Täcken kontra sovsäckar: Vilken är BÄST för dig?

När du sover ute under stjärnorna är det viktigt att hålla dig varm och torr för en god natts sömn. Även om traditionell visdom säger oss att en ordentlig sovsäck är det bästa alternativet för att hålla sig varm på natten när man campar, har moderna friluftsentusiaster många olika sovsystem att välja mellan, till exempel ett täcke. Även om täcken kan bli allt populärare, kanske du inte vet hur man skiljer sovsäckar från täcken. Lyckligtvis finns vi här för att hjälpa till.

Quilts skiljer sig från sovsäckar genom att täcken inte drar ihop sig och omsluter dig, utan istället är platta som en filt förutom fotlådan. Täcken är ett ultralätt alternativ till sovsäckar och i kombination med ett isolerat liggunderlag kan det ge samma värmenivå som en traditionell sovsäck.

I grund och botten är den största skillnaden mellan en sovsäck och ett täcke att ett täcke är som sovsäckens ultralätta syskon. Täcken är designade för att vara lätta, mycket komprimerbara och otroligt enkla, och är bra för de ultralätta vandrare bland oss ​​som behöver de lättaste och mest kompakta redskapen. Sovsäckar, å andra sidan, finns i en mängd olika storlekar, vikter och stilar, så de är ofta mer mångsidiga för ett större utbud av äventyr.

Om du funderar på att köpa ett täcke att uppgradera den där gamla sovsäcken, då kanske du är lite förvirrad över vad ett täcke egentligen är. Som tur är kan du inte leta längre eftersom vi har den ultimata guiden till skillnaden mellan sovsäckar och täcken. Nu kommer vi att definiera exakt vad ett täcke är och lyfta fram de viktigaste skillnaderna mellan täcken och sovsäckar. Vi kommer också att prata om skillnaderna i pris, kvalitet och värme mellan sovsäckar och täcken.

httpv://www.youtube.com/watch?v=embed/brOqkhV9avY

Viktiga skillnader mellan täcken och sovsäckar

Den största skillnaden mellan ett täcke och en sovsäck är att ett täcke inte har någon undersida. Vanligtvis är backpacking täcken formade ungefär som en vanlig filt skulle vara, men är gjorda av högkvalitativt dun eller syntetisk isolering, istället för fleece och bomull.

camping täcke utspridda på en sten
Här är ett exempel på ett täcke utlagt – märk att dragkedjan inte sträcker sig förbi fotlådan.

Detta skiljer sig väsentligt från hur en ryggsäckssovsäck skulle vara formad eftersom dessa vanligtvis är utformade för att svepa runt någon i en mumieform och fånga all den varma luften inuti.

Genom att vara formad mer som en filt och mindre som en överdimensionerad burrito-tortilla med huva sparar ett täcke vikt men kan fortfarande hålla dig varm på natten. Dessutom har täcken vanligtvis inga dragkedjor i full längd, vilket också sparar vikt och gör det mindre sannolikt att något ska fungera eller gå sönder när du är ute och går.

Täcken är lättare än sovsäckar

På grund av detta reducerade tyg, täcken är lättare än sovsäckar.

Låt oss till exempel ta en titt på två alternativ från Therm-A-Rest med samma temperaturklassificering:

  • Therm-A-Rest Vesper är ett täcke klassat till 20F, och det väger 1 lb 5 oz
  • Therm-A-Rest Parsec är en sovsäck klassad till 20F, och den väger 1 lb 15 oz
  Vad är Boondocking och hur man gör det – kan jag använda min skåpbil?

Så för detta lilla exempel sparar campingtäcket 10 oz. Detta täcke är 33 % lättare än motsvarande temperaturklassade sovsäck.

Täcken är dyrare än sovsäckar

Även om du kanske tror att ett täcke, som är tillverkat av färre material än en sovsäck, faktiskt skulle vara det billigare alternativet, så är det tyvärr inte alltid fallet.

Även om de är gjorda av färre material och är strukturellt mycket enklare än sovsäckar, ryggsäckstäcken brukar vara det dyrare valet helt enkelt för att det bara finns exklusiva täcken på marknaden. Detta håller på att förändras när detta skrivs och det är vanligare att se täcken till jämförbara priser, som de två exemplen jag postade ovan från Therm-A-Rest.

Även om du kan köpa en billig sovsäck av låg kvalitet i stort sett var som helst, är det ganska svårt att hitta ett täcke någonstans utom online eller på ett premiumuttag som REI. Dessutom producerar bara ett fåtal tillverkare faktiskt täcken, eftersom de för närvarande är mer av en nischprodukt för ultralätta backpackers.

Många av dessa tillverkare är ”stuga” utrustningsföretag, vilket betyder att de är riktigt små och producerar mycket av sin utrustning för hand. Dessutom är de allra flesta täcken gjorda med dun av superhög kvalitet (tänk 900 fyllning eller högre) och ultralätt skaltyg, vilket ökar kostnaden.

Alla dessa faktorer konspirerar mot täcket och har resulterat i deras nuvarande ganska höga prislapp. Även om du ibland kan hitta täcken som är på rea, generellt sett, betalar du minst 200 $, om inte mer för ditt täcke, medan du kan hitta några anständiga sovsäckar för under det priset.

Kommer ett täcke att hålla dig lika varm som en sovsäck

Ett täcke kan verkligen hålla dig lika varm som en sovsäck gör om den används på rätt sätt. (kolla in våra favoritsovsäckar om du är intresserad av att skaffa en) Om du planerar att ryggsäcka med ett täcke, bör du först se till att du har ett varmt liggunderlag. För att vara rättvis är ett varmt liggunderlag lika viktigt för en sovsäck.

I slutändan kan ett täcke som är klassat för ett specifikt temperaturområde hålla dig lika varm som en likvärdig sovsäck, men det tar mer tid och övning att vänja sig vid att sova bekvämt i ett täcke. Vårt råd? Om du skaffar ett täcke, ta dig tid att lära dig att sova i det ordentligt och maximera mängden värme det kan ge. Detta görs bäst på sommaren eller tidigt på hösten/sen vår när temperaturen är mild och inte mitt på vintern.

Tips för att hålla dig varm med ett topptäcke

Precis som sovsäckar får liggunderlag ett värmebetyg, men istället för en gradmängd får liggunderlag ett ”r-värde”. I grund och botten, ju högre R-värde, desto mer isolerad och varmare blir liggunderlaget.

När du har skaffat dig ett varmt liggunderlag, vill du också se till att du tar med en hatt – eller till och med bara en jacka med en varm huva. Eftersom ett täcke inte kommer med en huva, måste du hålla huvudet täckt annars blir du kall på natten!

  Varför har husbilar stegar på baksidan?

Slutligen, om ditt täcke har en kort dragkedja eller andra anordningar för att fästa det runt dina fötter, är det värt att dra åt fästena eller dra upp det runt fötterna för att fånga värmen i detta känsliga område.

Vanligtvis, om du börjar bli kall, kommer blodkärlen i din kropp att dra ihop sig och dra blod bort från dina extremiteter (som dina fötter) och mot din kärna. Även om detta är bra ur ett överlevnadsperspektiv, resulterar det också ofta i kalla fötter och obehag på natten när tårna utsätts för kyla för länge.

Är täcken bättre än sovsäckar

Som med alla bra frågor är svaret på den här, ja, det beror på. Täcken är bättre än sovsäckar på vissa sätt men lever inte riktigt upp till förväntningarna på andra.

Till exempel är ett täcke ett riktigt bra alternativ för någon som äventyrar i svala till varma miljöer där det inte blir för fruktansvärt kallt på natten. Detta beror inte på att täcken inte håller dig varm, utan snarare genom att eliminera ”mumien”-formen av en sovsäck till förmån för viktbesparingar, ett täcke förlorar en del av sina övergripande värmebevarande egenskaper eftersom värme kommer ut från sidorna av din kropp och runt ditt huvud om du inte är helt täckt av ditt täcke.

Å andra sidan, om du inte gillar känslan av att vara insvept, vilket är ganska standard i en sovsäck, kan ett täcke vara en trevlig omväxling eftersom det känns mer som att sova med din filt hemma än i en sammandragning. isolerad säck. Alltså, vad täcken förlorar i total värmebevarande effektivitet, kompenserar de för med extra komfort.

Det som verkligen gör täcken attraktiva för backpackers är dock deras lägre vikt och minimala volym. Eftersom täcken vanligtvis inte har en undersida eller huva, tenderar de att väga betydligt mindre än sovsäckar och packas ner i en ganska liten storlek. Detta är ett bra försäljningsargument för många av oss, eftersom ingen gillar att bära på vikt i onödan.

Som sagt, eftersom ett täcke inte har en undersida måste du planera i förväg och ta med ett varmare liggunderlag än du kan behöva när du använder en ordentlig sovsäck. Detta beror på att det finns mindre material mellan dig och marken, så det finns mindre isolering som håller dig varm. Ofta är den extra vikten av ett varmare liggunderlag minimal, vilket gör att den totala kombinationen av liggunderlag och täcke fortfarande väger mindre än en traditionell sovsäck.

Vad är ett täcke

Här är ett exempel av ett premiummärket täcke på Amazon:


Du kan hitta samma sak på Therm-A-Rest Lagravilket jag rekommenderar eftersom de ibland kör rabatter som andra återförsäljare inte gör.

I grund och botten är ett täcke som en hybrid mellan en sovsäck och en filt. Täcken är gjorda av samma pösiga dun eller syntetiska isolering som en sovsäck skulle vara gjord av, men har ofta formen av en filt, täcke eller täcke. Detta innebär att du helt enkelt kan dra täcket över dig på natten istället för att smutta ner i en mumieformad sovsäck på natten.

  Tillåter de flesta campingplatser hundar? (Och vilka regler finns)

Det enda undantaget är att campingtäcken har ofta en fotlåda. Fotlådan är en del av täcket där tyget omger den sovandes fötter. Så den enda delen av kroppen som är omgiven av filten är fötterna.

Många människor kanske undrar varför någon skulle vilja ha utomhusmotsvarigheten till ett glorifierat duntäcke när de backpackar när de kunde använda en sovsäck som buntar ihop dem och fångar värmen inuti. Detta kan verkligen verka som ett udda resonemang, men överväg detta ultralätta backpacker-mantra: botten av din sovsäck är onödig.

Nu, vid det här laget, kanske du ifrågasätter allt du vet om sovsäckar, vilket verkligen är rättvist, med tanke på karaktären av det djärva uttalandet. Men faktum är att din sovsäck bara håller dig varm på grund av de värmefångande egenskaperna hos isoleringen som är stoppad inuti den.

Denna isolering fungerar bara när den har loft (dvs. utrymme för att fånga in luft), vilket är något botten av sovsäcken absolut inte har när du ligger ovanpå den och komprimerar den i timmar i sträck.

Gå in: täcket. Backpacking täcket tar detta mantra till hjärtat och gör bort helt med botten av sovsäcken.

Skillnader mellan campingfilt och ett täcke

Vi trodde att våra liv var enkla – vad handlar den här campingfilten om?

Här är ett exempel på en campingfilt (Rumpl) på Amazon:


En campingfilt är hur enkelt som helst – det är helt enkelt en kvadrat eller rektangel som är av samma material som en traditionell sovsäck förutom att den inte har någon huva eller dragkedja. Det är helt enkelt ett platt tygstycke.

Detta skiljer sig från ett täcke eftersom många täcken har en fotlåda (ett hölje bara för dina fötter).

Campingfiltar är inte särskilt högteknologiska (även om de kan vara väldigt dyra, fortfarande), men är generellt sett ett lägre pris än en exklusiv sovsäck eller täcke.

Slutsats

Täcken och sovsäckar är båda bra alternativ för att hålla sig varm när du campar. Även om sovsäckar är mer mainstream än täcken, tar det ödmjuka täcket snabbt backpackingvärlden med storm eftersom det ger ett alternativt ultralätt alternativ till en tung, skrymmande sovsäck.

Täcken är bra för vissa människor och inte så bra för andra. Innan du rusar ut för att köpa ett snyggt nytt täcke eller sovsäck är det viktigt att du tar dig tid att avgöra vad som är rätt för dina behov. Att testa ditt nya täcke eller sovsäck under måttliga förhållanden är också ett bra sätt att se hur din utrustning håller innan du hamnar i en mer extrem miljö. Lyckliga spår!