Sovsäckstemperaturbetyg, förklaras

Sovsäckstemperaturbetyg förklaras omslagsfoto

Att köpa en sovsäck är av någon anledning svårare än det borde vara. Det finns dussintals sovsäckar i en friluftsbutik och alla verkar olika och lika på samma gång. Men ett av de viktigaste sätten du i slutändan väljer din väska är genom att titta på dess temperaturklassificeringar. I den här artikeln kommer jag att bryta ner temperaturklassificeringarna så att du vet exakt vad du kan förvänta dig av en sovsäck när det gäller komfort, värme och mångsidighet.

Låt oss börja!

Finns det en standardtemperaturklassificering för sovsäckar?

Även om det finns standarder för att testa och betygsätta sovsäckar, är företag inte skyldiga att testa sina sovsäckar, och de är inte heller skyldiga att ge en temperaturklassificering. Som sagt, nästan varje sovsäcksföretag använder en temperaturklassificering, även om det inte är en av de två standarderna där ute.

De två standarderna – EN och ISO – är inte så olika, den ena är gammal och den andra är ny. Äldre sovsäckar testas vanligtvis enligt EN-standarden medan nya sovsäckar testas enligt ISO-standarden. Billiga sovsäckar från företag som inte bryr sig så mycket om kvalitet har inga som helst standarder; de testar helt enkelt sina sovsäckar hemma och ger dig ett betyg.

SV Temperaturklasser för sovsäck

Stolar för ett campingtält

EN står för ”European Standard”, och det var det första standardtestnings- och klassificeringssystemet för sovsäckar. Inte mycket i användning längre, EN-betyg finns vanligtvis på äldre sovsäckar, och jag skulle bli lite förvånad över att se en i butiken som använde dem.

NL recensioner var introducerades 2005 för att hjälpa backpackers att jämföra sovsäckar med en objektiv, universell standard. Innan dess fanns det inget sätt att veta om ett betyg på 30 grader på en påse var detsamma som ett betyg på 30 grader på en annan påse.

EN-klassificeringar presenteras i serier snarare än individuella temperaturklasser. Dessa intervall representerar hur en självbeskriven ”kallsovare” kommer att kännas när du använder en sovsäck i olika temperaturområden. Det är bra att använda intervall eftersom temperaturen varierar från timme till timme; man kan inte lära sig så mycket om komfort en natt där temperaturen sträcker sig från 35-15 grader om sovsäcken bara säger ”30”.

Tre temperaturklassificeringar används för att beskriva användbarheten av en sovsäck testad enligt EN/ISO-specifikationer: komfortområde, övergångsområde och extremt område. Ibland ändras terminologin lite och det finns också betyg för ”övre gräns” och ”nedre gräns”, men temperaturområdena är de mest användbara och det är det vi kommer att fokusera på idag.

Exempel temperaturintervall diagram sovsäck

Komfortsortiment

Komfortbetyget används ofta för kvinnors specifika väskor, eftersom kvinnor är mer benägna att vara ”kallsovare” än män. Är det lite konstigt att sovsäckar utgår från att alla kvinnor fryser? Ja, men vi överlåter det till den kämpande ståuppkomikern och går vidare till hur betygen fungerar, konstiga eller inte.

  Allt om Cincinnati Union Terminal: historia, foton och mer

Övergångsområde

Nästa är ”övergångsbetyget”: de temperaturer vid vilka du kan sova, men kanske inte är bekväm, i en sovsäck. Till exempel, om en sovsäcks komfortklassificering är 20-40 F, kan övergångsklassificeringen vara 20-0 grader. Du kommer att kunna sova tryggt, men du kan vända och vända dig och känna kylan mycket mer än du skulle vilja. Men om du är en varm sovande kan ”övergångsintervallet” bara vara det intervall du känner dig mest bekväm i.

Extremt/riskområde

På yttersta räckvidden kan du sova och överleva, men det kommer att suga. Kallslipare som använder en sovsäck i temperaturer som motsvarar det ”extrema” intervallet kommer att bli väldigt kalla och riskera hypotermi. Om du driver för mycket till den nedre gränsen kommer du att krypa till fryspunkten. Under det extrema temperaturintervallet för en sovsäck riskerar du köldskador, hypotermi eller till och med döden!

Upper Limit Uthyrning och Lower Limit Rating

Den övre gränsen beskriver den högsta temperaturen vid vilken en standardhane känner sig bekväm (läs: inte svettas ymnigt). Den nedre gränsen beskriver den lägsta temperatur vid vilken en vanlig hona kan sova utan att dö.

Dessa två recensioner är inte till stor hjälp när du köper en sovsäck, eftersom målet är att få en god natts sömn, inte bara att vakna upp dränkt av svett eller dö. Men många sovsäckstillverkare använder ändå de två siffrorna, så det är bra att veta vad de betyder.

ISO temperaturklasser för sovsäckar

ISO-klassificeringar infördes 2017, och är egentligen bara en uppdatering av EN-betyg. Testningen är i stort sett densamma, åtminstone ur ett konsumentperspektiv, så du behöver egentligen inte lära dig något nytt för att förstå ISO-betyg. De använder samma intervall (komfort, övergång och risk) och används av de allra flesta sovsäckstillverkarna.

Är dessa standarder användbara? Har de svagheter?

Sovsäckar bredvid ett tält

Sovsäckstemperaturvärderingar är användbara, ingen tvekan om det. När företag använder klassificeringssystemen kan kunderna jämföra äpplen med äpplen. En sovsäck med en komfortpoäng på 20 grader presterar exakt likadant som en annan sovsäck med en komfortpoäng på 20 grader.

Som sagt, EN/ISO-betyg har en påfallande svaghet: de tar inte hänsyn till verkliga förhållanden. Vind, regn, luftfuktighet, liggunderlaget och tältet du använder, alla variabler som kan påverka hur bra du sover på en backpackerresa? De tar inte hänsyn till ISO-klassificeringssystemet som används för att betygsätta en sovsäck. Det betyder att du inte kan ta 20-40 graders komfortbetyg som absolut sanning – bara något nära det.

  Hur mycket kostar en Amtrak Roomette? Priser för 2022

Den enda andra verkliga svagheten med EN/ISO-teststandarden är att ingen tvingas använda den. Det är inte som konsumentelektronik, VVS eller andra starkt reglerade tillverkningsindustrier; när det kommer till sovsäckar är det helt valfritt att hålla sig till standardbetygen.

Det betyder att billiga sovsäckar, gjorda av företag som bara försöker fylla butikshyllorna och egentligen inte bryr sig om prestanda, inte kommer att använda dem. De testar sina sovsäckar, visst, men vi vet inte exakt hur de testar, vilket innebär att vi inte kan jämföra dem med sovsäckar som har testats enligt EN/ISO-standarder.

Hur man tolkar sovsäckstemperaturbetyg: en fråga att ställa dig själv

Okej, så vi har tagit upp sovsäcksklassificeringssystemet och vad intervallen beskriver, men hur väljer man egentligen en sovsäck utifrån dessa betyg? När allt kommer omkring är din sovsäck en av de viktigaste delarna av backpackingutrustningen. Du kan göra det så komplicerat som du vill, men det finns en viktig fråga att ställa dig själv:

Är jag en varm sovande eller en kall sovare?

Att veta vilken typ av sovande du är kommer att hjälpa dig att veta vilka temperaturvärden du ska fokusera på: komfort eller övergång. Kalla sliprar bör använda komfortområdet och varma slipers bör använda övergångsområdet.

Det finns andra frågor att tänka på för att hjälpa dig välja din sovsäck, men de är baserade på de mindre variablerna och bara du kan definitivt svara på dem:

  • Vilken typ av liggunderlag använder du, och vilken roll kommer det (och r-värdet) att spela för att hålla dig varm?
  • Planerar du sover i pyjamas, i underkläder eller i buff? Vanligtvis beskriver en sovsäckstemperatur din förmåga att sova bekvämt med kläder på, inte av.
  • Hur fuktigt det blir på din ryggsäcksresa? Att campa mitt i sommaren är ofta fuktigt, vilket gör att rätt sovsäck är tunn och andas.
  • Hur blåsigt kommer det att bli på din ryggsäcksresa? Kalla temperaturer är mycket kallare när vinden ylar.
  • Kommer det att regna? Kalla nätter och blöta nätter kombineras för en pratlande sömn!
  • Sover du vid en brasa för att hålla dig varm? Den extra värmen från elden ser ofta till att du inte blir kall, oavsett kvaliteten på sovsäcken.
  • Hur varmt är ditt tält? Du kan ofta sova bekvämt med en väska som inte lämpar sig för kallare temperaturer, eftersom ett bra tält ger extra isolering.
  • Hur många andra människor kommer att vara med dig i tältet? Varje extra person är extra kroppsvärme och isolering.
  Backpacking: vad är de "tio väsentliga"?

Dessa frågor kommer att ha olika svar för varje ryggsäcksresa, vilket gör det svårt att göra ett köp baserat på en enda resa. Men de är fortfarande användbara, och att veta hur du brukar svara på dem kan hjälpa dig att göra ett klokt köp.

Hur testas sovsäckar?

Hur bestäms egentligen dessa sovsäcksbetyg? EN- och ISO-standarderna ger specifika instruktioner för att testa en sovsäck. Vi kommer inte att gå för djupt ner i ogräset, men testet går ut på att placera en dummy täckt med sensorer i en sovsäck och göra avläsningar i allt kallare temperaturer.

Dockan är ganska högteknologisk, designad för att ha en naturlig kroppstemperatur på 98 precis som en riktig människa skulle ha. Sensorerna på nappen mäter hur väl sovsäcken ser till att nappen håller sin sunda kroppstemperatur. Om nappen kan sova bekvämt i 20 grader får den ett komfortpoäng på 20 grader. Nappen har även på sig kläder och använder ett liggunderlag för att göra sovsäckstestet mer likt det verkliga livet.

Det är lite mer komplicerat än så, och testet körs många, många gånger för att säkerställa noggrannhet, men det är grunderna. Dessutom testas de flesta sovsäckar för integritet och transparens, inte bara av tillverkaren utan även av externa laboratorier. Adventure Journal gjorde en fantastisk historia på Therm-a-Rests sovsäckstest för några år sedan; kolla in det för mer upplysning!

Ska man köpa sovsäckar som inte är EN- eller ISO-klassade?

Man sitter i ett grönt tält

Det är klokt att inte köpa en sovsäck som inte ger EN/ISO-betyg. Det är inte ett säkert tecken på att det är en dålig sovsäck, men det betyder att företaget som gjort den inte riktigt anstränger sig för att ge dig den information du behöver.

Det visste jag inte när jag köpte min första sovsäck för ryggsäck, en jag fortfarande använder. Hade jag vetat det då hade jag nog inte köpt sovsäcken, trots att den var väldigt billig och kändes som en sovsäck av högre kvalitet som jag inte hade råd med. Men jag är en varm sovande vilket betyder att vilken gammal väska som helst kommer att fungera för mig eftersom jag kommer att vara halvvägs ute på morgonen ändå.

Om du inte är en varm sovande, eller om du backpackar på en plats där kalla nätter kan vara dödliga, är det bäst att köpa en sovsäck som är testad enligt EN/ISO-standarden. Det är det enda riktiga sättet att säkerställa att din sovsäck fungerar som förväntat.