Ska jag springa utan strumpor?

Du är på din dagliga löprunda och inom den första milen känner du hur dina strumpor samlas. Du försöker ignorera känslan så länge du kan tills det blir en fullständig distraktion. Då tvingas du sluta springa, fixa dina strumpor och försöka återuppta ditt tempo. Det skulle vara mycket lättare att hoppa över sockorna helt när man springer, men är det att rekommendera?

Du kan springa utan strumpor om du vill, men all svett och bakterier som dina fötter samlar fastnar i skorna. Dessutom, utan det skydd som strumpor erbjuder, är blåsor mer sannolikt. Att bära rätt sorts strumpor för löpning, såsom kompressionsstrumpor, kan eliminera strumpor.

I den här guiden kommer vi att titta på både för- och nackdelar med att springa utan strumpor så att du kan avgöra om den här löpstilen är rätt för dig. Om du är nyfiken kommer vi också att prata mer om kompressionsstrumpor, vilket kan göra dina strumpor mycket mindre av ett avbrott på dina löpturer.

Fördelarna med att springa utan strumpor

Varje gång du kör din favoritlöparled eller deltar i ett lopp, kanske många av dina medlöpare går strumplösa. Det är bara det att du aldrig skulle veta om du inte tittade på deras fötter. Här är några av fördelarna med att slänga sockorna medan du springer.

Inget behov av att spendera pengar på strumpor

Ett par kompressionsstrumpor kan kosta $30, vilket är mer pengar än vad du brukar spendera på strumpor. När du springer utan strumpor kan du spara dina $30 och använda dem till något annat, som den där nya vattenflaskan du har tittat på eller snacks efter löpningen.

Om du är den glömska typen, kommer du också att uppskatta hur att avstå från sockorna ger dig en sak mindre att komma ihåg att ta tag i på morgonen eller kvällen innan du börjar löpträna.

Kan förstärka skopassformen

Många löpare svär vid barfota löparskor, som ska öka flexibiliteten i dina fötter. Denna stil av sko skär ner på hur mycket material som finns mellan dina bara fötter och marken. Om du också är ett fan av barfota löparskor, då vet du att dessa skor ofta inte är gjorda för att bäras med strumpor.

Andra stilar av löparskor kan också vara bättre sockless. Om du letar efter nya löparskor och du är osäker på om du kan gå utan strumpor i dem, leta efter några viktiga funktioner. Skorna ska inte ha några sömmar runt ovandelen för att begränsa fotfriktionen. Tungan blir mjuk och tunn om den alls finns där. Skulle tungan vara pösig och stor, betyder det att du behöver strumpor för att bära de skorna.

De flesta löparskor som inte kräver strumpor kommer också att ha stickat eller mesh genomgående. Dessa material transporterar bort fukt och bibehåller andningsförmågan, vilka båda är avgörande när det inte finns något mellan dina fötter och skon.

Om dina skor är barfotaliknande eller på annat sätt avsedda att bäras utan strumpor, kommer att använda dem på rätt sätt säkerställa en bra passform. Du kanske tycker att dina skor passar bättre än att bära andra sneakers med strumpor.

Fots andningsförmåga

Förutom de andningsbara materialen i sig kommer dina fötter också att kunna andas när du springer utan skor eftersom de är så obesvärade. Det är något så skönt och befriande med att lägga ner fötterna i ett par skor utan strumpor för allra första gången. Dina tår kan böjas, rymma isär och vicka. Det är toppen!

  Kan du zipline medan det snöar?

Kan öka löphastigheten

Löpare kommer att gå till alla möjliga längder för att göra sig mer aerodynamiska på banan. Vissa löpare rakar sitt kroppshår. Andra kommer att begränsa klädlagren de bär även i kallare väder. Du kanske bestämmer dig för att släppa sockorna för hey, de är ett lager och de kan sakta ner dig.

Om du byter till barfota löparskor, som ofta väger bara ounces per sko, är dina fötter nu lättare än de är när du bär traditionella löparskor med strumpor. Du kommer att vara mer aerodynamisk, vilket kan ha små fördelar på din löphastighet. Ändå är även en minimal fartökning en hastighetshöjning, så du tar det!

Nackdelarna med att springa utan strumpor

Lika bra som att springa sockless kan vara för en undergrupp av idrottare, många fler löpare bestämmer sig för att alltid ha sina strumpor på. Här är några övertygande skäl till varför.

Högre sannolikhet för blåsor, speciellt under längre körningar

Missförstå oss rätt, du kan utveckla blåsor som springer med strumpor precis som du kan utan dem. Det är bara det att om du hoppar över dina strumpor ökar definitivt dina chanser att få blåsor. För att förstå varför behöver du bara veta hur blåsor bildas på huden.

Blåsor uppstår på grund av värme och/eller friktion, såsom oavbrutet gnuggning. En blister i sig är en vätskeficka på hudens övre lager, som kallas epidermis. Bubblan som bildas förhindrar att det andra, tredje, etc. hudlagret skadas av kraften som sliter bort huden på epidermis.

Friktionen mellan strumpa och fot kan som sagt orsaka blåsor, så att löpa utan strumpor kan förebygga blåsor på det sättet. Men din barfota och skon kan också skava, speciellt om dina löparskor inte är designade för löpning utan strumpor. De blåsor som kan uppstå är ännu mer smärtsamma på grund av det oförlåtande hårda skalet på din sko jämfört med mjukheten hos en strumpa.

Ju längre du springer, desto mer ökar du friktionen i dina skor. Du kunde ta av dig skorna efter en löprunda utan strumpor och mötas av blödande blåsor över hela fötterna!

Mer bakteriespridning

All fukttransporterande och andningsbar mesh i världen kan inte hindra dina fötter från att svettas när du springer. Det är oundvikligt. Bakterier råkar älska fuktiga, varma utrymmen som insidan av dina löparskor, och så kommer de att föröka sig. Du kan inte se detta hända, men du kommer att märka det eftersom dina skor kommer att lukta fruktansvärt (mer om detta om ett ögonblick).

2019, livsstilssajt Högsnobisitet publicerade en artikel om graden av bakteriespridning när du bär skor utan strumpor. Den här artikeln handlar inte om löpning, vilket betyder att antalet bakterier i dessa skor bara beror på att gå runt.

Om det är så många bakterier som fanns i ett par skor som bars utan strumpor när personen gick, föreställ dig hur mycket mer bakterier dina löparskor skulle ha. Du måste dubbla om inte tredubbla mängderna. Äckligt!

Dina skor blir smutsigare snabbare

Svett är inte bara dåligt eftersom det cirkulerar bakterier, men det kan också förstöra utseendet på dina nya löparskor. Om du någonsin har sett svett torka på en vit t-shirt, vet du hur svettfläckar kan se gula ut. Detsamma kan gälla dina löparskor. Det är alltid synd när dina skor ser snurriga ut några veckor efter att du köpt dem.

  Kan en landhockeymålvakt fånga bollen?

Hemska lukter

Visste du att av alla delar av din kropp har dina fötter flest svettkörtlar? Det betyder att dina skor har potential att bli väldigt illaluktande snabbt.

När du bär strumpor kommer de att innehålla det mesta av din svett, och fungerar som en buffert så att dina skor är mindre genomblöta. Utan den barriären simmar all svett i dina skor, vilket gör löpningen ganska svår. Du kommer också att behöva ta itu med näsklämmande lukter som inte kommer ut lätt, om någonsin. Du kanske måste slänga dina skor tidigt eftersom lukten kommer att bli för mycket.

Mindre dämpning

Förutom att absorbera svett, är syftet med strumpor att skydda fötterna. När du springer utan strumpor förlorar du på den dämpning och vaddering de ger. Detta kommer inte att orsaka några skadliga effekter efter en löprunda eller två, men om du springer sockless tillräckligt ofta kan du få mer värk och smärta i hela kroppen.

Så, ska du springa utan strumpor?

När du vet vad du gör nu, är det en bra idé att springa utan att ha på dig strumpor? Det beror på!

Om det är ett kort lopp, då är det inte mycket skada i att kasta strumpor. Dina fötter kommer att svettas, men tillräckligt med friktion kommer sannolikt inte att byggas upp så att du måste oroa dig för blåsor. Skoluktarna ska inte vara alltför stötande heller. Som sagt, se till att du behandlar dina skor med en antibakteriell spray eller rengöringsmedel när du kommer hem.

För längre löpturer och speciellt för lopp och maraton vill man alltid ha strumpor på sig. Det är också sant när man bryter in skor. Styvheten hos dina nya löparskor är tillräckligt för att även att bära strumpor med dem kan göra en obekväm upplevelse under några timmar. Istället för att försöka springa i dina skor medan du bryter in dem, bär dem runt huset eller på kontoret.

Om du vill hoppa över strumpor, här är några tips som kommer att skona dina fötter.

Vaselin är din vän

Du kanske inte behöver packa strumpor i din löparväska, men du behöver vaselin och mycket av det. Före löpningen, applicera geléen på alla delar av foten som kommer att beröra/gnugga mot dina skor när du springer. Vaselin minskar skavsår så att dina fötter inte får smärtsamma blåsor även utan strumpor.

Eller använd tejp

Ingen vaselin? Inga problem! I utbyte kommer en del löpare att sätta tejp på fötterna och linda tejpen runt fotkulorna och speciellt tårna. Att tejpa ihop tårna kan begränsa deras flexibilitet, vilket i sin tur kan påverka din löpställning. Du kommer också att behöva ta itu med de klibbiga resterna från tejpen när du äntligen skalar av den.

Vid det här laget är det enligt vår mening bättre att bära strumpor än att täcka fötterna med tejp, men det är ändå ett alternativ.

Strö över lite talk

Som vi sa tidigare kommer dina fötter alltid att svettas när du är engagerad i intensiv aktivitet, men du kan begränsa hur långt fukten sprids. Du behöver bara talk, som kan absorbera svetten och på så sätt minska missfärgning, väta och lukt. Ju torrare dina skor är, desto mindre skav och blåsor.

  En lista över de bästa bågskyttebanorna i Dallas/Fort Worth-området

Varför löpare behöver kompressionsstrumpor

Varför vill så många löpare springa sockless i första hand? Det går tillbaka till vad vi sa i introt. Ibland kan strumpor vara väldigt irriterande. De har sömmar över tårna som kan kännas smärtsamma när du är på mil fem av din löprunda.

Som vi nämnde tenderar strumpor att hopa sig och glida vid sämsta möjliga tidpunkter. Du kan antingen ignorera problemet eller sluta och fixa dina strumpor. Men varje gång du stannar, minskar du din totala löptid, vilket hindrar din prestation. Dina strumpor tenderar också att lukta, och de blir genomblöta när du är klar med att springa.

Med alla dessa problem är det lätt att smutskasta strumpor, men det är inte sockorna i sig som är problemet. Det är den typen av strumpor du har på dig.

Om du springer i allt annat än kompressionsstrumpor, kanske du är bättre av att vara utan strumpor. Bomullsstrumpor kan förskjutas i dina skor, och de kan inte absorbera svett, så dina fötter blir bara genomblöta, vilket ytterligare förvärrar problemet med glidning.

Kompressionsstrumpor är höga strumpor som bärs upp runt knäna. De är tänkta att sitta tätt så att de trycker runt dina anklar och ben, vilket ökar din cirkulation och till och med kan minska svullnad.

Funktionerna hos kompressionsstrumpor inkluderar:

  • Bågstöd
  • Dämpning
  • Antiluktteknik
  • Antibakteriell teknologi
  • Inga sömmar
  • Bomullsfri

Ja, ett par bra kompressionsstrumpor kan kosta upp till $30, men de räcker för dig i månader i taget (eller längre) om du tar väl hand om din. Ännu bättre är att att bära kompressionsstrumpor låter dig undvika problem som obekväma sömmar, fuktabsorbering och strumpor utan att bli sockless, vilket vi fastställde tidigare kan vara riskabelt för din hälsa.

Våra favoritstrumpor

Rockay Anti-Blister löparstrumpor för både män och kvinnor är några av de bästa vi har använt. De använder 100 % återvunnet material, rengör våra hav och erbjuder livstidsgaranti. Om du har svårt att hitta bekväma strumpor, börja med Rokay.

Slutgiltiga tankar

Att springa sockless har verkligen sin dragningskraft, speciellt om du brottas med dina strumpor varje gång du ska springa. Men om du inte bär barfota löparskor, är de flesta skor avsedda att användas med strumpor. Att hoppa över sockorna kan leda till blåsor, fotlukt och svettfläckade skor.

Om du hatar att springa med strumpor, använder du sannolikt fel typer av strumpor för en löptur. Istället för att bära det första paret bomullsstrumpor du drar ut ur lådan, prova kompressionsstrumpor istället. Dessa strumpor är designade för att minimera lukter och maximera komforten.

Relaterat innehåll

Du är på väg att springa, så du tog tag i dina löparskor, löparstrumpor och några bekväma, fuktavledande kläder. Du har allt du behöver, eller hur? Inte nödvändigtvis. Du måste se till att skydda din noggin också, gärna med en löparhatt. Varför bära en löparhatt?

I löpning är skorna du bär allt. Du kan ha den mest uthållighet och uthållighet i världen, men om dina fötter är ömma av illasittande skor kommer din prestation att påverkas negativt. Att välja dina löparskor bör då inte vara ett lätt beslut. Istället vill du ta dig tid och göra din research. Vad ska du leta efter i den perfekta löparskon?