Tips för kajakpaddling när du inte kan simma

Simning är inte precis din starka sida. Det är därför du normalt avstår från vattenaktiviteter, men en vän uppmuntrade dig att paddla kajak med dem för att se till att du skulle må bra. Vilka tips bör du tänka på?

Här är våra bästa tips för kajakpaddling när du inte kan simma:

 • Bär alltid flytväst
 • Välj lugnt vatten
 • Bekanta dig med vatten
 • Åk aldrig kajak ensam
 • Berätta för andra att du inte kan simma
 • Vila upp dig
 • Gör andningsövningar
 • Ta en lektion i kajak
 • Stanna där du är bekant
 • Försök att ha kul

Framöver kommer vi att utveckla vart och ett av de 10 tipsen ovan ytterligare. Vi kommer också att prata om huruvida det är säkert att paddla kajak om du inte kan simma, så se till att fortsätta läsa! Det kommer mycket bra information.

Kan du paddla kajak om du inte kan simma?

Att veta att du inte kan simma har fått dig att hoppa över många utomhusaktiviteter genom åren. Stranddag med dina vänner? De kommer säkert att vilja gå i vattnet, och vad kommer du att säga när du inte kan gå med dem? Poolfester? Aldrig.

Kajakpaddling? Du har tackat nej till några inbjudningar här och där, men din nyfikenhet driver dig att tacka ja den här gången. Kan du paddla kajak om du inte kan simma eller om du är en svag simmare?

Jo det kan du. Du måste bara vara selektiv med var du ska paddla kajak. Vi kommer att ha tips om de bästa vattenmassorna för icke-simmare som kommer upp, så du kommer säkert att vilja kolla upp det.

Om din kajak råkade välta medan du är i den, skulle båten flyta. Du kommer att ha flytväst på dig, så du skulle flyta också. Det kan ge dig självförtroendet att rätta till din kajak, komma in igen och fortsätta paddla.

10 tips för icke-simande kajakpaddlare

Nu när du vet att du kan paddla kajak även om du inte kan simma, är du glad att planera din första utflykt. Även om det är viktigt att njuta av dig själv, måste du framför allt vara säker. Följande 10 tips säkerställer att du är det.

Bär alltid flytväst, även i grunt vatten

Det spelar ingen roll din ålder eller din fysiska skicklighet: varje kajakpaddlare bör bära flytväst. I vissa delar av landet är det lag. Om du inte bär din personliga flytanordning kan du få rejäla böter.

Även om du bor i en stat som inte lagligt kräver flytvästar över en viss ålder, är det alltid en bra idé att bära en. Det rådet gäller både simmare och icke-simmare.

Som vi alltid säger på bloggen så finns det massor av faktorer som kan hindra även starka simmare från att kunna prestera i vattnet, från chocken av att kantra till vattentemperaturen och strömhastigheten. Icke-simmare kommer snabbt att bli överväldigade av dessa faktorer, vilket gör drunkning mer sannolikt.

Enligt Boat US Foundation, den bästa typen av personlig flytanordning för kajakpaddlare är en flytväst av typ III, som till sin natur är flytande. En flytväst av typ III ger upp till 15,5 pund flytkraft, men den vänder dig inte uppåt om du är medvetslös i vattnet.

Den enda typen av flytväst som vanligtvis gör det är en typ I, som rekommenderas för offshorefiske, racing och cruising. Du kan bära den när du paddlar kajak, men flytvästar av typ I är bland de mest obekväma typerna. De är också de mest flytande med 22 pund flytkraft.

  De bästa snögubbetillbehören för att ha den coolaste snögubbe som finns

Hur vet du om du har dimensionerat din personliga flytanordning rätt? Här är några tips som indikerar att din flytväst passar:

 • Flytvästen sitter tätt mot dig men klämmer inte. Din andning känns inte hindrad.
 • Du kan fritt höja och på annat sätt röra armarna.
 • Flytvästen hopar sig inte framtill när du lyfter armarna.
 • Materialet under armarna är bekvämt så det kommer inte att orsaka skav efter några timmars användning.
 • Flytvästen är inte så skrymmande att du inte kan se över axeln.

Välj lugna vattenkroppar

Spänningssökande lockas vanligtvis till kajakpaddling, men det betyder inte att du ska välja en plats att åka med övergivenhet.

Till exempel, om en vän ber dig att paddla kajakpaddling, bör du säga nej. Whitewater kajakpaddling kan vara farligt nog för erfarna simmare, än mindre nybörjare som bara kan hundpaddla.

Välj istället de lugnaste, stillsammaste vattenmassorna i din hals av skogen. Ditt liv kan fortfarande vara i fara om du spiller ut i en lugn sjö, men det skulle vara mindre jämfört med en forsande flod.

Ju grundare vattnet är, desto bättre. Om du kunde stå upp efter att ha spillt i vattnet, eller om vattnet bara är midja högt, skulle det vara perfekt.

Ta dig tid att undersöka grunt, stilla vatten nära dig. Fråga dina vänner vad de skulle föreslå också. Var villig att köra en bit utanför allfartsvägarna om det är vad som krävs för att hitta ett bra ställe att paddla kajak på.

Tänk på det så här. När du lärde dig att köra, gjorde du det förmodligen på en tom parkeringsplats, inte en fyrfilig motorväg. Du måste träna kajakpaddling under säkra förhållanden också.

Bekanta dig med vatten

Ovana föder rädsla. Eftersom du inte kan simma håller du dig borta från vatten. När du går nära vattnet ökar det din ångest, vilket också har lärt dig att hålla ett säkert avstånd. Detta vidmakthåller en cykel som bara tjänar till att fördjupa din rädsla.

Du bör ha en sund grad av rädsla när du gör vattenaktiviteter, eftersom detta kan förbjuda hänsynslöst beteende. Som sagt, om rädsla övervägande är vad du känner när du är runt en vattenmassa, är det bäst om du kan börja förbättra detta innan du paddlar kajak.

Hur? Vänj dig vid vatten, särskilt vattenmassan du ska paddla kajak i. Tillbringa lite tid på strandlinjen och bara titta på hur vattnet rör sig. Ta en video av vattnet så att du kan se dess böljningar senare.

Kanske till och med doppa fingrarna eller tårna i vattnet (du behöver inte båda samtidigt, eftersom du inte ska ta ett dopp). Bekanta dig lite i taget och du kommer att känna dig mer säker på att paddla kajak.

Aldrig kajak ensam

Om du är en erfaren kajakpaddlare med många utflykter under bältet, så kan du självklart paddla kajak solo. Även då, av säkerhetsskäl, är det meningen att du ska berätta för andra vart du ska innan din resa.

Som en kajakpaddlare som inte kan simma är det särskilt viktigt att du aldrig paddlar kajak själv. Du har ingen aning om hur många andra kajakpaddlare som kommer att vara vid sjön eller floden du besöker. Det kan vara många, eller det kan vara ingen.

  Vad är skillnaden mellan ett spinnspö och ett baitcastingspö?

Om du går överbord och de andra kajakpaddlarna inte ser det eller hör det (vilket kan hända om du och kajakpaddlarna är tillräckligt långt borta), kan du inte lita på att de hjälper dig.

Du kan drunkna, och andra kajakpaddlare kanske inte ens märker det. Att drunkna i det verkliga livet är ingenting som den stora, dramatiska affären som det alltid porträtteras som i filmer och tv-program. Du slår inte med armarna och skriker ”hjälp!”

Istället börjar du tyst sjunka. Om någon inte vet vad de ska hålla utkik efter kan de missa det.

När du paddlar kajak med en kompis eller i en grupp vet du att någon alltid har din rygg och vice versa. Även om du inte kunde hjälpa en kapsejsad kajakkompis, kan du kontakta någon som kan simma så att de kan utföra en räddningsaktion.

Berätta för andra att du inte kan simma

De flesta av oss vill inte framstå som svaga inför våra vänner. Även om det inte är lätt att vara sårbar, måste du erkänna för din kompis att du inte kan simma innan ni två åker kajak tillsammans. Att försöka vara tuff och dölja din simoförmåga kan sätta ditt liv på spel. Det är inte värt det!

Mer än troligt kommer din vän inte att döma dig alls. Istället kommer de att vilja göra vad de kan för att tillmötesgå dig. Till exempel kommer de att hålla ett särskilt öga på dig när du paddlar kajak. Visst, det här kan kännas lite pinsamt, men det är bra att ha någon i ditt liv som bryr sig så mycket om dig!

Vila upp natten innan

Kvällen innan din första kajakpaddling kommer du att känna en mängd känslor som spänning, lycka och ångest. Allt detta är helt naturligt, men du måste göra ditt bästa för att dämpa dessa känslor så att du kan få lite kvalité.

Om du kan, schemalägg en extra timme eller två av sömn som kan fungera som en buffert om du kastar och vänder tills ditt sinne stängs av. Försök att sikta på minst sju timmars sömn, med åtta timmar bra och nio timmar ännu bättre.

När du är trött kan ditt sinne och din kropp kännas tröga. Det kommer att göra kajakpaddling svårare än det behöver vara. Vad värre är är att din reaktionstid kan drabbas av trötthet. Du måste vara ljusögd och buskig svans när du paddlar kajak så att du kan vara säker.

Lindra din ångest med andningsövningar

Wow, du kan inte tro att du faktiskt är i en kajak. Vad som är galnare är att du och din kompis precis lämnat strandlinjen. Du ser hur kajen bakom dig blir mindre och mindre tills den försvinner. När du ser dig omkring är allt du ser vatten.

Lyssna på paniken.

Även om du tog dig tid att bekanta dig med vattenmassan du paddlar kajak i, gick du inte så här djupt. Således kommer du att bli lite nervös, och det är okej. Påminn dig själv om att vattnet inte är så djupt, det är inte heller grovt. Du kommer bli bra.

Om dina nerver försöker komma över dig rekommenderar vi andningsövningar. Håll andan i några sekunder och andas sedan försiktigt ut. Upprepa detta så många gånger som behövs och din ångest kommer gradvis men säkert att börja avta.

  Får jag fiska på en golfbana?

Det bästa med andningsövningar är att du kan göra dem var som helst, när som helst, även i en kajak mitt i vattnet. Lita på övningarna så många gånger du behöver.

Ta en kajak- eller simlektion

Om du har förhandsbesked om din kajakresa är det ingen dålig idé att förbereda dig. Du kan anmäla dig till en kajaklektion eller flera så att du kan lära dig grunderna i att placera dig i båten, paddla och energihantering.

Under dina kajaklektioner kan du till och med lära dig vad du ska göra om du kantrar, inklusive hur du vänder din kajak och hur du går in i den igen när den är våt. Att ha dessa värdefulla färdigheter kommer att öka ditt självförtroende. Skulle ett värsta scenario som att kapsejsa inträffa, skulle du kunna hantera det.

Du vill också schemalägga några simlektioner om tiden och din budget tillåter. Du kommer sannolikt inte att lära dig simma när du tar en kajaklektion. Även om allt du kan göra är att trampa vatten innan du paddlar kajak, det är bättre än ingenting. Dessutom är att trampa vatten en värdefull, ofta livräddande färdighet!

Bo där du är bekant

Din första kajakpaddling är ingen tid att åka iväg någonstans nytt. Det är sant också för ditt andra och tredje kajakpaddlingsäventyr. Håll det enkelt och planera en kort, välbekant rutt. Kajakpaddling handlar trots allt om manuell ansträngning, och första gången du gör det kan du tröttna ut dig själv på kort tid.

Om du kommer ens en fjärdedel av vägen från land bör du betrakta det som en vinst. Nästa gång du går ut (om du bestämmer dig för att det ska bli en nästa gång), kan du öka ditt avstånd stegvis mer och sedan fortsätta att göra det nästa gång och tiden efter det.

Anledningen till att vi rekommenderar att stanna där du vet är att det okända kan stärka dina rädslor, vilket gör att du fattar dåliga beslut som kan resultera i att du kantrar. Dessutom, när du väl är utanför allfarvägen är du utanför den direkta siktlinjen för andra kajakpaddlare. Om du behövde räddning skulle det vara svårare att hitta dig.

Försök att ha kul

Du kommer inte att vara en expert på kajakpaddling de första gångerna. Dina muskler kommer att göra ont, om inte när du paddlar, så nästa dag. Du måste bära solskyddsmedel och UV-beständigt tyg annars kommer din hud att brännas.

Allt som sagt, kajakpaddling är en viskning. Du kanske upptäcker att du är fast på det även om du inte kan simma. När du fortsätter paddla kajak och ta simlektioner vid sidan av, kommer du att njuta av allt mer och mer. Dina färdigheter kommer också att förbättras.

Till och med på den första kajakturen när du knappt vet hur man håller en paddel, gör det bästa av det!

Slutgiltiga tankar

Du kan paddla kajak när du inte kan simma, men du måste åka i lugnare, grundare vatten. Du bör alltid bära en personlig flytanordning och ha en kompis i närheten som hjälper dig.

Ha kul där ute!