Skadar salt gjutjärn?

Gjutjärn är en favorit i många kök på grund av dess hållbarhet och non-stick egenskaper. Kryddlager byggs upp med tiden, men du måste ta hand om din kokkärl ordentligt för att säkerställa att de förblir på plats. Många rekommenderar att man använder salt för att rengöra gjutjärn, men skulle det inte vara för nötande för dessa ömtåliga lager?

Salt skadar inte gjutjärn. Tvärtom, det är det bästa verktyget för att rengöra gjutjärn. Det kan försiktigt skura bort matbitar som fastnat, ta bort klibbigheten från felaktig krydda och polera bort rost. Att använda salt är en enkel process som bör göras när pannan är varm.

Den här artikeln kommer att diskutera fördelarna med att använda salt för att ta hand om ditt gjutjärn, inklusive att ta bort klibbighet, fastmatad mat och rost. Jag kommer också att täcka det korrekta sättet att rengöra med salt.

Hur salt påverkar gjutjärn

Du har lagt ner tid på att bygga upp de perfekta kryddlagren på ditt gjutjärn, och nu är det en av dina bästa köksredskap. Den har en perfekt glans och ser vacker ut i ditt kök

Naturligtvis vill du inte göra något för att skada dessa lager. Salt kan vara ganska grovt, och det verkar som att allt med den kvaliteten skulle kunna förstöra din noggrant fulländade smaksättning.

Låt oss se vad salt gör med ditt gjutjärn och om du behöver undvika det.

Salt skurar svårt att ta bort mat från gjutjärn

Även om det kan vara förvånande, är salt det primära köksredskapet för att rengöra dina dyrbara gjutjärnsgrytor. Den har precis rätt grovhetsgrad för att ta bort mat som fastnat utan att skada dina kryddlager.

Se även  Hur man får bort tuggummi ur kläder som gick genom torktumlaren

I kombination med rätt skurverktyg polerar salt försiktigt bort dessa matbitar. Du kan använda allt från en vanlig kökshandduk till en bambuskurmaskin för skurverktyget. Målet är att inte välja en som är för hård, som t.ex stålull.

Salt kan ta bort överskottsolja från gjutjärn

Ditt gjutjärn kan bli klibbigt av några olika anledningar. De främsta anledningarna är att man använder för mycket olja eller börjar kryddningsprocessen när järnet är kallt. All oljeansamling kan orsaka en obehaglig, klibbig känsla och skapar en ojämn matlagningsupplevelse.

Även om du kan försöka skrapa bort lite överflödig olja med en pannskrapa, är det perfekta alternativet att använda grovt koshersalt. En generös mängd salt i pannan och en stadig skursvamp tar bort oljan. Tänk på att det också kommer att släppa en betydande del av kryddningen, men det är nödvändigt om du vill ta bort kladdigheten.

När du har tagit bort överflödiga oljor kommer du att ha din panna tillbaka i fungerande skick.

Salt kan polera rost ur gjutjärn

Ibland kan gjutjärn bli rostigt genom försummelse eller felaktig användning. Det finns flera metoder för att hantera detta, men du kan använda salt och en bra skursvamp eller läderbit för att polera bort rosten.

Som du kan se är salt nödvändigt när du tar hand om ditt gjutjärn. Den används för dagligt underhåll och rengöring och är avgörande för att ta bort mat som fastnat, överflödig olja och rost.

Nu när vi vet hur viktigt salt är för att ta hand om ditt gjutjärn, låt oss titta på stegen för att rengöra med salt.

Se även  7 sätt att gömma tvättkorgar i en tvättstuga

Hur man rengör gjutjärn med salt: steg-för-steg

Att använda salt för att rengöra gjutjärn är en mycket enkel process. Du bör alltid rengöra dina smutsiga köksredskap och aldrig låta mat byggas upp med tiden. Följ dessa steg för att underhålla ditt gjutjärn med salt:

  1. Värm pannan på spisen eller ugnen tills den är varm. Helst rengör du ditt gjutjärn direkt efter tillagningen medan det fortfarande är varmt.
  2. Tillsätt en rejäl mängd salt i pannan, så att hela botten täcks. Fortsätt koka i ytterligare fem minuter.
  3. Du kommer att märka att saltet blir brunt när det tillagas. Det är en naturlig process där saltet kokar bort matrester på botten av pannan och indikerar att det är dags att börja skrubba.
  4. Ta din skurmaskin och börja skura saltet runt pannan. Gör detta i minst en minut för att ta bort alla bitar som fastnat från botten av pannan.
  5. Häll det varma saltet i en värmetålig skål. Du måste låta den svalna innan du lägger den i papperskorgen.
  6. Tillsätt en liten mängd rökfri olja i den heta pannan. Använd hushållspapper och gnugga oljan runt insidan av pannan för att ta bort den sista biten salt och ge pannan den härliga glansen.

Om du vill ha en visuell guide, här är en video om hur du rengör ditt gjutjärn med salt:

Poängen

Trots sin grovhet är salt ett av de mest fördelaktiga verktygen för att underhålla ditt gjutjärn. Det har många användningsområden, inklusive att ta bort mat som fastnat, klibbighet från felaktig kryddning och rost från felaktig skötsel.

Att använda salt för att rengöra ditt gjutjärn är en enkel process som tar ingen tid och bör göras regelbundet för att hålla din kokkärl på bästa sätt.

Se även  Hur lång tid tar det att rengöra en självrengörande ugn?

Lämna en kommentar