Strandfiske efter havskatt: betet och riggarna du behöver ha

Jag har aldrig fiskat så mycket tidigare bara för att de inte är i mitt område. Det är något jag verkligen ville göra och det var därför jag reste för att hitta några. I det här inlägget kommer jag att visa dig hur man fångar havskatt från banken.

Jag vet att de kan bli ganska stora och jag har hört att de är snygga gott också. Det är inte det mest underhållande sättet att fiska på men det är ganska coolt när man krokar en stor. Det är faktiskt en ganska enkel process och det viktigaste du behöver göra är att ta reda på vad de gillar att äta bäst. De är bottenmatare så de är inte för kräsna.

Jag ska prata om vilken typ av linje du ska använda, hur du riggar ditt spö upp på rätt sätt, vilket bete jag tyckte fungerade bäst och några andra tips som hjälper dig att komma igång. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för fullständig information om vilka riggar och beten som ska användas för att fånga havskatt.

Catfish riggar och installation

Det första vi ska prata om är fiskespöet och rullen. Du fiskar från stranden så uppenbarligen behöver du en gjutning stång. De flesta föredrar ett spinnspö och det är det jag gillar att använda själv. Du kan också använda en baitcaster om du vill men jag upptäckte att de inte kastade ut så långt.

Nästa sak vi måste skaffa är rätt fiskelina. Jag skulle rekommendera att du använder något som är minst 20 lb test (Jag använder en flätad lina med en fluoroledare). Vissa av dessa fiskar kan bli ganska stora så du måste se till att du har rätt lina. Du kan använda fläta, fluoro eller mono. Det spelar egentligen ingen roll eftersom din vikt och ditt bete kommer att få linan att sjunka. Du kan använda en flätad lina med en fluoroledare eller vad du nu föredrar.

  Kostnad för fiskespö: hur mycket du kommer att spendera i genomsnitt

Nästa sak är vikten. Det beror på vad du kommer att använda för bete, men jag brukar gärna använda någon sorts vikt på linjen. Det hjälper till att kasta linan en lång sträcka och se till att betet sjunker till botten (eftersom det är där fisken kommer att vara).

Sättet jag gillar att ställa upp är att ha min huvudsakliga fiskelina kopplad till en två- eller tresidig svivel. Om det är en 2-sidig svivel så kommer vikten att ligga på toppen (så att vikten inte faller ner till kroken). Om du använder en tresidig svivel kan du fästa din vikt på en av dem.

Sedan vill du fästa en annan lina på sviveln som leder till din krok (den bör vara cirka 15-20 tum från vikten). Kroken jag gillar att använda är en cirkelkrok med en liten förskjutning (den har en lätt kurva och är inte rak). Att ha den förskjutningen hjälper dig att kroka fisken på sidan av munnen och det blir mycket lättare att ta bort den. Jag fångar och släpper i allmänhet så det här är bra för både mig och fisken.

Havskatt bete

Nu när allt är uppställt som vi vill, är nästa sak att ta reda på vad havskatten vill bita. De är inte för kräsna när det kommer till mat men ibland föredrar de olika saker. Allt du egentligen behöver göra är att slå något på kroken och kasta ut det.

Det första du kan använda är en en bit fisk. Det är normalt bäst om du fryser in fisken först och sedan kan du skära en bit och lägga den på kroken. Fiskbiten bör vara en anständig storlek eftersom havskatt har stora munnar och du förmodligen vill landa en stor. Allt du behöver göra för att kroka den är genom att sätta kroken under fiskens ryggrad. Så enkelt är det.

  Braid vs Mono vs Fluoro: Vilken fiskelina kastar längst?

Nästa sak som fungerar riktigt bra är kycklinglever. Du kan gå till de flesta betesbutiker och de kommer att ha rå eller torkad kycklinglever till havskatt. Du kan också gå till mataffären och de ska ha grejer också. Den verkar inte sitta kvar på kroken lika bra som fiskbiten men den fungerar riktigt bra.

Min favorit sak att använda är jumbo räka. Jag har haft de bästa resultaten med den, du kan få den i nästan alla butiker, och den verkar hålla sig på kroken bäst. Det är också något havskatter äter regelbundet så det är därför det fungerar så bra.

De är mina favoriter men i stort sett alla bitar av kött eller protein kommer att göra jobbet. En sak jag alltid gillar att göra är att lägga det bete jag använder i några stank bete. Det är som en klibbig sås som luktar riktigt illa men havskatten älskar det. Du kan kolla in en som fungerar ganska bra här på Amazon.

När du har allt inrett och du är redo att gå, är allt du behöver göra nu att kasta ut ditt bete och låta det sjunka till botten. Du borde få en stång hållare som fastnar i marken så att du inte behöver hålla i den hela tiden. Sätt ditt spö i hållaren och luta dig tillbaka och slappna av och vänta på att något ska bita ihop. Det är inte den mest underhållande formen av fiske men det är superkul när man landar ett monster.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

  Bästa propanglasskruv: Eskimo propanskruv

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.