Spelar färgen på flätad fiskelina verkligen någon roll?

Om du någonsin har gjort någon forskning om flätad linje så har du förmodligen hört att vissa färger fungerar mycket bättre än andra eller så bör du undvika några till varje pris. I det här inlägget kommer jag att prata om huruvida färgen på din flätade fiskelina faktiskt spelar någon roll eller inte.

Kort sagt, vissa färger på flätad fiskelina är mer synliga under vissa vattenförhållanden, men det kommer inte att göra någon skillnad eftersom du kommer att fästa en klar fluorkarbon eller monofilamentledare. I nästan alla fall kommer fisken aldrig att se din flätlinje och det är därför färgen inte spelar någon roll.

Jag har gjort några tester för att se vilka färger som är minst synliga i vattnet men jag har även testat för att se om färgen gör någon skillnad. Det gör det verkligen inte. Det enda du måste se till är att du använder en ledare. Som sagt, det finns två färger som jag huvudsakligen håller mig till och det ska jag förklara nedan.

  • Använd denna lock-/blinkfärg för att fånga mer fisk
  • Den ultimata guiden till Kokanee-utrustning
  • Öringfiske 101: redskapen du behöver för att starta

Alternativ 1: Mörkgrön

Om jag gör något trolling eller sjö/dammfiske då ska jag nog använda en mörkgrön flätlinje. Det kommer inte att göra eller bryta min eftermiddag men det kan förbättra mina chanser att fånga något bråkdels (vi behöver alla all hjälp vi kan få).

Anledningen till att jag gillar att använda mörkgrönt är att det är det tuffare att se i vattnet jämfört med vitt eller något ljusare. Det kommer fortfarande att vara riktigt synligt i blått eller riktigt klart vatten men det är en av anledningarna till att vi använder en ledare.

Om du vill ha den absolut bästa chansen att fånga något så kanske du vill använda en färg som matchar vattnet du är i. Jag har inte märkt att det gör någon märkbar skillnad, men hey, varför inte prova?

  De 5 bästa kanoterna för flugfiske

Alternativ 2: Klargul

Om jag fiskar rörligt vatten eller jag behöver veta exakt var min linje är så använder jag en ljusgul flätad linje. Anledningen till att jag skulle göra det här är att jag lätt kommer att kunna se var min gräns går och jag kan se till att det inte stöter på något som det inte borde.

Det finns tillfällen då jag använder en gul linje i sjöar och dammar och den fångar fortfarande fisk. Det är därför jag sa att färgen inte spelar så stor roll. Jag tror att det viktigaste handlar om om du vill se din fiskelina eller inte.

Om du gör det, använd något ljust som gult. Om du inte gör det, använd vilken färg du vill. Jag gillar bara att använda mörkgrönt eftersom det är bästa praxis att försöka vara så osynlig som möjligt.

Varför använda flätad linje

Jag använder fläta som min huvudsakliga fiskelina 90% av mina fiskespön och jag tycker att du ska använda det också (om du inte redan gör det). Även om det inte kommer att resultera i ett gäng mer fisk, finns det några viktiga fördelar som kan hjälpa dig att landa mer fisk.

Den första anledningen till att jag gillar att använda flätlina är att den är tunnare och kommer kasta bättre. Jag har gjort ett test som jämför fläta vs mono vs fluoro och det var tydligt att man kan få mer gjutavstånd med flätlina. Den flätade linan kommer normalt att vara tunnare än om du använder fluoro eller mono och det kommer att orsaka mindre friktion när din lina går genom guiderna.

Den andra anledningen till att jag gillar fläta är att det är det känsligare än mono och fluor. Varje typ av linje har sina egna för- och nackdelar men en av de främsta fördelarna med fläta är att den inte sträcker sig. Ibland om din lina inte sträcker sig tar det en sekund för bettet att registrera sig. Det kan vara skillnaden mellan att landa något och att inte ens bli fast.

  Vilken typ av fisk kan du fånga med mjölmask?

Den tredje fördelen är att du kan få mer linje på din spole. Det är ganska enkelt, om din lina är tunnare kommer du att kunna få plats mer på din spole. Om du bara kastar och hämtar spelar det ingen roll, men det kan vara väldigt användbart om du gör någon form av djuptrolling eller jiggning.

Den sista fördelen med att fläta är att du har färre avbrott. Du kan normalt använda en tyngre lina när du använder fläta och du kommer att ha mer dragkraft om du blir fast. Om jag fiskar efter regnbåge kanske jag använder 4-6 lb monofilament. Istället kunde jag slänga på en 10 lb fläta och få den extra styrkan (det blir samma tjocklek, kanske tunnare).

Vår favorit flätlinje

Det finns ett gäng bra alternativ på marknaden men det finns definitivt några som jag inte har gillat lika mycket. Vissa flätade linjer verkade slitas ut snabbt medan andra trasslade in sig mycket oftare än andra.

Det första jag skulle göra är att se till att linjen du tittar på har bra recensioner. För det andra har jag märkt att många av de billigare flätade linjerna inte fungerar lika bra som de som är lite dyrare. Min rekommendation? Betala lite extra eftersom en bra flätad lina håller dig 3 gånger längre än monofilament eller fluorkarbon.

Den första flätlinjen jag verkligen gillar är Sufix 832. Den finns i en mängd olika storlekar och färger och jag gillar den eftersom den gjuter riktigt bra. Styrkan verkar också vara riktigt rejäl och nötningsbeständigheten likaså. Läs vår fullständiga recension av Sufix 832.

  Kraftägg för öring: Den kompletta guiden för att fånga mer fisk

Den andra flätlinjen jag gillar är Power Pro Spectra (på Amazon). Jag kommer normalt att gå med detta om jag inte kan få tag på den låga gröna eller högvisiga gula Sufix 832-flätan. Den har normalt fler alternativ när det kommer till storlek och färg och prestandan är i stort sett identisk.

Vilken ledare att använda

Som jag sa tidigare, du kommer att vilja sätta en ledare på slutet av din flätade linje 95% av gångerna. Den enda gången du inte skulle göra det är om du fiskar extremt smutsigt vatten med mycket gräs och ogräs. Fisk kommer inte att se din linje ändå och du vill ha den extra styrkan.

Varje annan gång du vill använda en ledare. Vad använder du?

fluorkarbonfiskelina

Cirka 90 % av tiden kommer jag att använda en fluorkolväteledare. Jag lägger kanske 4-6 fot fluor i slutet av min fläta (direkt med hjälp av kirurgknuten). Anledningen till att jag gillar att använda fluorkarbon är att det sjunker, det är extremt nötningsbeständigt och det är svårast för fisken att se. Normalt använder jag Seaguar Red Label.

Om jag fiskar efter något med en mjukare mun (kokanee och kanske öring) så använder jag en monofilamentledare. Den främsta anledningen till att jag skulle använda mono över fluoro är att det sträcker sig. Om du har fläta och fluor (de sträcker sig inte så mycket) och du går för att sätta kroken kan du slita den direkt ur fiskens mun. Med mono har du lite att ge, och det kommer faktiskt att hjälpa dig att landa några fler fiskar. Jag använder normalt Berkley Big Game (på Amazon).