Stinkande sovsäck även efter tvätt? Hur man fixar

En illaluktande sovsäck kan vara ett riktigt krångel. Ta reda på hur du blir av med stanken här!

Om din sovsäck fortfarande stinker efter tvätt kan du prova ett rengöringsmedel som är mer specialiserat för sovsäckar. Förmultnade eller påsar som på annat sätt övervunnits med mögel kan behöva byta ut fyllningen.

Många av oss förväntar sig att vår sovsäck kan uppleva en del slitage. Trots allt, vi tar den ut i skogen och sover i den när vi är svettiga och har smuts överallt. Det betyder dock inte nödvändigtvis att din sovsäck ska lukta märkbart illa. En hälsosam sovsäcklukt bör vara av vag lägereld.

Om du redan har försökt tvätta din illaluktande sovsäck utan resultat, skynda dig inte ut för att köpa en ny än! Det finns några fler steg du kan ta för att få din sovsäck i form igen innan du behöver oroa dig för att byta ut hela saken. Läs vidare för att lära dig allt om vad dessa steg är och hur de kan hjälpa dig att få bort lukten ur din sovsäck.

Hur man deoderiserar din sovsäck

Det första du måste tänka på när du har att göra med en illaluktande sovsäck är vilken typ av sovsäck du använder. Både dun och syntetiska sovsäckar kan bli illaluktande, men metoderna som behövs för att rengöra dem kan skilja sig lite åt. För det mesta gäller detta vilken typ av rengöringsmedel du använder när du tvättar sovsäcken.

Syntetiska sovsäckar kan vara lite mindre kräsna om vilken typ av rengöringsmedel du använder, men det finns fortfarande några riktlinjer värda att följa. Till exempel, det rekommenderas inte att du använder ett rengöringsmedel med tvättmedel i. Kemikalierna i tvättmedel kan ha negativa effekter på din syntetiska sovsäck.

  Har pontonbåtar badrum eller toaletter? (plus HUR man installerar en)

När du tvättar en dunsovsäck vill du det använd ett rengöringsmedel som kan göra jobbet utan att skada dunfjädrarna. Många campare gillar att använda Nikwax’s Down Wash eller Down Proof alternativ.

Att tvätta din sovsäck noggrant med något av ovanstående alternativ är det första steget för att få bort otäcka lukter. När den väl har tvättats, låt din sovsäck torktumlas med låg eller ingen värme. Naturligtvis kan denna process ta lite tid att få din väska helt torr men det är värt det i längden. Den här videon från REI ger dig en snabb, praktisk guide för att komma igång med att tvätta din sovsäck.

Hur man rengör en sovsäck || REI

Kolla på denna videon på Youtube.

Om du upptäcker att din sovsäck fortfarande luktar efter att ha tagit dessa steg, kanske du vill göra det prova att tvätta den tillsammans med en luktreducerande produkt som vinäger eller blekmedel. Ofta kan vinäger vara det bättre alternativet eftersom blekmedel kan orsaka missfärgning i din sovsäck. Prova en extremt hög utspädning först! Clorox rekommenderar att du lägger till 1/2 kopp blekmedel till en tvättcykel – du kan lägga till 1/4 kopp först för ännu mer utspädning.

Som en sista utväg kan du också prova att ta din sovsäck till en kemtvätt. Det är i allmänhet inte en bra idé att göra detta ofta eftersom kemikalier som används av kemtvättar kan vara hårda på sovsäcksmaterialen. Men vid de sällsynta tillfällena när du inte vet vad mer du ska göra, kan det vara värt ett försök.

Efter det borde din sovsäck lukta bättre. Om det inte är det, då det kan vara dags att ta en titt inuti tyget. Det är möjligt att något kan hända inuti. Dunsovsäckar kan ibland uppleva dunröta, vilket kan orsaka en ganska hemsk lukt. Dessutom är kemikalier som frigörs från den rötan inte bra för dina lungor.

Om du upptäcker dunröta har du ett par alternativ. Du kan byt ut sovsäcken helt eller så kan du välja att byta ut bara dunet. Det senare alternativet kan kräva mer ansträngning, men kan vara billigare än att köpa en helt ny sovsäck – men du måste öppna sömmen och sedan stänga sömmen igen.

Du kan hitta bulk ner på Amazon (här). Om du klickar på länken ser du att det är MYCKET billigare att köpa eget dun än att köpa en ny dyr sovsäck.

Hur kan jag skydda min sovsäck från att bli illaluktande?

Att få bort stanken ur en sovsäck kan vara en knepig och tidskrävande process. Om du någonsin har behövt gå igenom det själv, eller går igenom det nu, då kan det hjälpa att ha några förebyggande tips till hands som du kan använda för att undvika problemet i framtiden.

Lyckligtvis finns det ett antal sätt du kan förhindra att din sovsäck blir illaluktande. Åtminstone kan användningen av dessa tips säkerställa att det händer mindre ofta. Färre dagar som spenderas på att tvätta din sovsäck noggrant innebär att fler dagar planerar din nästa campingresa.

Använd dessa tips för att hålla lukten av din sovsäck till ett minimum:

 • Undvik väta. Oavsett vad källan är, är vatten din sovsäcks fiende. Om det blir blött och förblir blött för länge kommer mögel, mögel och dunröta sannolikt att följa. Ett bra sätt att hjälpa till med att hålla din sovsäck torr är att investera i ett tält som har gedigna vattentäta egenskaper. Dessa typer av tält är utmärkta för att bara hålla saker som regn och dagg på utsidan. Osäker på vilka typer av tält som är vattentäta? Du kan lära dig mer om ämnet i vår artikel här.
 • Torka det snabbt. Om din sovsäck blir blöt (olyckor händer), se till att du får den torr så fort som möjligt. Lägg den i en torktumlare på låg inställning så länge det tar, eller åtminstone få ut den i solen tills den är helt torr igen. Lämna den inte för länge eftersom du kan skada din väska på detta sätt.
 • Ventilera. Chansen är stor att om du svettas så mycket medan du sover så har du inte tillräckligt med ventilation. Dra upp din sovsäck halvvägs om den är tillräckligt varm. Om dina tältlinor inte dras ut bör du se till att göra det så att så mycket luft som möjligt rör sig genom tältet.
 • Gå och lägg dig ren. Ta en dusch eller använd åtminstone några våtservetter eller en fuktig trasa för att rengöra innan du lägger dig. Ju mindre smuts och svett du tar med dig till sängen, desto mindre sannolikt är det att din sovsäck börjar absorbera dessa dofter.
 • Använd regelbundet luktunderhåll. Efter varje campingtur, använd en enzymspray eller tygspray för att begränsa lukter och döda bakterier. Detta minskar chanserna att mögel kan växa och ökar chanserna att din sovsäck luktar gott och fräscht nästa gång du använder den. Detta kan särskilt vara nödvändigt för extremt fuktiga platser.
 • Prova en liner. det kan vara värt att skaffa ett foder för insidan av din sovsäck. Vissa kanske tycker att liners är lite mindre bekväma, men de kan ge en värdefull buffert som hindrar smuts och svett från att nå själva sovsäcken.
 • Använd en ångspärr. En ångspärr är ett ogenomträngligt material som håller kvar all fukt (tänk rymdfiltar)… Detta kommer att förhindra att fukt tränger in i sovsäcken, och om du blir för varm vet du att du ska ventilera. Om du är långvandring kan detta vara en oumbärlig teknik.

Om du redan har ett tält som du gillar, kanske du inte vill lägga extra pengar på ett som är vattentätt. Istället, du kan använda presenningar antingen ovanför eller under ditt tält för att hjälpa till att hålla regn och kondens borta. Det här alternativet kan kräva lite mer finslipning, men det kan vara ett bra sätt att hålla ditt tält (och därför din sovsäck) helt torrt. För att lära dig mer om hur presenningar kan vara användbara när du campar, kolla in vår artikel om ämnet här.

Anledningar till att din sovsäck stinker även om du tvättar den

Du kanske inte alltid tänker på vilka dofter din sovsäck kan samla på sig. Vissa campare kanske bara förväntar sig att deras sovsäck kommer att sluta lukta lite, även om de flesta av oss förmodligen förväntar sig att lukten kan påminna om eldsrök snarare än svett, mögel eller annan dålig lukt.

Det finns en mängd olika omständigheter som kan resultera i en sovsäck som inte längre är trevlig att sova i på grund av lukten. Här är bara några saker som kan få din sovsäck att börja stinka:

 • Fuktighet. Överskott av fukt kan vara utgångspunkten för många andra problem, som mögel eller till och med ruttna. Oftare än inte kan denna fukt inte ens bero på saker som nattolyckor eller andra situationer där en resulterande lukt kan vara uppenbar. Ofta kan kondens eller bara en oförmåga att torka helt vara boven. Ett bra sätt att se till att din sovsäck håller sig torr är att använda en campingsäng för att hålla den borta från marken. Luftmadrasser är också kapabla att göra detta men kan komma med risk att bli platt eller vara närmare kondens på golvet i tältet. För att lära dig hur du använder en spjälsäng i ditt tält utan att orsaka någon skada, ta en titt på vår artikel här.
 • Kroppsvätskor. Det här är uppenbart. Naturligtvis, om någon blir sjuk eller blöter sängen av misstag, kommer lukter säkert att följa. Det finns en kroppsvätska som vi kanske inte tänker på så ofta, men den har mycket större chans att komma i kontakt med din sovsäck. Svettas. Den goda nyheten är att det finns saker du kan göra för att skydda din sovsäck från den här typen av problem.
 • Dunröta. Om du använder en sovsäck som är fylld med dun kan den ibland börja ruttna om det kommer överskott av fukt i kontakt med sovsäcken.
 • Mögel. Sovsäckar som är fuktiga under en längre tid kan börja växa mögel, vilket gör att det luktar läckert.

Svett är ett VERKLIGEN problem för vandrare (de som vandrar långa sträckor)–Natt efter natt av svettning i din sovsäck kan lägga till betydande tyngd till sovsäcken och betydande dofter.