Ska jag ta bort mina RV-batterier för vintern? (+ Tips för underhåll och förvaring)

RVing är ett bra sätt att se Amerika. Under de vackra vädermånaderna kan RVers av alla slag hittas på camping och utforska hela landet, från New Englands vackra klippiga stränder till Utahs öknar till de gröna fälten i mellanvästern. Men när det kommer till vintermånaderna måste husbilar förvaras ordentligt – så ska du ta bort dina batterier för vintern?

I de flesta fall bör du ta bort och förvara dina husbilsbatterier under vintermånaderna. När du förvarar din husbil hur länge som helst, är det en bra idé att ta ut batterierna och ansluta dem till en smart laddare; detta kommer att hålla dina batterier laddade och i toppform.

Så varför vinterisera dina batterier? Vilka är de bästa sätten att förbereda din husbils elsystem för de kyliga vintermånaderna? Vad händer om du bara lämnar dina batterier i över vintern? Efter att ha läst det här inlägget kommer du att ha svaren på alla dessa frågor och mer.

Hur vintern påverkar batterier

De batterier som används mest i husbilar är kända som översvämmade blybatterier (FLA). Blysyrabatterier har flera battericeller inuti sig som är seriekopplade, vilket innebär att batteriets totala effekt hittas genom att lägga ihop effekten från varje cell. Ett 12-volts batteri, till exempel, kan ha sex individuella battericeller som var och en producerar 2 volt, för totalt 12 volt.

Hur fungerar batterier? Bly-syra battericeller består av positiva och negativa plattor nedsänkta i en elektrolytgenererande svavelsyralösning. När en elektrisk belastning passerar batteripolerna, bildar elektrolytlösningen positiva vätejoner och negativa sulfatjoner, som sedan flyter till de positiva och negativa plattorna. Mer kemi händer, och voilà, överskottselektroner flödar ut i kretsen som batteriet är anslutet till. Om du vill ha en mer detaljerad förklaring har MIT en bra förklaring hur batterier fungerar.

Under lagring kan översvämmade blybatterier frysa när de inte är fulladdade. Om elektrolytlösningen fryser kommer den att expandera, vilket leder till ett sprucket batterihölje, vilket kan förstöra ditt batteri och orsaka en frätande syraläcka. Ett fulladdat batteri är bra till runt minus 80 grader Fahrenheit, sannolikt inte att frysa och gå sönder. Ett urladdat batteri är dock känsligt för att frysa vid cirka 20 grader Fahrenheit, så innan du förvarar dina batterier för vintern, se till att ladda dem helt.

Lämna din husbil inkopplad under de långa vintermånaderna

Att lämna din husbil inkopplad kan verka som en bra idé, men det kan slå tillbaka om inte din husbil har en smart inverterladdare som känner av batteriets spänning och inte överladdar. Annars riskerar du att överladda ditt batteri, vilket kan tömma cellens elektrolytnivåer, orsaka batteriskador som leder till minskad batterilivslängd eller till och med starta en brand – vilket inte är ett acceptabelt resultat.

Behöver du fortfarande ta ut dina batterier och förvara dem över vintern om du bor någonstans där dina batterier inte fryser? Förmodligen en bra idé. Alltid-på-system som propanläckagedetektorer och andra parasitavlopp i det elektriska systemet drar kontinuerligt energi från ditt husbilsbatteri. Om din husbil sitter under en längre period kan dessa system tömma batteriet och orsaka ett tillstånd som kallas sulfatering, där batteriplattorna blir förorenade med kristaller.

  Håller Sprinter Vans sitt värde?

Sulfatering kan förstöra ditt batteri, så det är en bra idé att ta ur batterierna även om du inte kommer att uppleva en tung vinter.

Alternativt kan du koppla in husbilen en gång i månaden i 8-10 timmar för att säkerställa att dina batterier inte tar slut; detta kan eller kanske inte är ett genomförbart alternativ beroende på var husbilen förvaras. Förutom att komma ihåg att göra det varje månad.

Ta bort batterierna

Det första steget är att koppla bort dina husbilsbatterier. Du vill först stänga av allt i husbilen och leta sedan upp batterifacket. Innan du tar bort något, markera de positiva och negativa batteripolerna. Vanligtvis är sidan med den svarta ledningen positiv och sidan med den vita ledningen negativ. Dessutom kan du kontrollera om det finns ett + (positivt) och – (negativt) på batteriet.

Van Camping Life Tips: Om du har flera batterier, använd din telefon för att ta ett par bilder för en visuell registrering av batterianslutningarna, och när det är dags att installera om kan du hänvisa till bilderna.

För att ta bort batteriet behöver du följande saker:

 • Skyddsglasögon
 • Gummihandskar
 • Skruvmejsel
 • Hylsnyckel
 • Kombinycklar

Innan du börjar, kom ihåg säkerheten först


 1. Bär alltid skyddsglasögon och handskar. Batterisyra är mycket frätande och kan skada huden och särskilt ögonen.
 2. Blybatterier är tunga. Använd korrekta lyftprocedurer och se till att du har ett säkert grepp om batteriet när du tar bort det.
 3. Var försiktig när du kopplar bort. När du tar bort den positiva ledningen, kommer en oavsiktlig kontakt med skiftnyckeln till den jordade ramen eller minuspolen att orsaka en ljusbåge.

De flesta batterier är i ett fodral eller en ram som måste kopplas bort eller skruvas loss för att du ska kunna ta bort batteriet. Ta bort negativ (vit) leda först, och den positiv (svart) bly tvåa. När kablarna har tagits bort kan du ta ut batteriet ur facket.

Rengör ditt batteri

Därefter bör du rengöra ditt batteri: det kan ha viss korrosion eller vara täckt med damm och skräp. Det enklaste sättet att rengöra ditt batteri är att blanda 1 matsked bakpulver med 1 kopp varmt vatten. Applicera lösningen på de korroderade områdena och använd en gammal tandborste för att skrubba den, använd sedan en trasa för att torka rent. Att rengöra ditt batteri hjälper till att förhindra ytterligare korrosion och undvika att främmande material kommer in i elektrolytlösningen.

Du kan använda en rengöringsborste för batteripoler för att rengöra insidan av terminalerna, vrid fram och tillbaka tills insidan är blank och ren. Tryck sedan den öppna änden av borsten över varje batteristolpe och vrid fram och tillbaka tills stolpen är blank och ren.

Notera: När det är dags att installera om batterierna, med hjälp av billigt rostskyddsbatteribrickor hjälper till att förhindra korrosion från att bildas på terminalerna eller använd en spray-on batteripolskydd för att belägga terminalytorna och hjälpa till att förhindra att de bygger upp korrosion.

  Hur man förvarar vit gas på ett säkert sätt

Nu när ditt batteri är rent är det dags att göra det kontrollera vattennivån. Med tiden kan en del av vattnet i elektrolytlösningen avdunsta ut. Kom ihåg att bära gummihandskar och ögonskydd (batterisyran är mycket frätande och kan skada hud och ögon, så använd skyddsutrustning) och öppna de märkta locken på ditt batteri.

Det bör finnas en nivåindikator inuti facken. Om vätskenivån är under indikatorn, använd destillerat vatten för att fylla på facken. Destillerat vatten har färre mineraler i sig, så det är bättre för batteriet; kranvatten eller vatten på flaska kan ha mineraler som kan samlas i ditt batteri.

Förvara ditt batteri

Efter detta underhåll är ditt batteri redo för laddning och förvaring. Du vill koppla den till en batterihållare för att ladda batteriet helt och för att hålla laddningsnivån tillräcklig under lagringsperioden. Om du inte använder en batterihållare måste du kontrollera din laddning varje månad för att säkerställa att dina batterier inte tar slut när de lagras.

Andra inlägg av intresse

 • Har husbilsvagnar elektriska bromsar?
 • Vilken är den billigaste husbilen i klass B?
 • Kan jag campa med min hund? (+Saker att veta innan du går)
 • Vad är en växelriktare i en husbil?

Var ska jag förvara mina RV-batterier?

Dina husbilsbatterier bör förvaras någonstans varmt och torrt. Ditt garage eller källare bör vara OK; ett skjul eller uthus kan också fungera, så länge det inte blir för kallt inne i byggnaden. Också, förvara inte ditt batteri på det kalla golvet: placera den på en bit plywood, lite kartong eller inuti en batterilåda. Slutligen, förvara inte ditt batteri nära lågor, gnistor eller värmekällor.

Vad är skillnaden mellan en batterihållare och en batteriladdare?

En batterihållare känner av när batteriet är fulladdat och växlar över till flytläge, upprätthålla en full laddning, och ladda bara batteriet när spänningen sjunker under en viss nivå. Å andra sidan är en batteriladdare utformad för att ladda upp batterier mycket snabbt.

När du förvarar batterier bör du använda en batterihållare och inte en batteriladdare; en långvarig anslutning till en batteriladdare kan överladda ditt batteri och orsaka skada eller brand. Vissa laddare är dock utrustade med en underhållsfunktion för att förhindra överladdning, och vissa är det inte.

NOCO Genius10 smart laddare är ett enkelt sätt att hålla ditt husbilsbatteri i toppform. De NOCO Genius 10 fungerar med de flesta 6- och 12-voltsbatterier. Dessutom har den en integrerad termisk sensor som förhindrar över- och underladdning beroende på temperaturen.

Detta lilla paket har allt inpackat i en bekväm att använda produkt:

 • Batterihållare
 • Batteriladdare
 • Underhållsladdare
 • Batteridesulfatator

NOCO Genius10 är lätt och kraftfull, den perfekta lösningen för att ditt batteri ska fungera som bäst och ett utmärkt sätt att hjälpa ditt batteri att hålla längre.

Optima Digital 400 12-volts batterihållare och laddare kan enkelt förlänga batteriets totala prestanda och livslängd. Dessutom har Optima Digital 400 kan ta tillbaka uttjänta batterier när andra laddare inte kan göra det.

 • Kostnader
 • Betingelser
 • Underhåller
 • Förlänger batteritiden
  Varför måste skidor vara så långa?

Lätt att använda, har gnistfri anslutning, LCD-skärm och låter dig ställa in batterityp snabbt. Den har en begränsad treårig garanti. Inget garage är komplett utan denna laddare!

Är en batterihållare detsamma som en underhållsladdare?

En batterihållare är inte riktigt detsamma som en underhållsladdare. Den viktigaste skillnaden är det en underhållsladdare är utformad för att kontinuerligt applicera en låg elektrisk ström till batterier med ungefär urladdningshastigheten, batterierna håller alltså en relativt konstant laddning. En batterihållare har en laddningssensor i sig, och den kommer att sluta leverera laddning till batteriet när batteriet blir fullt.

Kan du använda en underhållsladdare på ett husbilsbatteri?

Det är OK att använda en underhållsladdare på ett husbilsbatteri. Underhållsladdare ger en liten mängd elektricitet till batteriet för att hålla det från att ta slut. Det är ganska enkelt att använda en underhållsladdare: de flesta moderna enheter behöver bara kopplas in och anslutas till batterierna. Du kan behöva ställa in spänning eller strömstyrka; din underhållsladdares användarhandbok eller användarmanual kan förklara detaljerna.

Batteriunderhållare är lite smartare än underhållsladdare och kan lämnas utan uppsikt under mycket längre perioder. Underhållsladdare tenderar att vara billigare än batteriunderhållare och bör kopplas bort när de är färdiga att ladda. Båda alternativen är lämpliga när du förvarar dina husbilsbatterier.

Hur länge håller ett husbilsbatteri?

Flera faktorer bidrar till ett batteris livslängd:

 • Hur de används
 • Hur de skrivs ut
 • Hur de laddas
 • Hur de förvaras

Med korrekt underhåll, Husbilsbatterier bör hålla i minst sex år. Men många husbilsbatterier får inte ordentligt underhåll. Om du tar dig tid och energi för att ta bort dina batterier och se till att de förvaras på rätt sätt kommer du att förlänga deras livslängd. Att ta väl hand om din utrustning innebär dessutom att din utrustning kommer att kunna ta väl hand om dig.

Även med bästa försiktighet kommer husbilsbatterier så småningom att dö och behöva bytas ut. Tecken på att dina husbilsbatterier måste bytas ut inkluderar svullnad eller utbuktning av batterihöljet, läckande vätskor eller fullständig utarmning av elektrolytlösningen. Dessutom, om polerna är extremt korroderade eller det är missfärgning av batteriet, bör du skaffa ett nytt batteri.

Alla laddade och redo att gå

RVing är ett utmärkt sätt att resa runt i landet, komma ut och uppleva nya saker. En del av att vara en glad campare är att se till att din campingutrustning underhålls och tas om hand.

Att underhålla dina husbilsbatterier kanske inte är den mest spännande delen av RVing, men det är ett viktigt underhållssteg som kommer att hålla dig och din husbil nöjda vart du än går. Så när du lägger din husbil för vintern, ta dig tid att ta bort och förvara batterierna ordentligt. Du kommer att vara glad att du gjorde det när det är dags att ge dig ut på vägen igen!