Skadar blekning silikontätningsmedel?

Om du är en gör-det-självare i ditt hem har du förmodligen haft erfarenhet av silikonfogmassa. Även om detta lim är utmärkt att använda runt fönster eller i badrum på grund av dess väderbeständiga egenskaper, bör borttagning av mögel eller annan rengöring runt tätningsmedlet göras noggrant.

Blekmedel kan skada silikontätningen med tiden. Så det är klokare att använda andra alternativ som bakpulver och vinäger för att rengöra denna gummitätning. Små mängder blekmedel eller sällsynta applikationer kommer dock inte att orsaka bestående skada på silikon. Så att blanda blekmedel med andra material är också säkert.

Resten av den här artikeln kommer att diskutera varför blekmedel skadar silikontätningsmedel, hur man använder blekmedel korrekt, de bästa sätten att rengöra mögel och bleka silikontätningsmedel och det bästa sättet att ta bort silikontätningsmedel.

Varför skadar blekmedel silikontätningsmedel?

Silikonfogmassa är ett utmärkt lim att använda runt badrum eller fönster på grund av dess väder- och vattenbeständiga egenskaper. Men med vatten kommer ofta mögel. Och att använda blekmedel för att bli av med mögel kan vara din första instinkt; Men att använda för mycket blekmedel runt silikontätningsmedel kan bryta ner det och förstöra det.

Silikon tätningsmedel innehåller silikongummi. Därför, när limmet härdar, blir tätningsmedlet ett styvt, gummiliknande material, vilket gör det vattentåligt.

Å andra sidan är blekmedel en kraftfull kemikalie som kan försvaga det styva gummit när det appliceras ofta. Så om du vill ta bort mögel och andra bakterier från tätningsmedlet, kan icke-blekningsalternativ fungera bättre. Du kan också kombinera blekmedel med andra lösningar.

Kan du använda blekmedel för att ta bort mögel från silikontätningsmedel?

Mögel kan bli ett problem kring silikonfogmassa eftersom gummimaterialet är poröst. Därför kan mögel dyka upp på ytan efter ett tag. Medan du kan använda blekmedel för att ta bort mögel från silikontätningsmedel finns det andra alternativ att överväga.

Se även  Hur man fyller spikhål i gips

För att ta bort mögel från silikontätningsmedel, använd en del blekmedel och tio delar vatten och låt blandningen dra i formen i 15 minuter innan du skrubbar bort. Alternativt, använd vit destillerad vinäger på formen och låt den dra i cirka fyra timmar innan du sköljer.

Även om blekmedel kan döda mögel snabbare, kommer det att skada gummitätningen med tiden. Vinäger dödar mögel också, men processen är mycket längre. ändå kommer det inte att orsaka någon skada på gummitätningen.

Därför, om du vill ta bort mögel från din silikonfogmassa eller runt den utan att orsaka några bestående skador på limmet, rekommenderar jag använder vinäger snarare än blekmedel. Men om du har bråttom skadar inte blekmedlet gummit omedelbart om du inte låter det ligga i blöt för länge.

Hur man bleker silikontätningsmedel

Om din silikonfogmassa har blivit missfärgad och du bara vill bleka den kan du använda flera material.

Även om blekmedel är ett av de mest populära medlen för sina snabbverkande egenskaper, är det också giftigt och kan skada många ytor. På samma sätt är ammoniak ett vanligt, giftigt men ändå effektivt rengöringsmedel. Men det är lämpligt att använda mindre farliga ämnen innan du tar till dessa.

Icke-giftiga rengöringsmedel inkluderar vinäger, bakpulver och väteperoxid, som ofta används för att rengöra caulks.

Så här är det bästa sättet att bleka silikontätningsmedel:

Använd varmt tvålvatten för att skrubba på tätningsmedlet, spraya en lösning med vinäger och bakpulver på området och skrubba området. Om fläckar kvarstår, spraya området med en blekmedelslösning och låt det sitta i 15 minuter innan du skrubbar. Skölj sedan området noggrant med vatten.

Se även  Hur man håller sofföverdrag på plats: Bästa metoderna

Ta bort silikontätningsmedel

Om din silikonfogmassa har sett för många blekningsmedel eller bara är gammal och behöver bytas ut, finns det många sätt att ta bort det, vissa lättare än andra.

Jag rekommenderar Motsenbockers Lift Off Foam och Silikonborttagare från Amazon. Denna remover är snabbverkande, eftersom allt du behöver göra är att spraya lösningen på tätningsmedlet, vänta i minst tre minuter, skrapa det och torka rent. Det fungerar för att bryta ner molekylbindningen, vilket gör borttagningen enkel och smärtfri.

De flesta människor kommer helt enkelt att använda en kniv eller rakhyvel för att ta bort tätningsmedlet, men detta är inte alltid så lätt som det låter. Det kan bli komplicerat om fogmassan fäster för hårt på ytan.

Om du vill ta bort silikonfogmassa utan att köpa flera olika produkter, kolla in den här fyra minuter långa videon om hur du tar bort silikonfogmassa från Youtube-kanalen Everyday Home Repairs:

Den här videon är rakt på sak och erbjuder ett enklare sätt att ta bort tätningsmedel med föremål som du kanske redan har i ditt hem.

Kommer blekmedel att ta bort silikontätningsmedel?

Blekmedel tar inte bort silikontätning helt. Även om det kommer att bryta ner tätningsmedlet med tiden, är det inte gjort för att ta bort det helt och hållet och bör inte användas för att göra det.

Att försöka ta bort silikontätningsmedel med blekmedel kommer att resultera i att du använder en stor mängd av denna lösning, vilket utgör ett hot mot dig och ytan runt den.

Hur man säkert hanterar blekmedel

Alla sagt, om du insisterar på att använda blekmedel på silikontätningsmedel, måste du vidta några försiktighetsåtgärder eftersom det kan vara farligt om du inte gör det på rätt sätt.

Se även  Kan rostfritt stål gå i mikrovågsugnen

Det är viktigt att använda skyddshandskar, eftersom kontakt med huden kan orsaka irritation. Dessutom rekommenderas alltid att bära skyddsglasögon ifall blekmedlet kommer i ögonen, vilket kommer att orsaka sveda.

När du använder blekmedel bör du alltid ha ventilation i rummet, eftersom inandning av blekmedelsångor kan orsaka skador på dina lungor. Efter att ha använt blekmedel, skölj området noggrant.

Relaterad: Hur man blir av med blekmedelslukt efter rengöring

Slutgiltiga tankar

Blekmedel kan skada silikontätningen med tiden eftersom tätningsmedlet härdar till ett gummimaterial, vilket blekmedel kan försvaga. När du rengör eller tar bort mögel runt silikontätningsmedel, rekommenderas det att du använder vinäger eller bakpulver innan du använder blekmedel, eftersom dessa giftfria rengöringslösningar fungerar bra för att ta bort mögel även om de tar längre tid att göra det.

Även om blekmedel kan bryta isär silikontätningsmedel, bör det inte användas som en metod för att ta bort tätningsmedlet, eftersom det kan orsaka skada på människorna och området runt det.

Lämna en kommentar