Skadar Washi Tape väggar? Ta en titt på våra väggar

Om du vill prova att använda washi-tejp för att piffa upp ditt hem, då är en av de första frågorna du förmodligen kommer att ställa är ”skadar washi-tejp väggar?”

Washi-tejp skadar vanligtvis inte väggar genom att flisa färgen. Men washitejp kan lämna små rader av limrester, beroende på vilket märke du använder och hur länge det sitter fast. Washi-tejp kan också skapa linjer under tejpen på väggar som får direkt solljus.

Ta en titt på videon och bilderna nedan så får du en mycket bättre uppfattning om vad du kan förvänta dig med din washitejp. Låt oss komma till det!

Skadar Washi Tape väggar

1-månaderstestet

I videon nedan försöker vi ta bort lite washitejp som vi har haft på våra väggar ungefär den senaste månaden.

Vi kommer att leta efter ett par saker. Särskilt:

 1. Hur lätt är det att ta bort tejpen?
 2. Lämnar det några rester?
 3. Har färgen runt tejpen blekts avsevärt?
 4. Kan vi återanvända tejpen efter att ha tagit bort den?

Kolla in det nedan, och om du vill se fler videor med små uppgraderingar som du kan prova i ditt hem, prenumerera på vår kanal!

Om du inte gillar att titta på videor, här är svaren på de fyra frågorna ovan:

1. Hur lätt var det att ta bort washitejpen?

Vi hade två olika märken av washitejp. De smalare remsorna av tejp som vi provade var mycket lättare att ta bort än de breda remsorna.

Jag är inte säker på exakt varför de bredare remsorna av tejp var svårare att ta bort, men om jag måste gissa skulle jag säga att de förmodligen bara använder en annan formel för sitt lim.

2. Lämnade det några rester?

Detta var det överraskande för oss. Om du läser i stort sett någon annan webbplats/blogg där ute, kommer de att berätta att washi-tejp INTE skadar väggar.

Baserat på vår erfarenhet är det 90 % sant. Men, vår washitejp lämnade ett par rader av limrester efter att vi hade den hängande på väggen i ungefär en månad. Det är lite svårt att se det på den här bilden, så jag

Se även  Hur mycket väger en full/tom propantank?

Men av nyfikenhet testade vi också att fästa lite washitejp på väggen under bara några minuter. När vi gjorde det lämnade washitejpen inga synliga rester alls.

Så det verkar som om tiden är en viktig faktor för om washitejp kommer att lämna ett märke eller inte.

3. Var färgen runt tejpen blekt?

Väggen vi använde för vårt 1-månaderstest får inte mycket direkt solljus, och som man kan förvänta sig var det ingen märkbar blekning av färgen runt washi-tejpen.

Så det här var inget problem för oss, men om du har en vägg (särskilt en med mörk färg) som är i direkt solljus, kanske du vill tänka två gånger innan du använder washi-tejp på den.

4. Kan vi återanvända tejpen efter att ha tagit bort den?

Detta fungerade faktiskt ännu bättre än jag förväntat mig. Efter att vi drog bort tejpen verkade limmet fortfarande ganska användbart (även efter att ha varit uppe i ungefär en månad).

Så det ger dig den övergripande nedgången. Washi-tejp orsakar förmodligen mindre skada på väggar än någon annan tejp som jag känner till. Men att säga att det inte gör det någon skada skulle vara lite av en sträcka.

Om du låter washitejp vara uppe länge (eller använder märken med klibbigare klister), kan du få några klistermärken när du tar ner tejpen.

Kommer Washi Tape att skada foton?

Om du tittade på videon ovan kanske du har märkt att vi kunde ta bort washitejp från ett papper utan att skada papperet. Likaså kan washi-tejp vanligtvis tas bort från bilder utan att orsaka skada.

Washi-tejp kan lämna en liten linje av lim på fotot, beroende på hur länge du hänger upp den. Men du kanske inte märker det, och det kommer förmodligen inte att göra något mer allvarligt (som att faktiskt riva bilden) så länge du tar bort tejpen försiktigt.

Inte övertygad? Jag provade det på en av våra bilder så att jag kunde visa er. Jag tycker att det fungerade ganska bra! (Obs: detta är att ta bort det, inte att tejpa på det).

Se även  Tips för att skära laminatgolv med en verktygskniv

Här är några intressanta idéer om foton, konst och inspiration som du kanske skulle vilja hänga med washitejp på en tavla eller på dina väggar (om du är villig att riskera det med de självhäftande linjerna senare):

 1. En resa genom förra året (i bilder)
 2. Urklipp från dina favorittidningar
 3. Dina skisser eller målningar
 4. Ett fotosläktträd (kanske lägg till en gren för dina vänner)
 5. Kattaffischer (för varför inte?)
 6. En målvägg, med inspirerande människor och platser
 7. En bit av naturen (ett blad eller torkad blomma)

Det är bara några som du kan prova, men jag är säker på att det finns hundratals andra intressanta saker du kan göra. Trots några av utmaningarna med att lämna självhäftande linjer, öppnar washitejp verkligen upp för många unika dekorationsmöjligheter.

Vad är så speciellt med Washi Tape?

Det finns två huvudsakliga saker som gör washitejp speciell jämfört med andra vanliga typer av tejp. Närmare bestämt papperet den är gjord av och limmet som den innehåller.

Låt oss täcka var och en av dem nedan, och börja med den mest intressanta.

1. Papperet den är gjord av

Låt oss börja med pappret som washitejpen är gjord av. Den har en riktigt intressant historia. På japanska betyder ordet washi ”japanskt papper”.

Processen för att göra washi papper, är faktiskt ett japanskt hantverk som traditionellt görs för hand med material från inhemska japanska träd och buskar. Denna process är så kulturellt betydelsefull att den har fått namnet a Unescos immateriella kulturarv.

Ja, det är samma UNESCO som deklarerar världsarv (som Kinesiska muren och Yellowstone National Park).

Washi-papper är vanligtvis lite starkare än ett typiskt vitt papper, och förutom tejp har det använts i Japan för att göra origamikonst, och även för att göra kläder.

Nu när du vet lite mer om washi-papper och varför det är så intressant, låt oss slutföra pusslet genom att täcka limmet som används i washi-tejpen.

Se även  Kan du sätta in glas eller pyrex i ugnen?

2. Limmet den använder

Som vi nämnde i början av det här inlägget använder washi-tejp ”lågklibbig” lim. Detta betyder i princip att det är mindre ”klibbigt” jämfört med andra typer av tejp, som din vardagliga tejp eller till och med gaffatejp.

Detta är lite nyanserat eftersom washitejp definitivt fortfarande kommer att fastna på dina väggar (eller vad du nu sätter den på). Men det fäster inte lika hårt som andra typer av tejp.

Som ett resultat är washitejp förmodligen den mest väggvänliga tejpen som jag har använt (även om den inte är perfekt). Dessutom kan du vanligtvis också applicera washi-tejpen igen på en ny yta (men om den är gammal eller om du redan har flyttat den tidigare kanske det inte fungerar lika bra och kanterna kan kröka sig lite).

Om du sätter ihop den unika papperstypen och limmet med låg klibbighet har du i stort sett sammanfattat vad som är speciellt med washitejp. Jag antar att du också kan lägga till den mängd olika mönster och färger den kommer i, men då kan du hitta andra typer av tejp i en mängd olika färger/mönster.

Hej, det var allt för nu. Jag hoppas att du gillade det här inlägget, och om du gjorde det, kolla in våra andra blogginlägg!

Relaterade frågor

Vilken typ av tejp är säker att använda på väggar?

Washi-tejp är förmodligen den säkraste typen av tejp att använda på väggar utan att orsaka färgskador eller klisterrester. Blå målartejp eller vanlig brun maskeringstejp kan också fungera, men om du lämnar dem på väggen på lång sikt (inte bara för ett kortsiktigt projekt) är det mer sannolikt att de orsakar skada.

Kan man sätta hål i lägenhetsväggar?

Du kan generellt sett sätta små hål i dina lägenhetsväggar, så länge du fixar hålen innan du flyttar ut. Annars kommer du sannolikt att behöva betala för skador eller lämna tillbaka din deposition. Naturligtvis är varje hyresavtal olika, och du bör kontrollera dina specifika krav för att säkerställa att du uppfyller kraven.

Lämna en kommentar