Stealth Camping (vad är det, hur man gör det, fullständig guide)

Campingplatser kan vara fantastiska och ger säkert boende med massor av bekvämligheter. Men campingplatser gör också att man nästan alltid har grannar. Dessutom kan de vara belägna nära det liv och rörelse av lokala turistattraktioner.

Om du vill campa någonstans lite mer avlägset, för att undvika sällskap eller för att slippa betala bokningsavgifter, överväg smygcamping. Stealth camping beskriver camping i ett privat eller offentligt område, borta från andra och brukar packa ihop och gå innan du uppmärksammas.

Stealth camping används av vandrare och cyklister och kan vara ett sätt att campa när det inte finns några utsedda campingområden. Stealth camping kan vara lagligt eller olagligt, men vi rekommenderar bara att du väljer den lagliga typen.

Vad är Stealth Camping?

Stealth camping, även känd som vild camping, är en hobby som är bekant för långväga cyklister och vandrare. Det innebär att slå upp läger på oetablerade platser, borta från andra, och ofta utan att först söka tillstånd.

Beroende på var du planerar att smyglägre kan det göra aktiviteten laglig eller olaglig om du väljer att inte få tillstånd. Om du befinner dig på privat egendom och ägarna inte välsignar din camping där, kan det anses vara olagligt. Om du är på allmän mark där det är tillåtet att tälta, till exempel nationella skogar, och slår upp ditt tält på en avskild plats, är det förmodligen lagligt.

Stealth camping erbjuder ensamhet och natur i sin renaste form, men den saknar också ett antal saker. Det blir nog inga bekvämligheter, dvs badrum och uppkopplingar, då man inte är på en camping. Du kommer inte att ha andra i närheten om du behöver hjälp eller ens lånar en sak.

En annan fördel med smygcamping är att du har mindre chans att få oönskade gäster. Björnar, tvättbjörnar och andra djur är vanligtvis mer benägna att besöka trånga och etablerade platser där människor frekventerar. Därför, när du väljer en avlägsen och slumpmässig plats, är det mindre sannolikt att du får ett björnbesök.

Smygcamping syftar vanligtvis bara på minimalistisk camping och inte bilcamping eller husbilscamping. Detta beror på att smygcampare vanligtvis vandrar, cyklar eller båtar till avlägsna platser.

Hur går du på smygcamping?

Stealth camping börjar med att välja den perfekta campingen. Att välja rätt webbplats kräver skicklighet och strategi. Du vill inte sätta upp ditt tält på vilken mark som helst.

  • Laglig vs illegal camping
  Kan skidor vara för hala? Vad du behöver veta

Om du vill campa lagligt, kontrollera reglerna och lokala föreskrifter innan du campar. Leta efter skyltar, kolla statliga webbplatser och rådfråga rangers om det behövs.

  • Kontrollera djurens aktivitet

När du har hittat ett område där du vill campa måste du inspektera din omgivning. En sak att se upp för är björnaktivitet. Björns aktivitet kan identifieras på några sätt.

Leta efter tecken på att en björn har besökt området. Dessa kan vara klomärken på träd och stockar, björnspillning och kadaver av fiskar eller andra djur. Dessutom kan bärfläckar vara särskilt lockande för björnar och är inga bra campingplatser.

Leder gjorda av andra djur kan också innebära att det finns rådjur eller andra vilda djur som använder stigarna på natten. Detta kan locka till sig rovdjur och innebär att du kommer att behöva hantera djur som går förbi på natten. Att hitta en optimal campingplats kräver övning och observation.

  • Undersök scenen

Andra överväganden inkluderar platt mark, översvämningsslätter och döda träd.

Änkemakare är en annan term för stora döda träd eller grenar som kan välta i vindbyar. Du vill inte slå läger under eller nära död ved.

Slå heller inte läger i en torr eller mjuk bäckbädd. I händelse av en kraftig regnskur kan bäcken eller flodbädden snabbt förvandlas till en rasande flod eller översvämningsområde.

Det sista övervägandet är att se till att du har en säker plats att elda på. Du har förmodligen ingen eldstad, men du kan bygga en själv med stenar. Du kan också gräva ett hål i ett sandområde eller i marken. Undvik dött gräs och träd som är mycket brandfarliga och hitta ett plant, icke-riskområde.

  • Hitta en avskild plats

I smygcamping är målet att hitta en privat plats borta från andra. Och om du går eller cyklar genom den borde detta inte vara ett problem.

Isolering är ofta för din egen säkerhet. Det är bättre att inte vara särskilt synlig eller lättillgänglig för förbipasserande för att inte vara ett lätt mål för stöld eller rån. Dessutom är det bäst att inte riskera att andra campare vårdslöst hanterar brand eller deras avfall. Besinningslösa grannar kan locka in björnar på din campingplats eller av misstag sätta eld på saker.

  • Lämna inga spår
  Finns det björnar på Appalachian Trail?

Som namnet stealth antyder vill du inte att någon ska veta att du har varit där. Termen ”lämnar inget annat än fotspår” passar väldigt bra med smygcamping. Se till att ha med dig allt du tar med dig. Städa upp allt skräp och lämna inget efter dig.

Vet när du ska börja leta efter en webbplats

Detta gäller särskilt om du cyklar eller går. Du bör ge dig själv minst en timme för att hitta en bra campingplats. Det kommer att vara till stor hjälp att hitta denna plats innan det blir mörkt.

Om du inte befinner dig i ett avlägset område kan du behöva lägga lite tid på att hitta en lämplig plats att campa på. När du passerar genom en stad eller stad, vill du ge tillräckligt med tid för att hämta alla förnödenheter innan du slår upp lägret. En stad eller stad kan också bidra till att ge en känsla av trygghet. Det kan vara klokt att ägna några minuter åt att insupa atmosfären eller atmosfären innan du väljer att stanna över natten.

Om du tar det rätt har du hittat en anständig campingplats till kvällen. Om du slår läger i skymningen kan du se precis tillräckligt medan du vistas under radarn.

Stealth camping i sin renaste form

Sann smygcamping innebär att inte låta någon veta att du campar där. Det betyder att absolut inga spår av mänsklig aktivitet finns kvar.

Att sova i ett tält, speciellt ett tält eller en som är färgglad, kan vara en död giveaway. Att sova på marken kommer också att komprimera gräset eller löven och göra en fördjupning. Därför kan hängmattor vara ett bra alternativ.

Hängmattor trycker inte ihop marken och kan hålla dig hög och utom synhåll. Hängmattor kan också vara användbara om det inte finns någon lämplig terräng att slå upp ett tält på.

Du kanske också vill undvika att göra upp öppen eld. Detta kan väcka uppmärksamhet. Öppna lågor eller oskärmade lampor är inte heller särskilt subtila. Du vill försöka förbli så osynlig som möjligt.

Icke-traditionell smygcamping

En husbil kan också användas för smygcamping. Vanligtvis görs detta genom att blygsamt parkera dem på gatan och leva av det. Detta är attraktivt för vissa eftersom det erbjuder lite mer flexibilitet samtidigt som det är (för det mesta) gratis.

  Vad är en äventyrsbil?

Du måste fortfarande följa intrångsområdena, lokala lagar och förordningar. Det kan vara lite svårare att campa i en husbil under långa perioder eftersom man inte har tillgång till el eller rinnande vatten. Men en anmärkningsvärd bergsklättrare vid namn Alex Honnold bodde i sin skåpbil i många år när han reste till favoritklättringsdestinationer. Det är därför det är möjligt!

Stealth Camping Säkerhetstips

  • gemenskap. Det finns faktiskt en etablerad och växande smygcampinggemenskap. Denna grupp genomför till stor del konversationer och aktiviteter online genom forum och grupper. Förutom att dela idéer och knep kan smygcampinggemenskapen erbjuda möten, evenemang och ett sätt att övervinna en annars ensam livsstil.
  • Stöld och personlig säkerhet. De flesta stealth campare campar ensamma. Att vara ensamma kan verka som ett lätt mål. Det finns några sätt att undvika detta. Lämna inte din camping under långa perioder och res inte långa sträckor. Om du campar i en husbil eller tält, överväg att lämna två par skor utanför för att få det att se ut som att du inte är ensam. Slutligen, lämna inga värdesaker obevakade; ta dem med dig (det bättre alternativet) eller dölj dem mycket väl.
  • Smälta in. Välj ett tält, hängmatta eller singelbivy som smälter in i din omgivning. Välj en naturlig nyans som grön eller brun istället för orange, röd eller gul.
  • Lagligt och olagligt. Försök att hitta en laglig plats att parkera till varje pris, detta kommer att spara dig mycket besvär.
  • Följ reglerna för smygcamping. Stealth camping kräver strategi, planering, uppmärksamhet på lagar och fastighetsägare och säkerhetsmedvetenhet.

Ett spännande sätt att campa på

Stealth camping, eller vild camping, är egentligen bara camping på en icke anvisad plats. Det kan vara ett bra sätt att campa gratis, undvika folksamlingar och återknyta kontakten med naturen. Du rekommenderas dock starkt att endast skapa smygläger där det är lagligt. Dessutom är det viktigt att vidta åtgärder för att säkerställa att du är säker samtidigt som du förblir oupptäckt.

Fler artiklar du kommer att älska

Behöver du en sovsäck med hängmatta? Att uppfinna

Så förbereder du dig för din första ryggsäckstur (lista och tips)

Kaffe medan du campar (typer och hur man gör det)

Vad du ska packa för en 3-dagars vandring (en fullständig lista)