Spelar tiden på dygnet någon roll vid isfiske?

Tiden på dygnet som du isfiskar kan ha enorma effekter på hur bra du gör och hur många fiskar du fångar. Det är avgörande att lära sig fiskens mönster. Jag har några tips och kunskap som svarar på frågan ”spelar tiden på dygnet någon roll?”

Tiden på dygnet spelar roll. I allmänhet är isfiske mest produktivt tidigt på morgonen före soluppgången och sedan igen när solen går ner. Naturligtvis kan du isfiska under dagen men de bästa timmarna är tidigt på morgonen och på natten. Det är då fisken matar sig. Se upp för en ”lugn före stormen”-period. Detta är en bästa tid för isfiske.

Isfiske innebär mycket förståelse för världen omkring dig och vilda djur. Det är en fantastisk sport som lär sig att förstå dagens cykel och en fisks liv. Att studera fisken och deras vanor kommer att ge dig fördelen. Låt oss dyka ner i några fler tankar jag har.

Fisk under soluppgång och solnedgång

Fiskar är mest aktiva under dagens soluppgång eller solnedgång. Det finns ett litet fönster på ett par timmar när bästa sändningstiden för att fånga är aktiv. Du kan fiska hela dagen men det kan vara lite svårare. Många har sagt att det finns en ”magisk timme” av fiske som är en timme före solnedgången och en timme efter. Detta är timmarna för matning.

Du kan använda det till din fördel. Du kan rikta in dig på de främsta utfodringsområdena baserat på fiskens stil. Jag skulle rekommendera att studera en specifik fisks matvanor, hur de jagar osv.

Tidig morgon är den bästa utfodringen eftersom det är det som ger fisken bränsle under hela dagen. Det är ungefär som oss som människor. Morgonmatningen håller inte lika länge som en sendagsmatning. För att kunna optimera denna morgontur till fullo vill du vara där innan matningsfrenesien inträffar.

Lyckligtvis är den tidiga morgonen inte lika tidigt på vintern. Tänk på det. Solen kommer upp mycket senare på vintern än på sommaren. Fiskar och andra vilda djur följer naturens kretslopp och så vaknar de senare på vintern. Tänk på det så att du inte vaknar typ 2 på morgonen för att åka på fisketur. Ha en plan för var du ska fiska igång innan du ger dig ut på isen.

  Hur man rapellerar med en ATC Ultimate Guide

Var ska man isfiska under dessa tider? Sök efter strukturer i vattnet. Vissa fiskar jagar andra, mindre fiskar. En öring är ett bra exempel på detta. De använder strukturer och vattnets layout för att jaga. De letar efter strukturer för att fånga mindre fiskar så att de inte kan komma undan.

Öppet vatten är inte idealiskt för ett rovdjur. Du kan använda denna kunskap till din fördel. Skapa ett hål och lägg din lina ner på en drop-off eller runt en undervattensplatå. Öring brukar ofta använda dessa för jakt.

Om det finns en vikliknande struktur, lägg din lina vid ingången till den större vattenmassan. Fisken måste ha en flaskhals för att ta sig igenom det området vilket skapar fler chanser för fisken att möta ditt bete. Leta efter sätt att överlista fisken och du kommer att bli en fantastisk sportfiskare på isen på nolltid.

Påverkar vädret tidsramen?

Vädret har en enorm effekt på djurlivet. De verkar förstå det framtida vädret. De vet vad som komma skall och de förbereder sig för det. Det finns en lärdom att dra av djur tror jag. Att veta detta och förstå vädret kommer att vara en stor tillgång för dig.

Den bästa tiden att fiska är lugnet före en storm. Låt oss säga att en snöstorm precis har rivit igenom området och nu är det lugnt och måttligt väder. Vilda djur förstår detta och de går på matvanor och fyller på. Fiskarna är lika. Om du vill ha en fantastisk fångst, fiska under dessa dagar. Jag föreslår att du fortfarande går upp tidigt på morgonen och stannar tills solnedgången. Vet bara att du kommer att fånga mer.

  Är fiske dyrt att komma igång med?

Strax före stormen är vädret måttligt men lågtrycket kommer att byggas upp och då slår en storm till. Detta lågtryck inträffar dagar innan stormen inträffar. Du måste agera och det gör fisken också. Vilda djur kan känna att lågtryckssystemet kommer och de förbereder sig för det. Att se hur vilda djur uppträder hjälper dig att hitta de bästa tiderna.

Denna plötsliga brådska kommer att göra hela dagen öppen för fantastiskt isfiske. De kommer att äta under större delen av dagen. Vädret är så viktigt för din framgång. Titta på mönstren och då är fiske mer effektivt än heldagsfiske.

Ett annat litet tips: Titta på fåglarna. Fåglarna är ett tecken. Fåglar kommer att mata tungt under lugnet före stormen. Om fåglarna matar sig kraftigare, så är chansen stor att fisken också gör det.

Om du lär dig att titta på vädret och fåglarna kan du få ett bra isfiskepass precis innan stormen slår till. Att förstå naturen lönar sig i denna omständighet.

Har tidig eller sen säsong effekt på hur jag ska fiska under dagen?

Den tidiga säsongen tenderar att vara varmare och den senare säsongen tenderar att vara kallare. Detta kan påverka dina fiskevanor men gör det någon skillnad när det kommer till tiden på dygnet? Låt oss prata om det.

Under den tidiga säsongen tenderar isen att vara tunnare och det gör att fisken lättare kan se dig. Om du går tidigt på morgonen innan massor av ljus är ute kan du kanske dölja dig något. Fisken kommer att gömma sig mindre och känna dig mindre. De skulle fortfarande höra dig för det mesta men du kommer åtminstone att döljas lite mer.

Tidig is är lättare att fiska på eftersom den är ytligare. I början av säsongen passar temperaturen dem närmare toppen. Detta är användbart för dig eftersom när du går tidigt på morgonen kan du ställa in snabbare. Den tidiga säsongen är en tid för att relativt lätt fånga fisk. Du har inte så mycket plats som du måste täcka för att hitta fisk.

  Vad du ska göra när du kommer till din stuga – den kompletta checklistan

På grund av den relativa lättheten kan du gå vid de flesta tider på dygnet. Du måste vara försiktig så att du inte skrämmer bort fisken. Vädret under denna tid är mer brutalt än senare på säsongen. Om du inte har de rätta kläderna kommer du att lida. Morgnarna och nätterna är riktigt kalla. De är fortfarande de bästa tiderna men fiskar bara under dessa tider om du har rätt kläder för att hålla dig varm.

Sent på säsongen presenterar sig som en intressant tid att fiska. Isen är tjockare och botten av vattenpelaren är där fisken gärna gömmer sig. Tja, åtminstone för det mesta. Eftersom de är närmare botten betyder det att du kommer att spendera mer tid på att försöka hitta fisken. Du kanske måste gå upp tidigt för det. I teorin kan man säga att solen kommer upp tidigt på senvintern men med sommartid förändras inte mycket.

Det blir faktiskt lite senare på dagen eftersom vi går upp en timme. Istället för runt 6 kommer solen fram runt 7. Det betyder att du kan få lite mer sömn än tidigare. Detta händer under mars, som är slutet av säsongen. Du kanske inte fiskar lika mycket vid det här laget i alla fall.

Dagarna kommer med största sannolikhet att bli längre vilket gör att nattmatningen blir senare på dagen. Förbered dig på långa dagar på isen om du ska göra det. Fisken kommer att följa dagens cykel och det är så du vet när de kommer att äta.