Stinkande tält? 7 tips om hur man rengör ett tält som luktar

Stinkande tält? Inga problem! I den här artikeln ska jag ge dig några tips på hur du rengör ett tält som luktar och som kanske till och med har mögel på sig. Du kommer till och med att lära dig hur du kan förhindra att detta händer igen.

Om du upptäcker att ditt tält luktar är det bästa sättet jag har hittat för att rengöra det att blötlägga det i en behållare fylld med en blandning av citronsaft, destillerad vit vinäger och vatten. Denna lösning kommer att helt eliminera alla dåliga lukter och till och med döda mögel- och mögelsporer. Om det finns fläckar på ditt tält kan det behövas lite skrubbning.

hur man städar ett tält som luktar

Att städa ett tält som luktar gamla gymstrumpor som har suttit i ett skåp hela sommaren är inget sätt att börja en campingtur! Förhoppningsvis kommer tipsen som du lär dig i den här artikeln att göra ditt illaluktande tält till ett minne blott. I slutet av artikeln har vi också inkluderat en video som visar processen att tvätta ditt tält från början till slut.

Tips för att rengöra ett tält som luktar

hur man rengör ett smutsigt tält

Förebyggande är nyckeln

Om du är trött på att rengöra ditt tält varje gång du tar ut det ur förvaringen, så kanske du vill fundera på och stoppa vad som orsakar lukten i första hand.

Den vanligaste orsaken till att ditt tält stinker är på grund av fukt. Antingen packade du undan den medan den fortfarande var fuktig, eller förvarade den på ett sätt som gjorde att fukt kunde sippra in i behållaren (här är en super rejäl väska att du kan lagra alla dina campingprylar på Amazon) behållare.

Tänk på att bara för att det kanske inte har regnat under din campingresa betyder det inte att ditt tält inte blev blött. Chansen är stor att innan du vaknade var den täckt av morgondagg.

Denna lilla fuktighet, om den inte får torka helt, kan vara precis det som får mögel eller mögel att börja växa på ditt tält, för att inte tala om, orsaken till den unken lukt som du hatar.

Här är några tips för att förhindra lukt:

Terra Hiker Camping Tarp, vattentät picknickmatta, mutifunktionellt tältfotavtryck med dragväska för picknick, vandring (mörkgrön 59" x 86")
  1. Köp ett tältfotspår. Detta håller ditt tält från att skadas eller från regnvatten samlas under ditt tält.
  2. Om det regnar eller kanske det är morgondagg, försök att torka av ditt tält istället för att vänta på att det torkar eller packa ihop det blött. Om du packar upp den våt, packa upp den och låt den torka så fort du kommer till din nästa destination. Glöm aldrig att låta det torka.
  3. Ha en regel om ingen mat eller skor när du går in i ditt tält. Detta gör att smulor och fukt inte kommer in och glöms bort. Fukt och mat är de två saker som skulle inbjuda mögel och mögel att växa inuti ditt tält.
  4. När du väl kommer hem, ställ inte bara undan ditt tält. Se till att rengöra ditt tält efter varje lång resa. Om du mest gör korta resor, se till att rengöra den minst en gång för varje säsong som du tar ut den.
  5. Rengör försiktigt alla smutsiga områden så snart du kan. Detta kommer att göra lukter mindre sannolikt att hända. Och som alltid, se till att när du ser den ren ger den gott om tid att torka.
  Är dyra tält värt det?

Tvätta aldrig ditt tält i en tvättmaskin

Detta borde dock vara självklart, Jag hatar att erkänna att jag provade det här förut bara för att se om det skulle fungera. Till mitt försvar, det var bara ett experiment och jag använde ett gammalt tält för testet. Jag säger bara att jag inte skulle råda det.

Även om tältet som jag använde var gammalt och inte ett dyrt märke, är jag ganska säker på att resultatet skulle bli detsamma oavsett hur bra kvalitet tältet var. Tält är bara inte gjorda för att tumla och snurra runt i tvättmaskiner.

Ska du använda tvål eller gå helt naturligt

Nikwax Tent & Gear Solarwash Rengöring och UV-skydd, 500ml

Det finns två sätt att rengöra ett tält. När jag först började forska om hur man städar mitt tält, fann jag att man bara vill tvätta det med en mild tvättmedelstvål. Många människor rekommenderade diskmedel. Du behöver inte vårda dig för de dyra prylarna, märket Dollar store kommer att fungera utmärkt.

Om du kan välja en som har en mild doft eller till och med en som är parfymfri. Det är en allmän uppfattning att dofter kan locka till sig oönskade insekter, inklusive myggor, vilket är något du definitivt vill undvika.

Ett annat tillvägagångssätt är att använda en icke-kemisk lösning som består av vinäger, citronsaft och vatten. Efter att ha städat mitt tält flera gånger är detta min föredragna metod. För mig fungerar det bara bättre, för att inte tala om, du sparar lite tid eftersom du inte behöver tvätta bort något lödder.

Handtvätt ditt tält

Om ditt tält är riktigt smutsigt, kommer du att behöva lägga lite mer tid på att få det rent. Detta innebär att du måste använda lite armbågsfett, skrubba de smutsiga områdena med en mjuk, icke-nötande svamp. Till detta använder jag gärna en sprayflaska.

  Gör Trail Running dig bättre på att vandra?

Handtvätt yttertygen och undvik att skrubba undersidan av tältgylfen eftersom du kan skada den vattentäta beläggningen. Skrubba aldrig för hårt, var alltid försiktig med det eftersom du kan skada ditt tält om du är för grov med det. Tänk på när du städar, att tält är lättare att rengöra om du kan slå upp det.

Även om de gör kemiska lösningar för punktrengöring av svåra fläckar på tält, föredrar jag fortfarande att använda antingen tvål och vatten eller citronsaft och vinägerlösning.

Vad händer om mitt tält har mögel eller mögel

Om ditt tält förvarats och det fortfarande var lite fuktigt, finns det en god chans att mögel, eller ännu värre, mögel har bildats på det. Inga problem!

Du kan använda samma vinäger som du använde för att blötlägga ditt tält i. Den enda skillnaden är att du vill hälla vinägern i en sprayflaska (utan att späda ut) tillsammans med lite citronsaft och spraya problemområdena. Låt det sitta i ungefär en timme och gnugga sedan rent med en mjuk svamp.

Syran i vinägern och citronsaften kommer att döda mögel eller mögelsporer, vilket gör ditt tält säkert att använda igen (Har du förresten undrat om det ens är säkert att sova i ett mögelaktigt tält? Kolla in vår artikel här, så tar vi upp det. )

Det andra alternativet är att använda ett mjöldagg- och mögelfläckborttagningsmedel som t.ex Starbrite. (Amazon)


Hur du förvarar ditt tält på rätt sätt

Illaluktande tält är en campares mardröm, särskilt om de har mögel som växer på sig. Det bästa sättet jag har lärt mig för att förhindra att detta händer är att se till att ditt tält är helt torrt innan du förvarar det.

  Den kompletta guiden till tarpcamping: Att välja en tarp, tarpformationer, vilka knutar och mer

När jag packar ihop mitt tält på campingen och lastar upp det är det inte mitt sätt att vinterförvara det!

När jag kommer hem tvättar jag den ordentligt och låter den torka i solen, förutsatt att vädret samarbetar. Om vädret inte är så bra sätter jag upp tältet i mitt garage och låter det torka i minst 24 timmar, ibland längre innan jag packar ihop det för gott.

När jag känner mig säker på att den är torr packar jag den i en plastbehållare som den Plano Sportsmans 108 qt Storage Trunk.

Om du ska förvara den på ett ställe som är utsatt för fukt, såsom en vind, källare eller ett skjul, är det en bra idé att slänga i ett par Arm & Hammer bakpulverpåsar för att kontrollera fukt.

För de gånger ditt tält inte används kommer detta inte bara att förhindra att det stinker, utan kommer också att hjälpa till att förhindra att mögel växer på det.

Slutsats

Jag är ganska säker på att alla tips i den här artikeln är säkra för 99,9 % av alla tält som säljs idag. Se dock till att du läser tälttillverkarens rengöringsinstruktioner innan du rengör ditt tält, speciellt om du planerar att använda någon typ av kemikalier!

Att behöva städa ett tält som luktar är inte särskilt roligt, speciellt om man måste göra det innan en efterlängtad campingtur med familjen. Du har nog att göra för att förbereda dig för resan utan denna extra syssla.

Den goda nyheten är att med lite extra arbete i slutet av varje resa kan du undvika besväret med att behöva rengöra ett illaluktande tält varje gång du tar det ur förvaringen.