Spinnande rullar: Varför du bör byta till flätad lina

Jag plockade nyligen upp ett nytt baitcastingspö och det slutade med att jag slängde en flätad lina på den för första gången. Jag hörde att det var mycket bättre och det fick mig att fundera på om flätad lina också kan användas på en snurrande rulle.

Jag fick reda på att flätad lina kan användas på en snurrande rulle och jag bestämde mig för att använda den på båda mina spön. Flätad lina har många fördelar jämfört med mono- eller fluoroline och jag tyckte att den presterade mycket bättre överlag. Den flätade linjen var definitivt starkare, varar längre, är känsligare och kastar faktiskt mjukare.

På alla mina linjer kommer jag att lägga en liten mängd stöd på spolen med fluoro- eller monolina eftersom det greppar mycket bättre (jag hade en viss glidning med flätan). Jag sätter sedan på den flätade linan tills det finns ett 1/8 tums mellanrum mellan linan och toppen av spolen. Sedan ska jag fästa en fluoro- eller monoledare (någonstans runt 6-7 fot lång). Det är det jag har haft bäst resultat med.

Är flätad lina bäst för att snurra rullar?

Det som är bra med flätad fiskelina är att den kan användas i de flesta situationer. Den kan användas som din huvudsakliga fiskelina och den kan även användas med en ledare på änden. Som sagt, jag tror att flätad lina är det bästa alternativet för din snurrande rulle.

Det enda man bör tänka på är att flätad lina flyter. Om du behöver den för att sjunka kan du alltid lägga vikt på eller fästa en fluorkarbonledare (som kommer att sjunka). Det är precis vad jag gör på min snurrande rulle.

  Hur man hittar bra fiskeplatser nära dig

Vad är fördelen med flätad fiskelina?

  1. Det är bra för fiske på platser där det uppstår hakar (det är svårt att bryta).
  2. Den sträcker sig inte så du kan känna fisken bättre.
  3. Du kommer att kunna kasta den längre.
  4. Det kommer att trassla till mindre än en vanlig fiskelina.
  5. Den är starkare och håller längre (några år).

Jag fiskar mycket från land och om du någonsin har gjort det så vet du att hakar är en ganska vanlig sak. Om du fastnar i ett träd eller till och med lite ogräs och drar i det medan du använder en vanlig fiskelina så kommer den förmodligen att gå sönder. Flätlina är mycket tuffare och du kommer att kunna dra på den ganska bra utan att tappa tacklingen.

Den är också mycket känsligare än normal lina vilket är en stor anledning att använda den. Om du har ett billigare spö kan det ibland vara svårt att känna hur fisken interagerar med dina beten. Det är vad de dyrare spöna ger till bordet. Flätlina sträcker sig inte så om du sätter den på ett billigare spö får du samma typ av känslighet som med en mer avancerad modell.

Flätlina är lite dyrare men det är verkligen inte så illa. Det kommer att hålla mycket längre vilket kompenserar för det. Det finns vissa situationer där en flätad lina kanske inte är idealisk men för större delen av tiden jag fiskar fungerar det utmärkt.

Vilken färg flätad linje är bäst?

Du kan få en flätad linje i några olika färger, men enligt mig skulle det bästa alternativet vara Ghost eller Low-Vis Green. Man kan bli neongul och jag har sett orange men dessa syns nog bättre av fiskarna. Jag använder normalt Ghost (som har samma färg som vanlig fiskelina) men den enda nackdelen är att du inte kan se skillnad på din flätlina och din ledarlina.

  Jigging For Kokanee: Den kompletta guiden för Jigging Spoons

Om du fiskar i grumligt vatten så spelar det ingen roll eftersom sikten är superlåg. Om du fiskar i extremt klart vatten kommer du förmodligen att vilja ha Ghost (men Low-Vis Green kommer att göra jobbet också). Den andra anledningen till att jag kanske blir grön är att det är mycket lättare för dig att se. Om du trasslar in dig kring något vill du förmodligen kunna se din linje och det är ganska svårt att se Ghost. Du kan se den flätade linan jag använder här.

Bästa sättet att spola fläta på en snurrande rulle

Det finns ett antal olika sätt att spola ett spö men jag ska visa dig vad jag gör. Jag gör ungefär samma sak för alla mina spön (spinning & baitcaster) och det har fungerat bra för mig. Här är processen.

Det första jag ska göra är att lägga ett tunt stödlager på spolen med mono- eller fluoroline. Knyt helt enkelt den vanliga fiskelinan till spolen och gör ett par lindningar tills spolen är täckt. Vanlig fiskelina tenderar att greppa spolen bättre och du får ingen glidning. Du kan sätta flätlinan direkt på men jag föredrar att göra så här.

Nästa sak du vill göra är att fästa den flätade linan på din stödlinje. Jag använder Dubbel Uni Knot men allt kommer att fungera (bara se till att knuten är ganska tunn). Du kan sedan börja spola på den flätade linan. Se till att du håller spänningen på linjen när du lägger på den eftersom det kommer att orsaka problem om du inte gör det. Fyll spolen så att det finns ett 1/8 tums mellanrum kvar på spolen.

  Kan ett fiskespö böjas åt båda hållen?

Jag ska sedan fästa en 6-8 fots ledare av fluorkarbonlina på den flätade linan. Du behöver inte göra det här men jag vill att en del av min lina ska sjunka. Jag fäster en klämma i änden av min ledare så att jag snabbt kan byta mellan beten, men en sak du vill vara säker på är att din knut (ledare till flätad) inte är inuti din rulle när du är redo att kasta . Det kan orsaka vissa problem. Så här kopplar du flätan till din ledare:

Lycka till med fiske. Det finns gott om fisk i havet.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.