Stötfångare av filt eller gummiskåp

Skåp är en viktig del av alla hemmiljöer eftersom de vanligtvis används för att lagra föremål som koppar, bestick eller till och med tröjor och strumpor. Trots sin flexibilitet i förvaringen avger skåp irriterande ljud när de stängs, vilket orsakar en känslomässig störning för vanliga husägare. För att dämpa sådana störande ljud vänder sig husägare normalt till skåpstötfångare.

Stötfångare i filtskåp är billigare och ger mer ljudreducering än stötfångare av gummiskåp. De samlar dock damm snabbare och tenderar att vara mindre hållbara än gummi under upprepade öppnings- och stängningscykler.

I den här artikeln kommer vi att ta en djupgående titt på skillnaderna mellan filt- och gummiskåp, fördjupa oss i de potentiella fördelarna med båda produkterna och titta på några överväganden att göra innan du köper någon av dem.

Vad är stötfångare?

I grund och botten är stötfångare ganska billiga tillbehör som dämpar höga ljud när du slår igen dina möblers dörrar som skåp. Kallas ljuddämpande skåpstoppar, de räddar också skåpen från alla typer av skador med tiden och finns i de flesta heminredningsbutiker och vissa livsmedelsbutiker.

Stötfångare är vanligtvis runda eller rektangulära tillbehör som sitter fast på insidan av en skåpdörr eller låda och är kända för att minska ljudet när användare kraftigt stänger sina dörrar avsevärt.

Vanligtvis kan bara att fästa en stötfångare i varje hörn av ett skåp få betydande ljudreducerande resultat. Även om du i de flesta fall fortfarande kan höra dörren stängs, men det är inte ett mycket högt ”klang”. Utan stötfångare vibrerar skåpen ofta högljutt när de är stängda.

Ironiskt nog kom de flesta äldre köksskåp installerade med stötfångare i hörnen och badrumslådor för att mildra stöten när de stängdes. Dessa stötfångare brukar dock slitas ner och lossna med tiden, och de flesta glömmer att byta ut dem.

De två vanligaste typerna av stötfångare för skåp är filt- och gummistötfångare, så låt oss se hur de jämförs med varandra med hjälp av särskilda riktmärken.

Stötfångare av filt eller gummiskåp (jämförelse)

Materialsammansättning

Vanligtvis definierar materialsammansättningen hållbarheten hos en produkt. Detta innebär att stötfångare som inte är gjorda av starkt material inte överlever i längden. Stötfångare av gummiskåp är den mest hållbara typen och kan överleva alla smällar i åratal.

Se även  Var kan man köpa trappkjolbrädor?

När du slår igen skåpsdörrar hårt kommer dessa stötfångare att skydda skåpet som en barriär i mitten så att kraften inte direkt träffar själva möbeln. Dock trots filtskåp stötfångare eftersom de anses vara mjukare, misstag inte deras mjukhet för bristande övergripande styrka.

Filt kan vara gjord av naturliga fibrer som ull eller djurpäls eller syntetiska fibrer som petroleumbaserad akryl eller akrylnitril eller trämassabaserad rayon.

Ljuddämpande egenskaper

Detta är ett intressant prestandariktmärke och kan diskuteras för många människor. Som en övergripande bedömning tenderar filtskåpsstötfångare att vara tystare. Filt absorberar stötar och ljud bättre än gummi när du stänger skåp, skjutdörrar eller lådor och har mer mångsidighet eftersom den kan användas för att skydda andra ytfinishar från repor.

Övergripande hållbarhet

Som en populär åsikt är det fler som känner att filtstötfångarna blir tjusigare med tiden. Däremot kan gummistötfångare vara mer benägna att flisa bort med tiden.

Ändå erbjuder alla dessa alternativ bra dämpning, men gummit tenderar att vara mer hållbart än känt när det kommer till upprepad öppning och stängning.

Den andra nackdelen med filtstötfångare är att de inte är riktigt vattentäta och plockar upp damm lättare.

Installation

Båda skåpets stötfångartyper är ganska lätta att applicera. Användare kan dra av baksidan och fästa dem på skåpets inre hörn för att buffra skåpsramens dörr. Detta kommer att säkerställa att de fäster starkt vid dörren utan extra arbete för dig.

I allmänhet fästs de ofta på dörren med en självhäftande baksida. Detta kan dock falla av eller slitas med tiden. Å andra sidan finns det även stötfångare som är permanent fästa på dörren, oftast genom att man borrar ett litet hål i vilket stötfångaren kan vila.

Tjocklek

Stötfångare i filtskåp är i allmänhet lite tjockare än de flesta gummistötfångare och tenderar att smälta in väl med mörkare skåp.

Se även  Så här målar du dina laminatmöbler så att de ser ut som trä

Kosta

Generellt sett är filtskåpsstötfångare något billigare än gummiskåpsstötfångare. Detta kan tillskrivas deras totala hållbarhet och styrka.

Punkter att tänka på innan du köper stötfångare för skåp

Eftersom vi har avslöjat skillnaderna mellan båda produkterna kan vi nu ta en titt på de funktioner du bör tänka på innan du köper en stötfångare.

Antalet stötdämpare

Alla älskar mer. Vanligtvis kommer de flesta kuddar med ett stort antal stötfångarkuddar i ett set, medan andra kommer att göra dig besviken eftersom de kommer med få stötfångarskydd i varje förpackning.

Stötfångarkuddar för skåp kommer med cirka 50 till 60 kuddar i en uppsättning. Men för att få valuta för pengarna, se till att du går för minst 100 i ett set. Tyvärr kan vi inte förvänta oss att alla ska vara funktionella. Men de flesta ska vara optimalt funktionella och användbara på inte bara skåp, utan även inom andra områden. Du kan till exempel sätta dem på dina glasbord, under ditt tangentbord, etc.

Grepp

I praktiken gäller att ju starkare stötfångaren är, desto bättre. Om dina stötfångarskydd inte har starka grepp, kommer de inte att fastna på din skåpdörr länge. Så, dynorna du köper bör vara självhäftande, och även se till att dessa grepp inte skapar någon permanent fläck på dina möbler efter att du skalat av dem.

Typ

Vi har bara berört två typer av skåpsfångare i den här artikeln. Men det finns fler typer, såsom en polymer, polyuretan och gel-polymer stötfångare. Vilken typ av stötfångare du väljer bör helt bero på ytan du ska använda stötfångaren på.

Kom ihåg att inte alla stötfångare för skåpet fastnar på alla typer av ytor, så se till att välja ett lämpligt material efter de möbelytor du har hemma. De flesta gummistötfångare är dock självhäftande och fäster effektivt samtidigt som de håller längre.

Se även  Allt du behöver veta om att flytta trappor i ett hus

Färg

Även om många människor älskar färgglada stötdämpare, är det inte alltid bra att vara färgglad. Det kan förstöra utseendet på din inredning eller överskugga inredningen av dina möbler.

Så det rekommenderas att välja stötfångare med vattendroppsliknande färger eftersom de är genomskinliga och smälter in perfekt med dina möblers färg. I huvudsak är de praktiskt taget osynliga för det mänskliga ögat och kan lätt gå obemärkt förbi.

Storlek

Detta är en av de viktigaste faktorerna du bör tänka på när du handlar efter stötfångare. Paket med stötfångare har vanligtvis en etikett med storleken på dem. Du hittar också flera märken som erbjuder olika storlekar i dessa bindor.

Det rekommenderas att alltid välja mindre stötfångare, eftersom de ger mer mångsidighet. De tenderar också att ha den yttersta vidhäftningsförmågan.

I vissa fall kan du också välja ett paket som kommer med olika stötfångarstorlekar så att du kan använda dem på olika ytor till ett överkomligt pris.

Installation

Slutligen, när du handlar, var noga med att vara uppmärksam på stötfångarnas vidhäftningsegenskaper. Du vill inte köpa en stötfångare som kräver applicering av lim för att fastna på ytan. Detta kan skapa ett ostädat utrymme, och extraarbetet kan vara frustrerande.

Så, välj alltid självhäftande stötfångare som kommer skalade med lim, så det enda du behöver göra är att ta bort dem och sedan hålla sig till ytan. Se till att välja skåpdörrstötfångare som är lätta att installera och ta av också.

Slutsats

Skåpdörrsslag kan få vem som helst att krypa ihop sig, så stötfångare för skåp spelar en subtil men viktig roll i alla fridfulla hem. Det finns dock några andra sätt att underhålla dina skåp samtidigt som de fungerar effektivt och tyst, som att använda självstängande skåpgångjärn och mjukstängande spjäll.

Att hitta rätt stötfångare för skåpet är en egen uppgift. Allt du behöver göra är att notera punkterna vi har delat i den här artikeln, så är du bra att gå.

Lämna en kommentar