Tips för att skära laminatgolv med en verktygskniv

När gör-det-själv-vågen nu är i full gång, finns det många påståenden på olika onlineplattformar att en verktygskniv kan få jobbet gjort när det gäller att skära laminatgolv. Men finns det någon sanning i dessa påståenden eller är de bara ytterligare en felslutning på internet?

Du kan skära laminat med en redskapskniv, men bladet måste vara vasst och segt för att ge rena snitt. Du måste också förvärma materialet för att göra det mer flexibelt och skära det med framsidan nedåt.

I den här artikeln ger jag dig tips och en steg-för-steg-guide om hur du skär dina laminatgolv med hjälp av en brukskniv. Fortsätt läsa för det och mer.

Regler att följa när du skär laminat med en verktygskniv

En brukskniv är inte det perfekta verktyget för att skära laminat eftersom det ökar dina chanser att skada golvmaterialet. Det gör också vissa snitt svårare, speciellt runt hörn och dörrkarmar. Ändå kan du använda den om du inte har en såg.

Det finns några regler du måste följa, dock:

 • Bär säkerhetsutrustning. Använd handskar, mask och skyddsglasögon för att skydda dig mot damm och skador.
 • Använd endast en vass kniv. Att skära laminat med en brukskniv är redan svårt; det sista du vill är att göra det med en trubbig kniv. Detta kommer inte bara att vara ett krångel, utan det kan också flisa eller spricka golvmaterialet.
 • Förvärm materialet. Förvärmning av materialet gör det lättare att skära. Det förbättrar också laminatets flexibilitet, vilket gör komplicerade olinjära snitt mycket enklare.
 • Välj ett hårt blad. Knivbladet du använder för att skära laminatgolv bör vara tillverkat av hårda material som stål. Den ska också vara tillräckligt tjock så att den inte böjs eller går sönder lätt. Laminat kan vara svårt att skära, och det är inte ovanligt att verktygsknivar ger ut mitt i ett intrikat snitt.
 • Klipp ditt laminatgolv med framsidan nedåt. De flesta laminatgolv har en ytbeläggning av plast som är känslig för flisning eller sprickbildning. Denna yta kan skadas även när du skär längs en rak linje, så skär brädan bakifrån för att skapa en rak kant och undvika misstag.
Se även  Använda plaströr för centralvärme: Vad du behöver veta

En steg-för-steg-guide för att skära ditt laminatgolv med en verktygskniv

Här är en enkel steg-för-steg-guide om hur du skär ditt laminatgolv med hjälp av en brukskniv.

1. Samla det väsentliga

Innan du börjar, samla in följande verktyg och material:

 • Brukskniv
 • Laminatgolv plankor
 • Måttband
 • Tejp eller markör
 • Mjukt tyg eller handduk
 • Hård yta eller trä
Carpenter mäter laminatmaterialet.

2. Mät plankorna

Nu när du har allt du behöver, börja med att mäta laminatmaterialet för att säkerställa att tjockleken är lämplig för jobbet.

De idealiska måtten beror på vilken typ av laminatmaterial du använder. Laminatplankor skärs annorlunda än kakel, självhäftande flexibla och plåtlaminat.

3. Markera var du ska klippa

 1. Placera ett vanligt papper på ditt laminatmaterial.
 2. Markera var du ska göra det första snittet med hjälpkniven. Markeringarna ska vara 1,6 mm (1/16 tum) från kanten för att förhindra att den spricker eller spricker efteråt.
 3. Rita en linje med hjälp av en markör och måttband. Se till att dina mått är exakta.

4. Klipp till laminatgolvet

 1. Klipp längs den markerade linjen.
 2. Placera ett annat vanligt papper på en annan del av laminatmaterialet.
 3. Upprepa märkningsprocessen i steg 3 ovan och klipp längs de markerade linjerna.
 4. Upprepa markeringen och skärningen på allt ditt laminatgolvsmaterial enligt de typer av snitt du behöver för ditt rum.

5. Låt plankorna sätta sig och lägg laminatgolvet

Låt dem sitta över natten för att sätta sig och binda jämnt innan du använder laminatplankor. Limning hjälper till att förhindra att plankorna skalar av eller flisar på kanterna.

När plankorna har fäst, fortsätt att lägga golvet i följande steg:

 1. Börja med att lägga ner några bitar utan att skruva, limma eller spika dem så att du vet var de ska gå först.
 2. Även om det är valfritt kan du använda en limpistol för att hålla laminatplankor på plats innan du skruvar eller spikar dem. Se bara till att du väljer ett lim som är säkert för laminatgolv.
 3. Skruva eller spika fast varje laminatplanks ändar eller spetsar i golvet. Se till att du lägger dem ordentligt och plant.
 4. Mät storleken på laminatet och skär ner dem till önskad längd.
 5. För kakel med självhäftande laminat, tryck fast dem på plats för att fästa stadigt på ditt golv.
 6. Fyll eventuella luckor med önskat fyllmedel. Jag rekommenderar träspackel eller lim.
Se även  Långsam spistemperatur: Låg och hög inställningar bryter ner

Du kanske också gillar att läsa: Vilken är den bästa reparationssatsen för bänkskivor i laminat?

Bästa typen av verktygskniv för att skära laminatgolv

En brukskniv är ett av de mest mångsidiga verktygen för att skära laminatgolv för kortsiktiga projekt och gör-det-själv. Du kan också använda den för att skära laminatet så att du kan knäppa brädet och installera det på plats.

När du har markerat laminatmaterialet kan du använda en redskapskniv för att sätta en linje över det. Ett rakt egg är det bästa för att hålla en rak linje vid poängsättning. Eftersom de flesta laminat liknar varandra är den primära metoden att skära dem med en brukskniv identisk.

Att använda en kniv med ett blad av kolstål eller hårdmetall är att rekommendera eftersom de är tuffa och tål att skära igenom hårt material.

Vi rekommenderar detta Morakniv Companion Steel Blade Knife (tillgänglig på Amazon). Den har ett 4,1 tum långt blad och ett mönstrat grepp med hög friktion som gör den lätt att hantera. Den kommer också med en begränsad livstids tillverkargaranti.

Du kan använda vilken typ av verktygskniv som helst för jobbet. Men en mattkniv är det bästa alternativet eftersom det är vassare än de flesta vanliga knivar. Dess design ger den också större precision.

Ett annat utmärkt alternativ för att skära ditt laminatgolv är en linoleumkniv på grund av dess böjda blad. Kolla in den här lätta att hålla Irwin linoleumkniv. Den levereras med ett slitstarkt handtag av lövträ och en böjd kant för att skära på draget.

Se även  Har alla rökdetektorer batterier?

Slutgiltiga tankar

Det perfekta verktyget för att skära ditt laminatgolv är en såg, men du kan också använda vilken brukskniv som helst. Det viktigaste är att använda ett vasst blad och en guide för att säkerställa exakta snitt. Du måste också vara försiktig så att du inte förstör laminatmaterialet eller skadar dig själv.

Om du följer tipsen ovan skär du enkelt ditt laminatgolv med en brukskniv.

Lämna en kommentar