Tältsömsförseglingsalternativ: Slösa inte dina pengar på dyra tältfogsförseglare

Gear Aids Seam Grip sömförsegling är en bra produkt för små jobb, men att täta en tältsöm kan bli dyrt. Det tar 3-4 flaskor att göra huvudsömmarna i ett tält, så det kan kosta dig $30-$40 dollar. Det kan vara vettigt på ett $200+ tält, men det är inte värt det med billigare tält. Har du fastnat för att köpa 3-4 tuber Seam Grip, eller är de billigare alternativen till tältsömstätning?

Ja, det finns en handfull alternativ till att täta tältsömmar. Shoe Goo är en produkt som liknar Gear Aid Seam Grip och det är samma pris för en flaska nästan 4 gånger så stor. Tätningstejp är ett annat alternativ som håller längre än silikonbaserade produkter (15-20 mot 3-4 år). Du kan också göra din egen gör-det-självförseglare av klar 100 % silikontätning och mineralsprit om du håller på med ett stort projekt.

Jag har alltid en flaska Seam Grip i min ryggsäck för små fältjobb, men jag är inte villig att spendera $30+ varje gång jag behöver försegla mitt tält. Du måste byta ut silikonbaserade sömtätare vart 3-4 år så det är löjligt över ett tälts livslängd.

Shoe goo är det som ligger närmast riktiga sömtätare, men att göra din egen silikonförslutare är inte svårt (tar mindre än 5 minuter). Jag hatar att använda sömtejp, men det ger 15-20 års vattentäthet, så det är värt att överväga. I resten av det här inlägget kommer jag att gå igenom var och en av dessa billiga tältsömsförseglingsalternativ och lära dig hur du använder dem.

De 3 bästa alternativen för att täta tältsömmar

Jag tror att hemmagjorda sömförseglare fungerar lika bra som kommersiellt sålda förseglare, men det finns andra alternativ som du kanske vill överväga. Hemmagjord försegling är det billigaste alternativet om du behöver täcka ett stort område av ditt tält, men några av dessa andra produkter är bra för mindre reparationer. De är definitivt värda att titta på för små jobb, men du kan hoppa till nästa avsnitt om du gör ett stort projekt.

  • Shoe Goo: Skoskit är nästan exakt samma produkt som Gear Aid Seam Grip, men det är mycket billigare. Du kan få en flaska nästan 4 gånger så stor som Seam Grip för några dollar mindre. Jag rekommenderar fortfarande att tunna ut den, så du kanske vill kolla in mitt inlägg som förklarar hur man tunnar ut sömtätare.
  • Klar 100% silikon tätningsmedel: Du kan köpa klar 100 % silikon tätning i vilken järnaffär som helst. Den är för tjock för att appliceras direkt från flaskan, men den appliceras jämnt i förhållandet 50/50 mellan silikon och terpentin. Jag har alltid använt det klara GE Advanced 100% silikon som du skulle använda med windows, men vilken 100 % silikonprodukt som helst fungerar. Ett rör med silikon tätning kommer att täcka 100 linjära fot när det blandas med terpentin, så att du kan täcka ett tält och all din utrustning med ett enda rör.
  • Sömtejp: Sömtejp är en mer permanent lösning som lämnar rena sömlinjer, men det är svårt att applicera. Du måste ta bort de gamla sömmarna som du skulle med någon av dessa andra produkter och sedan rulla tejpen på dina sömmar. När sömbanden är utrullade på dina sömmar måste du smälta dem med ett strykjärn. Att måla på silikon är enklare och mycket snabbare.
  Kan bakterier överleva kokande vatten?

Shoe Goo är ett mycket billigare alternativ

Shoe Goo är ett billigare alternativ

Alla silikonbaserade tätningsprodukter är i princip likadana. Det är bara silikon blandat med någon form av thinner för att göra appliceringen enklare. De allra flesta människor använder Gear Aids Seam Grip, men Shoe Goo är ett mycket billigare alternativ som är nästan exakt detsamma.

Sko Goo kommer i ett rör nästan 4 gånger storleken på Seam Grip och är vanligtvis några dollar billigare. Jag rekommenderar fortfarande att tunna ut den, men den fungerar lika bra som vanliga tältförslutare. Du kan spara cirka $30 om du försluter alla sömmar på ett tält eller gör någon annan stor produkt.

Shoe Goo är precis som alla andra kommersiella tältsömsförseglare. Det är en silikonbaserad produkt så det är en kladdig klibbig substans. Du kan använda den direkt från tuben, men den blir svårare att applicera. Att tunna ut det ger dig renare sömmar, gör det lättare att applicera och gör att du kan applicera ett tunnare lager. Så du kan täcka ett stort område (40-50 fot).

Späd ut skokrämen genom att blanda mineralsprit i förhållandet 3 till 1. Det är 3 delar Shoe Goo till 1 del mineralsprit. När du har blandat hopkoket bör det ha en liknande konsistens som olivolja. Du kan behöva lägga till lite mer terpentin om det ser ut som en tjock pasta. Vissa människor går hela vägen till ett 50/50-förhållande, men det kan vara rörigt att tillämpa.

Du kanske vill kolla in mitt inlägg som förklarar hur man tunnar sömförseglare för mer information.


Hemmagjord sömtätare med genomskinlig 100% silikonfogmassa

Hemmagjord tältsömförslutning för stora jobb

Du kan göra din egen hemmagjorda sömförsegling av klar 100 % silikonfog och terpentin (eller thinner). Det är samma typ av genomskinlig silikon tätning som du använder runt fönster, och den kan hittas för mindre än $10 i vilken hemförbättringsbutik som helst.

  Varför går dragkedjor till ryggsäckar sönder och hur kan jag fixa det?

Detta är den bästa lösningen om du vill täta om sömmarna på ett helt tält. En standard 10,1 oz flaska silikon tätning kommer att täcka 100 linjära fot tältsömmar. De flesta tält har 30 till 40 fots sömmar, så det räcker för att passa ditt tält, ryggsäck, liggunderlag, jackor, vattentäta stövlar och resten av din utrustning i en sats.

Jag har alltid använt Klar GE Advanced 100 % silikon tätningsmedel för att göra hemgjord sömförsegling, men vilken 100 % silikon tätning som helst kommer att fungera. Du måste också köp en tätningspistol om du inte redan har en, men du kan köpa en i vilken järnaffär som helst för $5-$10.

De säljer även mindre 2,8 oz pressrör om du gör en liten sats. Det räcker för att täcka 30-40 linjära fot, så du borde kunna göra hela ditt tält med en flaska, men det kommer att vara nära. Börja vid de viktigaste sömmarna och avsluta vid de minst viktiga sömmarna. Den gamla fogmassan borde vara bra om du inte har tillräckligt med att avsluta.

Här är en snabb översikt, men du kanske vill kolla in mitt inlägg som förklarar hur man gör en hemmagjord tältförseglare för mer information.

Att göra hemmagjord sömförsegling är enkelt! Gör bara en 50/50-blandning med 1 del silikonfog till 1 del terpentin. Var försiktig med att blanda terpentinen om du använde hela tuben med silikon. Du har inget extra silikon för att göra den tjockare om du lägger för mycket mineralsprit i den och så småningom blir den flytande. Den ska ha en liknande konsistens som olivolja.

  Kan björnar lukta genom konserver?

När du doppar borsten i blandningen ska den fastna på borsten utan att droppa överallt. Det kommer att droppa lite, men när du väl torkat av det från sidan av behållaren bör det sluta. Om det verkar rinnande, måste du lägga till silikon för att tjockna det så att du inte gör en röra. Genom att doppa penseln i den och dra ut en konvex klick måste du lägga till terpentin för att späda ut blandningen.


sömtejp

Sömförseglingstejp

Folk syr för att älska eller hata med sömtejp och jag faller i kategorin hatar sömtejp. Det är rimligt prissatt (ser), fungerar riktigt bra och erbjuder permanent förseglade sömmar, men det är jobbigt att använda.

Du kommer att behöva rengöra sömmarna, få bort den fransade/avskalade tejpen, rulla på alla dina sömmar och använda ett strykjärn för att smälta tätningsbandet. Det är ingen stor sak för en jacka, men det tar en evighet att göra varje söm på ett tält (2-3 timmar).

Att använda silikonbaserade sömtätare är så mycket enklare. Jag kan göra en ny sats av hemgjord sömförseglare och göra ett helt tält på mindre än 30 minuter.

Det kan ta ett tag att använda, men sömförseglingstejpen har en stor fördel jämfört med silikonbaserade produkter. Korrekt applicerad tätningstejp håller i 15-20 år innan den behöver bytas ut. Silikonbaserade sömtätare måste appliceras vart 3-4 år.

Dessutom är det nästan omöjligt att skruva upp sömtätningstejpen när du väl vet vad du gör. När du väl har bestämt rätt temperatur för att ditt strykjärn ska fungera är det nästan idiotsäkert. Att placera ett papper mellan strykjärnet och sömtejpen skyddar tälttyget och håller smält tejp borta från strykjärnet om det blir för varmt.