Thermals, även känd som långkalsonger eller långkalsonger, används som baslager för att upprätthålla en varm kroppstemperatur under vinteraktiviteter. Men hur tight ska man sitta termiskt?
För maximal isolering bör termikerna sitta nära kroppen och inte ha några springor runt midjan, nacken eller handlederna. Termik som är för tät orsakar obehag, men om termik är för lös riskerar du att kall luft kommer in genom dina lager. Lös termik är lämplig för varmare förhållanden.
Men är det det? Har du bara åtsittande termik? Tja, det visar sig att det finns mer i historien. Du kan bli förvånad över att upptäcka att det finns tillfällen där lösa termik är faktiskt önskvärt! Läs vidare för mer information.

Ska termiken vara tät eller lös?
Så, vad är scoopet? När är det bättre att använda tättsittande termik eller löst sittande termik?
När det är bra att bära tättslutande termik
När det är kallt bör din värme vara tät, inte lös, för maximal komfort och effektivitet. En bra tumregel som du kommer att höra över hela internet är att tänka på din värme som ett andra lager av hud. I allmänhet bör det inte finnas något mellanrum mellan dina långkalsonger och huden.
Å andra sidan ska du kunna andas bekvämt och inte känna att din termik stänger av din syretillförsel eller hindrar dig från att huka eller göra andra rörelser.
När termikerna passar ordentligt hjälper de kroppen att behålla värmen genom att fördela värmen jämnt över hela kroppen. Denna egenskap säkerställer att din kropp håller sig varm även under de kallaste förhållanden. En monterad, högpresterande termoduk drar också bort fukt och svett från kroppen och håller dig torr och varm.
Eftersom syftet med basskiktet är att hålla dig varm och torr, bör materialet, vikten och passformen påverka ditt beslut att köpa ett specifikt termiskt lager. Efter att noggrant övervägt var och en av dessa faktorer är det dags att välja storleken på din värme.
När löst sittande termik kan vara bättre
Så det visar sig där dess tider när löst sittande termik är det bästa alternativet! Vad?? Varför?
När jag letade efter den här artikeln hittade jag en intressant information här studie. Närsittande termik håller din hud varm i svalt och varmt väder!
Okej, det låter självklart, men tänk på det en sekund. De flesta säger att din värme ska sitta tätt (inte för ombonad) och att även i varma väderförhållanden hjälper ett tätt basskikt din kropp att svettas och transportera bort fukt. Detta är inte nödvändigtvis sant! När det gäller denna studie och kläderna de bar, håller lösa kläder dig svalare i varmare väder.
Detta stämmer överens med andra studier jag har hittat om liknande ämnen. (gå till vår artikel här och se avsnittet ”spelar ytterkläder någon roll” för mer information om ämnet).
Så kort sagt, om du befinner dig i en situation där det blir varmare under dagen (tänk 60 grader Fahrenheit) men blir kallt på natten (tänk mitten av 40-talet), kan lösare termik vara den optimala lösningen.
Som sagt, alla är olika, som sagt. Varje klädesplagg har en specifik blandning av material vilket gör detta till en mycket komplicerad fråga att svara på. Så allt du behöver göra är att experimentera själv och hitta den optimala passformen för varje situation.
Hur man väljer rätt termisk passform
Termiska storlekar är dimensionerade för att passa din kropp. Så istället för att välja en mindre storlek för att du vill ha termisk täthet, eller en större storlek för att termiken verkar för liten, prova din normala storlek först. Du kommer förmodligen att upptäcka att den har önskad passform.
Å andra sidan är varje människokropp olika – ett bra tips är att ta en titt på recensionerna och söka på ”passform”, ”för stor”, ”för liten”… du kommer säkert att hitta folk i alla läger, men om du ser många som säger att den är för liten kan du justera storleken därifrån.
Jag kommer på mig själv att göra det här ändå med alla kläder jag köper på nätet.
Kan termiken vara för tät?
I många fall kan termik som är för restriktiv orsaka begränsad rörlighet och skavning. Åtminstone kommer du förmodligen bara att känna dig obekväm. Vilket, om du campar eller vandrar, eller är på äventyr i allmänhet, det obehaget kan tynga dig och försämra din resa.
Men i vissa fall kan för stram termik orsaka hälsoproblem. Om din termotröja sitter för hårt om bröstet kan du uppleva andnöd. Detta problem är något du förmodligen vill undvika, särskilt om du planerar att vandra eller åka skidor.

Om termiska leggings är för tighta kan män uppleva lägre spermieantal och kvinnor kan få svamp- eller urinvägsinfektioner, enl. hälsolinje. Dessa tillstånd orsakas vanligtvis av ökad värme och friktion i underlivet och kan undvikas genom att bära välsittande långkalsonger.
Vad händer om termiken är för lös?
Om det finns luckor mellan termikerna och din hud kommer luft att passera igenom. Om du har mellanrum mellan nacke, handleder och midja, har den kalla luften flera områden för att komma åt din hud.
Det finns flera anledningar till att detta inte är optimalt. Luft är faktiskt en bra isolator eftersom den inte leder värme särskilt bra, men rörlig luft betyder att din kropp utsätts för evaporativ kylning (som när du går ut ur poolen och fryser när vinden tilltar, även på sommaren).
De luftspalter jag nämner är dock inte där luften ska vara instängd, utan snarare i tygets fibrer. Så kort sagt, om den kalla luften släpps in kan inte din termik göra sitt jobb med att behålla din kroppsvärme. Som ett resultat blir du kall.
Aktiva sporter i vinter eller kallt väder får dig att svettas. En efterföljande termisk leder bort svetten från din kropp och håller din kropp varm och torr. Men om din värme är för lös, kommer svetten att stanna kvar på din kropp. Om kall luft kommer igenom mellanrummen mellan din hud och värme, kommer du att känna dig obekväm och utsätta dig själv för hälsoproblem.
Det är åtminstone den teoretiska kunskapen om baslager. Det finns faktiskt kontroverser om hur effektiv denna fukttransport faktiskt är.
Vår kropp kan också anpassa sig ganska bra. Om du är orolig för att värmen är för lös, experimentera genom att gå ut och hänga i en lägerstol eller annan lågintensiv aktivitet– du kommer att upptäcka att din kropp mår bra.
Vilken vikt ska min termiska vara?
När du överväger vikten av din termik, överväg din ämnesomsättning och allmänna aktivitetsnivå först. Om du förbereder dig för en vintercampingresa och din huvudsakliga sysselsättning är att slappa runt en eld, satsa på en tyngre värme; om du planerar att campa på längden kan en lätt värmedräkt vara bäst.
Typiska långkalsonger inkluderar:
- Tungvikt: Bäst för minusgrader bör tunga långkalsonger användas om extrem kyla förväntas.
- mellanvikt: Den mest mångsidiga av termikerna, medelviktig termik bör bäras för måttligt kallt till kallt väder.
- lättvikt: Den lätta termiken är bäst för milt kallt till måttligt väder. Du bör också bära den här om du deltar i ansträngande aeroba aktiviteter, som snöskor, längdskidåkning eller vintervandring.
Du kan också stöta på ultralätt, mikrovikt, eller fjädervikt termik som lockar de som är mer intresserade av att bära ett extra lager i måttliga temperaturer. Dessa termokläder kan bäras som ett extra lager under vardagskläder eller som ett baslager när du deltar i utomhusaktiviteter. Du kan hitta en lösare passform bättre under dessa förhållanden så att du inte överhettas.
Alternativt kan du också använda termer som Fraktvikt som lovar extra värme under de kallaste förhållanden. Tänk dock på att huvudsyftet med din termik är att reglera fukt och hålla din kropp torr. Även om du lägger till ett tyngre baslager kan lägga till lite värme, är mittskiktet tänkt att isolera din kroppstemperatur, inte ditt baslager.
Om ditt basskikt absorberar för mycket fukt kan det påverka dess effektivitet. Dina yttre lager kan fällas, så kanske den supertunga vikten inte är det bästa. Det är verkligen svårt att veta eftersom alla situationer är olika.
Vilka material är termikerna gjorda av?
När det kommer till termik är materialet viktiga. Du vill välja ett baslager med slitstarkt tyg designat för att transportera bort fukt från din kropp. I allmänhet behåller ett tätare tyg mer värme och ett poröst tyg förlorar mer värme.
Du vill också att ditt underlag ska vara resistent mot lukt. När allt kommer omkring sitter det här lagret mot din hud och kommer sannolikt i kontakt med de flesta svett och kroppslukter, speciellt om dina termiska produkter bärs flera dagar i rad.
Jag menar… vem har på sig sin värme flera dagar i rad… förutom jag?
Oavsett om du väljer en termoduk gjord av naturligt eller syntetiskt tyg, hittar du alltid något som passar dig.
Syntetiska tyger
Syntetiskt tyg är vanligtvis tillverkat av polyester, men vissa termiska material kan göras av nylon, rayon eller en blandning av tyger. När de blandas med spandex har syntetiska tyger en extra flexibilitet som ger en bekväm men ändå åtsittande passform.
Förmodligen den mest hållbara av tygerna, syntetiska tyger kommer att lyckas hålla dig torr genom att skickligt transportera bort fukt från din kropp. Syntetmaterial har också en extra finish som förhindrar överskott av luktframkallande bakterier från att byggas upp, så du kan förmodligen bära syntetisk termik under några dagar med endast måttlig funk.
Min termik är 96% polyester och de håller bra, men de får definitivt lite funk efter några dagars användning.
Merinoull
Till skillnad från traditionell ull är merinoull mjuk och skön. Liksom syntetiska tyger kan merinoull kombineras med spandex för att ge flexibilitet och en åtsittande passform. När merinoull endast används som baslager kan den hålla ganska länge. Men om du planerar att bära dessa termiska produkter utan andra lager, kan du uppleva mer slitage.
Merinoull leder bort fukt bra, men håller kvar en del fukt i kärnan. Även om fukten inte kommer att orsaka extremt obehag, tar merinoull termikerna sannolikt längre tid att torka än syntetmaterial. I vissa fall kan denna kvarhållna fukt ha en kylande effekt när utetemperaturen är högre än kroppen. Fukten i kärnan kommer att släppas ut, vilket håller kroppen sval.
Ull är naturligt resistent mot luktframkallande bakterier, så du kan förvänta dig lite eller ingen lukt, även efter otaliga svettiga dagar.
Silke
Siden andas och är väldigt bekväm. Den har inte ullens styrka när den är torr, men siden kan fungera riktigt bra som underlag. Kolla in vårt inlägg om silke är bra för ytterkläder här om du är nyfiken.
Bomull
Bomull, till skillnad från siden, merinoull eller syntetiska tyger, håller kvar fukten. Även om det kan vara ett av de billigare alternativen känns bomull kall och blöt mot din kropp. Tyget kommer sannolikt också att sträcka sig över tiden, skapa luckor och tillåta kall luft att komma in.
Jag bär bomull när jag ska campa (även när det blir riktigt kallt) när det ska bli torrt. Om jag inte svettas mycket är fuktupptagningen ingen stor sak. Bomull kan vara väldigt varmt och skönt och fungerar bra i torra situationer.
Om det börjar regna eller om du börjar svettas bör du överväga andra underlagsmaterial.
Hur tätt ska ett underlag vara?
För optimal värme bör ditt basskikt sitta tätt mot din kropp, även när du rör dig.
För svettkontroll (som många anser vara poängen med basskiktet) är komforten inte lika avgörande och en lösare passform hjälper fortfarande till att absorbera svett från din kropp. Vissa kanske säger att komfort är nödvändigt för god fukttransport, men det har verkligen inte funnits mycket bra vetenskap om det.
Om ditt baslager är för tight, obekvämt eller känns som att det stänger av blodflödet, då är ditt baslager för tätt.
Källor:
Nackdelar med tighta underkläder hos män:
Fördelar och nackdelar med att bära tighta underkläder:
Förhindra svampinfektioner genom att undvika åtsittande trosor:
Allmän information:
Tygtyper och termisk retention; tightare modeller behåller och leder bort mer värme: