Tekanna eller tekanna: skillnad och när du ska använda var och en

När du sållar genom gångarna på Target på jakt efter något att hålla dina varma favoritdrycker i, kanske du funderar på om en tekanna eller tekokare är rätt val eller inte. De kan se likadana ut, men det finns en tydlig skillnad mellan de två.

Vad är skillnaden mellan en tekanna och en tekanna? En tekanna är speciellt utformad för att hålla kokande vatten med teblad eller kaffesump för att enkelt blötlägga, brygga och dela med andra. En tekokare är utformad för att koka vattnet, antingen ovanpå en spis eller med en elektrisk apparat.

Att veta skillnaden mellan en tekanna och en tekokare är viktigt. När allt kommer omkring skulle du hata att köpa en tekanna och ställa den på spisen, bara för att se den falla sönder framför dina ögon.

Vi ska gräva djupt in i världen av tekannor och tekokare och förklara de stora skillnaderna mellan de två, och varför den ena kan vara viktigare än den andra.

Skillnaden mellan en tekanna och en tekanna

Även om de kan se likadana ut, är tekannor och tekokare ganska olika och tjänar specifika syften. Att använda dem felaktigt kan förstöra dem eller bryta dem helt, så låt oss ta en mer djupgående titt på skillnaderna och när vi ska använda varje enhet.

Vad är en tekanna och vad används den till?

En tekanna är en behållare som specifikt används för innehav kokande vatten eller vatten som är extremt varmt. Dessa behållare kan tillverkas av en mängd olika material, inklusive porslin, sten, stål eller keramik.

Nu kan du föreställa dig varför du kanske inte vill placera en porslinstekanna ovanpå din gasspis – den skulle splittras nästan omedelbart.

Det primära syftet med tekannan är att brygga teblad eller kaffesump. Du slänger helt enkelt dina favoritteblad eller kaffesump i grytan (ofta i en infusionsmaskin/sil) och fyller den sedan med kokande vatten.

De flesta tekannor är konstruerade med en specifik öppning att hälla det varma vattnet i, vilket gör ditt jobb enkelt utan rädsla för att bränna dig på vägen.

Se även  9 olika typer av verktygsknivar förklaras

Att kunna branta teblad säkerställer att det finns mycket mer smak. Teprodukter i påsar har helt enkelt inte samma smakdjup som lösa teblad.

Förutom att öppna för att hälla vatten, de flesta tekannor kommer också med en praktisk pip för att hälla upp te och ett stadigt handtag. Pipen kan ha en inbyggd sil eller inte som säkerställer att inga lummiga bitar eller kaffesump hamnar i din kopp.

På grund av känsligheten hos en tekanna bör den aldrig placeras på en spis. Detta är förmodligen det viktigaste att komma ihåg när du letar efter nya vitvaror till ditt kök. Även om de är bra för att blötlägga och servera te eller kaffe, bör de aldrig användas för att koka det nödvändiga vattnet.

Tekannor finns i en mängd olika utföranden som kan passa allas smak. De finns också i ett brett utbud av storlekar, där vissa är tekannor för enstaka personer eller större storlekar för dem som gillar konsten att underhålla.

Vad är en tekokare och vad används den till?

Nu när du vet att tekanna är för bara innehav och blötläggning av dina drycker kan du antagligen gissa att tekokaren är till för koka vattnet. Vattenkokare är designade med material som rostfritt stål, aluminium eller glas, som alla är lämpliga för att värmas upp – till skillnad från deras motsvarighet i tekanna.

Vattenkokare kan koka vatten genom att placeras på en spis, och det finns också elektriska tekokare som kokar vatten med hjälp av en värmebas under behållaren.

Typer av tekokare

Vattenkokare med spishäll kan användas på alla typer av spisar, oavsett om du använder gasspis eller elektrisk spis. Nackdelen med den här typen av vattenkokare är dock att den tar längre tid att värma upp och är inte lika energisnål. De är dock oftast billigare.

Se även  Hur länge stannar gipsdamm i dina lungor?

Elektriska tekokare använd el istället för en spis för att värma upp vatten. På grund av sin design kan dessa vattenkokare koka vatten mycket snabbt – vissa kan värma vatten på så lite som 30 till 60 sekunder. Elektriska tekokare är dyrare, men deras snabba uppvärmningsförmåga och energieffektivitet gör dem till ett bra alternativ.

Vissa elektriska modeller kan ha andra praktiska funktioner också, som att kunna kontrollera temperaturen så att du får exakt vad du vill – varje gång.

Vissa kan också ha en automatisk avstängning för säkerhets skull, ett filter som stoppar ansamling av hårt vatten och ett ”håll varmt” alternativ som säkerställer att ditt vatten inte svalnar – även om du glömt det och lämnat det för länge.

Vad sägs om en tevärmare?

Under ditt shoppingäventyr kan du också stöta på något som kallas en tevärmare. Detta är helt enkelt ytterligare ett praktiskt verktyg som du kanske vill ha i ditt hem om du är en ivrig te- eller kaffedrickare och gillar att smutta på hela dagen.

En tevärmare fungerar direkt med en tekanna för att hålla den varm efter att du är klar med blötläggning eller bryggning. Dessa varmare är små, cirkulära enheter som din tekanna kan sitta ovanpå. De flesta tevärmare använder ljus för att hålla tekannan varm, och de finns i en mängd olika utföranden, från eleganta och moderna till klassiska och allt däremellan.

Behöver du en tekanna och en tekokare?

Nu när du vet Vad en tekanna och en tekokare kan göra, du kanske frågar dig själv om båda är nödvändiga. Det beror på personliga preferenser.

Vissa människor kan tycka att det blir en trevligare upplevelse att använda både en tekanna och en tekokare. Det kan innebära att du har extra vitvaror i ditt kök, men det är värt det med tanke på att de inte är för stora och tjänar specifika syften.

Se även  Förankring med hylsor kontra kilankare: Förklarade Skillnader

Du kan överväga att ha båda i din arsenal om du är någon som tycker om att underhålla. Att ha en tekanna och en tekanna duo i ditt kök kommer att se till att processen är enkel.

Du kan värma upp ditt vatten i din tekokare och branta i din tekanna innan servering, vilket ger dina gäster den ultimata upplevelsen när det kommer till tröstande varma drycker.

Det är det dock inte nödvändig att skaffa båda. Själv har jag en elektrisk tekokare, eftersom jag gillar hur snabbt det kokar och hur lätt det är att använda. Och även om jag vet att det skulle vara trevligt så använder jag inte en tekanna just nu.

Jag brukar klara mig med att brygga individuella koppar te direkt i min mugg. Jag gillar att använda tekannor, men för mig är hastigheten och lättheten att använda en tekokare den viktigaste faktorn. Det är därför Jag tycker personligen att en tekanna är viktigare än en tekanna.

Men du kan också gå för enbart en tekanna och bara värma upp vattnet i en kastrull på spisen. Du kan fortfarande överföra detta varma vatten till en tekanna och få en riktigt fin kanna te/kaffe.

Andra kan helt och hållet ta bort tekanna och tekokare och gå för något grundläggande om de inte är villiga att spendera de extra pengarna på dessa föremål. Genom att helt enkelt koka vatten i en kastrull eller kastrull och överföra det varma vattnet till en mugg kan du fortfarande få en läcker kopp joe eller te.

Slutsats

En tekanna är helt annorlunda än en tekanna. Tekannan används endast för att blötlägga teblad eller kaffesump, medan en tekokare är endast används för att koka vatten på en spis eller en elektrisk bas.

Båda kan användas tillsammans för att göra läckra varma drycker på nolltid. Du kan också överväga att skaffa en tevärmare om du vill hålla din tekanna varm under längre perioder.

Lämna en kommentar