Sommarbaslager: 10 exempel för vandring, cykling, löpning

Vilket underlag ska du välja? Det är kanske inte alla som vill ha ett underställ på sommaren, men när du gör det är det viktigt att känna till fördelarna med de olika typerna av underlägg.

Även om baslager för vandring, cykling och löpning alla tjänar till att transportera bort fukt från kroppen, finns det vissa skillnader mellan de olika märkena för varje typ av aktivitet. Medan baslager för cykling har en hel del mesh för luftflöde, fokuserar löpande baslager på stretchigt tyg och rörlighet.

Beroende på om du bär ett vandringsunderlag, cykelunderlag eller löpunderlag kan du välja en annan typ. Samtidigt som jag gjorde en del efterforskningar på egen hand, försökte jag också kontakta medlemmar i de olika utomhussamhällena för att ta reda på vilka baslager de rekommenderar för sin aktivitet.

För att förstå fördelarna med de olika typerna av baslager och för att lära dig om favoritmärkena och stilarna för sommarbaslager, Läs vidare!

Sommarbaslager för vandring

För vandringssamhället bärs ofta baslager för att hålla vandrare varma i måttliga till kalla temperaturer. Eftersom basskikten är utformade för att transportera bort fukt från din kropp, förhindrar de att din kropp blir kall på grund av överflödigt vatten (svett) på din kropp. Trots det kan vissa vandrare välja att bära baslager på sommaren.

Vad är vandringsbaslager?

Vandringsunderlag finns i flera olika material, inklusive merinoull, syntetiskt tyg (till exempel polyester), siden och till och med bomull. På frågan om deras föredragna baslager rapporterade många vandrare att merinoull var deras föredragna för sommarvandring.

Baslager för vandring är vanligtvis utformade för att passa tätt mot din kropp så att de kan transportera bort fukt från din hud. Trots det är de inte nödvändigtvis de plagg som andas mest. Speciellt om du väljer att bära ett syntetiskt baslager kan du komma på att du blir överhettad i sommarsolen. Så se till att leta efter baslager som har någon form av mesh för extra andningsförmåga om du kan.

Dessutom hävdade många vandrare att de kan bära ett kortärmat baslager istället för en långärmad under sommaren för att hålla sig lite svalare.

En annan viktig egenskap för att bära sommarbaslager var fukttransport. Det är ingen hemlighet att du kommer att bli mer svettig (och därmed mer stinkande) på sommaren. Så det är mycket viktigt att hitta ett baslager som är utformat för att ta bort svett från din hud. Som du kommer att läsa i ett av de föreslagna basskikten för sommarvandrare, kan koppar sys in i tyget på ditt basskikt för att förhindra att bakterier stinker upp ditt basskikt.

BALEAF Damfleece termisk Mock Neck Långärmad

För ett fynd baslager, den BALEAF Fleece Thermal (se på Amazon) är ett utmärkt val och ett som rekommenderas av någon från vandringssamhället som baslager att bära på sommaren. Tyget säger sig vara andningsbart och lätt så att bäraren inte överhettas.

Dessutom kan polyester- och elastantyget transportera bort fukt från din kropp för att förhindra överdriven svett. En extra bonus är att detta basskikt är extra stretchigt för att förbättra din rörlighet när du bär det.

  Varför är Yeti-kylare så dyra?

Blackcomb Light Crew Base Layer Top

De Blackcomb Light Crew (se på REI) Underlagstopp kan bäras året runt för sig själv på sommaren eller läggas som ett första lager vid kallare väder. Den här toppen är också gjord av elastiskt material och sitter tätt mot kroppen för att transportera bort fukt. Dessutom är den snabbtorkande och har anti-luktbehandlingar för att undvika illaluktande lukter.

Athleta Ascent Top

Ett annat rekommenderat sommarunderlag är Athleta Ascent (se på GAP) överst. Den är inte bara snygg och bekväm, utan själva tröjan är skavfri, gjord för vandrare, klättrare och utforskare utanför stigen, och har lagt till mesh för att öka luftflödet. Som sagt, detta baslager skulle vara en idealisk skjorta för sommarvandring.

Copperfit T-shirts

Kopparinfunderade kläder kan faktiskt minska antalet bakterier och påverka klädlukten! (källa) Coppertfit Tees har gjort det till en del av sin marknadsföring.

Copperfit gör flera olika klädesplagg för en aktiv livsstil, inklusive skjortor, boxerstrumpor, leggings och mer. En vandrare som svarade på vår undersökning om sommarunderlag sa att han bär Copperfit-skjortor och strumpor under sommaren för att hålla svett och ”funk” borta. Eftersom detta märke har koppar insydd i tyget kommer illaluktande bakterier att drivas bort.

Isbrytare

Isbrytare (Icebreaker) är ett friluftsmärke som använder enbart naturmaterial och har en betoning på merinoull. Eftersom merinoull ofta väljs på grund av dess fukttransporterande egenskaper och anti-lukt, skulle alla klädesplagg från detta märke fungera som sommartermika. Faktum är att du kan välja att bära deras underkläder om du verkligen vill undvika ”funken”, som vandringssamhället uttrycker det.

Smartwool

Smartwool har alltid varit ett ledande varumärke när det kommer till utomhusutrustning. Tillverkad av merinoull gör Smartwool fantastiska baslager, strumpor, underkläder och mer. Även om de fokuserar mest på vinter- och kallvädersunderlag, har de även linne och kortärmade skjortor som skulle fungera perfekt för ett sommarunderlag.

Summer Base Layer för cykling

Cyklister förlitar sig ofta på baslager för att transportera bort svetten från sina kroppar för att hålla dem torra i varma temperaturer. Baslager för cyklister kan bestå av kortärmade skjortor, långärmade skjortor, leggings och till och med bodys.

Vad gör ett cykelbaslager?

På samma sätt som baslager för vandring, kommer ett baslager för cykling att transportera bort fukten från din kropp. Baslagret är grunden för en cyklists outfit och säkerställer att cyklisten är bekväm när han cyklar. Dessa baslager för cyklister är också generellt smala och sitter tätt mot huden som ett sätt att bli mer strömlinjeformade.

En annan viktig aspekt av många baslager för cykling är deras luktmotstånd. Eftersom många cyklister kan förvänta sig att svettas mycket, har tekniken som går in i cyklande baslager verkligen fokuserat på luktmotstånd och fukttransporterande förmåga. Faktum är att några av basskikten för cyklister har silversydd in i tyget för att hålla den illaluktande bakterien borta.

  Hur du vinterförbereder din husbil

Vidare har många av cykelbasskikten en nätkomponent som har mer luftflöde och ventilation än några av de tyngre basskikten. Om du planerar att cykla eller vet att du kommer att svettas mycket, kan det vara det bästa alternativet att välja ett cykelunderlag.

Galibier

När jag frågade cykelgemenskapen om deras föredragna sommar- och lättviktsunderlag, blev jag omedelbart hänvisad till Galibier. Galibier verkar vara ledande inom cykelkläder och gör massor av baslager för alla slags väder.

Trots det är många av deras baslager kortärmade eller har en body-suit som kan bäras som ett stycke. Skikten i sig är lätta och ska vara utmärkta för fukthantering i varmt väder.

Pärla Izumi

Ett annat rekommenderat märke var Pärla Izumi, som också verkar vara ett populärt cykelklädesmärke. Deras baslager finns i många olika stilar, och framför allt för sommaren kortärmade skjortor och linnen. Deras produkter verkar vara gjorda av antingen merinoull eller mesh för extra luftflöde och andningsförmåga.

Sommarbaslager för löpning

Jag fick inte alls lika många svar om att bära ett baslager på sommaren från löpargemenskapen, men jag lärde mig några saker om sommarbaslager genom att undersöka de olika typerna av löpande baslager. Men i likhet med vandrare tenderar löpare att avstå från basskiktet på sommaren och välja antingen en löparväst eller kortärmad skjorta, enligt detta kör forum.

En viktig aspekt av löpande baslager är deras anti-skav och rörelsemöjlig, stretchig design. Eftersom löpare pumpar sina armar och deras armar och armhålor (och innerlår) skaver mot varandra är det superviktigt att ha ett baslager som förhindrar detta skav. Dessutom behöver löpare definitivt ett komplett utbud av rörelser, så den extra stretchen kommer väl till pass.

Löpare tenderar också att föredra merinoull framför andra typer av material eftersom den är resistent mot illaluktande lukter och gör ett bra jobb med att transportera bort fukt för att undvika att svett fastnar på huden. På samma sätt som vandringsbaslager finns löpande baslager i många olika tjockleksnivåer. För sommarlöpning är baslager ofta gjorda av tunnare material och har korta ärmar.

Eftersom du också bara kan bära ett baslager, väljer vissa löpare att bara bära ett baslager för sommarlöpning. Detta beror på att basskikten gör ett bra jobb med att hantera kroppens svett, undvika fläckar i armhålan och hålla lukter under kontroll. Så löpare kan bära kortärmade baslager, även kända som ”kompression” (coachmag.co.uk) skjortor.

Smartwool Merino 150 Kortärmad

De Smartwool Merino 150 kort ärm (se på Amazon) baslager är designat med sommarlöpning i åtanke, men kan även användas under andra lager på vintern. Eftersom löpare gillar att bära skjortor som är luktbeständiga, kan den här korta ärmen vara ett utmärkt val för sommarlöpning. Dessutom säger sig själva skjortan vara andningsbar och lätt.

Detta basskikt sitter tätt mot huden, men det är fortfarande hållbart och tillåter maximal rörelse. Detta gör att löpare kan röra sig fritt under sina löpningar.

REI Co-op Merino 185 långärmat baslager

De REI Co-op Merino 185 basskiktet är tillverkat av, du gissade rätt, merinoull. Materialet i detta basskikt är ultrafint, supermjukt och sägs vara kliande fritt och bekvämt. Detta basskikt är designat för varmare dagar, men övergår också fint till svalare väder. Även om det här basskiktet är lite dyrt, är det tänkt att det håller längre än några av de billigare basskikten för löpare.

  Stinkande sovsäck även efter tvätt? Hur man fixar

Athleta Speedlight Top

De Athleta Speedlight toppen sitter inte bara bekvämt utan den ska ha en smickrande passform som leder bort all svett. Själva toppen är lätt och gjord av nylon och spandex. Dessutom har Speedlight upp till 50 UPF för att skydda din hud från solen. För en skjorta som är bekväm, har hål för tummarna och skyddar dig från solen, kan detta vara ett bra alternativ för baslager.

Ska jag bära ett baslager på sommaren?

Även om inte alla tycker att det är nödvändigt att bära ett baslager under sommarmånaderna, kan baslager användas under sommaren för att känna sig mer bekväm i svalare, fuktiga förhållanden. Basskikten är vanligtvis lätta, andas och gjorda av fukttransporterande material för att hjälpa till att reglera din hudtemperatur.

Om du är intresserad av att lära dig om du ska bära ett baslager på sommaren eller inte, kolla in vår artikel här. Det är faktiskt inte ett entydigt svar med en slutsats som passar alla.

Håller basskiktet dig sval?

Även om vi kommer att gå mer ingående på detta ämne i vår artikel om baslager sommar, är det värt det att diskutera denna vanliga missuppfattning om baslager. I motsats till vad många tror, ​​kyler inte baslager faktiskt ner din kropp under varma förhållanden. Undrar du hur baslager fungerar? Kolla in vår artikel här!

Istället kan baslager hjälpa dig att reglera din kroppstemperatur och flytta bort fukt från huden. Denna kvalitet kan hjälpa dig att känna dig mer bekväm när du svettas, även om den faktiskt inte håller nere kroppstemperaturen.

Dessutom kommer bra baslager också att skydda din hud från solljus, vilket kan hjälpa dig att undvika en obekväm solbränna. Eftersom solbränna kan avge sin egen värme och få dig att känna dig varm, har den solskyddande aspekten av att bära långa ärmar sina fördelar.

Vilket är det bästa basskiktet för sommaren?

Det bästa basskiktet för sommaren kommer sannolikt att bero på whvar du är och vad du gör. På frågan om sommarunderlag svarade vandringssamhället antingen att de föredrar att inte bära ett underställ eller att de valde underställ som var lätta och fuktavledande för att få bort svetten från kroppen.

Dessutom kommer det bästa sommarbasskiktet att bero på materialet. Till exempel rapporterade många respondenter att de föredrog Smartwool eller merinoull framför något annat material. Du kanske också har hört varningar angående bomull, men du kanske bestämmer dig för att bomull är ett bra val för sommaren.

Vill du veta när och varför du antingen ska välja eller undvika bomullsmaterial som underlag? Kolla in min artikel här!