Smälter LEGO? Smältpunkt och tips för säker förvaring

LEGO är fantastiskt. Barn älskar dem. Vuxna älskar dem. Folk älskar LEGOs. Men vid något tillfälle slutar de flesta med att förvara LEGO på vinden, lämna dem i en varm bil eller placera dem någon annanstans där de kan bli ganska varma. Detta väcker frågan: Smälter LEGO?

De flesta moderna LEGO-klossar är gjorda av ABS-plast, som har en smältpunkt på 221⁰F (105⁰C). Vid 320⁰F (160⁰C) kommer LEGOs att ha överträffat smältpunkten och plasten kommer att göras flytande. Så LEGO kommer inte att smälta under normala förhållanden, men de kan smälta i extrem värme.

Många föräldrar undrar vilka förhållanden som är säkra för förvaring av LEGOs, av rädsla för att klossarna faktiskt kan smälta till en smaskig röra under förvaring, vilket gör dem oanvändbara.

Å andra sidan gillar vissa människor att använda LEGO för hantverk. I så fall kanske du faktiskt VILL få dina LEGO att smälta. I båda fallen, läs vidare för att hitta nyckelinformationen du vill ha om hur LEGO reagerar vid olika temperaturer.

Smälter LEGO? Vilken temperatur?

Moderna LEGOs är gjorda av främst två material:

 • magmuskler (Akrylonitril Butadien Styren)
 • Polykarbonat Plast

Majoriteten av LEGO är gjorda av ABSsom är lätt att färga under tillverkningen, vilket gör att LEGO kan göra de färgglada klossarna vi är vana vid att se. Dessa har en grundläggande smältpunkt på 221⁰F (105⁰C).

Du kan se smältprocessen i steg-för-steg-videon nedan, vilket är otroligt intressant. Eller, om du har ont om tid, tror jag att det kommer att vara till hjälp att skumma igenom tabellen som jag har satt ihop under videon:

Sammanfattningstabell: Hur legos reagerar på värme

⁰F ⁰C State of Legos (Material: ABS-plast)
<131 <55 Hållbar, ingen förändring
131 55 Försvagning av tegelstruktur; smidbarhet
176 80 Även om de är svaga, håller tegelstenar fortfarande struktur även under tryck
185 85 Synliga deformationer förekommer
221 105 ABS smältpunkt (dvs LEGO smältpunkt)
248 120 Mild rökutsläpp
257 125 Missfärgning av färg eller ”garvning” av tegelstenar
284 140 Avger kraftig rök, tegelstenar är kraftigt deformerade
320 160 LEGO börjar få en glans när de blir flytande
>752 >400 LEGO utgör en hälsorisk, släpper potentiellt cancerframkallande ämnen

Genomskinliga tegelstenar har faktiskt en högre värmetolerans än man kan förvänta sig. Tillverkade av det mer värmebeständiga materialet, polykarbonatplast, har dessa tegelstenar en smältpunkt 550-600⁰F (288-316⁰C).

Se även  Enkelt sätt att ta bort repor från härdat glas

LEGO-material och smältpunkter har förändrats över tiden

Före 1970-talet var ett annat material, cellulosaacetat (CA), den primära komponenten i LEGO klossar.

CA hade mer än dubbelt så mycket smältpunkt för ABS vid 463⁰F (239⁰C). Under en kort tidsperiod gjorde de LEGO med både ABS och CA tillsammans innan de bytte helt till ABS.

För din bekvämlighet är här en tabell där du snabbt kan korsreferenser material och smältpunkter:

Material Smältpunkt
magmuskler 221⁰F (105⁰C)
Polykarbonat Plast 550⁰F (288⁰C)
CA 463⁰F (239⁰C)

Detta är bra att ha i åtanke om du har några riktigt gamla ”arvsgods” LEGOs från före 70-talet. Du behöver oroa dig ännu mindre för att dessa äldre LEGOs smälter i förvaring.

Kommer LEGO att smälta på vinden?

Om din vind är som vår så blir det RIKTIGT varmt där uppe. Så det är mycket rimligt att undra om dina LEGO-klossar kommer att klara värmen.

Att föreställa sig en Rubbermaid-balja full av smälta och manglade LEGO är ingen vacker bild. Här är snabba fakta.

En oventilerad vind kan nå temperaturer på 150⁰F (65,5⁰C) på sommaren beroende på hur varmt det blir där du bor.

Detta är under smältpunkten för LEGO, vilket är 221⁰F (105⁰C). Däremot är LEGO-klossar säkrast vid temperaturer under 113⁰F (45⁰C), och de blir formbara vid 131⁰F (55⁰C).

Så det är osannolikt att LEGOs kommer att smälta på vinden, men du kanske ändå vill undvika att förvara dina LEGOs på platser som är utsatta för extremt höga temperaturer.

Ta detta ett steg längre, om du tror att din vind kan bli RIKTIGT varm. Du kan granska informationen nedan för att överväga hur varmt på vinden kan bli, och om du i slutändan ska förvara dina LEGO där eller inte:

 • Är din vind ventilerad eller oventilerad? En oventilerad vind behåller betydligt mer värme än en ventilerad vind.
 • Finns det en värmekälla på vinden som avger tillskottsvärme? Till exempel en rumsvärmare. Eller till och med en utrustning som släpper ut värme på vinden.
 • Får vinden direkt solljus? Om din vind får mycket direkt solljus eller har stora fönster som går in i den, kan det också bidra till topptemperaturerna.
 • Övervaka temperaturen på lagringsutrymmet. I slutet av dagen, om du vill vara exakt, kan du göra temperaturmätningar för att utvärdera lämpligheten hos din vind (eller annat utrymme) för förvaring. Kom ihåg det:
  • Smältpunkten för ABS är 221⁰F (105°C)
  • LEGO-klossar börjar deformeras när temperaturen närmar sig 185⁰F (85⁰C)
  • LEGO är säkrast vid temperaturer <113⁰F (45⁰C)
Se även  Bästa färgen för en metallgaragedörr och hur man målar den

Medan LEGOs kan vara mer känsliga för deformation på grund av en försvagning av ABS-strukturen under högsommarsäsonger när de förvaras på en oventilerad vind, är det mycket låg sannolikhet att klossarna faktiskt smälter.

Mer om LEGO Storage

Om LEGOS blir överhettade och lämnas ostörda, är det troligt att de fortfarande kommer att behålla sin ursprungliga form vid kylning. Av denna anledning kan du välja att vänta med att ta ut dina färgade tegelstenar ur förvaringen till en svalare säsong.

Det är bäst att förvara LEGO:arna borta från direkt solljus. Du kanske vill hitta en plats för förvaring som får lite eller ingen direkt sol under dagen, till exempel i ett hörn eller bakom ett större föremål.

Ett enkelt alternativ skulle vara att förvara LEGO i en ogenomskinlig behållare, som en låda eller balja. Även om solljus inte kommer att få tegelstenarna att smälta, kommer det att påskynda nedbrytningen och göra att färgen bleknar, vilket gör dem spröda och missfärgade.

En sista övervägande är om det finns en värmekälla (som en ugn) på vinden. Om så är fallet, se till att förvara LEGO-klossarna på säkert avstånd från dem, eftersom den omgivande lufttemperaturen kommer att höjas. I det här fallet kan du riskera att tegelstenarna smälter.

Coola ställen att lagra LEGO-klossar och hantverk

Även om det finns en mycket låg risk för att LEGO verkligen smälter när de förvaras på vinden, kan du fortfarande vara skeptisk. Det är okej. Den goda nyheten är att de lätt kan förvaras nästan var som helst. Här är några alternativ:

 • Källare: De är vanligtvis svala och mörka. Se bara till att förvara dem på ett torrt område.
 • Förvaringsgarderober: Ur vägen, svalt, mörkt och torrt.
Se även  Kan propantankar frysa och explodera?

Hantverk gjorda av LEGO ska behandlas på samma sätt som enskilda klossar. Ingenting har förändrats från deras grundläggande sammansättning genom att sätta dem samman, och samma riktlinjer gäller.

Här är några tips för att skapa med LEGO

LEGO klossar kan fungera utmärkt för hantverk. Se bara till att vara uppmärksam på vilken typ av LEGO du samlar/köper är lämpliga i förhållande till det projekt du planerar.

Du kan fortfarande hitta äldre tegelstenar på marknaden som är mer värmebeständiga och hållbara

Du behöver inte värma tegelstenarna för att bli kreativ

Det kan finnas vissa projekt som LEGOs helt enkelt inte är lämpade för – till exempel att skapa en LEGO ugn eller ljushållare – om det inte bara är dekoration.

Värme och LEGO blandas inte bra såvida du inte medvetet går efter en förvrängd blick.

Dessutom kan uppvärmning av tegelstenarna skapa en farlig, potentiellt giftig miljö. Undvik att använda värme/lågor med LEGO när du tillverkar. Undvik särskilt öppen låga och använd ugnen (särskilt vid hög värme).

Om det är nödvändigt att använda ugnen, se till att återbesöka egenskaperna hos ABS och se till att du har gott om ventilation. En relativt låg värme kan göra att LEGOS börjar deformeras utan några giftiga biverkningar.

Om du vill att LEGO-formerna och -färgerna ska förbli intakta är det bäst att använda en varm limpistol eller starkt hantverkslim.

Men om du vill vara på den säkra sidan, värm bara inte upp LEGO alls.

Det finns många riktigt fantastiska projekt som du kan sätta ihop utan att använda någon form av värme. Detta artikel har några bra exempel, som att bygga ett schackbräde eller till och med en snöglob! En annan relativt ny trend är att införliva LEGO i en vägg eller rumsavdelare.

Sammanfattningsvis

LEGO är ganska tåliga små klossar. De motstår slitage och till en viss grad motstår de en del värme.

Var uppmärksam på temperatur- och förvaringsövervägandena vi nämnde ovan, och ta väl hand om dina LEGOs.

LEGO är fantastiskt. Och med rätt skötsel kan de hålla i årtionden.

Flyter legos?

Legoklossar och legobåtar flyter ofta, men inte alltid. Legos är gjorda av ABS-plast, som är något tätare än vatten och inte flyter av sig själv. Vissa legoklossar (och båtar) kan dock flyta när de har rätt flytkraft, densitet och ytspänning.

Är Legos kompatibla med Mega Construx (eller Mega Bloks)?

Legos är i allmänhet kompatibla med Mega Construx och Mega Bloks. Men märket Mega tenderar att göra tegelstenar av lägre kvalitet (eller mindre konsekventa). När du använder Mega Construx med Legos kommer du ibland att hitta bitar som inte passar helt rätt, på grund av små skillnader i storlek, form eller kvalitet.

Lämna en kommentar