Spraymålning av ett källartak: Vad du behöver veta

Ett av de bästa sätten att ändra utseendet och känslan i ett rum är att måla det. Detta är särskilt effektivt i en källare; Att måla källartaket kan ge värme till utrymmet och till och med få det att verka större, beroende på färgen på färgen. Det finns flera sätt att måla ditt tak, inklusive spraymålning.

Spraymålning av ditt källartak är ett utmärkt sätt att måla om du har ett synligt tak eller om din källare är relativt stor. Det är dock viktigt att ha en spraymålningsmaskin och förbereda ditt tak innan du målar det. Du bör också välja rätt färg för att optimera ditt utrymme.

I den här artikeln kommer vi att utforska allt du behöver veta om att spraymåla ditt källartak. Vi går också igenom hur du kan spraymåla ditt tak och om spraymålning av ditt tak är det bästa alternativet.

Kan du spraymåla ditt källartak?

Du kan spraymåla ditt källartak, speciellt om det är ett exponerat tak. Du kommer dock inte att kunna använda sprayfärgburkar istället för en färgspruta.

Du måste förbereda ditt tak genom att jämna ut det, använda memory foam för att fylla upp utrymmen och använda en primer. Beroende på hur stort ditt tak är kan det ta mellan 10-15 timmar att måla.

Det här avsnittet utforskar allt du behöver veta om att spraymåla ditt källartak.

Utrustning som behövs för att spraymåla ditt tak

Innan du börjar spraymåla ditt tak behöver du flera verktyg och material, inklusive en färgspruta, sprayfärg, personlig skyddsutrustning, memory foam,

Dessa material utforskas mer i detalj nedan.

Färgspruta

Färgsprutor är anordningar som lätt kan användas för att belägga stora ytor med färg. De är fördelaktiga när du arbetar med grova eller ojämna ytor.

Du kan få färgsprutor i koppstil, där färgen förvaras i en kopp och pumpas genom sprutan eller färgsprutor i vagnstil som har större lagringstankar för färg och längre slangar. För att måla ditt tak räcker det med en färgspruta i koppstil.

De Graco Magnum Airless färgspruta är ett utmärkt val eftersom den har justerbara inställningar som låter dig kontrollera färgflödet. Den kan användas med oförtunnad färg och fästas på en en eller fem-liters burk färg.

Om du letar efter ett mer fickvänligt alternativ, överväg Goehners färgspruta. Den har en 6,6 fots sladd som gör att du enkelt kommer åt taket. Den har även justerbara munstycken som gör att du kan styra flödet och har inbyggd anti-tilltäppning.

Se även  Hur man hänger en gobeläng i ett tak

Måla

Det finns flera olika typer av färg tillgängliga på marknaden; försök att välja en färg formulerad för tak. Takfärg är vanligtvis snabbtorkande och har inblandats i primer. Det möjliggör också övermålning på mindre än två timmar.

Några av de bästa märkena för takfärg är INSL-X, Kilz och Prestige.

Personlig skyddsutrustning

Det är viktigt att bära PPE när du målar. Några av de PPE du bör bära innan du börjar måla inkluderar:

 • Ögonskydd. Se till att du bär skyddsglasögon när du målar. Det är särskilt viktigt när du målar taket eftersom det är lättare för färgen att falla in i dina ögon.
 • Handskar. Använd lösningsmedelsresistenta handskar när du målar för att skydda dina händer från frätande ämnen som thinner.
 • Måla mask. Att bära en mask medan du målar kommer att förhindra att du andas in potentiellt giftiga ångor och färgpartiklar.

Du kanske också vill ha på dig skyddsoveraller och skoöverdrag så att du inte får färgstänk på dina kläder och skor.

Andra förberedande verktyg

Innan du börjar måla kan du behöva göra lite förberedande arbete på ditt tak. Här är några av verktygen som hjälper dig att förbereda ditt tak:

 • Memory skum. Innan du målar bör du täcka över eventuella mindre sprickor eller luckor i ditt källartak. Detta kommer att se till att din källare är akustiskt och termiskt isolerad. Använd memory foam spray för att täcka eventuella luckor du hittar. En utmärkt memory foam spray är Loctite TITE FOAMeftersom den fäster stadigt på alla ytor och erbjuder UV-skydd.
 • Sandpapper. Om du har ett tak som inte svarar bör du släta ut det med sandpapper innan du spraya det på färgen.

Förutom att förbereda ditt tak, bör du också se till att dina möbler och golv är skyddade genom att täcka dem med ett dammskydd. Placera tejp runt toppen av dina väggar för att skydda dem från färgdropp.

Steg för att spraymåla ditt källartak

När du har samlat allt ditt material kan du börja spraymåla ditt tak. Här är stegen att följa:

 1. Rör om färgen för att blanda alla färger.
 2. Häll färgen i färgsprutan.
 3. Förbered taket med memory foam, slipa ner det och rensa sedan bort eventuella ojämna områden genom att svepa en kvast över taket.
 4. Använd spraymålaren för att spraya över taket.
 5. Låt färgen torka i två timmar och applicera sedan ytterligare ett lager färg vid behov.
Se även  Kan propantankar frysa och explodera?

Är det bättre att rulla eller spraya ett källartak?

Under vissa omständigheter kan du överväga att använda en roller för att måla ditt källartak.

Det är bättre att använda en roller för att måla ditt källartak när taket är slätt. Men om du har en större yta att täcka bör du spraya ditt källartak.

Det här avsnittet hjälper dig att bestämma om du ska rulla eller spraya ditt källartak.

Måla ditt källartak med en rulle

Du bör måla ditt källartak med en rulle om:

 • Den har en slät yta. Du kommer enkelt att kunna fördela färg med en roller om din takyta är slät. Det är dock bäst att slipa ner taket innan du börjar rullmåla det.
 • Ditt tak har en liten yta. Att måla med roller tar tid, så du bör bara använda den om du har ett lagom litet tak.
 • Du har en budget. Målarrullar är billigare än andra målarverktyg, så de är bra om du har en budget.

Spraymålning av ditt källartak

Du bör spraymåla ditt källartak om:

 • Du har rör, skarvar eller andra utsatta områden i taket. En spraymålarmaskin hjälper dig att täcka alla utsatta områden.
 • Du har ont om tid. Spraymålning är snabbare än någon annan färgmetod.
 • Du har en begränsad mängd färg. Om du bara har ett fåtal burkar färg är spraymålning bättre eftersom det kan täcka mer yta. Du behöver också bara applicera ett lager färg när du använder en spraymaskin.

Vilken färg ska jag spraya mitt källartak?

Förutom att bestämma vilken utrustning du ska använda för att måla ditt tak, skulle det hjälpa om du också övervägde vilken färg du ska måla det.

Du bör använda färgen vit för att spraya ditt källartak för att få det att verka som om det är fyllt med ljus och få det att verka större. Under tiden döljer mörkare färger som svart brister i taket.

Se även  Toalettvattnet stiger och rinner sedan långsamt: Orsaker och åtgärdar

Här är några av de färger du kan överväga att måla ditt källartak.

Vit

Du bör måla ditt källartak vitt om du vill skapa ett ljust utrymme. Ett vitt tak kan skapa en illusion av ljus även i de mörkaste utrymmena. Du kan dock behöva fler lager vit färg för att täcka ditt tak. Du bör också tänka på att ett vitt tak kommer att visa smuts och andra brister.

Svart

Du bör måla ditt källartak svart om du vill skapa ett mysigt utrymme. Ett svart tak döljer också snabbt smuts och andra märken på ditt tak. I vissa fall kan ett svart tak också lägga till en illusion av höjd till din källare, eftersom du inte kommer att kunna se var taket slutar.

grå

Grått är en kompromiss mellan svart och vitt. Det kommer att täcka upp eventuella brister och skapa mer ljus i din källare än vad svart gör. Det finns flera nyanser av grått du kan välja mellan, vilket gör att du kan matcha dem till möblerna du har i din källare.

Andra färger

Du kan välja att måla ditt källartak vilken färg du vill. Medan svart, grått och vitt är populära alternativ kan du välja blått, grönt, gult eller lila. För att bestämma vilken färg du ska välja, överväg:

 • Färgen på dina möbler. Försök att se till att färgen på dina möbler kompletterar takets färg.
 • Antalet fönster i din källare. Om du inte har några fönster är det bäst att välja en ljusare färg för att ge lite värme till din källare.

Slutsats

Det finns flera faktorer du måste tänka på när du spraymålar ditt källartak. Även om det är möjligt att spraymåla ditt tak, bör du se till att du har all rätt utrustning till hands, inklusive en spraymålarmaskin och färg.

Du bör också noga överväga vilken färg du ska måla ditt tak för att komplettera dina möbler och den estetik du är ute efter. Spraymålning av ditt tak är ett gör-det-själv-jobb som du enkelt kan hantera.

Lämna en kommentar