunkt. Till exempel inkluderar en hög-/lågvattenrigg en droppögla med en krok med rakt skaft fäst, sedan sex tum längre ner i linjen, ytterligare en droppögla.

Efter ytterligare sex tum fortfarande, finns en kirurgsögla bunden till ett sänke. Hela riggen är på en monofilament fiskelina som är klassad för upp till 40 pund.

Du kan också göra en fiskletarrigg med en ekolodsrigg kopplad till en pyramidskakare, en pipsväng, mellan 6 och 30 tum fluorkarbon (klassad för upp till 60 pund), sedan en knut till ledaren och slutligen , en cirkelkrok.

Du är fri att välja dina egna surffiskeriggar, och vi rekommenderar att du provar så många du kan. Du kan använda exemplen ovan eller till och med komma på dina egna landriggar om du känner dig extra kreativ.

Så olika de kan vara, de bästa strandriggarna delar samma egenskaper. Riggen är aerodynamisk så du kan kasta den långa sträckor. Krokarna presenteras så att de kan fånga en fisk men inte avbryter riggens flöde. Riggen bör också tillåta betet att naturligt flyta eller ligga kvar på havsbotten.

Behandla utsläppt fisk med omsorg

Vissa hav kan ha regler om att du måste återföra fisken till havet efter att ha fångat dem. Andra kan ge dig valet mellan att släppa ut fisken eller ta med dem hem. Om så är fallet, då är det ett beslut du vill ta innan du ger dig ut och fiskar för dagen.

Om du bestämmer dig för att låta fiskar gå tillbaka till havet efter att ha krokat dem, vill du vidta vissa försiktighetsåtgärder för att säkerställa fiskens hälsa och livslängd.

Fukta först händerna innan du hanterar en fisk. Torra händer kan dra av fiskens skyddande slembeläggning, och det vill du inte göra.

Håll i fisken med ett stadigt grepp. Dra sedan ut kroken i ett svep. Håll ditt grepp om fisken och bär den närmare bränningen. Kasta inte fisken om du kan hjälpa den, eftersom den kan träffa hårda ytor som stenar och packad sand.

  En guide till att svänga och styra kajaker

Om du inte skadar fisken kan du döda den.

Tänk om du sätter tillbaka fisken i vattnet men den tar inte? Tryck försiktigt fisken mot vattnet, till och med sänk den om du måste. Håll i magen medan du gör detta med ena handen.

När fisken väl är i vattnet ska den återfå sin styrka och kunna simma tillbaka i havet.

Detta kommer dock inte alltid att hända. En kämpande fisk är din att ta om du får lov. Annars blir det mat för en större fisk eller till och med några hungriga måsar.

Undvik övergjutning

Har du någonsin sett en sportfiskare kasta väldigt långa sträckor när du surfar bara för fan? Det kan liksom bli en tävling i vem den tuffaste eller coolaste sportfiskaren är.

Långa kast är okej, men när du gör det, tänk på vad du försöker uppnå. Måste du kasta en lång sträcka för att nå en fisk eller försöker du bara se ut som den mest imponerande sportfiskaren i din grupp?

Om det är det senare, är övergjutning inte nödvändigt. Du anstränger också ditt surffiskeredskap när du överkastar, vilket innebär att du måste vända och byta ut den tidigare. Kasta så mycket du behöver bara för vad situationen kräver.

Använd levande bete när det är möjligt

Konstgjorda beten är ett alternativ vid surffiske, men de är inte effektivare än levande bete. I havets turbulenta tidvatten kan en spinnerbait eller jigg gå vilse i blandningen. En fisk ser inte de glittrande ljusen eller hör ljuden.

Dessutom finns det ingen lukt som lockar fisken, och det är stort.

Levande bete har lukten som kan dra in en fisk även när den fisken redan simmade bort från linan. Vi har pratat om detta på andra ställen på bloggen, men levande bete som räkor och sandloppor kommer att få bett.

Du kan också använda bitar eller delar av dött bete. Färskt dött bete är bättre än fryst, men om du håller ditt döda bete på is minskar stanken, så kör på det. Fisken kommer fortfarande att bita när betet har tinat upp.

Slutgiltiga tankar

Framgångsrikt surffiske handlar om att tajma ditt fiske till tidvattnet och när fisken är som mest aktiv, att vara medveten om din omgivning och att göra en exceptionell strandrigg som kan stå emot vågorna.

Vi hoppas att dessa beprövade och sanna tips hjälper dig att accelerera ditt surffiskespel!