The Ned Rig: Hur man fiskar den på vintern

Att fiska ned riggen är en av de enklaste inställningarna att använda, kan kastas på vilken utrustning som helst och fungerar otroligt bra när andra riggar inte gör det. I det här inlägget kommer jag att prata om hur man fiskar ned riggen på rätt sätt på vintern för att få så mycket fisk som möjligt.

Vi kommer att prata om vad nedriggen är, när du ska använda den, vilka färger som fungerar bäst, utrustningen du ska använda och tekniken du vill använda för att få ut det mesta av den.

Jag brukar inte använda den här riggen om jag inte måste eftersom den är ganska tråkig, om jag ska vara ärlig, men jag ska definitivt erkänna att det platt fungerar. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för fullständig information om hur man fiskar nedriggen på vintern.

Vad är Ned Rig och när ska den användas

Nedriggen är en finessteknik som använder ett litet stickbete (några tum) och en svampjigg. Du kommer att skjuta den på kroken med kroken exponerad och eftersom den är så kort kommer den faktiskt att stå upp på botten. Det finns ett antal olika märken som gör en nedmask men den jag gillar är Z-Man TRD (se det på Amazon). Z-Man gör också ett svampjigghuvud och det kan du se våra favoriter här.

Det ser ganska fånigt ut och du kommer förmodligen att tro att det inte kommer att fungera men det är det som ligger längst bort från sanningen. Allt du behöver göra är att sticka kroken genom toppen och skjuta på den. Du vill att nedmasken ska vara perfekt hetero på kroken och vill du säkra den ännu bättre kan du sätta lite lim på kroken. Dessa beten håller länge så du kan använda dem om och om igen.

  De 5 bästa kanoterna för flugfiske

Du kommer att vilja använda en nedrigg när inget annat fungerar. Det fungerar utmärkt i kallare väder när fisken inte rör sig mycket. När det blir kallt vill de inte jaga mat och spenderar mycket tid på att sitta. Eftersom detta bete bara sitter på botten ser det ut som en enkel måltid. Detta är något du kan använda på senhösten eller till och med när vattnet börjar frysa.

Färger, inställningar och utrustning

Precis som många andra fiskeredskap gillar jag att hålla mig till grunderna eftersom det brukar fungera bäst. Jag gillar att använda mörk färger när det kommer till en nedrigg så allt grönt, rött eller svart. Jag gillar också att hålla dem så små som möjligt. Det finns en anledning till att vi använder en nedrigg och om vi behöver något större kan vi bara använda en Senko.

När det kommer till din utrustning vill du använda lättast grejer du kan komma undan med. Om du fiskar på grunt vatten kan du använda en lättare jigg och ett lättare spö (medellätt spinnspö). Om du fiskar djupare vill du att en tyngre jigg sjunker snabbare och du kan använda ett lite tyngre spö om du vill (medeltungt/medeltungt spinnspö). Du kan använda andra typer av spön om du vill men spinning fungerar normalt bäst.

Om jag fiskar på djupare vatten så kastar jag på en 1/6 jigghuvud och sedan ska jag använda den lättaste jag kan hitta för grunt vatten. När det kommer till fiskelinan använder jag alltid en 20 lb flätlina med en 6 lb fluorocarbon leader. Jag gillar fläta eftersom den är stark, känslig och håller längre. Jag använder fluorledaren eftersom fisken inte kan se den i vattnet. Allt från 3-4 fot av en ledare bör duga men du kan alltid gå längre om du vill.

  Så här bär du extra bränsle på din Dirt Bike

Hur man fiskar Ned Rig på rätt sätt

Det fina med att fiska ned riggen är hur lite arbete du behöver göra. Det är lite tråkigt enligt mig men många gillar tanken på att inte behöva göra så mycket. Bokstavligen allt du behöver göra är kasta ut den, låt den sjunka till botten och vänta. Ju längre du kan låta den sitta stilla på botten desto bättre.

Du kan rycka till Det eller lyft av den från botten då och då om du känner att det är nödvändigt men för det mesta behöver du inte. Överallt är dock olika så du kan alltid testa för att se vad som fungerar bäst den dagen. Det största är dock att bara ha lite tålamod och vänta.

Vad du vill göra är att ha din krok på botten men du vill ha en lätt böja i ditt spö. Du vill inte ha en massa slack i din linje eftersom du kommer att ha svårt att känna bettet. Eftersom den sitter på marken kommer du bara att känna bettet när fisken lyfter med den och det kan ge den extra tid att spotta ut den.

När du har lite spänning i din linje blir det bra lättare att känna vad som händer i slutet av din linje. Varje liten ryck du känner är troligen ett bett. Ge den en kroksats och rulla in honom. Så enkelt är det egentligen. Kasta ut ditt bete, låt det lägga sig till botten, ha lite tålamod och kolla det då och då.

  Varför har fiskespön korkhandtag?

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.