Ska ved staplas med bark upp eller ner?

Du kan berätta mycket om en person genom hur de staplar sin ved. Vissa människor lämnar den i en hög (väntar på att ruttna), medan andra ser noga på att ingen del är felplacerad. Det pågår en het debatt bland OCD-friluftsmänniskor som jag. De vill veta: ”Ska ved staplas med bark upp eller ner?”

De flesta rekommenderar att man staplar ved med barken uppåt. Barken fungerar som en naturlig barriär mot regn och snö och förlänger virkets livslängd. Genom att stapla den med barken på botten kan vatten samlas i det U-formade tråget när det tränger in i barkspringorna.

Det finns tydliga fördelar och nackdelar med att stapla ved med barken uppe. Jag ska gå igenom några anledningar till varför jag väljer att förvara min barksida uppåt. Du kanske till och med bestämmer dig för att skällande är bättre för dig.

Ska man förvara ved med barken upp eller ner?

Det pågår en debatt inom skogsnäringen om de ska lagra ved med barken upp eller ner. New York Times har till och med en artikel med titeln ”Skall upp eller ner? Ved splittrar norrmän.” Svaret på den artikeln väckte mycket diskussion. En uppsjö av läsare kröp ut ur träverket och delade med sig av sina egna personliga erfarenheter.

Gör det verkligen någon skillnad att stapla ved med barken upp eller ner eller är det bara en fråga om personliga preferenser? De flesta var överens om att det finns både stora för- och nackdelar med att stapla ved med barken ovanpå.

Bark på toppen skyddar träet från vatten

Att stapla ved med bark ovanpå skyddar din ved och gör att den håller längre. Du behöver inte oroa dig för att vatten samlas i barken och att träet ruttnar inifrån och ut. Detta gäller endast ved som har staplats utomhus och utsatts för regn/snö.

  Är merinoull vattentät?

Ärligt talat kommer det inte att spela så stor roll om du inte har mycket ved som kommer att ta år att bränna. Medan rötsporer tar mindre än en vecka att bilda, kommer det att ta år för dem att faktiskt ta över och förstöra veden. Du kommer förmodligen fortfarande att vilja täcka ditt trä om det kommer att ta år att bränna veden.

Det är bättre att täcka ditt trä

Jag rekommenderar alltid att täcka ved så den inte ruttnar i förtid. Mitt hus har en öppen spis i källaren, så vi använder mycket ved. Varje år går jag tillbaka in i skogen med grävmaskinen för att dra ut alla nedfallna träd och göra dem redo för skörd.

Vissa år har jag mer ved än jag någonsin kan använda, så vi måste hitta ett bra sätt att stapla och täcka virket. Att täcka ditt virke förlänger dess livslängd och förhindrar röta och förfall.

Jag förvarar mitt virke i ett litet utrymme på sidan av mitt skjul. Många pojkar gillar att bygga små trästockar, stapla sin ved på pallar och luta dem mot träd. Det spelar ingen roll hur du staplar den, så länge den är från marken och täckt med tak eller presenning.

Hur lång tid tar det att bränna veden? Hur mycket ved har du?

Jag går igenom mer trä på ett år än de flesta kan föreställa sig. Vi har små lägereldar på uteplatsen på baksidan varje kväll och värmer huset med ved hela vintern. Så vi kan enkelt köra igenom mängden virke som behövs för att fylla ett tvåbilsgarage på ett år.

  Är det bra för ved att regna på det?

Människor som vill använda sitt virke snabbt behöver förmodligen inte täcka det. Du kanske har att göra med lite fukt när du eldar, men du bör inte ha att göra med röta.

Jag använder en propanfackla för att tända mina brasor, så det spelar egentligen ingen roll hur blött veden blir. Jag brukade göra upp eld på gammaldags vis som en bra scout, men man vill bara få jobbet gjort när man tänder eldar varje dag och det fryser på morgonen.

En propanfackla är som en miniflamekastare som fästs på en propantank. Jag hämtade min från Harbor Freight för ungefär $30, men det finns en Flame kung fackla på Amazon som har en detonator som jag har tittat på. Tro mig! När du väl har startat en eld med en eldkastare kommer du aldrig att vilja gå tillbaka till det gammalmodiga sättet. Dessutom är den mycket säkrare och lättare att kontrollera än bensin.

Bark på botten är lättare att stapla och bära

Titta på loggarna i bilden ovan. Lägg märke till hur de är ungefär sex tum breda med rundade toppar. Föreställ dig hur du skulle behöva manövrera den biten för att plocka upp den. Du bör vända på varje träbit och ta tag i dem i den lilla spetsiga kanten.

Att stapla din ved med barken på botten gör det så mycket lättare att greppa. Du kanske har att göra med lite extra röta, men du behöver inte låta veden ligga obekvämt om du redan har en handfull stockar. Se till att täcka träet så att du inte behöver oroa dig för vattenskador.

  Har Nalgene-flaskor ftalater?

Stapla inte din ved direkt på marken

Har du någonsin staplat ved direkt på marken? Då vet du hur irriterande det är när träet börjar sjunka ner i leran. Du får bitar som är helt ruttna och täckta av lera. Det blir bara en röra som du inte vill ta itu med.

De flesta staplar sina stockar på pallar eller någon annan typ av konstruktion. Ett par 2×4:or placerade ungefär en fot från varandra är allt du egentligen behöver för att få veden från marken.

Gå med barken ner om du inte har något att stapla veden på. Du kan behöva ta itu med små vattenpölar, men barken skyddar träet från den blöta marken.

Ska jag barka mina stockar?

Personligen skulle jag inte bry mig om att barka stockar innan jag kastade dem på en lägereld. Det ska inte påverka hur veden brinner, så du behöver inte oroa dig för det. Livet är för kort och det finns alldeles för många saker att göra annat än att lägga tid på att ta bort bark.

Att ta bort bark hjälper träet att torka snabbare och förhindrar vattenpölar, men det är egentligen inte nödvändigt. Du sparar högst några månaders torktid. Eftersom man fortfarande kan elda ”Green Wood” (ved som nyligen kapats med mycket fukt) är detta egentligen inte nödvändigt.