Styr flätad fiskelina skada?

Du och ett gäng vänner sitter och njuter av ännu en kopp kaffe medan ni diskuterar finesserna av helgens kommande fiskeutflykt. Ni diskuterar alla chartern ni har arrangerat, och spänningen ökar. Tills någon säger: ”Jag hörde att kaptenen använder flätad lina. För ett tag sedan hörde jag att det är dåligt för dina spöguider.”

Det kan ha varit ett korrekt påstående för 10-15 år sedan att flätad fiskelina kan skada dina spöstyrningar, men det är inte generellt fallet med dagens fläta. Flätlina har kommit långt under den tidsperioden och är nu ofta det populära valet för sportfiskare i många situationer.

Låt oss ta en närmare titt på flätad fiskelina, vad du kan förvänta dig av den och när det är bäst att använda den.

Historien om flätad fiskelina

Ordspråket har funnits i mer än ett årtusende – ”En sladd med tre trådar bryts inte lätt.”

Även om denna fras vanligtvis används i samband med äktenskap, har fiskare vetat att detta faktum också är sant. De brukade fläta sin egen fiskelina för att göra den starkare när de letade efter fiskar kända för sin styrka och kamp.

I ett försök att göra processen enklare (och säljbar) på 1950-talet började DuPont marknadsföra en flätad fiskelina för att ge sportfiskare mer framgång. Som med de flesta uppfinningar, misslyckades tidiga försök att ge de resultat de hoppades uppnå.

Mängden förbättringar som har gjorts av flätade fiskelinor under de senaste 60 åren har varit exponentiell.

Historiskt sett har flätad fiskelina orsakat kaos på fiskeguider i aluminium på grund av den ökade nötningen. Den flätade linan på dagens marknad orsakar inte samma typ av skada som dess äldre versioner gjorde.

Dagens flätade fiskelina

Den kvalitativa flätade fiskelinan som finns på marknaden idag är designad för att fungera med de flesta spön. Denna linje skapas genom att smälta ihop små fibrer till strängar, som sedan flätas tätt och beläggs med Teflon™ som gör linjen slät och förhindrar att den skapar friktion mot styrningarna.

  Hur man trollar skedar för öring och lax

Fördelar med att använda flätad fiskelina

 1. Det är tunt.
  • Eftersom den här linjen är så tätt flätad är den ofta smalare än dess monofilament eller fluorkolvätemotsvarigheter. Det betyder att du kan få mer av denna starkare lina på din rulle än vad du skulle kunna göra om du använde en annan sorts lina.
  • Proffstips: Se till att du spolar din rulle tätt för att förhindra att den flätade linan begraver sig i din rulle.
  • Linjens tunna karaktär gör också att du får renare avgjutningar. Den här linjen kommer att skära genom vattnet istället för att lämna dig med det stora U:et på ytan.
  • Även om den här linjen är tunn, är den inte osynlig. Många har funnit att flätad lina fungerar bäst i vatten som inte är kristallklart.
 2. Det sträcker sig inte.
  • Brist på stretch i linan gör att du har en ny nivå av känslighet till hands. Du kommer att kunna känna dessa nappar, så att du vet när du ska sätta din krok.
  • För att kunna sätta din krok behöver du ha en bra knut. Med sin beläggning och brist på stretch kan fläta vara mycket hal, vilket gör det utmanande att säkra en bra knut. De flesta sportfiskare använder en Palomar-knut och lämnar en liten svans. Vissa, inklusive jag själv, rekommenderar Double Davy Knot som du kan läsa om här.
  • Den fasta linan gör också att du måste vara försiktig eftersom du inte har den där extra sekunden på dig att få fingret ur vägen när din lina stramar mot ditt spö. Mer än en sportfiskare har blivit kapad genom att inte uppmärksamma denna detalj.
  • Proffstips: Klipp inte av svansen nära knuten eftersom det äventyrar knutens integritet och säkerhet.
 3. Det är starkt.
  • Flätad lina ger dig försäkran om att din lina sannolikt inte kommer att gå sönder. Detta är fantastiskt när du fiskar i ett område med liljeklossar eller massor av vass. Fisken kan försöka trassla in dig, men linan skär genom ogräset.
  • Om du å andra sidan fiskar där det finns strukturer som fisken använder för att gömma sig, kommer din lina inte att gå sönder och kan trassla in sig i dessa träbitar eller pålar.
  • Stark är inte en underdrift. Det här är ingen linje som du kan bryta med händerna. Du behöver en sax för att klippa din lina eftersom erfarna sportfiskare har funnit att klippmaskiner inte fungerar bra.
 4. Det varar.
  • Avsaknaden av stretch i linan gör den motståndskraftig mot brott. Beläggningen gör den motståndskraftig mot sprickbildning och solröta.
  • När din lina börjar bli lite sliten är den utmärkt att använda som underlag för din nyare lina.
  Hur man fiskar pärlor efter lax och öring

Olika flätade linjesträngar

Flätad fiskelina bedöms vanligtvis med två siffror. Tidigare i artikeln diskuterade vi hur flätad lina är tunnare än fluorkol- eller monofilamentlina. Med det i åtanke ger flätad linje siffror som ger en jämförelse med dess icke-flätade motsvarigheter.

Ett betyg på 10/2 betyder att det är en 10-punds testlina som är ungefär lika stor som 2-punds icke-flätad lina. Detta betyder i slutändan att du nu är inställd på att rulla in en 100-punds fisk med en lättare lina.

Du hittar också flätad lina i trådkombinationer av allt från 4 till 16 trådar flätade ihop. Du kommer att få olika åtgärder från olika antal trådar.

Några tips om flätade linjetrådar:

 • Ju färre antal trådar, desto bättre nötningsbeständighet.

Det betyder att du kommer att kunna kasta utan något drag på din linje. Vissa föreslår till och med att de lättare linjerna manuellt måste bromsas ner.

Det betyder också att det finns färre trådar som orsakar fransning när linan skavs mot något starkt.

Proffstips: När du märker att din linje har en nötning, klipp ner din linje. Det är mer sannolikt att det försvagade området på din linje går sönder och gör att du förlorar din prisfångst.

 • Ju högre antal trådar, desto bättre prestanda.

Vill du kunna kasta ut din lina långt och ändå ha precision på var du placerar ditt bete? Den tyngre linan kommer att segla ut längre och sjunka djupare än den lättare linan.

En annan egenskap du kommer att märka med flätad lina är att den kommer att ”sjunga” när du kastar. Vissa tycker att det här surrande eller piggande ljudet som linjen gör under kastningen distraherande. De flesta kommer att säga att det inte tar lång tid att vänja sig vid ljudet och att du saknar det när du gjuter fluorkarbon eller mono.

  När (och hur) man använder en svivel med en spinnare

Toppval av flätade linjer

Det finns flera olika flätade linjer tillgängliga på dagens marknad. Här är några av några av Amazons tillgängliga topprankade flätade linjer:

Vart och ett av dessa alternativ finns i flera strängstyrkor, vikter och spollängder. Du har möjlighet att få det du behöver till någon av dina fiskeutflykter.

Sammanfattningsvis

Modern flätad fiskelina är mycket mer tillförlitlig än dess tidiga versioner var. Chansen är stor att ditt spö har förbättrats mycket jämfört med de spön som fanns på marknaden under 20-taletth århundradet också.

Om du fortfarande är orolig för huruvida flätad lina kommer att fungera bra för din rulle eller spö, kontrollera tillverkarens specifikationer. Detta steg kommer att ge dig den nivå av komfort du behöver.

När du väl har vant dig vid att använda flätlina kommer du med största sannolikhet att upptäcka att den extra kostnaden på fronten resulterar i mycket bättre fiskeupplevelse.