Storlek på isfiskehål: Hur man väljer rätt storlek

Låt oss säga att du ska åka på isfiske. Detta är en relativt ny sak för dig och det är därför du har kommit till den här artikeln. Hur vet du vilken storlek som är rätt?

Skapa ett hål ca 6-8 tum i diameter. Att hitta rätt storlek beror verkligen på vilken typ av fisk du vill ha, tiden du spenderar ute på isen och vilka redskap du har. Beslut bör fattas i god tid för att undvika att spendera onödig energi på isen.

Innan du ens sätter dig i bilen på morgonen du åker på isfiske bör du ha en plan. För att hålla bra energinivåer och vara säker måste du veta vad du planerar att fiska efter. Det är viktigt att veta storleken på fisken, hur många hål du planerar att göra och hur länge du planerar att vara ute på isen.

Din isfiskestil avgör storleken och hur många hål du kommer att göra

Att bestämma storleken på ditt isfiskehål är inget skämt. Om du vill ha en generell storlek skulle jag säga 6 till 8 tum. Jag föreslår att du planerar din resa i förväg så att du vet vilken storlek och hur många hål du vill ha. Typen av fisk, hur mycket fisk och hur många timmar du spenderar på isen kommer, i stor mängd, att påverka storleken på hålet du önskar.

A enorm faktor i storleken på hålet är vilken typ av isborr du använder.

Vilken typ av skruv vill du använda?

Det finns 3 olika typer av isskruvar där ute: manuella, gas- och elektriska.

I åratal använde man manuella isskruvar. Det var enbart baserat på din styrka att skära hål i isen. Många använder dem fortfarande och på vissa ställen kan man bara använda manuella isskruvar. Det här är dina mest grundläggande och enkla versioner där ute. De är också billigast.

Med den moderna tidens framsteg har vi varit det ytterst turen att ha gas- och elektriska isskruvar. De har gjort att skära genom isen mycket lättare och mindre fysiskt krävande.

Så vad betyder något av detta för du när det kommer till hålstorlek?

Hur stort kommer ditt äventyr att bli? Kommer du att fånga många fiskar med många hål, ska du ha en super chill dag (ingen ordlek) på isen med din shanty, en lina och ett hål?

Tro det eller ej, att alla har en roll att spela i vilken typ av skruv du vill ha. Om du bara planerar för en mycket liten mängd hål och inte lägger ner för mycket ansträngning från din sida, skulle jag gå med en manuell skruv. Manuella skruvar är billigare för den typ av isfiske du ska ägna dig åt. Plus, med bara ett hål kommer du inte att slösa så mycket energi.

En annan anledning att använda en manuell skruv är att den är lättare och alla isfiskare vet att de vill packa lätt, speciellt om de inte tar med sin lastbil på isen.

Gas- och elektriska skruvar är verkligen otroliga uppfinningar. De kommer att göra dina resor enklare om du planerar att fånga många fiskar. De flesta isfiskare klarar av att göra några hål i isen själva. Men så småningom sliter det ner dem och det gör att isfisket inte blir roligt. Om du ska skapa många hål, använd en gas- eller elskruv. Det är mitt råd till dig.

Det enda extra jag kommer att säga är att gas- och elskruvar inte är lätta och de passar inte riktigt in i packningsljussfären. Jag skulle säga att de är mer för dem som går i grupp eller har mycket erfarenhet på isen. Hur som helst, det är bara mina två cent.

  Vad är en Tandem Parasail Ride?

Hur länge ska du fiska?

Det är viktigt att planera dina isfisketurer för din egen säkerhet och komfort.

Det är viktigt att tänka på hur länge du ska fiska. Har du massor av hål och tippar som du springer runt till under hela dagen kommer du att tröttna. Kylan tar också mycket ur dig eftersom din kropp måste skapa mer värme för att hålla dig varm vilket innebär att mer energi går åt.

Självklart föreslår jag att ta med mat men det är inte min poäng. Min poäng är att du kommer att behöva planera ut vilken typ av isfiske detta kommer att vara eftersom du bara har så mycket energi att använda.

Om du använder en manuell isborr, vilken storlek på hålet ska du skära? Hur många? Ju större hål, desto mer energi måste du spendera. Multiplicera det med hur många hål så behöver du några proteinbarer. Det är vad jag äter när jag är ute och isfiskar.

Med gas- och elektriska skruvar måste du ta med extra juice när du tar slut. Mängden kommer att bero på hur mycket tid du spenderar där ute på att skapa hål. Storleken och antalet hål är något att tänka på när du skaffar extra juice till din skruv. Jag hoppas att du kan se anledningen till att jag säger planera dina resor i förväg.

Hur mycket tid och energi vill du lägga på att skära ishålen? Att göra hål avgör var du ska slå läger. Vad händer om området av sjön du fiskar inte är bra och ingen fisk fångar? Du måste slå läger i ett annat område. För mig är det inget annat än irriterande.

När du har hittat sweet spot, måste du borra fler hål. Det är en process som antingen kan slita ut dig eller tömma gasen och elkraften du tagit med dig.

Hålet kommer gradvis att bli mindre

Något att ta hänsyn till i ditt beslut om hålstorlek är att med tiden kommer hålet att börja frysa igen under dagen. Ju större hålet är, desto längre tid tar det innan du måste skära det igen. Nu är detta viktigt om du planerar att tillbringa större delen av dagen ute på isen. Om du inte gillar tanken på att skära en eller två gånger under dagen, föreslår jag att du gör ett större hål.

Hålets storlek beror på vilken fisk du vill ha

Bestäm omkretsen och diametern på hålet efter vilken typ av fisk du vill fånga.

Vilken typ av fisk försöker du fånga? Jag skulle inte föreslå att du nyckfullt väljer att fiska efter vad som än kommer i din väg. Vissa fiskar är längre eller bredare än andra. Jag tror att de flesta fiskar du kommer att fånga kommer att vara i intervallet 6 till 8 tum.

Många människor kan fiska pannfisk och dra upp dem ur ett 6-tums hål utan problem. En crappie, å andra sidan, skulle vara svårt eftersom crappies är längre än de är breda. Deras bredd skulle passa men deras höjd skulle inte. 8 tum är bättre för crappie. När du bestämmer dig för vilken fisk du vill fånga, överväg omkretsen och diametern på hålet.

  Vad behöver jag i mitt första hjälpen-kit för vandring?

Om hålet inte är tillräckligt stort kan du få en fisk som fastnar och du kommer att förlora på en troféfisk. Inget gör värre ont än att behöva låta en komma undan, lita på mig. Om du planerar att fånga fisk i den mindre änden av spektrumet, gå för 6 tum. I den större änden, gå för 8 tum. Om du verkligen känner dig äventyrlig, gå för 10 för att fånga verkligen stor fisk.

Tja, varför inte göra hålet så stort som möjligt? Tja, du kan men låt oss överväga några saker. För det första kommer större hål att kräva mer energi. För det andra kan du tappa fisk genom större hål.

Vad? Jag sa precis att du kan fastna fiskar och nu säger jag att du kan förlora dem? Ja, det händer. En fisk kommer att glida ur din hand och sedan vicka in i ett 10-tums hål och du kommer aldrig att se dem igen. Om det inte är en buzzkill så vet jag inte vad som är det.

Hur påverkar isdjupet hålstorleken?

Att skära genom tum av is kräver mycket energi. Se till att planera väl i förväg.

Is har ett stort inflytande på hur du isfiskar. Låt oss säga att du vill skära ett hål med en diameter på cirka 8 tum för en riktigt stor fisk. Tja, ett så stort hål är ungefär 25 tum i omkrets. Det är mycket is att gå igenom. Låt oss sedan lägga till hur djup isen är. Låt oss säga att det är cirka 6 tum djupt. Det är bara knappt 300 kubiktum is. Det är mycket is.

Är det vettigt nu varför jag säger att isdjupet har en effekt? Om du skulle skära 10 hål i isen, skulle det vara 3000 kubiktum is du skär igenom. Det tar mycket energi/saft. Det är all matematik jag kommer att göra idag.

Det är därför jag säger att ta med en gas- eller elektrisk skruv för stora utflykter. Det skulle ärligt talat vara för mycket manuellt om du inte hade många vänner med dig och kunde turas om att skära isen. Önskar du inte att vi hade laserskärare för is? Det skulle vara så coolt.

Min stora lärdom och vad jag hoppas att du kommer att få ut av detta är att fundera över vilken typ av energi du måste använda för att skära is. Planera i förväg och ta med vänner om du behöver.

För mycket ljus från ett hål kan skrämma bort fisk

Vissa fiskar gillar bara inte ljus. Fiskar kommer ibland att skygga för det. Detta är mest ett problem med crappie. Det är vad jag har märkt. Jag har nämnt tidigare att kasta isbitar eller skärvor i hålet för att blockera lite ljus men det kanske inte alltid är det bästa alternativet. Att sätta lite avstånd mellan hålen är en bra idé.

Ju större hål, desto mer ljus släpper du in. På natten kommer detta tack och lov inte att vara ett lika stort problem. Om du inte har strålkastarljus eller något dumt ljust, så ska du inte vara alltför orolig för detta. Jag föreslår också att du gör avstånd mellan dina hål. Jag tycker att fem fots mellanrum är en bra summa. Om du ställer in tips föreslår jag att du gör det här:

  Hur du skyddar din skog och stuga från skogsbränder

När du har hittat platsen att sätta upp baslägret, skär hål i en linje ett par meter från varandra som är i siktlinjen. På så sätt kan du ta en snabb titt på dina tips utan att behöva röra på dig. Om en av dina flaggor faller kommer du att veta det direkt. Jag har tyckt att detta är extremt effektivt.

Faror som kommer med större hål i isen

Ju större hålet i isen är, desto större chanser att tappa en fisk och/eller att något dåligt händer ökar. Ett 10-tums hål är farligare än ett 6-tums hål. Jag har hört om några konstiga saker som har hänt från äldre sportfiskare som har delat med sig av sina historier.

Jag har hört många historier från andra sportfiskares läppar om att snubbla. Att snubbla kan vara farligt. Att slå hårt på isen är aldrig något någon vill uppleva. Du kan bryta ett ben eller skära i huvudet ganska bra. Jag hade någon gång berättat för mig hur de vridit sin fotled ganska bra av att snubbla i ett stort hål i isen. Ibland kan man inte se dem så bra.

Ibland är det mycket snö eller isbitar som det inte ser ut som om det finns ett hål där. Andra gånger kan hålet delvis frysas över och man trampar på det och det ger vika. Den där är ärligt talat min största rädsla när jag isfiskar. Att bli överraskad är en av mina minst favoritsaker.

Jag har gjort detta förut och jag har hört talas om andra som tappat saker till vattnets djup. Ibland tappar du växeln på de mest slumpmässiga och upprörande sätt. De chanserna ökar när du har skapat ett större hål. Om du har flera finns det ännu fler chanser.

Jag har tappat små saker många gånger som jiggar. Naturligtvis kan du hitta massor av beten för billigt. Det är fortfarande frustrerande. Jag har sett folk tappa sitt bete ibland. Ibland stöter du i bordet och där går dina grejer. Du hoppas bara att den inte faller i hålet du skapade.

Om du inte fiskar just nu föreslår jag att du täcker hålet. Främst för att du inte kommer att förlora saker i onödan till vattnet och det kommer att blockera ljus att komma in i vattnet. Kanske fäster du en ny linje eller bara tar en paus. Hur som helst, det gör ditt liv lättare att täcka över hålet när du inte använder det.

Det läskigaste jag hört talas om är barn som faller i hålet. Jag har aldrig hört talas om ett barn som faller hela vägen igenom men till och med upp till midjan är läskigt. Jag har inga barn men om det hände ett hypotetiskt barn till mig, tror jag inte att jag skulle ta tillbaka dem på ett tag. Ju större hål, desto fler chanser.

Det är också farligt för då måste man byta kläder, snabbt. Hypotermi skulle slå in riktigt snabbt om de inte blir varma. När man är ganska långt ute på sjön blir det här snabbt en skrämmande situation. Personligen, om jag skulle ta med barn, skulle jag hålla hålen till ett minimum och minska storleken på hålen. 6 tum för ett hål skulle vara tillräckligt stort men inte för stort för att ditt barn ska falla helt i vattnet.