Syntetiska vs dununderlägg: för-, nackdelar, pris

Beslutar om en undertäcke för din hängmatta är inte en lätt uppgift eftersom det finns så många alternativ att välja mellan! Jag har faktiskt velat förbättra min hängmatta upplevelse och så jag bestämde mig för att göra lite forskning om skillnaderna. Det här inlägget har några av mina upptäckter:

Vad är skillnaden mellan syntetiska vs dun (fina fågelfjädrar) fyllda undertäcken? Syntet- och dununderlägg skiljer sig främst i pris, vattentolerans och effektivitet. Syntetiska undertäcken är vanligtvis billigare och kan behålla sin värme bättre efter att de blivit blöta än dun, men syntetiska undertäcken väger också vanligtvis mer än dununderlägg för samma temperaturklassificering.

Det finns avvägningar med varje typ av undertäcke, så jag hoppas kunna göra valet helt klart om du ska välja syntet eller dun för ditt nästa hängmatta äventyr i slutet av det här inlägget.

Med tillstånd av
Trougnouf (Benoit Brummer)

Välj mellan syntetiska eller dununderlägg

Pris

Ett par exempel på prisskillnader för samma temperaturklassificering på Amazon.com:

Märke/modell Nominell temp Fyllningstyp Pris
OneTigris 23°F till 41°F Polyester (syntetisk) ~$86
OneTigris Cocoon 23°F till 41°F Gåsdun Underquilt ~$133
ENO Vulcan 35°F till 45°F Primaloft Synergy isolering (syntetisk) ~175 $
ENO Blaze 30°F till 40°F Downtek Down (vattenbehandlat dun) ~$300

Långt borta, fjäderdununderlägg är dyrare än sina syntetiska motsvarigheter.

Vattentolerans

Generellt sett är det inte precis på allas bucket list att få dina sovkläder blöta. Men, det händer. Kondens är oundviklig, och ibland släpper till och med det bäst sammansatta presenningsskyddet fortfarande in några regndroppar.

Fuktigt sömnredskap blir kallt och förblir kallt – ditt undertäckes isoleringsförmåga påverkas proportionellt mot hur blött din utrustning är. Dessutom avgör fyllmaterialet också hur väl undertäcket kommer att isolera din hängmatta även om den blir blöt.

Syntetunderlägg är vanligtvis mer vattentoleranta än dun. R-värdet för syntetiska täcken (ett fint sätt att säga deras förmåga att isolera) påverkas mindre av viss fuktighet än dununderlägg. i alla fall, dun kan också hydrofobbehandlas så att vatten stöts bort från dunet, vilket gör att R-värdet påverkas mindre av viss fukt.

  Hur man får röklukt ur en husbil

Som sagt, ingen mängd hydrofob behandling och inget syntetiskt material är immunt mot att förlora isoleringseffektivitet när ett undertäcke blir genomblött.

Sammanfattningsvis, även om den typ av undertäcke du köper eller gör kommer att spela in i dess förmåga att motstå vatten, är det bäst att göra allt du kan för att hålla dina sovkläder torra.

Vikt

Syntetiska undertäcken är vanligtvis tyngre än motsvarigheterna i dununderlägg som är klassade för samma temperaturintervall. Ankor och gäss har en anmärkningsvärd talang som vi ännu inte bemästrat!

Med hjälp av ENO undertäcken som ett exempel ovanifrån är en jämförelse av vikten för två undertäcken i samma temperaturområde:

  • ENO Vulcan Underquilt Synthetic: 30 oz
  • ENO Blaze Underquilt Down: 24 oz

Skillnaden mellan dessa två täcken är inte betydande i vikt, såvida du inte är en hardcore backpacker som letar efter något sätt att raka av dig några uns.

Sammanfattningsvis: Dun är lättare än de nuvarande syntetiska materialen för samma temperaturområde för undertäcken. För bilcamping är viktskillnaden absolut försumbar, medan för backpackers är skillnaden anmärkningsvärd.

Vilka är typerna av dun?

Om du bestämmer dig för att gå med dun finns det andra faktorer att ta hänsyn till, som vilken typ av dun ska jag välja?

En term som används för att beskriva duns förmåga att behålla loft (eller luft), kallas fylla kraft. Ju högre fyllningseffekt, desto bättre isolering har en dunfyllning.

Vanligtvis kommer dun från gäss eller ankor. Ankdun (nej, inte bokstavligt talat) har lägre fyllkraft i genomsnitt. Därför, om du letar efter dununderlägg med högsta möjliga fyllkraft, så är gåsdun det vanliga valet.

Med det sagt, kvaliteten på täcket kan kompensera enormt för skillnaden i fyllkraft. Ett ankdunsunderlägg av hög kvalitet, eller till och med ett syntetiskt undertäcke av hög kvalitet, kan konkurrera med en lågkvalitativ konstruktion av undertäcke med gåsdun.

  Behöver du en CDL för att köra en husbil?

Skillnaderna mellan ankdun och gåsdun för högkvalitativa undertäcken är försumbara. Att välja mellan syntet- eller dununderlägg är troligen det viktigaste beslutet för dig.

Vilka är typerna av syntetisk fyllning?

Polyester

Polyesterfyllning är vanlig i många syntetiska fyllningar som används i jackor, sovsäckar och undertäcken. Polyesterfyllning fluffas upp i puffiga trådar, vilket ger isoleringseffekten och är allmänt förekommande i många produktsortiment.

Primaloft

PrimaLoft är ett patenterat material som ursprungligen utvecklades för den amerikanska armén på 80-talet på grund av behovet av vattentät isolering. PrimaLoft är nu tillgänglig kommersiellt sedan 1990-talet och har ett högt R-värde och vattentäta egenskaper. Dessutom har vissa PrimaLoft-teknologier en blandning av syntetiskt och faktiskt dun för att få fördelar av båda materialen.

Vilken typ av undertäcke ska jag behöva?

Om du ofta går i hängmatta och ditt nuvarande sovarrangemang lämnar dig med CBS (cold butt syndrome) och du vill intensifiera ditt hängmatta spel, då är ett undertäcke en bra sak för att göra din hängmatta mer bekväm och en riktig konkurrent till ditt tält kalla nätter.

Att välja mellan syntet- och dununderlägg bör vara ett beslut baserat på hur mycket pengar du vill spendera och dina nuvarande behov. Om du sällan hänger i 40 grader Fahrenheit eller lägre väder, eller om du befinner dig i ett mycket fuktigt område, då kommer syntetiska undertäcken att tillfredsställa dina behov.

Om du däremot behöver så mycket R-värde i så liten vikt som möjligt, och du är väldigt bra på att hålla din utrustning torr, och slutligen, du inte har något emot att priset hoppar upp avsevärt, då kommer ett dununderlägg att fungera utmärkt för dig.

Gör-det-själv-undertäcken: Hur är det med budgetalternativ?

Undertäcken är ett relativt nytt föremål som ska massproduceras, därför kan även billiga undertäcken vara relativt dyra. Det finns, lyckligtvis, många DIY-alternativ där ute för att göra ditt eget underquilt, eller åtminstone uppfylla samma underquilt-koncept.

  Är löparskor bra för mountainbike?

Du kan definitivt köpa nya material och spendera lika mycket som du skulle på ett underquilt av låg till medelhög kvalitet. Det finns dock några mer tillgängliga hacks

Använda en gammal sovsäck

Alternativ 1: Med hjälp av lite handarbete kan du fästa remmar på sovsäcken och klämmor som fästs i ändarna av din hängmatta, vilket ger samma effekt som ett undertäcke.

Alternativ 2: En genial idé utan att sy är att använda en annan hängmatta direkt under din hängmatta och lägga din gamla sovsäck i den nedre hängmattan. Således passar den nedre hängmattan till din övre hängmatta vilket möjliggör samma isolerande effekt.

Detta kommer sannolikt inte att vara lika effektivt som ett äkta undertäcke, men om du vill testa konceptet för att se om det gör det mer bekvämt är det här en bra väg att gå.

En fråga du kanske har är … skaffa en annan hängmatta? Jag har redan en! Jag har 4 hängmattor som jag har rea på woot.com eller på Amazon, för $20 varje gång. En fallskärmshängmatta behöver inte vara dyr för att vara anständig, fungerande kvalitet.

Använda en dunfilt

Det finns definitivt en premie för att köpa campingutrustning gjord för ett specifikt ändamål. Du kan använda föremål som inte är gjorda för camping för mycket mindre än att få ett undertäcke. Med samma metod som beskrivs för den gamla sovsäcken kan du sy remmar på din dunfilt eller täcke, så att du kan fästa din filt på fram- och baksidan av din hängmatta.

Relaterade frågor

  • Är ett underquilt Nnödvändigt? Ett liggunderlag, speciellt av hög kvalitet som har goda isoleringsegenskaper kan ge tillräckligt med isolering för att hjälpa dig att sova bekvämt utan undertäcke. Ytterligare åtgärder bör dock vidtas, som att skapa en vindruta med borsta (om tillåtet), eller en presenning.
  • Hur fungerar ett underquilt? Isolering fungerar i allmänhet genom att minska mängden värmeledande yta. Fluffiga ämnen, som t.ex torr ankdunfjädrar innehåller mycket luft, vilket är en dålig ledare och är idealiskt för att fånga värme mellan fjädrarna, vilket håller dig varm från den kyliga och förångande vinden.