Sovsäcksstorlek förklaras: vilken storlek sovsäck behöver jag?

Storleken och passformen på din sovsäck är två av de viktigaste aspekterna för att bestämma sovsäckens prestanda. Det är precis efter temperaturklassificeringen för att bestämma värmen på din väska. En överdimensionerad påse släpper in drag medan värmen släpps ut, och underdimensionerade påsar komprimerar isoleringen. Det är en fin linje mellan en perfekt sovsäckspassform och en sovsäck som kompromissar med värmen. Så, hur passar du en sovsäck och vilken storlek sovsäck ska du välja?

Titta på sovsäckarna ”Fit To Length” och välj en sovsäck som är en storlek längre än din längd. Sovsäckar finns i längderna 5’6″, 6’0″ och 6’6″. Gå med storleken närmast din längd utan att gå över den. Du bör också överväga höftomkretsen, axelomkretsen och väskans kön (jag fortsätter nedan).

Vilken storlek sovsäck behöver jag?

Passformen och storleken på din sovsäck är en av de viktigaste aspekterna för att bestämma kroppsvärmeförlusten. En ficka som är för stor kommer att tillåta kroppsvärme att strömma ut (kan även släppa in drag), och små fickor drar ihop isoleringen. Så, hur mäter man en sovsäck?

Storleken på sovsäcken bestäms av din längd och hur kalla natttemperaturerna är. Som huvudregel bör du välja en sovsäck som är ett steg längre än din längd. Sovsäckar finns i allmänhet i 3 storlekar: små (5 fot 6 tum) vanliga (6 fot) och långa ( 6 fot 6 tum)

Så om du är 5’10, välj en sovsäck som kan rymma en person som är sex fot lång. Överst i väskan har du lite extra utrymme, men det kommer inte att vara ett problem. Sovsäckar är designade med 15 till 20 cm extra utrymme i huvan så att du kan sträcka ut dig. Så några extra centimeter högst upp i väskan blir inga problem.

Den enda gången det är vettigt att minska din väska är om du campar i minusgrader eller försöker minska vikten på din ryggsäck. Att minska det totala utrymmet i väskan hjälper till att reglera temperaturen och kortare väskor blir några gram lättare. Du vill inte komprimera isoleringen med en underdimensionerad påse, men att göra den 1-2 tum mindre borde inte orsaka några problem.

  Behöver du slå upp ett fristående tält?

Sovsäckar för män vs kvinnor

Kvinnor och män formas olika, så kvinnors sovsäckar speglar detta. Strukturen på en sovsäck för kvinnor blir bredare vid höfterna och smalare vid axlarna.

Detta ger kvinnor mer rörelsefrihet i höfterna och drar in axlarna för att förhindra förlust av kroppsvärme. Det är lättare att behålla kroppsvärmen i en ficka av rätt storlek utan allt det där extra utrymmet.

Sovsäckar för kvinnor kan även finnas i kortare längder. De flesta herrväskor har en minimilängd på 1,80 meter, vilket är alldeles för långt för de flesta kvinnor. En damväska kommer i en mindre längd på 5’6″ och herrväskor kommer i längre längder på 6ft och 6’6″. Långare kvinnor kan använda längre sovsäckar för män, men det blir mer invändigt utrymme, vilket resulterar i minskad termisk effektivitet.

Det kommer också att vara en liten skillnad i isolering, med damväskor som har mer isolering i bålen och fotutrymmet. Detta är baserat på dubbar där kvinnor tappar värme snabbare än män, så de behöver några extra gram isolering.

Tre viktiga sovsäcksstorlekar att tänka på

När det kommer till att montera en sovsäck finns det tre viktiga mått att tänka på: höjd, axelomkrets och höftomkrets. Längden på sovsäcken är viktigast, men även axel- och höftomkretsen spelar en viktig roll för storleken på en sovsäck.

Sovsäckslängd

Sovsäckar skräddarsys efter deras längd. Detta kan tyckas självklart, men rätt längd sovsäck kommer att vara direkt relaterad till din längd. Du vill ha en väska som är minst lika lång som din kropp. Till exempel, om du är 6 fot lång behöver du en sovsäck på minst 6 fot.

Detta kan dock vara lite missvisande eftersom en sovsäck lämplig för en 6 fot lång person kommer att vara minst 8 tum längre än ”Fits Up To Length”. Varför behöver du extra utrymme i en sovsäck? När vi ligger platt sträcker sig vår ryggrad, fötterna faller framåt och vi breder ut oss bredare än vi står.

  Behöver jag blixtlås till jackor? Vad är Pit Zips och är de värda det?

Sovsäckstillverkarna löser detta problem genom att lägga till några extra centimeter på sovsäckens längd och bredd. Målet är att välja den minsta sovsäck du kan hitta som fortfarande är bekväm inuti. Att minska ytan i din väska behåller kroppsvärmen och minskar banans vikt.

De flesta sovsäckar finns i tre standardstorlekar för olika höjder: liten (5ft. 6in), vanlig (6ft) och lång (6ft 6in). Oroa dig inte om du faller utanför dessa standardiserade storlekar. Några centimeter längre eller kortare blir inga problem.

Axelomkrets

Axelomkrets är omkretsen av sovsäcken över dina axlar. De flesta sovsäckar för män har en axelomkrets på 60-64 tum. Det kanske inte verkar vara en stor sak, men 4 tum kan göra en enorm skillnad i utrymmet på din väska.

De flesta normalstora män kommer att känna sig instängda i en 60-tums axelväska. En 64-tums axelremsväska kommer att kännas mycket rymligare. Sovsäckar för kvinnor är vanligtvis smalare i axlarna (56″-60″).

Det enklaste sättet att avgöra vad som är bekvämt är att prova några väskor. Jag rekommenderar att du går med en rymligare väska om du inte försöker komma in i en lätt eller ultralätt installation. Att minska storleken på axeln/höften minskar den totala dragvikten för din sovsäck med några gram.

Sovsäck höftgjord

Höftomkrets mäta omkretsen av sovsäcken över dina höfter. Den största skillnaden i höftstorlek kommer att vara mellan herr- och damväskor. Herrväskor har vanligtvis en höftomkrets på 58″ och sovsäckar för kvinnor är något bredare på 60″. Detta är inte så viktigt eftersom de flesta väskor har en standardiserad höftomkrets.

Glöm inte huven

En annan viktig faktor att tänka på när du ska dimensionera en sovsäck är huvans storlek. Huvan spelar en avgörande roll för din värme och komfort en kall natt. En större huva känns rymligare, men mindre huvar håller bättre på kroppsvärmen.

  Hur lång tid tar det att gå 8 miles?

Huvan på en sovsäck ska sitta bekvämt på huvudet utan att kännas sammandragande. Huvan ska sitta tätt runt ditt huvud för att förhindra att en kall bris kommer in i väskan. Det ska också vara tillräckligt bekvämt för att flytta runt, så försök att flytta huvudet från sida till sida.

Forma sovsäck

Form spelar också en viktig roll för att bestämma storleken på en sovsäck. Låt oss diskutera de fyra vanligaste sovsäcksformerna. Tips: De flesta borde välja en mammasovsäck.

Mamma sovsäckar

Mammasovsäckar är den bästa kallvädersovsäck man kan köpa för pengar

Mammasovsäckar är den absolut bästa designen. De sveper runt din kropp för att behålla kroppsvärmen, de är lätta och lätta att packa. Denna typ av sovsäck smalnar av från dina axlar till dina fötter för att minska dragvikt och dödutrymme i sovsäcken (ökar värmen).

Rektangulära sovsäckar

Rektangulära sovsäckar är rymligare och perfekta för camping i varmt väder

Rektangulära sovsäckar finns oftast i barnsovsäckar och budgetsäckar. Dessa väskor har en rektangulär design, så det finns gott om utrymme att röra sig på, men de är dåliga på att behålla kroppsvärmen i kallt väder. De är också större och tyngre än andra alternativ, vilket gör dem till ett dåligt val för backpacking.

Avsmalnande sovsäckar (även kallade halvrektangulära)

Avsmalnande sovsäckar är en korsning mellan mumie och rektangulära sovsäckar

Detta är en korsning mellan en mumie och en rektangulär väska. Den är rymlig i hela väskan som en rektangulär väska, men det finns en huva så att du kan behålla kroppsvärmen i måttligt kalla temperaturer. Ordspråket ”Jack of all trades master of none” passar perfekt för en avsmalnande sovsäck.

Dubbla sovsäckar

Dubbla sovsäckar kan användas av 2 personer

Som namnet antyder är dubbla sovsäckar designade för två personer att använda tillsammans. Om du gillar att mysa med din partner på natten är en dubbel sovsäck ett bra val. De flesta dubbla sovsäckar är ungefär lika stora som en fullstor säng, så ta reda på om den är tillräckligt stor för dig.