Skulle du kunna springa utan din stortå?

När man överväger vikten av våra kroppsdelar, kommer man ofta att rangordna våra ögon, öron, kanske till och med händer… men stortån? Detta ofta förbisedda bihang är dock utan tvekan ganska viktigt. Så låt oss dyka in och se om att vara utan den kommer att göra att du kan springa eller inte.

Det går att springa utan stortå. Men enligt fysiater kommer det att vara svårt att inte ha en stortå och kräver träning för att lära sig att kompensera.

Många människor, som har tappat en stortå, kan vara oroliga för att de inte kommer att kunna gå ordentligt igen, än mindre springa. Men nu när vi vet att det finns hopp för de av oss, som har tappat sin stortå(r) på grund av amputation eller på annat sätt, kan vi hoppa in i de nödvändiga fakta om hur man kan komma runt det.

Hur viktig är din stortå för löpning?

När vi tänker på våra tår kanske vi undrar vad deras syfte är, hur viktiga de är, varför vi ens har dem och om vi kunde leva utan dem. Det visar sig att dina stortår är viktiga komponenter och är en mycket praktisk del av vår anatomi. Dina tår hjälper till att balansera, ger stöd och hjälper till att bära tyngden av din kropp när du både springer och går; din stortå tenderar att bära bördan av arbetet – dubbelt så mycketfaktiskt än de andra tillsammans.

Stötdämpning och kraft

När du springer behöver du stötdämpning när fötterna nuddar marken och när du driver dig framåt. Efter stötdämpningen behöver du kraft för att starta. Stortån bär det största ansvaret för både stötdämpning och kraft. De andra tårna tenderar att fungera mer som hjälpare, och även om de är viktiga, bidrar de inte lika mycket till arbetsbelastningen. (källa)

  Är dunsovsäckar bättre än syntetmaterial?

Denna Youtube-video hjälper till att förklara betydelsen av stortån och stortåförlängningen när det kommer till löpning:

Stortåförlängning och löpmekanik | RunSmart Online

Kolla på denna videon på Youtube.

Bågstabilisering

Ett annat viktigt syfte med stortån är att hjälpa till med vad som kallas bågstabilisering, vilket bidrar till balans. Foten är också den del av foten som hjälper till att ge våren i din gång. En stark fotvalv hjälper dina fötter att anpassa sig och anpassa sig till olika yttyper. När du inte har ett starkt fotvalv kan din fot kännas obekväm och öm. (källa)

Stortån hjälper också till Stöd och justera de andra lederna och plantar facia (ett nätliknande ligament) i foten, så att vadmuskeln kan generera framdrivning.

Nu, som du kan föreställa dig, att vara utan din stortå orsakar vissa nackdelar – det finns debatter om huruvida en eller båda dina stortår kommer att hindra dig från att kunna springa alls.

Vissa skulle hävda att från en rent funktionell synvinkel kommer frånvaron av stortån att ge minimalt eller potentiellt inget funktionshinder. I vissa studier har det visat sig att som ett resultat av förlusten av stortån tjocknar huden på de två kommande tårna på foten och individerna i fråga tenderade helt enkelt att ha mer slitage på sina skor på den specifika sidan.

Hur kan du anpassa dig till att springa utan din stortå?

Inledningsvis låter tanken på att vara utan en del av din lem skrämmande och det kan kännas överväldigande, speciellt när det gäller att behöva bestämma sig för att amputera den; den vanliga orsaken är diabetes.

En nio- eller åttatåig gång kommer säkerligen att vara i en långsammare takt och dina steg kommer sannolikt att vara kortare. Dessutom, din löpning kommer förmodligen att bli mindre effektiv.

I alla fall, du kan justera att fortfarande vara en effektiv löpare. En viktig punkt skulle vara att göra en givande investering köpa skräddarsydda skor som kan göras för att passa en fot som saknar stortån. Dessa kan hjälpa en person att anpassa sig till sin nya och förändrade gång och göra det möjligt för en att återgå till att njuta av löpningen. Några viktiga saker som måste göras är:

  • Ändra stilen eller sättet för din löpning.
  • Träna de omgivande musklerna för att kompensera för avsaknaden av en stortå.
  • Gör balansövningar för att hålla dig stadig medan du springer.

Vad är några övningar att göra om du inte har en stortå?

Här är några övningar och relevanta YouTube-videor:

  • Tåförlängningar, försök att göra 20 till 30 repetitioner (dessa är bra för plantar fascia) – Hur man gör dem.
  • Tåflexion, försök att upprepa detta mellan 5 och 10 gånger (dessa hjälper dina tåleder) – Hur man gör dem.
  • Hälhöjningar, se till att göra cirka 20 till 30 av dessa (stärker vad- och fotledsmusklerna) – Hur man gör dem.
  • Grundläggande balansövningar, börja enkelt och arbeta dig uppåt (hjälper balans och koordination) – Hur man gör dem.

Är en protes ett alternativ för att springa utan din stortå?

Huvudsyftet med en tåprotes är i allmänhet inte funktionalitet, utan snarare används de av estetiska skäl; till exempel om du ville ha öppna skor och inte vill att folk ska stirra på din fot.

Så när det gäller att hjälpa din löpförmåga, kommer de inte att vara till mycket hjälp; det skulle vara klokare, som tidigare nämnts, att investera i specialanpassade skor.

Som en sidoanteckning, generellt sett, är tåproteser onödiga; men deras existens har registrerats så långt tillbaka som cirka 1000 f.Kr. där det konstaterades att en egyptisk kvinna hade en tåprotes av trä. (källa) Numera är tåproteser lustigt nog fortfarande huvudsakligen tillverkade av trä och sedan betsade och deras delar är sammanbundna med lädertråd.

Är dina andra tår lika viktiga för att springa som din stortå?

Jämförelsevis är stortån den viktigaste av alla dina tår, med sådana som pinky tår, som är den minsta, som gör minst av arbetet. Om man föds utan sina pinky tår eller om de tappar dem, kommer det att finnas väldigt lite övergripande hinder eller effekt. Men med detta sagt spelar de andra tårna fortfarande sin roll, även om inte i lika stor utsträckning som de större tårna (källa).

Slutsats

Oavsett om du har din stortå eller inte, kommer du i slutet av dagen fortfarande att kunna njuta av en bra löprunda. De enda övervägandena är att du förmodligen kommer att behöva vänja dig vid frånvaron av det. Detta kan ta formen av att du ändrar din löpstil, skorna du bär och den extra träning du behöver göra för att tillgodose avsaknaden av stortån.

Det finns ingen anledning att tappa modet, det finns människor som har förlorat mycket mer än bara sina stortår och de sätter många fullt kapabla kroppar på skam med sina otroliga atletiska bedrifter. Så gå ut och se till att sätta din bästa fot framåt.