Toalettvattnet stiger och rinner sedan långsamt: Orsaker och åtgärdar

Toaletten är en otroligt viktig del av alla hem. När allt kommer omkring går en genomsnittlig människa för att kissa minst fyra gånger om dagen och tömma sina tarmar minst en gång inom 24 timmar. Så det är bara naturligt att det blir lite problem med toaletten då och då. Kanske det går slumpmässigteller gurglar under en spolningeller, i förhållande till ämnet för den här artikeln, vattnet i den stiger men rinner långsamt av senare.

Så varför händer det, exakt? Tja, det finns flera orsaker bakom denna händelse, och vi kommer att täcka dem i styckena som följer. Dessutom får du lära dig hur du täpper igen din toalett om något liknande händer i ditt badrum.

Vad får en toalett att rinna långsamt?

Det finns fyra huvudorsaker bakom långsam dränering:

  • Blockering eller ansamling i avloppet
  • Låga vattennivåer i vattentanken
  • Mineral och/eller sediment byggs upp längs kanten
  • Sprucken toalettskål

Blockering eller ansamling i avloppet

Tilltäppta toaletter är mycket vanligare än man tror. Enligt en undersökning, nästan 20 % av amerikanerna måste ta itu med denna fråga regelbundet. Och generellt sett vet alla hur en igensatt toalett ser ut. Du behöver inte precis känna till din toalett utan och innan för att se att vattnet svämmar över och inte går iväg.

Denna typ av igensättning uppstår vanligtvis i skålen, kanske några centimeter ner i avloppet. Men om blockeringen sker längre ner i avloppet, i själva systemet, kan det bli ett stort problem. Generellt sett är orsaken till sådana blockeringar bland annat avfall och toalettpapper som byggs upp i rören och hindrar vattnet från att gå igenom helt. Det resulterar faktiskt i att vattnet inte rinner bort snabbare, även efter dagars spolning.

Det finns en enkel metod för att kontrollera om ditt avloppssystem är igensatt eller inte. Ta bara en liter vatten och häll det i skålen. Om vattnet går ner utan problem är ditt system bra, eller så har det bara en liten tilltäppning. Å andra sidan, om vattnet inte sjunker eller om nivån stiger omedelbart, måste du ringa en expert eller, alternativt, försöka täppa igen toaletten själv.

Låga vattennivåer i vattentanken

Intressant nog är långsam dränering inte nödvändigtvis relaterad till toalettskålen eller avloppssystemet. Faktum är att det kan ha att göra med vattentanken. Mer specifikt kan det vara relaterat till mängden vatten som tanken innehåller.

När du märker en långsam tömning av vatten efter spolning, vänta tills tanken slutar fyllas på och öppna sedan locket. Var uppmärksam på insidan av tanken. Är vattennivån högre eller lägre än vanligt? Om svaret är det senare har du hittat problemet.

Utan tillräcklig kraft når vattnet helt enkelt inte skålen tillräckligt snabbt för att trycka ner avfallet i avloppet. Av den anledningen kommer avfall att samlas i skålen tills toaletten slutar spola ordentligt. Och eftersom problemet inte är relaterat till att avloppet täpps till kommer vattnet naturligt att försvinna men långsammare än vanligt.

Nu kan det vara ganska enkelt att lösa det här problemet. Kanske blir det så enkelt som att justera vattennivån manuellt. Naturligtvis finns det vissa vattentankproblem som ligger utanför husägarens kontroll. När allt kommer omkring, som är fallet med alla andra föremål i huset, går vattentankar sönder. Därför måste du antingen byta ut vissa delar eller köpa en ny vattentank helt och hållet.

Se även  Hur du gömmer elektriska sladdar på ditt golv

När det gäller detta problem specifikt kan långsam dränering från vattentanken vara resultatet av flera problem:

  • Trasigt påfyllningsrör
  • Skadade påfyllningsventiler
  • Sprucken tank.

Oftare än inte kommer du att klara av att byta ut dessa delar själv. Men vi rekommenderar ändå att du ringer en expert rörmokare för att göra jobbet ordentligt.

Mineral- och/eller sedimentuppbyggnad längs kanten

Varje enskild toalettskål har något som kallas rim jets. Enkelt uttryckt är de små hål som finns på undersidan av toalettskålens kant. Vatten från tanken rinner faktiskt genom dessa hål för att skapa en virvlande rörelse, vilket hjälper till att trycka ner avfallet mer effektivt. Så att hålla dem väl underhållna är lika viktigt som att hålla tanken och avloppet i fungerande skick.

Oftare än inte kommer vattnet du spolar ner i toaletten att vara hårt, dvs det kommer att innehålla massor av mineraler som kalcium och magnesium. Med tiden kommer dessa mineraler att ackumuleras i och runt fälgstrålarna. Ju mer de gör, desto mer kommer de att blockera vattnet och hindra det från att passera. Av den anledningen kommer vattnet att rinna långsammare än vanligt, vilket resulterar i att vattennivån i skålen stiger och efterföljande långsam dränering.

Sprucken toalettskål

Intressant nog spricker toalettskålar inte så ofta som man kan tro. Faktum är att av alla problem som vi har listat i den här artikeln är det sällsynt att upptäcka en spricka i skålens nedre del. Men det inträffar, och när det väl gör det måste du ta itu med problemet direkt.

Ändå, hur påverkar en sprucken skål långsam vattendränering? Tja, vattnet från tanken kommer sakta att droppa iväg genom skålens spricka och rakt in i den nedre skålen. Detta fortsätter att hända tills vattennivån i den nedre skålen ökar. Du kommer också att se mycket vatten runt botten av skålen, vilket är ett problem i sig. Ju mer fukt du får i dig, desto större är möjligheten att mögel och mögel växer runt toalettbottnen, såväl som inuti både skålen och tanken.

Hur man fixar en toalett som rinner långsamt

Som vi nämnde tidigare är det bästa möjliga alternativet att ringa en professionell rörmokare som kan lokalisera det exakta problemet med din långsamt tömda toalett. Naturligtvis, om du är inställd på att fixa toaletten själv, finns det vissa åtgärder du kan vidta för att förhindra vattenuppbyggnad. Naturligtvis måste du lära dig allt du kan om en grundläggande toalett och dess funktionella delar innan du gör något större.

Byt ut den spruckna skålen

För att hantera problemet med skålskador tenderar många människor att på något sätt täta sprickan. Varje förseglingsmetod kommer dock i bästa fall att vara tillfällig. Och ja, det inkluderar också att använda vattentät epoxivilket är ett alternativ som många olika artiklar över hela internet rekommenderar.

Men om du behöver en tillfällig lösning kan du försöka använda epoxin. Ändå finns det ingen riktig metod för att permanent fixa en spricka. Du måste med andra ord köpa en ny toalettskål och byta ut den nuvarande.

Ta bort ett skadat påfyllningsrör

Vi har redan nämnt påfyllningsrör tidigare. I ett nötskal är de små, svarta och gummiartade rör som är lätta att upptäcka i varje tank. De är alltid anslutna till ett stort, brett vertikalt rör som kallas överflödesröret.

Se även  Kan du sätta en mikrovågsugn på ett kylskåp, i ett skåp och mer?

Påfyllningsrörets uppgift är att överföra vatten från tanken till skålen. Och med tanke på hur många gånger du spolar om dagen (och förutsatt att mer än en person bor i ditt hem), kommer dessa rör så småningom att visa tecken på slitage. Skadan kan göra att röret lossnar, vilket leder till att tanken fylls och ventilen stängs av.

När detta händer kommer vattnet långsamt att börja fylla upp skålen, vid vilken tidpunkt du vill inspektera påfyllningsröret. Om det ser anständigt ut, behöver du bara sätta tillbaka det på cylindern, och det kommer att återuppta att fungera bra. Men om röret ser slitet ut och inte kan repareras, kommer du att vilja byta ut det. De kostar vanligtvis inte mycket, och du kan köpa dem från vilken online-återförsäljare som helst.

Använd en kolv

När du flyttar bort från tanken till skålen kan orsaken bakom den långsamma dräneringen helt enkelt vara igensättning. För att bli av med envisa träskor behöver du en anständig kolv som är lämplig för din toalett. Och kom ihåg att inte alla kolvar är likadana. Så du måste hitta den rätta om du inte vill att din avtäppning ska vara rörig.

Först och främst, placera din kolv på ett sådant sätt att den gummiartade delen täcker öppningen helt. Du kommer att vilja ha en bra tät försegling när du störtar. Glöm dessutom inte att bära handskar, ifall något skulle gå fel.

Ditt första steg måste vara långsamt och skonsamt. När allt kommer omkring är kolven full av luft, och om du försöker tvinga ner den i toalettskålens öppning riskerar du att spraya vatten och avfall över dig själv eller några föremål i närheten. Naturligtvis, när det första steget är över, kan du skjuta snabbare, men gå inte överbord.

En av nyckelpunkterna med att störta är att du inte får bryta tätningen när du väl har den. Dessutom kommer du att behöva mycket tålamod. Envisa och massiva träskor kan ta upp till 30 minuter av fast störtande att rensa. Och oftare än inte kommer inte ens det att fungera, så du kanske måste gå över till olika metoder för att täppa igen.

Hantera en blockerad avloppsledningsventil

Avloppsledningsventiler, även känd som VVS-ventiler eller ventiler, spelar en nyckelroll i ditt hems VVS-system. Först och främst ser de till att ingen gas eller lukt stannar kvar i ditt hem. Men deras sekundära roll är att tillåta frisk luft att komma in i VVS-systemet. Nämnda luft hjälper sedan vattnet att rinna jämnt ner i avloppsrören under en spolning.

På grund av sin roll är en avloppsledningsventil vanligtvis placerad på taket, exponerad precis tillräckligt för att släppa in och ut luften. Tyvärr leder det ofta till att olika skräp, såsom damm, smuts, kvistar, grenar, stenar och till och med döda djur kommer in i röret. Oavsett vad hindret är, kommer det att hindra luft från att strömma in i avloppssystemet, vilket gör att vattnet i skålen rinner långsammare än vanligt.

Om du föredrar gör-det-själv-metoden för att göra saker, är det första du vill göra att komma åt ditt tak och inspektera toppen av ventilen. Om hindret, som en plastpåse eller ett tygstycke, finns på ytan, ta helt enkelt bort det och försök att spola igen senare.

Se även  Vilket är det bästa verktyget för att skära rännor?

Naturligtvis kan täppan sitta djupare i ventilen. Så vi råder dig att ta med dig en ficklampa och en rörmokares orm när du utför kontrollen. Om du kan se hindret längs ventilen, använd ormen för att lossa den. Om det inte fungerar, ring en professionell så snart som möjligt.

Rensa igen med kemikalier som finns runt hemmet

Vissa hushåll har inte en kolv tillgänglig när deras toalett har problem med igensättning. Istället kan du använda olika kemikalier, som avloppsrengörare och diskmedel, som du kan hitta i ditt hem. Hur du använder dem kommer dock att variera beroende på din situation.

Innan du påbörjar proceduren behöver du följande:

  • En hyfsad avloppsrengörare för toaletter
  • Vilken diskmedel som helst
  • Varmt vatten

Om du råkar ha en ny toalettskål så vill du först hälla i en liter varmt vatten och låta det sitta där en stund. Ofta kommer själva varma vattnet att lösa upp hindret, och allt du behöver göra är att spola efteråt. Men om du har en gammal toalett av porslin kan varmt vatten göra att den spricker, så vi rekommenderar att du använder ljummet vatten istället.

Om vattnet i sig inte gör susen efter en tid, ta en liten mängd toalettavloppsrengörare och häll den i skålen. Beroende på produktinstruktionerna kommer du antingen att spola omedelbart eller vänta en viss tid.

Efter att ha gjort allt detta, ta en matsked diskmedel och häll den ner i överflödesröret i din vattentank. Det bör ta cirka 10 minuter för tvålen att sippra ner i röret. Under den tiden kommer det att ta bort små delar av kalciumavlagringar som byggdes upp på grund av överdriven användning. När de 10 minuterna har gått kan du spola toaletten säkert.

Byte av påfyllningsventil

Av alla problem som nämns i den här artikeln kommer en skadad påfyllningsventil förmodligen att orsaka de flesta problem i ditt hem. Det kan nämligen leda till ett för stort vattenflöde ner i avloppet, vilket får dina vattenräkningar att skjuta i höjden. Så innan du gör något med påfyllningsventilen måste du först stänga av vattentillförseln till din toalett.

Ditt nästa steg är att tömma det återstående vattnet från tanken genom att spola toaletten. Använd en gammal trasa eller trasa för att torka upp eventuell kvarvarande vätska i tanken. När du är klar, skruva loss muttern som ansluter påfyllningsventilen till vattenslangen. Dra sedan upp den gamla ventilen från basen och sätt in en ny.

Slutligen måste din ventil säkras. Använd en skiftnyckel, fäst muttern under ventilen och sätt tillbaka både påfyllningsröret och vattenförsörjningsslangen. Bara för att vara på den säkra sidan, slå på vattentillförseln igen och testa spolsystemet några gånger. Om problemet kvarstår, ring rörmokaren.

Slutgiltiga tankar

Som du kan se, oftare än inte, kan problemet med långsam dränering lösas med ett enkelt DIY-trick. Det viktigaste är dock att du bör åtgärda problemet så snart som möjligt.

Ganska ofta låter folk vattnet stanna i skålen i hopp om att det ska täppa igen sig själv med tiden. Och även om det kan fungera för vissa toalettmodeller och avloppssystem, är det inte en perfekt lösning, och du måste prova en av de andra metoderna som den här artikeln täcker.

Lämna en kommentar