Tältcamping med hund (hur man gör och tips)

Att campa med din hund är ett utmärkt sätt att knyta an till och utforska naturen tillsammans. Ni kommer båda att få en chans att få lite frisk luft, och din hund kommer att uppskatta att se och lukta på nya saker.

Detta kräver dock försiktighet och beredskap för att säkerställa att din lurviga vän förblir säker och lycklig. Att ta med din hund i ditt tält är det bästa sättet att undvika olyckor, och det är enklare än du tror.

Idag ska vi prata om hur du kan campa med din hund i ett tält och ändå njuta av en rolig campingtur tillsammans!

När ska du ha din hund i tältet?

Tältcamping med din hund innebär att dela ett utrymme med honom eller henne. Detta görs för att hålla dem säkra och det finns lämpliga tider för att ta med hunden in.

 • Du bör ta din hund med dig i ditt tält när det är dags att få lite välbehövlig vila. Din camping är omgiven av vilda djur och främlingar som kan utgöra ett hot mot ditt husdjur. Att binda din hund vid ett träd eller lämna den ute i en kennel öppnar upp för attacker och åtminstone att springa iväg.
 • När du försöker delta i aktiviteter som din hund inte kan göra, kan det vara idealiskt att lämna honom i ditt tält. Även om vi kort kommer att diskutera vad som bör och inte bör göras senare, bör din valp vara säker om den görs på rätt sätt.
 • Camping i tält med din hund kan komma väl till pass om du campar på sommaren. Tältet erbjuder ditt husdjur ett sätt att svalka sig efter en lek i solen genom att ge skugga och skydd mot skadliga UV-strålar.

Packning för tältcamping med din hund

Innan ni kan ge er ut tillsammans måste ni vara beredda på att tältcampa med er valp. Det betyder att du packar alla förnödenheter du behöver åt honom.

 • Hundkoja/bänk

Tältcamping med ett husdjur är så mycket lättare när de är box-/kennelutbildade. Även om du kan dela det öppna tältet med dem, hjälper en låda ofta en hund att känna sig trygg och lugn. Rensa en plats för kenneln i ditt tält och se till att din hund är bekväm med den. När det är dags att sova är det lugnt att veta att Spot är säkert och mysigt.

 • Koppel och krage
  Behöver du en kudde i en hängmatta?

De flesta campingplatser kräver att hundar är kopplade när de är i gemensamma utrymmen. Detta garanterar säkerheten för alla andra campare och husdjur. Innan du går, se till att ta tag i din hunds koppel och halsband.

 • Foder- och drickshoar

Din hund kommer att behöva goda skålar att äta och dricka under din campingresa. Du kan lämna dessa skålar i en tillräckligt stor låda eller kennel, men du kan mata dem utanför (övervakad) eller i ditt tält. Det viktigaste är att ta med sig tillräckligt med bekanta saker så att hunden inte ska känna sig orolig. Bekanta skålar håller dem lugna.

(Det kan verka självklart, men glöm inte att packa mat och rent vatten till din valp också.)

 • Leksaker

Hundar är som ni vet nästan alltid fulla av energi! Detta slutar inte under din campingresa. En del av det roliga är att binda sig medan du spelar. Ta med din hunds favoritleksaker och ägna tid åt att spela apport eller dragkamp. Längre fram i lådan kan du placera en av leksakerna i hägnet med din hund. På så sätt har de något att göra medan du är borta.

Tältcampingtips

Att campa i tält med din hund kommer att vara väldigt roligt, men bara om du vet när du ska vara försiktig och hur du kan göra upplevelsen mer bekväm.

 • gör plats

Även om du campar ensam med din hund, fundera över hur mycket utrymme ni båda behöver. Om du tar med en låda eller kennel är detta ännu mer utrymme att överväga. Köp ett rymligt tält som rymmer all din utrustning, din hunds tillhörigheter och lite extra utrymme att koppla av i.

 • Håll utkik

Hundar är intelligenta varelser, men inte lika mycket som människor. Vi vet farorna att undvika, och tamhundar gör det inte. De är vana vid säkra miljöer och ditt skydd. I vildmarken har de mer att frukta av miljön.

Du bör alltid övervaka din valp. Annat vilda djur, potentiellt giftiga växter, djupt vatten och främlingar med dåliga avsikter är bara några exempel på hoten mot din hund på din campingresa. Lämna aldrig Fido utanför utan uppsikt. Du ska aldrig vara ute för länge i tältet, och om du campar i grupp, lämna någon att hålla ett öga på dem.

 • Ge en säker tältmiljö
  Är löparskor bra för mountainbike?

Ditt tält ska vara en fristad för din hund under alla omständigheter. Det finns några kriterier som ditt tält bör uppfylla för att vara säkert och bekvämt för er båda.

 • Tillräcklig ventilation är avgörande för en hunds komfort och säkerhet. Att vara inbäddad i ett tält utan luftflöde en varm dag är farligt. Hundar överhettas snabbt och behöver frisk luft.
 • Ditt tält kommer att behöva förstärkas för att motstå mindre än idealiskt väder och inkräktare. Då är ett tält med golv ett bra val. Det blockerar alla insekter, djur och väderhot. Alla bra tält är också gjorda av ett slitstarkt material som inte går sönder eller går sönder vid minsta kraft.
 • Lämna vatten i tältet när du är borta om det inte finns någon som övervakar din valp. Hundar måste hålla sig hydrerade och svala; vatten kommer att hjälpa. Som en bonus kan du släppa några isbitar från en (ren) kylare i vattenskålen.

Tvinga inte din hund till farliga situationer

Ingen ansvarsfull och kärleksfull husdjursägare kommer avsiktligt att utsätta sin pälsiga bebis i fara, men de underskattar ofta farorna med vissa miljöer eller situationer. Du måste lämna din hund i ditt tält när:

 • Går på branta, hala eller farliga stigar. Du kanske kan hantera dessa utmaningar, men din hund har mycket kortare ben och är inte lika noga med att kliva lätt.
 • Simma eller paddla kajak i vatten med starkare strömmar eller vattenlevande liv. Du är tyngre än din hund och kan simma bättre. Din hund kan förmodligen inte bekämpa strömmen och vissa vattendrag kan innehålla djur som kan skada dem.
 • Camping i kallt väder. Till viss del klarar din hund snö och kallare temperaturer. Men varje hund har sin gräns. Endast tjockbelagda raser som Huskies eller Siberian Mountain Dogs får vara ute i vinterväder. Det kan vara bättre att lämna din hund helt hemma om du vill campa i extrema klimat.
 • Andra aggressiva djur finns i närheten. Välsocialiserade hundar utgör inte så mycket av ett hot mot varandra i de flesta fall, men otränade hundar är mycket mer flyktiga. Din hund kan bli attackerad. Försök att hitta en campingplats som har en strikt koppellag eller åtminstone kräver att hundar är ordentligt tränade.
  Steg-för-steg-teknik: skidor med fötterna ihop

Lämna endast din hund i tältet om det behövs

Du bör aldrig använda ditt tält som en plats för straff eller långtidsfängelse för din hund. Detta kommer att göra dem motvilliga att kliva in. Om straffet är tillräckligt hårt kan din hund bli aggressiv när den konfronteras. Ta bara med din hund om du behöver eller om du vill ha lite vilotid med honom.

Använd ditt tält för att lugna en orolig hund

Om din hund blir orolig eller rädd, använd tältet som en fristad och en plats att koppla av. Ta in honom, prata lugnt med honom och hjälp honom att fokusera på saker han gillar (leksaker eller godsaker till exempel).

Okända miljöer kan vara överväldigande för husdjur; de behöver en plats där de kan känna sig trygga där rädsla som utlöser inte är synliga. Ditt tält är en utmärkt tillflyktsort från dessa skrämmande situationer.

Bästa tälten för att campa med din hund

Vissa tält lämpar sig bättre för tältcamping med din fyrbenta vän än andra. Rymliga tält med bra luftflöde och förstärkt material är avgörande för din resas framgång, och de är inte svåra att hitta! Ta en titt på följande tält och överväg att göra ett som är det perfekta skyddet för dig och din hund.

 • Coleman Sundome tält

Coleman Sundome-tältet uppfyller alla ovanstående kriterier och är ett av de högst betygsatta av erfarna campare för en ganska överkomligt pris. Du kan inte gå fel med det bästa valet för över 10 000 personer!

 • Coleman 6-personers kupoltält

Detta tält är idealiskt för husbilen med större hundar eller för en grupp människor som åtföljs av ett husdjur. Den är rymlig och förstärkt, och det finns en separat avskärmat rum så att din hund kan sitta tryggt.

Att campa i tält med din hund kan vara en fantastisk upplevelse som du vill njuta av om och om igen. Allt du behöver göra är att följa enkla riktlinjer och använda ett tält som är säkert och värdigt människans bästa vän.

Fler artiklar du kommer att älska

Kan man släppa in en hund i ett tält (tips och tricks – gör och inte)

99 campingplatser där hundar är tillåtna (exempel för varje stat)