Tandem kajakstyrning och andra manövrar

Du har paddlat kajak med vänner eller familj tidigare, men alltid i dina egna båtar. Den här gången har du blivit inbjuden till tandempaddling. Även om du kanske har bemästrat att manövrera en kajak ensam, kommer tandempaddling att vara som att börja från allra första början. Hur styr du?

För att styra i en kajak måste man vänja sig vid att paddla unisont. Den starkare kajakpaddlaren ska sitta bak. Om du har ett roder, vilket är vanligt i tandemkajaker, kommer det väl till pass när du svänger och byter riktning.

I den här guiden delar vi med oss ​​av våra favorittips för manövrering i en tandemkajak. Även om det inte kommer att vara lätt till en början, genom att arbeta med din partner, kommer ni två att låsa upp nyckeln till framgång med tandempaddling!

Grunderna i tandemkajakpaddling – Styrning och manövrering

Bestämma kajakpositionering

Som vi berörde i introt är sättet du sitter i en tandemkajak viktigt för att säkerställa unisont i dina manövrar. Så den första delen är utan tvekan den tuffaste, eftersom du och din vän eller familjemedlem måste bestämma vem mellan er som är starkast.

Nej, det här är inte tiden för en armbrytningstävling eller ett tumkrig. Bara var ärlig.

Om du inte är den starkare, lita på oss när vi säger att du inte gör dig själv någon tjänst genom att låtsas att du är det. Du kommer inte bara att kämpa för att hålla din tandemkajak igång hela dagen, utan du och din partner kommer inte att kunna styra, svänga eller manövrera på något annat sätt lätt.

Vad händer om du och din kajakpartner är ungefär lika kraftmässigt? Då kommer det att göra den här första delen av processen mycket lättare.

Att sätta sig i kajaken

Den starkaste av de två kajakpaddlaren är tänkt att gå bak och då ska den svagare sitta längst fram. Om det får dig att må bättre kallar vi personen bak för akterpaddlaren och personen framför bogpaddlaren.

När du först köpte din solokajak tippade du förmodligen den i vattnet flera gånger när du lärde dig hur man tar sig in. Hur i hela friden ska du och en annan person gå in i båten utan att kapsejsa den?

För det första borde ni två inte komma in samtidigt. Bogpaddlaren, eller kajakpaddlaren som sitter längst fram, går först in i båten. Medan den här personen kliver in ska akterpaddlaren hålla kajaken stadigt.

När bågpaddlaren väl sitter och är placerad kan akterpaddlaren försiktigt släppa kajaken och klättra i sig själv. När de gör det ska de trycka av med händerna för att driva kajaken framåt, till exempel från en brygga eller en stenig strand.

Styrning unisont

Nu är det dags att börja styra unisont. Tja, detta är ett bästa scenario, men inte något du bör förvänta dig att hända direkt på din första tandemkajaktur.

Innan du planerar en kajakresa kanske du vill träna kajakpaddling med din vän eller familjemedlem ett tag tills du känner att du har fått kläm på det.

  Är Side-by-Sides Street lagligt i Ohio?

Så, hur paddlar man unisont? Bågpaddlaren börjar paddla först eftersom de är framme. Akterpaddlaren ska följa bogpaddlarens mönster eller kadens. Även om bogpaddlaren kanske inte trycker på sin paddel med full styrka, eller om de kan gå snabbare men inte gör det, bör akterpaddlaren inte övermanna dem.

Det du försöker uppnå här är synergi eller att flytta tillsammans som en. Det betyder att även om bogpaddlaren inte är så bra på kajakpaddling så måste akterpaddlaren följa med.

De har ett jobb som är unikt för deras plats i tandemkajaken, och det är att styra. Även om bogpaddlaren i slutändan kommer att styra kajaken i en viss riktning, är det akterpaddlaren som bekräftar den riktningen.

Hur gör de det? Via korrigerande slag som inte avviker från paddlingssynkronismen utan börjar ändra kajakens riktning.

I vissa fall kan detta kräva att akterpaddlaren slutar paddla och lägger sin paddel i vattnet som ett roder. Om en tandemkajak redan har ett roder – vilket många har – kan de hoppa över detta steg och använda rodret.

Kajaken stannar inte omedelbart, men bogpaddlaren kommer att ha mycket svårare att paddla med akterkajakpaddlaren som aktivt stoppar dem. Detta är vad som krävs ibland för akterpaddlaren att uppnå korrigerande slag. Som sagt, de ska bara använda sin paddel som roder när den kräver det och bara så länge som krävs för att styra om kajaken.

Upprätthålla rytmen

I början av ditt tandempaddlingsäventyr kan akterpaddlaren och bogpaddlaren lika gärna vara på två olika planeter. Deras tekniker är olika, deras takt är olika; ingenting stämmer in.

Ju mer du och din kajakpartner håller på, desto lättare blir det att synkronisera. Då gäller det att underhålla den. Utanför att dirigera om kajaken bör akterpaddlaren göra vad bogpaddlaren är, som vi sa tidigare.

Tänk på att du och din partner är med i ett band. Ett band måste hålla tiden och följa rytmen. Ingen ska improvisera eller spela utanför tur. Du och din kajakpartner måste hitta den rytmen också och hålla fast vid den.

Detta kommer att bli lättare ju längre ni två arbetar tillsammans.

Borde den starkare kajakpaddaren någonsin sitta framför?

Det finns vissa tillfällen då akterpaddlaren ska bli bogpaddlare och vice versa.

Eftersom bågpaddlaren sitter framför är de de första som ser vad som kommer upp. För att förutse vad som väntar måste de kunna starta en manöver som akterpaddlaren sedan följer med på, till exempel en sväng.

Om bågpaddlaren är helt ny inom kajakpaddling kanske de inte vet det första om att svänga. Detta påverkar båda kajakpaddlarna.

I vissa situationer handlar det alltså mindre om vem som är starkast och mer om vem som har erfarenhet. I så fall bör den erfarne kajakpaddlaren vara bogpaddlaren och den mindre erfarna kajakpaddlaren ska vara akterpaddlaren.

Den erfarna bågpaddlaren kommer att kunna vända, stanna eller på annat sätt manövrera när de måste. Detta kommer att göra kajakupplevelsen smidigare.

  Vad gör en Jack Plate på en Bass Boat?

Den oerfarne akterpaddlaren kan lära sig ett och annat genom att titta på bogpaddlaren. När de väl har ökat tempot för att matcha vad bågpaddlaren gör (som du redan vet är det rätta sättet att navigera i en tandemkajak), kommer de att tjäna värdefull erfarenhet.

Allt detta sagt, att byta ut den starkare kajakpaddlaren med den svagare är bara ett gångbart alternativ om viktskillnaden mellan de två kajakpaddlarna är mindre än 100 pund. Om bogpaddlaren är så mycket tyngre än akterpaddlaren kommer kajaken inte att vara stabil.

Då har du fler problem än svårigheter med att vända.

Fler tips för manövrering i en tandemkajak

Kommunikation är nyckeln

Ensampaddling kan vara en ganska lugn upplevelse på grund av dess ensamhet, men det är inte fallet med tandempaddling. Du och din partner behöver inte prata hela tiden, men ni ska kunna kommunicera fritt om vad ni gör.

Hekpaddlaren kanske måste ge lite mild men ändå konstruktiv kritik till bogpaddlaren, speciellt om deras teknik är så dålig att det är till nackdel för båda kajakpaddlarna. Om du är den stränga paddlaren måste du vara snäll i ditt tillvägagångssätt.

Om du förolämpar bågpaddlaren, vet du vad som kommer att hända? Det stämmer, bågpaddlaren kommer att sluta paddla eftersom de är upprörda. Du kan inte navigera i en tandemkajak själv, så ni är båda strandsatta där ute i mitten av vattnet tills ni kan lösa era problem.

Du kanske tycker att det är mer produktivt att vänta tills din dag med kajakpaddling är slut och sedan uttrycka dina tankar för bågpaddlaren. Åtminstone då, om du gör dem galna, kommer du inte att fastna på en sjö.

Pilbågpaddlare måste se efter vad som väntar

En akterpaddlare gör mycket i tandempaddling, men en plikt de inte kan ansvara för är att agera som ögonen. De tittar trots allt på baksidan av bågpaddlarens huvud. Det är bågpaddlarens uppgift att avgöra om det finns hinder vid horisonten.

De bör meddela akterpaddlaren med mycket förvarning så att akterpaddlaren kan börja ändra kajakens riktning. Detta hjälper dig och din kajakpartner att undvika nära anrop med en brygga eller till och med en annan kajak.

Kortare slag för vinsten

Detta är särskilt ett användbart tips när du och din partner först ger dig ut i en tandemkajak. Innan ni två kan börja läsa varandra, så att säga, kommer ni båda att prova era egna kajaktekniker, och det kommer inte att fungera.

Breda slag kommer att säkerställa att din kajak fiskstjärtar eller till och med kantrar. Åtminstone med kortare slag blir skadorna mindre.

Paddla på samma sida

En del nya tandempaddlare antar att bogpaddlaren ska lägga sin paddel på ena sidan av kajaken och akterpaddlaren på andra sidan. Det är ett bra sätt att avbryta de båda kajakpaddlarnas respektive ansträngningar och börja smälla paddlar som att slåss med ljussabel.

  7 superbilliga pilar som skjuter rakt

Välj istället en sida av kajaken – vare sig den är vänster eller höger – och stanna på den sidan tillsammans. Du kommer att undvika att slå i paddlar och du kommer också att märka en ökad hastighet.

Fördelarna med tandempaddling

Låt oss avsluta med att diskutera några anledningar till att hoppa i en tandemkajak med din favoritperson för en rolig dag på vattnet.

Gör kajakpaddling mindre ensam

Kajakpaddling är ett bra sätt att bränna kalorier, få D-vitamin från solljuset och tillbringa tid i naturen för bättre välbefinnande. Sammantaget är det dock en aktivitet du gör på egen hand.

Som vi sa i introt kan du paddla kajak med andra människor, men de är i sina egna båtar och du är i din. Om dina kajakkompisar passerar dig, då är det bara du kvar.

Om du blir lite ensam när du tillbringar långa tider med att paddla kajak (vilket, vem gör inte det?), är tandempaddling bra. Du kommer alltid att ha någon att prata med, och mer än så, någon att dela dina erfarenheter med.

Förstärker värdet av lagarbete

Du lär dig om lagarbete i skolan eller kanske under din orientering på jobbet, men det är inget du får utnyttja särskilt ofta. När du litar på någon annan inser du att du inte behöver axla varje börda själv. Lagarbete är en värdefull livsfärdighet av en anledning, trots allt!

Tandempaddling bevisar värdet av lagarbete varje gång du och din partner tar tag i dina paddlar.

Bygger obligationer (vanligtvis)

Det är bara du, din vän eller familjemedlem, en kajak och en enorm sjö. Okej, och kanske lite snacks också. Du och dem kan prata om saker som kanske inte brukar dyka upp i er vardag när ni båda är så upptagna.

Även om du inte har några djupa samtal i naturens avskildhet, kommer upplevelsen av tandempaddling säkert att föra er två närmare varandra. Ni måste lita på och följa varandras ledtrådar för att lyckas flytta kajaken.

I vissa fall åker två personer kajak tillsammans och har det hemskt. De tjafsar om vem den starkaste kajakpaddlaren är, de kan inte synkronisera sin paddling, och när den ena försöker ge konstruktiv kritik, skjuter den andra ner den. Dagen ut förvandlas till en ropmatch.

Det är därför det är en bra idé att hyra en tandemkajak innan du förbinder dig att köpa en. Om upplevelsen inte är för dig, så är du åtminstone inte sadlad med en kajak för två när du hellre vill åka ensam!

Slutgiltiga tankar

Att styra en tandemkajak kräver att du och din partner lär dig att paddla unisont. Ni måste arbeta tillsammans, kommunicera om hinder eller problem och acceptera att båda personerna inte kan ha rollen som den starkare paddlaren.

Även om det inte är lätt att få kläm på, är tandempaddling väldigt givande när du väl lärt dig hur det går till!