Steg-för-steg-teknik: skidor med fötterna ihop

Endast en skidåkare kan uppskatta spänningen du känner när du sitter i skidliften i början av en skiddag och ser de små människorna nedanför kors och tvärs över backen. Du vet att du kommer att hoppa av liften på några minuter och – såvida inte en nybörjare har slocknat efter att gå upp – bege dig mot backarna och börja åka skidor.

När du börjar din skidåkningsdag kanske du oroar dig för din teknik eller inte. En teknik som kan diskuteras i det oändliga är hur långt ifrån varandra dina skidor ska vara. Moderna undervisningsmetoder gynnar en bredare hållning, men att åka skidor med fötterna ihop är tillbaka på modetåtminstone för puritanerna.

För att åka ihop fötterna, håll ihop knäna och åk parallellt. Din vikt ligger kvar på kanten av båda skidorna, förutom i en sväng och dina axlar är vända mot dalen. Kontrollera skidtips ofta för att bekräfta parallellt. Luta dig inte tillbaka eller sätt dig på huk för lågt. Håll axlarna raka över knäna och fötterna.

Min vän som lärde sig att åka skidor i Österrike fick höra en miljon gånger: ”Böj knäna”och ”Titta på dalen. Jag kommer att dela hans historia och erfarenhet i den här artikeln.

Att böja knäna var lätt nog, men att möta dalen var till en början skrämmande eftersom det var så kontraintuitivt. Dock nerför med axlarna neråt ge dig kontrollmedan om du vänder ryggen till, kommer du tillbaka uppför, och (om du har tillräckligt med fart) kan du förvänta sig ett avbrott.

En övning för att hålla ihop fötterna när du åker skidor

 1. Stå lite över backen med dina skidor och slutta mot berget för att förhindra halka utför.
 2. Kom ihåg att hålla knäna böjda
 3. Titta på dalen med dina axlar
 4. Plantera din downhillstick direkt under dina fötter och se till att uppförsbacken pekar rakt uppför backen, med uppförsbacken över ändarna på dina skidor.
 5. Fortsätt att platta till dina skidor tills du kan känna punkten där kanterna tappar greppet och du skulle glida om du plattade till dem ytterligare.
 6. Platta till dina skidor i snön genom att tippa dina skidor från kanterna och till ett plant läge. Du kommer börja glida nedför. Istället för att gå längre nedför, låt svängen bli en hel båge så att du slutföra svängen och titta över sluttningen igen i motsatt riktning.
 7. Lyft inte skidorna, men dra uppförsfoten något bakåt håll båda fötterna nära när du gör svängen, annars tenderar skidan att trycka framåt. Justera dina skidor en gång till när du är klar med svängen och du nu vänder dig åt motsatt håll. Det betyder att om du precis har gjort en vänstersväng så gör du en högersväng.
 8. Alltid plantera din downhill-stav korrekt innan du lämnar och ta nästa avfart när du är klar.

När du har gjort detta några gånger och känner dig säker, ta nästa sväng och istället för att stanna, gå smidigt till nästa sväng. Se hur många varv du kan göra utan att stanna igen.

Håll svängarna små och långsamma i början. När du har fått självförtroende och skicklighetbredda bågarna, de kommer att öka din hastighet automatiskt. Du har precis erövrat singeln, tvåfotssläppet. Detta kommer att leda till anslutna tvåbenta släpp, långsamma borstskärningar och mer. Utan grunderna är de avancerade dragen omöjliga.

Hur man åker skidor med fötterna ihop

Balans

De mål med parallellskidåkning med dina skidor tillsammans är kontroll. Hastighet, carving, stopp och sväng bestäms alla av hur väl du kontrollerar dina skidor. För att hålla ihop dina skidor, du kroppen måste vara i balans.

För långt fram, bakåt, höger eller vänster; om dina knän är för böjda eller dina ben är för raka, kommer du naturligtvis att vidga din ställning i ett försök att behålla din balans.

  Är det någonsin OK att köra i Converse?

Din förmåga att hålla och behålla din vikt över de rätta kanterna avgör din kontrollnivå, eller med andra ord, din förmåga att kontrollera vinkeln på insidan av din utförsåkning och utsidan av din uppförskidans.

 • Upprätthåll en god relation mellan ditt huvud, axlar, höfter, knän och fötter. Håll axlarna direkt ovanför knäna och knäna ovanför fötterna i en rak linje som är i 90 graders vinkel mot dina skidor.

Armar och axlar

Oavsett hur mycket du böjer eller sträcker ut benen, håll alltid en rak linje från axlarna, genom höfterna och vidare till fötterna. Håll händerna – och därmed skidstavens handtag – ut framför dig, med armbågarna mindre än 90 grader böjda.

På så sätt bör dina axlar aldrig sjunka till en punkt bakom dina knän. Se till att dina höfter inte rör sig i sidled (sida till sida eller vice versa) och är centrerade på en tänkt linje som går från din ryggrad till din nedåtgående fot.

knäna

 • Håll knäna böjda var som helst från 40 grader till 90 grader för att förhindra att dina skidor sprider sig spontant, vilket kan hända om du sitter på huk för lågt eller för lite. När du ökar böjningsvinkeln, luta axlarna framåt och håll dig centrerad över knäna.
 • När dina ben rätas ut, för dina axlar tillbaka till en punkt bakom dina knän.
 • Koncentrera dig på att hålla ihop knäna, kanske till och med kila en färgglad näsduk eller något liknande mellan dem. När knäna är nära varandra, håller fötterna tätt, precis som dina skidor.

Ögonutseende

Utan att stirra direkt på dina skidtips, titta först på dem var 20:e eller 30:e sekund. Denna kontroll säkerställer att du fortfarande åker skidor på en parallell bana, och denna färdighet bör bemästras innan du går offpist.

När du väl åker skidor i puder kommer du sällan att se dina skidtips om du inte har en wipeout, och en stark, smal hållning kommer att förhindra många olyckor. Försök att inte få panik första gången du tappar koll på dina skidpoäng i pudret och se till att du kan åka ihop fötterna innan du kommer dit.

Skidkanter

Att gnugga insidan av dina skidor och pjäxor är en indikation på att du åker korrekt parallellt, men du behöver inte gå till ytterligheter.

 • Använd kanterna på dina skidor, håll alltid din vikt på uppförskanten av dina skidor, såvida du inte gör en sväng, i så fall bör du låta dina skidor platta till och flyta runt svängen. När du lämnar svängen återgår din vikt till kanterna i uppförsbackarna.

Håll bröstet nere mot falllinjen (mot dalen) även när du åker skidor nerför backen, eftersom det kommer att hindra dig från att sprida benen om du tappar balansen.

Ta lektioner

Trots allt detta är det inget som slår att ta flera lektioner om du planerar att någonsin kunna åka skidor korrekt. Oavsett din skicklighetsnivå – om du inte är en instruktör – om du ännu inte har lärt dig att åka skidor med fötterna ihop, lektioner är viktiga. Du kan läsa mer om huruvida skidlektioner är värda det i vår artikel här.

Det är lätt att lära sig på fel sätt när man följer skrivna instruktioner, även med den bästa viljan på jorden. En skicklig instruktör, å andra sidan, kan titta på dina rörelser och göra subtila justeringar därefter. Det kan vara skillnaden mellan bra teknik och bra teknik.

Låt oss titta på både smala och breda argument:

  Kan du lägga ägg i en kylare för bilcamping?

Hur nära varandra ska dina fötter vara?

Den här debatten har brutit ut längre än jag kan minnas, men eftersom skidåkning är en sport med öppen kompetens med regelbundet växlande terräng och förhållanden, det finns inget entydigt svar. Liksom de olika religionerna verkar folk göra det välj en sida och håll dig till den oberoende av bevis på motsatsen.

Skidåkares åsikter varierar skidor med skidor och pjäxor med skavmärken från att gnugga till att åka skidor skidor bredare än axlarnaoch allt däremellan.

Den smala körfältshållningen

Människor som röstar för en smal hållning rekommenderar i allmänhet inte att åka skidor med fötterna och skidorna ihopklädda. De flesta vill åka skidor bibehålla oberoendet för både ben och fötter, och detta inkluderar rörelse och stötdämpning. Så en bekväm position med skidor parallella och ganska nära varandrafastän inte nödvändigtvis rörarekommenderas.

En smal hållning på skidor skapas av lätta på den lättare skidan (den med mindre vikt i svängen) inåt mot den viktade spinningskidan. Det krävs övning för att komma till denna automatiska justering av din hållning på skidor. Börja med att aktivt dra den uppförsbacken (eller lätt häl) mot den viktade skidan när du svänger (dra in din högra skida när du svänger höger, etc.)

(Bredspårsåkning kännetecknas av att ha en jämn viktmassa på båda skidorna).

Som en smalspårig skidåkaredu kommer att hitta det lättare att flytta din vikt från skida till skidor i svängarna, och dina skidor har en mjukare gång i både gupp och puder. Denna viktförskjutning görs smidigt med ett minimum av krångel, därav disciplinen så attraktiv att se på.

Överväg detta: Stå med anklarna ihop och luta dig först åt vänster och sedan åt höger. Din vikt flyttas bekvämt, men det krävs mycket mer ansträngning att flytta vikten när du står med anklarna brett isär.

Vissa skidlärare har skära hörn och bli otålig eller bara lat. De klurar på direkt succéoch naturligtvis, ju snabbare de får elever i backen, desto bättre bättre titta på deras statistik. Från dag ett på skidskolan lär instruktörer sina elever att breda ut skidorna.

Den här lektionen börjar med snöplogen (eller pizzaskivan) och är den mest praktiska sätt att få igång en elev, men då uppmuntras eleverna aktivt att utveckla en bred attityd eftersom de är mindre benägna att ramla omkull. Helt korrekt…första. Inte det bästa rådet om skidåkaren börjar ta sig an svårare terräng – moguler och puder i synnerhet.

Istället för att breda ut dina skidor som en säkerhetsfilt, ta dig tid att utveckla en effektiv smal hållning på skidor, flytta din vikt från ena foten till den andra. Utveckla en stark balans istället för att förlita sig på en bred, besvärlig hållning löna sig bra.

Var försiktig undvik att gå så smalt att fötterna låser sig. Om du åker skidor i puder eller moguler bör du göra det betrakta båda skidorna som en helhetoch en smal hållning kommer att hjälpa dig flyter i pudersnö och göra skarpa svängar runt gupparna.

Den breda spårhållningen

Sedan introducerades formade skidor till skidvärlden, vår skidpositioner ändrade, får våra fötter att spridas isär och kräver cirka 60 procent av trycket på utförsåkningen och balansen på uppförskidan. Till skillnad från europeiska instruktörer, skrek nordamerikanska instruktörer och tränare ständigt på elever ”Utvidga den attityden.”

Alltsedan formade skidor har konvexa ändar på fram- och baksidan är det självklart att skidåkning går med dig fötterna tillsammans var inte längre ett alternativoch många skidåkare anpassade sig, men de inbitna letade i fyndkällare efter gammaldags ”raka” skidor

  Hur fungerar lastbilstält? (Plus 5 alternativ du bör överväga)

En del av skidteknikens revolution var att sätta sig mer på huk, hålla nere höfterna och flytta dem framåt och genom svängen.

Skidåkning är cykliskt, och även om tiderna har förändrats, så har skidornas form också det. Om du åker skidor, ja bredare under fötterna än 10 cmatt sätta ihop fötterna medan du står upp i övergång kommer att resultera i mycket mjukare svängarmycket mer kontrolloch märkbar mindre trötthet.

Om dina fötter är isär i en bredare ställning kan du ha upplevt det gelében när du är klar med dina svängar, vanligtvis med det mest vingliga innerbenet. Den här attityden är ineffektiv och kan också orsaka trötthet efter ganska kort tid.

Av formade skidor i backendu är mer stabil med en bredare hållning och kan greppa båda kanterna lika.

För skidåkare som föredrar en smal fot-tillsammans hållning, kombination av båda skidorna skapar en stabil plattform varifrån man kan arbeta. Om du rankas högre har du hävstångseffekten på dra nytta av hela ytan under din kropp.

Åker skidor med dig fötterna nära varandra och undvika att sitta på hukminskar tröttheten och ger bra kontroll, men kom ihåg att sätta ihop fötterna i slutet av svängen för mjukare svängar.

För ”old school”-åkare som min vän, här är de bästa nyheterna av alla: det är äntligen ”coolt” igen att åka skidor med fötterna ihop.

Vissa skidåkare har förstås inget intresse av debatten och vill bara åka skidor istället för att prata om skidåkning. Men som en erfaren skidåkare uttrycker det: ”Det beror på terrängdin Komfortnivåoch den fart vad du letar efter för skidåkning.”

Han fortsätter: ”Jag åker skidor med min gnugga stövlar på praktiskt taget varje sväng och behandla varje sväng som om det är en mogul.

A smal hållning hos mogulerna tillåter båda skidorna att passera genom dalarna lättare och lättare smidighet och rörlighet hjälper. Det tar hand om flyta bättre i pudersnö och tar hand om det båda skidorna spårar jämnt genom samma snöförhållanden. (Inte en skida i ett tråg och en ut igen)

”När jag tävlar”, fortsätter han, ”byter jag till en mycket bredare hållning för att trycka ner mina sidor i hörnen och gräva in mig. I puder går jag tillbaka till en smal hållning eftersom jag behöver flyta mer. Välj en smal hållning. i träden är en bra idé också till minska risken från skidtips som fångar stubbar och stenar osv.”

I tävlingssvängar, avståndet mellan skidorna visas ganska stor, men ställningsbredden i förhållande till bäckenet förblir konstant. Detta beror på att innerbenet böjs i knät när skidåkaren rör sig längre in i svängen. Som sådan kommer avståndet mellan skidorna att öka, men den stativbredden är oförändrad. Knäna håller sig nära, men fötterna är längre ifrån varandra.

Smala ställningstaganden är inte en gammaldags metod, utan snarare en nödvändig skicklighet framför de flesta områdenoch en bred hållning är inte en ny idé, utan ett alternativ som har utvecklats med skiddesign.

Uppenbarligen har alla sina egna åsikter, och olika saker fungerar för olika människor. Istället för att fortsätta den här debatten kanske vi bara gör det borde komma i snö i en vecka eller två och bli av med våra frustrationer…

Högre hastigheter, större svängar och hårdare snö brukar gynna en bredare hållning.
Mjukare snö, snabba korta svängar eller moguler föredrar en smalare läge.

Bredare = stabilitet

Mindre = Rörlighet

Slutsats

Framför elegans och stiloch för kontroll runt moguler och genom puderdet finns inget slår skidåkning med fötterna ihop. Downhill-åkare kan öka gapet mellan skidorna när de flyger genom svängar, men den stativbredden förblir konstant, så hon ser fortfarande bra ut medan de bombar.