Sträcker sig Monofilament Line?

Om du börjar meta eller redan är en ivrig fiskare, då vet du om vikten av lina. Monofilament, eller Mono för kort, är en vanlig lina som används bland fiskare, men sträcker den sig?

Sträcker sig Monofilament Line? Monofilamentlinje har otrolig stretch! Linan i sig kan sträcka sig upp till 25 % eller mer och är väldigt förlåtande om du krokar för hårt eller om ditt drag sticker. En av de främsta anledningarna till att linan har så mycket stretch är på grund av vattenabsorptionen som gör den mer avslappnad än andra linor.

Så, är sträckkapaciteten hos monofilament en fördel? Låt oss prata om exakt vad det betyder för din fiskestil och om det är rätt lina för dig.

Hur och varför sträcker sig monofilamentlinjen?

Monofilamentlinje, eller Mono, är gjord av en enda plastfiber. De är mycket billiga att tillverka och kan tillverkas i en mängd olika diametrar, vilket gör dem mycket populära bland fiskelinsproducenter. Eftersom det är plast tillverkas det också i en mängd olika färger.

Mono linor sträcker sig ganska lätt, vilket kan vara positivt eller negativt, beroende på vad du fiskar efter. Monofilamentlina kan sträcka sig ytterligare 25% av sin längd. Sträckningen gör den lättare att hantera och man kan även kasta längre än med andra linor, men det kan också leda till lägre fångstgrad.

När linan absorberar mer vatten ökar linans sträckning. Strängen blir lösare och ger mer än vad den gjorde från början. Monofilamentlinje fungerar olika över och under vattenytan.

Sträckningen gör att den inte är lika känslig, så det är svårt att ta reda på vad din lina gör eftersom den kommer att lossna med tiden på grund av vattenabsorption.

Exakt vad är Monofilament Line?

Som vi nämnde är monofilamentlina gjord av en enda plaststräng. Den skapas genom att blanda olika polymerer och sedan trycka den genom små hål, som varierar i storlek, vilket resulterar i olika typer av linjer.

  Blev fiskekortet blött? Detta är vad du bör göra

De är en av de mest populära fiskelinorna genom tiderna, och det beror mest på att de är billiga och lätta att producera. Monolin kan även skapas i olika diametrar, vilket ger olika draghållfasthet.

Linjens kvaliteter, såsom styrka och mjukhet, beror alla på de kemikalier som används i linjen. Det är också så färg läggs till linjen.

Fördelar med Monofilament Line

  • Monofilamentlina är lätt att hantera. Eftersom den är så flexibel gör den det lättare att kasta och hantera när den är på rullen. Det är också en bra lina för många som är nya inom fiske eftersom det är så billigt att köpa.
  • Den har oslagbar stretch. I motsats till de flesta linjer, sträcker mono sig bättre än någon linje där ute. Det är mycket förlåtande för de flesta fiskare, och de olika diametrarna kommer att avgöra den totala stretchigheten.
  • Mono line sjunker långsamt. Eftersom det är så lätt sjunker linjen riktigt långsamt. De flesta människor föredrar denna linje om de använder topwater beten eller försöker suspendera presentationen i vatten.
  • Det är det mest ekonomiska. Om du precis har börjat, eller om du fiskar hela tiden, så vet du att lina verkligen kan öka. Mono line kommer att ge dig massor av fördelar utan extra kostnad.
  • Hög nötningsbeständighet: Om du fiskar runt vassa föremål som stenar, koraller eller osynliga föremål i vattnet, är monolina mycket starkare än andra. Tack vare den stora diametern är det mindre troligt att du skär av din lina.

Nackdelar med Monofilament Line

  • Det absorberar mycket vatten. En av de största nackdelarna med monoline är att den faktiskt fungerar olika i och utanför vatten. Detta beror på vattenabsorption, vilket kan göra att linan lossnar.
  • Sträckningen kan vara en nackdel. Även om många fiskare använder den för sträckan, kan sträckan göra att du tappar mer fisk eftersom den inte låser sig lika snabbt.
  • Den har en lägre draghållfasthet än andra linjer. Eftersom det är en enkelsträng och produceras mycket billigt, tenderar det att inte vara lika starkt som andra linjer. Det kan skadas av UV-ljus med tiden.
  Bästa fiskebåtar under $1000 (för alla typer av fiske)

Mest populära användningsområden för Monofilament Line

Beroende på var, när och hur du fiskar kan monolina vara perfekt för dig, eller så kan det vara något du vill undvika. Om du är intresserad av att använda mono line, kolla in de mest populära användningsområdena för mono line!

Allmänt fiske: Om du fiskar för skojs skull är monolina perfekt. Det är inte bara mycket prisvärt, utan det finns också i massor av diametrar och färger som du kan leka med för att se vad som fungerar för dig. Se till att byta din lina ofta eftersom den kan skadas av vatten och UV-ljus.

Trolling: Detta är en efterbehandlingsstil som kan använda en enda linje eller flera linjer. Linorna använder beten eller bete för att locka fisken. Linan kan dras bakom en båt, sakta rullas in eller helt enkelt flyttas från sida till sida. Monofilament har en fantastisk giv, vilket gör den perfekt för att fånga stora fiskar främst när båten fortfarande är i rörelse.

Drakfiske: Majoriteten av drakefiskarna svär vid monolina. Detta är en teknik som använder en drake med en droplina för att hänga över en vattenmassa. Efter att en fisk bitit i betet eller locket, låter droplinan dig rulla in fisken. Eftersom monolina har så stor nötningsbeständighet behöver du inte oroa dig för att drakklämmorna skadar din lina.

Vilken är den bästa monofärgen att använda?

Eftersom mono line är gjord av att blanda olika polymerer tillsammans, är det lätt att ha olika färger på linje att välja mellan. Detta är definitivt en personlig preferens för vad man ska använda, och det beror också på miljön som du fiskar i också. Här är fem av de mest populära linjefärgerna.

  Hur man fiskar en chatterbait på våren

Klar är den mest populära när det gäller att välja en monolinje. Den kan försvinna i vatten, den fungerar för många olika fiskar och fungerar på en mängd olika djup. Om du glömmer att rengöra din lina eller om den blir skadad kan din lina faktiskt bli vit, vilket gör det lättare för fisken att se.

Blå mono line är ett annat populärt val eftersom det i princip försvinner under vattnet, men det är lättare att se ovanpå vattnet. Ju djupare du fiskar med den, desto mer genomskinlig blir den. De flesta fiskare som fiskar mycket offshore svär vid denna färg.

Gul line är bra om du gillar att titta på din linje för att veta om du har några bett. De ljusa färgerna gör det mycket synligt för fiskaren, men det gör det också mer synligt för fisken. Detta används ofta i smutsigare vattenområden eftersom det är så synligt.

Röd är ett utmärkt val eftersom det ändrar färg när det väl är under vattnet. När vattnets djup blir djupare kommer färgen faktiskt att bli djupare för att så småningom bli svart. Vissa fiskare tycker också att detta är ett bra alternativ eftersom det kan se ut som blod i vattnet.
Grön tenderar att smälta in i vattnet så länge som vattnet har någon sorts grön hint. Färgen låter den också fungera som ett slags kamouflage för att göra den ännu mindre synlig.