Ska jag springa dagen före ett lopp?

Imorgon är dagen du har väntat på, dagen du har förberett dig i över många månader: tävlingsdag! Du vill göra allt som krävs för att få din kropp i bästa skick för att prestera optimalt imorgon. Du undrar om det är en bra idé att klämma in en löprunda till. Ska du springa innan ditt lopp eller spara energi?

Ja, du bör springa dagen före ett lopp av följande skäl:

  • Löpning hindrar dig från att tänka över och bli nervös inför loppet
  • Det är i alla fall en del av din rutin, som också håller dig lugn
  • Ditt blodflöde ökar, vilket kan minska muskelsmärta
  • Det är en bra chans att kartlägga din tävlingsrutt

Framöver kommer vi att utveckla mer om ovanstående skäl till varför det är en så bra idé att springa före ett lopp. Vi kommer också att prata om när du kanske vill bara stanna hemma inför ditt maratonlopp. Se till att fortsätta läsa!

Här är 4 anledningar till att du bör springa innan ett lopp

Du kan inte tänka för mycket eller vara nervös medan du springer

Även de mest rutinerade löparna blir lite oroliga inför ett stort lopp. Att tävla är mycket press, för att inte tala om att det finns pressen du redan lägger på dig själv att göra ditt bästa.

Om det här är ditt första lopp eller det första du har gjort på ett tag, kan dina nerver vara på överdrift. Du kan inte minnas när du senast kände dig så här rastlös över något.

Övertänkande, enligt Texas nyhetssajt KERA Nyheter, kan orsaka magbesvär, värk i kroppen och huvudvärk. Ingen av dessa hälsoeffekter bidrar till att köra bra. Det är en sådan anledning till att vi tycker att det är en bra idé att springa före ett lopp.

När du springer kan du inte riktigt lägga märke till hur nervös du känner dig inför det stora loppet som kommer. Man kan inte heller tänka för mycket.

Visst, detta är bara en kort uppskov, men det är bättre än ingenting. När din löptur är slut, försök att hålla dig själv så lugn du kan. Att tänka för mycket är till din fysiska nackdel, så påminn dig själv om det så många gånger som det krävs.

Det håller i rutinen

Människor är vanedjur, vilket betyder att vi uppskattar och tröstar oss i våra vanliga rutiner eftersom de håller våra liv jordade. Dina nerver är redan höga eftersom ditt lopp är första gången i morgon bitti. Genom att ändra din rutin kommer du bara att förstärka dessa nervösa känslor.

Att hålla ditt schema som du skulle göra någon annan dag kommer att göra det lättare för dig att hålla dig lugn eftersom allt känns som business as usual. För en liten stund kan du nästan glömma att ditt lopp överhuvudtaget kommer imorgon, och det är inte dåligt! Ju mindre tid du spenderar nervös, desto bättre.

Du kan öka ditt blodflöde för mindre muskelsmärta

Det skulle vara din värsta mardröm att vakna på morgonen med stela muskler. Du vill känna dig smidig och kapabel så att du kan nå nya prestationsmilstolpar under loppet.

  Kan jag använda skinka för fiskbete?

Genom att springa dagen innan ditt lopp är det de här fördelarna du kan förvänta dig.

All träning ökar ditt blodflöde, inklusive löpning. Det behövs hälsosamt blodflöde för att skicka syre till musklerna, säger föreningen NFL-alumner. När musklerna syresätts kan de bli mindre ömma efter träning så att du inte är stel och värk på morgonen.

Du kan kartlägga din tävlingsrutt

Här är ytterligare en mycket övertygande anledning att springa dagen innan ett lopp, för att planera din löprutt! Genom att besöka parken eller markerna där loppet kommer att ske och springa där en liten stund kan du vänja dig vid förhållandena och själva rutten. Se bara till att detta inte bryter mot rasreglerna!

Planera din löpdistans före loppet

Du tror att du kommer att snöra på dig löparskorna trots att du har ett lopp imorgon, men hur långt ska du springa?

Måttlighet är verkligen nyckeln här, eftersom du inte vill bränna ut dig själv (mer om detta om ett ögonblick). Du måste också tänka på din egen erfarenhetsnivå (och vara ärlig här) samt längden på loppet du kör imorgon.

Om det här kommer att vara ditt första lopp, rekommenderar vi att du håller din förlopp ganska kort.

Din löptur bör vara mellan 20 och 30 minuter lång, kanske 40 minuter men inte längre än så. Du kommer att bli mer nervös än de flesta löpare om ditt lopp eftersom du inte har någon referensram för hur loppet kommer att se ut. Du måste ta hand om din energi.

För de som har gjort lopp tidigare, då kan du springa så länge du vill. Kanske håller du din löprunda kortare och tar cirka 30 minuter. Du kan till och med springa i 60 minuter eftersom du är en mer erfaren löpare och du vet vad du går för under ditt lopp imorgon.

Skulle du kunna springa längre än en timme? Det beror på hur länge ditt lopp kommer. Om du kör en 5k eller en 10k, då visst. Se dock till att du lyssnar på din kropp. Om du är trött är det en bra idé att avbryta löpningen, åka hem och vila lite inför huvudevenemanget imorgon.

Om du har ett maraton på schemat, som är över 25 mil, så vill du inte springa i närheten av så länge som 60 minuter dagen innan. Även 30 minuter kan vara för länge sedan du vill behålla din energi. En löpning på 20 minuter räcker för att få ditt hjärta att pumpa och ditt blod att röra på sig.

När är det en dålig idé att springa före ett lopp?

Den primära oro bland löpare som är oroliga för att träna dagen innan ett lopp är att de kommer att använda all sin energi på sin träning och inte har något kvar för själva loppet. Ändå är det enda sättet det skulle hända om du sprang runt hela natten och inte sov.

Träning, när den görs på rätt sätt, är inte tänkt att ta bort din energi, utan öka den. Detta WebMD artikel nämner en studie från 2008 från Psykoterapi och psykosomatik på själva ämnet.

Forskare vid University of Georgia fastställde att lågintensiv träning kan minska trötthet (med en mycket hög grad av 65 procent!) och öka ens energi (med 20 procent) hos deltagare som hanterar trötthet.

  Hur man använder en svensk finne för isfiske

Om du är orolig att du inte kommer att kunna somna efter en löprunda borde det inte heller vara ett problem. En publikation av Framsteg inom förebyggande medicinfrån 2017 skrev detta: ”…fysisk träning är en effektiv intervention för dem som inte upplever tillräcklig sömnkvantitet eller kvalitet.”

Så med dessa två problem ur vägen, finns det någon gång då du inte borde springa före ett lopp? Inte riktigt!

Om du nyligen återhämtat dig från en skada kanske du inte vill pressa dig själv för mycket om du inte måste. Att hoppa över en dags löpning kommer inte att påverka din prestation negativt nästa dag för loppet. Återigen, just nu kanske inte är den bästa tiden för ett lopp ändå.

Om du har tränat och sprungit hårt varje dag som förberedelse för loppet, så kanske du vill hoppa över löpningen dagen innan loppet eftersom du känner dig trött. Det här är en annan tid då det går bra att ta en paus. Du skulle inte vilja bli utbränd på den stora dagen!

I framtiden, se till att du ger dig själv en återhämtningsdag minst två gånger i veckan. Att träna dagligen kan vara ganska ohälsosamt.

Tips för att förbereda sig för ett lopp

Följande tips kan rusta dig för framgång inför tävlingsdagen!

Förbered det du behöver i förväg

Antingen före eller efter ditt förlopp, se till att du tar dig tid att göra klart allt du behöver för morgondagen. Om du kan, laga din frukost till i morgon innan du går och lägger dig. Ta fram alla dina favoritsnacks och förvara dem i din väska. Fyll din vattenflaska och ställ den i kylen över natten.

Som vi har sagt, kommer dina nerver att vara höga från ikväll till imorgon bitti. Du vill inte göra dem värre genom att springa runt som en kyckling utan ett huvud och leta efter din trogna vattenflaska eller lådan med granolastänger som du svor att du lämnade i köksskåpet.

Få ut din utrustning kvällen innan

Förutom att förbereda vad du ska äta och använda, förbered även din raceoutfit. Vi är säkra på att du har tänkt mycket på vad du ska ha på dig. Om du inte har gjort det, så är nu en lika bra tid som alltid.

Om det här är ett kallväderslopp så behöver du ett lätt, fuktavledande isoleringsskikt och sedan en vädertät, vindtät jacka. Du kanske vill dubbla upp lagren på den nedre halvan av din kropp också.

För vårens och sommarens lopp är enskiktskläder bäst. Se till att du undviker bomullsplagg, eftersom de fastnar i svett som gör dig blöt och obekväm. Fukttransporterande material som andas gör att du kan fokusera mer på mållinjen än dina kläder.

  Varför är fiske roligt och avkopplande?

Lägg ut alla dina kläder, inklusive dina löparskor och strumpor. På så sätt, på morgonen, är allt du behöver göra att ta på dig allt som redan är ute. Även detta kommer att förhindra en stressig start på morgonen så att du kan hålla dig lugn och fokusera på loppet.

Du kunde till och med sova i dina löparkläder om du verkligen ville, vilket är något vi har pratat om på bloggen tidigare. Det här är förmodligen inte bekvämt för många löpare, men om det är för dig, gör det!

Ta dig tid att äta

Din mage kommer att vara i knop när tävlingstiden närmar sig så mycket, men du måste göra ditt bästa för att äta. Mat är bränsle, och utan det bränslet kan din prestation lida.

Vi har skrivit om fastande löpning tidigare, det vill säga när du springer utan att äta, men det är inte för alla. Du kan vara mer skadebenägen utan mat i magen.

Dessutom vill vi påminna dig om en studie som vi pratade om i den artikeln från Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sportspublicerades 2018. I studien har forskarna finkammat närmare 50 studier om fastande löpning. De kom till enighet om att både din fysiska prestation och aeroba förmågor försämras utan mat.

Ingen säger att du måste sätta dig ner till en komplett frukostbuffé, men åtminstone knapra på något lätt till att börja med. Ta med ett mellanmål mellan körningen som kan hålla uppe dina glykogennivåer när de oundvikligen börjar sjunka efter din lätta frukost.

Gå och lägga sig tidigt

Prioritera att få extra sömn natten innan ett stort lopp. Sömn påverkar din vakenhet, och när du känner dig dimmig i huvudet är det omöjligt att koncentrera dig tillräckligt för att passera mållinjen före alla andra. Om du normalt klarar dig med sju timmars sömn, öka din mängd vila till åtta eller till och med nio timmar.

Din oro inför loppet imorgon kan göra det svårt att somna eller somna. För att minska din nervositet kan aromaterapi hjälpa. Kanske tänder du ett doftljus innan du går och lägger dig eller så använder du en diffusor.

En ljudmaskin kan introducera lugnande ljud som regn eller en livlig skog som kan få dig på ett sömnigt humör. Ljudböcker kan också uppnå samma effekt.

Vissa människor tycker att deras stress smälter bort med säkerheten hos en tyngdfilt, så prova det också.

Ställ in två larm

Har du någonsin sovit genom ett larm? Det händer, speciellt om du är extremt trött. Att få tillräckligt med vila bör förhindra detta problem, men det skadar inte ens att ställa in två larm bara för att se till att du är uppe och ur sängen med gott om tid över.

Slutgiltiga tankar

Att springa dagen innan ett lopp kan hjälpa dig att behålla din vanliga rutin, vilket kommer att lindra din oro inför det stora loppet imorgon. Du kan också förbereda dina muskler så att de är redo att gå på morgonen. Lycka till med ditt lopp!