Spray klarlack för trä: är de värda det?

Spray klarlack används ofta för specifika projekt eftersom det appliceras annorlunda än andra klarlacker. Ska du använda en spray klarlack för trä?

Spray klarlack fungerar bra för trä eftersom de är lätta att använda, spraya med precision och applicera jämna lager. Använd en oljebaserad spray för ett tjockt, bärnstensfärgat lager och en vattenbaserad spray för ett klart, tunnare lager.

Det finns så många klarlacker att välja mellan för ditt projekt; det kan bli överväldigande. Den här artikeln kommer att täcka för- och nackdelar med spray klarlack, beskriva om du ska använda en och diskutera några vanliga frågor. Låt oss dyka in i det!

Helhetsbetyg 90/100
Enkel användning 95/100
Prisvärdhet 89/100
Säkerhetsbetyg 85/100

För- och nackdelar med Spray Clear Coats för trä

Fördelar med Spray Clear Coats:

 • Du kan applicera sprutskikt på två sätt beroende på ditt material, med en aerosolburk eller en sprutpistol.
 • Dom är lätt att använda.
 • Du kan spraya med precision.
 • Lämnar inte ränder eller distraherande penseldrag av något slag.
 • Du kan enkelt applicera flera lager med sprayrockar.
 • Du kan spraya svåråtkomliga ställen med en aerosolprodukt.
 • Aerosolsprayer appliceras som jämna, hållbara lager.

Nackdelar med Spray Clear Coats:

 • Du måste använd en bra teknik för att undvika att sprayen droppar.
 • Sprayrockar kan lämna överspray (partiklar av sprayen kan landa på andra föremål nära området där du applicerar den).
 • Du måste lägg ner presenning eller lakan för att undvika översprutning konsekvenser.
 • Sprayrockar skapa inte lika tjocka lager som andra produkter t.ex. klarlackar som borstas på eller torkas på.

När ska man använda en spray klarlack

Som nämnts ovan har spray klarlacker många fördelar. Men de kommer inte att vara förstahandsvalet för varje projekt – så när ska du använda en aerosolspray istället för en avtorkning eller en borste-på klarlack?

Den främsta anledningen till att du bör välja en spray jämfört med en annan typ av beläggning är om ditt träprojekt har svåråtkomliga sprickor. Till exempel, om du vill applicera finish på en intrikat carving, kommer det att vara svårt att täcka hela ytan med en pensel. Alla projekt som har utskurna konturer kommer förmodligen att behöva en spray.

Spray klarlack är också bra om du är nybörjare på hela processen. Det enda du behöver oroa dig för är att sprayen droppar, och du kan vanligtvis undvika detta genom att lägga projektet plant om möjligt. Aerosolprodukter kommer att applicera jämna lager, och du kan göra så många lager du vill. Det är också relativt enkelt att fixa eventuella applikationsfel.

Se även  8 högkvalitativa alternativ till kommandoremsor

5 skäl att använda en spray klarlack för trä

Många träprojekt behöver ett lager klarlack för att skydda dem från solskador, vattenskador och dagligt slitage.

Du har mer precision när du använder sprayfinish

Människor älskar aerosolrockar eftersom det finns en högre känsla av kontroll när de använder produkten. Det är väldigt lätt att sikta och att spraya precis var du vill.

Om du använder en aerosolburk men vill ha ännu mer precision kan du köpa en triggermonteringssats för att förvandla din burk till en sprutpistol.

De Can-Gun 2012 Premium Can Tool är ett utmärkt alternativ.

Spray-coats är de snabbaste att applicera

När du använder ett lager som du ska applicera med en borste eller en trasa måste du ta dig tid att applicera ett jämnt och rent lager. Men att använda en spraybeläggning kommer att halvera appliceringstiden. Med en spraycoat behöver du inte fortsätta applicera finishen på din borste eller trasa, du kan helt enkelt spraya.

Spraya klarlack Applicera slagfria lager

Ett av de vanligaste problemen med klarlacker man måste borsta på är att de kan lämna ränder om man inte är försiktig. Även de mest nybörjare inom trä kan spraya ett jämnt och slagfritt lager med aerosolbeläggningar. Även om det första lagret inte kommer ut helt jämnt är brister lätta att fixa med ett andra lager.

Du kan applicera flera lager med spray klarlacker

Även om du fortfarande kan applicera flera lager med andra typer av produkter, är det mycket enklare och snabbare att applicera två eller tre lager med en spray. Det är värt att notera att du kommer att behöva applicera fler lager med en spraycoat än andra sorter eftersom lagren inte är lika tjocka. Med två eller tre lager kan du uppnå en vacker, glansig finish.

Det finns flera typer av spray klarlacker att köpa

Det finns några olika sorters spray klarlacker du kan köpa. Låt oss ta en titt på några:

 • Vattenbaserade klarlacker. Den här typen av klarlack är bra om du vill bevara träets färg. Pälsen har en mjölkvit färg, men den torkar klart. Denna produkt är mindre tjock än oljebaserade klarlacker, så du måste lägga till fler lager för att öka dess hållbarhet. Slutligen kommer denna produkt att torka snabbt, vilket är bra för att göra flera lager.
 • Oljebaserade klarlacker. Oljebaserade produkter tar längre tid att torka, men de skapar tjockare och mer hållbara lager. En viktig egenskap hos oljebaserade pälsar är att de torkar som en varm, bärnstensfärgad färg. Så om du inte vill lägga till någon färg på träet, använd inte denna produkt.
 • Vattenbaserade oljemodifierade klarlacker. Dessa pälsar torkar som en hård, bärnstensfärgad färg. Du kan använda denna typ av klarlack med alla träslag. Folk gillar också dessa produkter eftersom de torkar snabbt. Slutligen, även om den delvis är oljebaserad, är den säkrare än rena oljebaserade produkter.
Se även  Hur målar man en gammal ljusströmbrytare?

Klarlack finns också i några olika kosmetiska ytbehandlingar, som glans, halvblank och satin. Många älskar glans för dess underbara glans, men tänk bara på att ju högre glans, desto fler brister kommer du att se i träet.

Nackdelarna

Som vilken produkt som helst kommer det att finnas några nackdelar med att spraya klarlack. Låt oss ta en titt på några.

Spray klarlack kan droppa

Det är svårt att lägga ner vissa träprojekt plant, till exempel installerade skåp eller andra typer av möbler. Om du måste spraya på pälsen vertikalt kan du uppleva något dropp. Det kan du dock alltid åtgärda genom att slipa ner det när det torkar.

Sprayrocken kan ha en grumlig konsistens om du applicerar den i ett fuktigt område

Om du bor i ett fuktigt område, se till att försöka sänka luftfuktigheten där du applicerar klarlacken, om möjligt. Sprayen kan bli grumlig om luften är för fuktig. Du kan lösa detta genom att applicera ett nytt lager när du flyttar till ett mindre fuktigt område. Grumligheten försvinner efter att det andra lagret torkat.

Vissa klarlacker har höga VOC-nivåer

En stor nackdel med vissa spray klarlacker är att vissa har höga VOC-nivåer. VOC står för flyktiga organiska föreningar. Dessa föreningar kan vara skadliga för människor, beroende på koncentrationen. Medan de flesta VOC inte har kortsiktiga effekter, kan kroniska hälsoproblem vara ett problem.

Oljebaserade klarlacker har vanligtvis de högsta VOC-halterna. För att undvika skadliga effekter, applicera produkterna i välventilerade utrymmen.

Du måste kassera klarlacksprayburkar försiktigt

En viktig sak att komma ihåg om sprayburkar är att inte slänga dem i soporna. Innan du gör dig av med dem, se till att det inte finns något material kvar i burken. Sedan kan du lägga den till återvinning. Om du har lite mer vätska kvar i burken och du inte planerar att använda den, överväg att låna ut den till en vän istället för att kassera den på ett felaktigt sätt.

Se även  Kan man måla en toalett? Få det att hända med dessa 6 steg

Vanliga frågor

 • F: Kan man spraya en klarlack på trä? Du kan spraya en klarlack på trä, och det är det många som gör. Människor föredrar sprayprodukter eftersom det applicerar ett jämnt lager och är lätt att använda. Du kan också nå platser dit en borste inte kan nå, till exempel små springor.
 • F: Vilken är den bästa klarlacken för trä? Polyuretan är alltid ett bra val för trä eftersom det är vattentätt och mycket hållbart. Denna produkt kommer att ge träet ett mer naturligt utseende. Du kan köpa polyuretan som en oljebaserad eller vattenbaserad spray. De Rust-Oleum vattenbaserad spray, 200081 Blank finish är ett utmärkt val. Det är en vattenbaserad polyuretanspray för träytor.
 • F: Hur lång tid tar klarlack att torka på trä? Det beror på sprayen, men aerosolprodukter torkar vanligtvis ganska snabbt. Även om vissa sprayer torkar vid beröring på 30 minuter till en timme, bör du vänta minst 24 timmar för att hantera projektet. Om du vill spela säkert, vänta 48 timmar.
 • F: Hur får jag en jämn klarlack på trä? Du kan få en slät, klarlack finish genom att slipa ner träet. Efter slipning kan du dammsuga biten för att få bort allt skräp och damm. Efter att ha gjort dessa steg kommer din finish att bli slät och glänsande.
 • F: Kan man spraya klarlack över gammal klarlack? Om den gamla klarlacken inte är skadad och inte flagar kan du spraya en ny klarlack över den gamla. Men om den är skadad, se till att ta bort den gamla pälsen innan du applicerar den nya produkten för att få en slät finish.

Slutgiltiga tankar

Spray klarlacker för trä är värt det eftersom de är prisvärda (vanligtvis allt från $15 till $30) och kan täcka mycket yta på kort tid. Du kan också applicera så många lager du vill med spray klarlacker för att skapa ett glasigt utseende. Köp en aerosolspray om du vill ha ett lättanvänt alternativ för dina träprodukter.

Lämna en kommentar