Surffiske efter abborre: riggar, spön och rullar

Om du har turen att bo vid kusten och inte har surfat och fiskat så går du verkligen miste om något. Det är en av mina favorittyper av fiske och i det här inlägget kommer jag att prata om hur man fiskar surfabborre och vilken utrustning du vill använda.

Så länge du är på rätt plats kan du förmodligen bara slänga på en krok och lite kött och fånga något. Att ha rätt utrustning och redskap hjälper dig dock så jag kommer att gå igenom allt du behöver för att komma igång.

Vi ska prata om vad spö och rulle Jag skulle rekommendera, vad fiske linje att använda, hur man hittar rätt ställen, vad är det bäst bete, och hur man faktiskt fiskar abborre. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för fullständig information om hur man fiskar surfare.

När ska man fiska surfabborre

Även om det är möjligt att fånga surfabborre året runt, skulle den bästa tiden på året att fiska efter dem vara vår och sommar. Det är då de leker så de kommer att vara mest aktiva under dessa månader. Vinter är vanligtvis inte den bästa men jag är säker på att du fortfarande kan dra ut något.

Den bästa tiden att fiska surfabborre kommer att vara runt högvatten (du kan fortfarande fånga dem vid låg- eller medelvatten dock). Om du kan gå ut ett par timmar före högvatten tills ett par timmar efter bör du inte ha några problem med att landa ett gäng fiskar. Det blir ännu bättre om högvatten är i skymning eller gryning (det är vanligtvis när de matar och är som mest aggressiva).

Var man hittar Surfperch

Det finns ett antal olika arter av abborrar som simmar runt men i mitt område har vi främst rödsvans. Jag vet inte riktigt vad du hittar på Nordamerikas östkust men jag är säker på att det finns något liknande. Surfabborrefiske är bra från Kaliforniens kust ända upp till Vancouver Islands västkust (där jag har fångat dem).

  Hur man riggar mjuka plastfiskedrag (4 bästa sätten)

Det huvudsakliga området du kommer att hitta dem är vid en strand med rör på sig vågor (vågorna kommer att skruva upp sanden och exponera mat). Var som helst du kan surfa på är normalt ett bra ställe att prova. Om du kan hitta en sådan strand med en brygga, pålar eller någon form av struktur i vattnet, det är den perfekta platsen du vill vara.

Du kommer vanligtvis att hitta surfperch inom 30 fot från stranden (runt surfzonen) och de kommer med största sannolikhet att vara i de djupare hålen mellan de brytande vågorna. Här är ett inlägg om hur du hittar bra strandfiskeplatser. Abborre kommer att skolas upp i dessa hål eftersom vågorna kommer att dra in små krabbor och annan mat i dem när vågorna går ut.

Hur man hittar bra fiskeplatser nära dig

Om du fiskar en plats och inte får ett bett inom 5-10 minuter då ska du nog röra dig en bit ner på stranden och prova där. Det är inte alltid lätt att hitta fisken, men när du gör det kommer du ha svårt att hålla dem från kroken.

Vilken utrustning ska du använda

Som jag sa tidigare, du kan använda i stort sett vad som helst för att fånga abborre och andra mindre fiskar, men om du har rätt redskap kommer det att göra saker mycket lättare. Du kommer att fånga mer abborre, du får färre problem och du kanske till och med fångar något större.

Låt oss börja med fiskespö och rulle. Spöet du kommer att vilja använda kommer att vara ett spö med snabb action med en snurrande rulle. Du kan använda vilken storlek du vill men jag rekommenderar att du använder något mellan 9-10 fot lång. Det blir lätt att lära sig och det är också bra för andra typer av fiske.

  Bör du bära ett halsband för motocross och smutscykling?

Om du vill ha en billigare kombo kan du kolla in Okuma Ceymar och Ugly Stik Elite (se de jag använder). Den 9-fots medeltunga borde fungera bra. Storleken på rullen beror på vilken typ av fisk du är ute efter. Jag gillar en 5000+ rulle personligen.

Nästa sak vi ska prata om är vad fiske linje att använda. För i stort sett alla typer av fiske jag gör använder jag gärna flätlina med en fluorkarbonledare. Jag gör exakt samma sak för surffiske. Jag ska kasta på en 30 lb fläta och sedan använda en 20 lb fluorocarbon som min ledare (cirka 3 fot). Jag gillar fläta eftersom den gjuter längre och den håller också längre. Fluorocarbon är bra eftersom det är osynligt för fisken.

Nu måste vi ställa in allt. Det första du kommer att vilja göra är att sätta en glidande vikt klämma på din flätlinje. Här är några från Amazon. Det är där du kommer att klippa på en vikt på 1-3 oz (beroende på hur djupt du behöver gå). Efter det kommer du att fästa en svivel och sedan knyter du på din ledare (3 fot).

Det sista du behöver göra är att fästa din krok. Jag använder normalt en 2, 3 eller 4/0 krok och allt beror på om jag vill fånga större fiskar eller inte. Om jag är precis ute efter abborre använder jag 2/0 men om jag kan fånga något större så använder jag 4/0.

Hur man fiskar surfborre

Det första du måste göra är att ta reda på vilken typ av bete du kommer att använda. Det finns ett antal olika saker att välja på men jag gillar att använda krabba, räkor eller maskar med mjukt skal. Jag föredrar dessa framför konstgjorda beten/bete men du måste lägga mer tid på att rigga din lina. Valet är verkligen upp till dig. Tänk bara på vad de redan äter.

  Den kompletta Kokanee isfiskeguiden

Om du tittar på bilden ovan ser du en plats som har ett djupare hål och sedan två sandreglar. Abborre kommer med största sannolikhet att sitta i dessa djupare bassänger. När vågorna slocknar kommer de att röra upp sanden och dra alla typer av mat i fickorna. Du vill imitera det så gott du kan.

Så det jag gillar att göra är gjutning på kanten av sandrevet och sedan dra min linje i fickorna. Det är precis vad abborren är van vid och det är det jag har fått bäst resultat med. Du kan låta din krok sitta i fickorna och vänta på att något ska bita ihop. Om ingenting biter i 5-10 minuter, byt plats du är på. Så enkelt är det.

Lycka till med fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.