Skyddar tält dig från björnar (statistik och tips)

Den vackra Half Dome Village i Yosemite National Park

Rädsla för björnar är en av de viktigaste sakerna som hindrar människor från att campa, men björnangrepp på människor är faktiskt ganska sällsynta. Om du vet vilka försiktighetsåtgärder du bör vidta när du campar kan du vara djupt inne i björnens territorium och ändå ha en säker och rolig tid.

Ett tält kommer inte att skydda campare från en björn i händelse av en attack, eftersom tält vanligtvis är gjorda av tyg och andra lätta material. För att hålla björnar borta från en campingplats, förvara mat och andra doftande föremål i säkra, björnsäkra behållare långt borta från där tältet är beläget.

Det svaret är ganska enkelt, men du kanske fortfarande har problem med att campa i björnlandet. Här är vad du behöver veta för att hålla ditt tält säkert.

Kommer ett tält att skydda mig från en björn?

Det viktigaste att tänka på om björnar är att de inte vill träffa dig mer än du vill träffa dem. Svartbjörnar, den vanligaste björnarten i Amerika, är särskilt rädda för mänskliga ljud och obekanta strukturer. I allmänhet har en björn ingen anledning att lämna sitt territorium och närma sig ditt tält. Ibland gör de det av nyfikenhet, men bara när de luktar att äta björnar kommer hungriga och redo för problem till en campingplats.

Eftersom tält är gjorda av ingenting av polyester och nylon, har en björn inga problem att använda sina knivliknande klor för att skära igenom din. Den enda anledningen till att det skulle göra detta oprovocerat är om det rök något i tältet som såg attraktivt eller ätbart ut. Människor luktar inte naturligt attraktivt för björnar eftersom björnar normalt sett inte möter människor i sin naturliga livsmiljö. Människoföda är dock mycket attraktiv för björnar.

Ta bort allt för att vara säker i ditt tält doftande eller aromatiska föremål av terrängen. Om du lagade mat innan du gick och la dig, ta på dig kläder som inte luktar mat. När du duschar eller badar när du campar, använd oparfymerad tvål och undvik personliga vårdprodukter som luktar frukt. Förvara aldrig mat i ditt tält; björnar som går förbi sent på natten kommer säkert att känna lukten av det och kommer sniffande för att undersöka. Om en björn är hungrig kommer ett tält att göra lite för att hindra den från att få vad den vill ha.

Är det säkert att campa i Bearland?

En påminnelse till campare om att svartbjörnar är vanliga i Shenandoah National Park

Det är säker camping i björnland. nationalpark Tjänstemän och campingchefer ser till att soptunnor och matskålar är björnsäkra och att björnar inte får en chans att smaka på människomat. När en björn väl har smakat människomat blir den mycket farligare än tidigare. Detta beror på att mat för människor är mycket saltare och sötare än något annat en björn kommer att smaka i det vilda, och från och med då kommer björnen att längta efter mer. Björnar som längtar efter mänsklig mat kommer att göra allt för att få det.

Om nationalparkens tjänster får reda på att en viss björn har hamnat i mänsklig campingmat eller sopor, kommer de att spåra björnen och put ner. Detta hindrar björnen från att fortsätta jaga efter människoföda och från att lära sina ungar var de kan hitta människoföda. Naturligtvis vill parkvakter inte jaga och döda inhemska björnar, så det är viktigt att hjälpa till att förhindra att björnar utsätts för mänsklig mat och blir ett hot mot andra campare.

  Hur mycket kostar ett Kalifornien fiskekort?

”Det viktigaste att komma ihåg när du campar i björnens territorium är att björnar aldrig kan få din mat, sopor eller andra beten. Björnar som lär sig att få mat på campingplatser blir ofta allt mer djärva och aggressiva i sina försök att få tag i denna mat.”

Grizzly & Wolf Discovery Center

Finns det björnsäkra tält?

Det finns specialdesignade tält som tål hårt väder och till och med vilda djurangrepp, men de är väldigt dyra. Då är det bättre att investera i en husbil eller en tillbyggnad till en lastbil. Fordon och husbilar är alltid säkrare mot björn än tält eftersom du kan låsa dörrarna och materialet är mycket robustare.

Sov aldrig i din sovsäck offentligt i björnlandet. Även om det kan verka lockande att sova under stjärnorna eller njuta av en natt i hängmattan, har de flesta rapporterade björnattacker involverat campare som sover i det fria.

För att göra ett vanligt tält mer motståndskraftigt mot björnar, eliminera allt som kan intressera en björn i ditt tält. Förvara mat i upphöjda, säkra behållare som kylare eller metalllådor långt borta från där du sover; detsamma gäller alla personliga hygienprodukter och andra föremål som kan vara parfymerade.

Här är de viktigaste sakerna som har bevisats Att attrahera björnarnas hunger eller nyfikenhet; ta dem inte på camping eller hitta ett sätt att förvara dem säkert långt borta från ditt tält:

  • All mänsklig mat
  • Djurfoder och djurfoder
  • Avfall
  • Köksgrytor och köksredskap
  • matoljor
  • Bränsle för kaminer och lyktor
  • Oöppnade konserverade drycker
  • Kosmetika, insektsmedel, lotioner, tandkräm
  • Fågelfrö och kolibrimatare

Du kan också en ficklampa och björnspray med dig i tältet för skydd. Björnar är rädda för att plötsliga lampor ska tändas mitt i natten, så det kan räcka att tända ficklampan för att skrämma björnen och skicka iväg den. Björnspray kommer tillfälligt att bedöva björnen, men kommer inte att skada den i det långa loppet; det är bara ett sätt att köpa tid i den sällsynta händelsen av en attack.

En annan sak att tänka på är platsen för ditt tält. Sätt aldrig upp ett tält nära stigar, bärfält, djurkroppar eller en björnsymbol. Dessa områden är kända för att ha betydligt mer björntrafik, och det är inte värt risken.

Måste jag sätta björnspray på mitt tält?

Du får inte sätta björnspray på ditt tält. Björnspray är en extremt stark version av pepparspray; det innehåller paprika, vilket är det som gör paprikan så kryddig och det som gör sprayen så irriterande för ögon, näsa, mun och svalg. Spraya det på ditt tält kommer inte att hålla björnar borta på sättet buggspray håller insekter borta; Faktum är att spreja koncentrerad paprika på ditt bostadsutrymme är mer sannolikt att orsaka skada och irritation för dig och dina medcampare än något annat. Spara björnspray för den sällsynta och osannolika händelsen av en attack och spraya den bara om en björn närmar sig fysiskt och aggressivt.

Björnspray är designad för att spraya upp till 30 cm 30 fot bort och har visat sig vara otroligt användbar för att avskräcka björnar. Det skadar inte björnen, det inaktiverar den bara tillfälligt så att du hinner komma undan. Faktum är att statistik visar att campare som använder björnspray får ca 50 % mindre risk att skadas än campare som använder vapen för att hålla björnar borta

  Hur lång är en Zip Line?

Skjutvapen skrämmer björnar och de kommer med största sannolikhet att attackera personen som skjuter av rädsla och ilska. Björnspray orsakar omedelbart obehag, ungefär som en skunk eller ett giftigt djur skulle göra om en björn stötte på det i naturen. I det här fallet kommer björnen troligen att lämna, och du kommer att ha tid att komma bort.

Så även om det inte är en bra idé att använda björnspray direkt på ditt tält, är det en bra idé att köpa lite spray och ta med dig när du reser genom björnens territorium. Innan du köper en burk björnspray, läs tillverkningsetiketten och se till att bekräfta att flaskan är minst 8 ounces, EPA-registrerad och certifierad och kan producera ett expanderande spraymoln som når 30 fot. Björnspray är definitivt inte tänkt att användas på andra människor; följ instruktionerna noggrant och använd den på björnar endast när det är absolut nödvändigt.

Vad du ska göra om det finns en björn nära ditt tält

Om du ser en björn nära ditt tält, tala till den med en hög, bestämd röst. Låt det vara känt att du är människa. De flesta björnar är rädda för människor och ljudet av din röst kommer att skrämma bort dem. Om du märker björnen men den inte ser dig, backa långsamt tills du är så långt borta som möjligt.

Att tyst ta bort dig själv från området är det säkraste sättet att undvika en negativ, potentiellt skadlig interaktion. Gå inte fram till björnen för att ta en bild eller stilla din nyfikenhet, och viktigast av allt, vänd inte ryggen åt den. Att springa eller gå bort från björnen kommer sannolikt att få den att jaga dig.

”Om du stöter på en björn, spring inte iväg! När du springer kan du mycket väl aktivera björnens rovinstinkter och vill han fånga dig så gör han det. En björn kan sprinta i 35 mph och täcka 100 meter på cirka 7 sekunder. Stanna upp och bedöm lugnt situationen.”

Grizzly & Wolf Discovery Center

Om du hör en björn sniffa utanför ditt tält på natten, var tyst och stilla. Om du har tagit bort all mat (och andra doftande föremål) från området är björnen troligen bara nyfiken och kommer så småningom att lämna. Om chansen att björnen attackerar ditt tält är extremt liten, National Park Service säger att du måste slå tillbaka. Björnar som fysiskt attackerar människor är med största sannolikhet väldigt hungriga och ser dem som ett byte.

Anfallsaktioner, snarare än defensiva handlingar som att spela död, låt björnen veta att du inte är lätt byte och att du tänker slå tillbaka. Använd höga ljud, verktyg, björnspray eller något annat vapen eller avskräckande medel du kan hitta. Eftersom apex-rovdjur, som björnar, inte är vana vid att utmanas avsevärt av sitt byte, vill de till varje pris undvika skador. Det är inte värt att jaga byten som kommer att orsaka fysisk skada, så björnen kommer att lämna och leta någon annanstans efter ett lättare mål.

  Varför ryker min snöskoter så mycket?

Möte med en Grizzly vs. en svartbjörn

Skyddande brunbjörnhona, ursus arctos, som står nära sina två ungar. Ett sött ungt däggdjur med fluffig päls förenat med mamma mitt på gräsängen. Begreppet djurfamilj.

Som de flesta andra vilda djur är björnar rädda för allt de inte vet eller förstår. Svarta björnar och grizzlybjörnar reagerar olika på saker som skrämmer eller irriterar dem, så det är viktigt att känna till skillnaderna mellan de två och hur man reagerar i ett möte.

Nyfikna björnar kommer inte att göra något ljud och deras öron kommer att peka uppåt på ett lugnt, oupprört sätt. Om en björn utforskar din campingplats, backa och lämna den ifred tills den lämnar, eller skrämma bort den genom att få dig att se större ut och göra höga ljud. Om en björn närmar sig dig aggressivt, beror det bästa tillvägagångssättet på om det är en grizzlybjörn eller en svartbjörn.

Grizzlybjörnar

Grizzlybjörnar finns främst i Alaska och Kanada, men kan också hittas i Wyoming, Montana, Idaho och Washington. De är stora, bruna, har små runda öron och en framträdande axelpuckel.

Om du stöter på en grizzlybjörn, håll avstånd. Han kan stå på bakbenen, men det betyder inte att han är på väg att attackera. Björnar står på bakbenen när de bedömer en situation.

För att låta björnen veta att du inte är ett hot, prata med den lugnt, backa långsamt och ta inte ögonkontakt. Om en grizzly gör sniffande ljud, slår i marken med framtassarna eller hoppar på dig, ser den dig som ett hot och kommer att försöka skrämma bort dig. I det här fallet, stå på dig och fortsätt att prata med det lugnt.

Om en grizzlybjörn blir tyst, sänker huvudet, plattar till öronen och börjar ladda mot dig, använd din björnspray när den närmar sig. Ingen panik; spraya endast när du är inom 30 fot och spraya i en vinkel som inte går över björnens huvud.

Om allt annat misslyckas, spela död. Ligg på mage, lägg handen på nacken och sprid ut armbågar och knän. Lämna din packning på, som ett skyddande lager mellan dig och björnen. Om björnen försöker vända dig, fortsätt att rulla tills du har ansiktet nedåt igen. Du kan också prova att sitta i en snäv kanonposition. I båda positionerna kan björnen bita dig, men så småningom kommer den att avgöra att du inte är ett hot och kommer förmodligen att lämna.

Svarta björnar

Svarta björnar är mindre, mörkare, har ingen axelpuckel och är mycket vanligare i Nordamerika. Även om de i allmänhet är mycket mindre aggressiva än grizzlybjörnar, om en svart björn attackerar en människa, är det troligt att den gör det med rovdjursuppsåt. Om en svart björn kommer din väg och verkar aggressiv, se till att du ser så stor och skrämmande ut som möjligt. Lyft upp armarna, ropa, slå grytor och kastruller, kasta stenar, slå dem med en stor pinne, vad det än krävs. Om du är i ditt tält eller nära lägret, säkra all exponerad mat för att se till att björnen inte kan komma till den.

Om en svart björn attackerar, spela inte död. Han kommer att se dig som ett lätt byte och kommer att fortsätta attackera. Till skillnad från grizzlybjörnar, som är territoriella och motiverade av att eliminera hot, attackerar svarta björnar bara människor när de är hungriga. Slå tillbaka och låt björnen veta att du inte är värd att bråka med.

Och viktigast av allt, aldrig, aldrig, någonsin närma sig björnungar. Även om du ser dem ensamma någonstans, och även om de är oemotståndligt söta, håll dig borta. Även om du inte kan se henne, finns det alltid en björnmamma runt omkring, och björnmamma är den sista sortens björn du vill irritera. De är lätt de mest aggressiva och defensiva, och de kommer att döda allt de anser vara ett hot mot sina ungar.