Ska jag skaffa en komposttoalett i min husbil?

Det är inget mysterium att RV-toaletter inte har utsmyckade VVS-system. Istället för att slåss med din svartvattentank hela tiden, funderar du på att byta till en komposttoalett för din husbil istället. Är detta rätt drag?

Att kompostera toaletter kan gå veckor i taget innan man måste ta hand om sopsorteringen. Borttagningsprocessen är manuell jämfört med att tömma en svartvattentank, och komposttoaletter är ofta dyrare än andra RV-toaletter.

Att bestämma om du ska använda en komposttoalett i din husbil är ett stort val, och vi är här för att göra ditt lite enklare. I denna omfattande guide kommer vi att diskutera hur komposttoaletter fungerar, deras kostnader och för- och nackdelar. Du vill inte missa det.

Vad är en komposttoalett? Hur fungerar det?

Låt oss först se till att du förstår komposttoaletter till fullo.

Komposteringstoaletter 101

Har du någonsin hört talas om kompostering? Om du har, är det kärnan i en komposttoalett. Om du inte har det, låt oss förklara det nu.

Att kompostera något är att låta organiskt material brytas ned till föreningar. Om du har en trädgård hemma kan du använda en komposthög för några av dina växter. Då vet du att gödsel är en primär ingrediens i kompost, men det behöver inte bara vara djurgödsel.

En komposttoalett tar din mänskliga avföring (liksom urin) och bryter ner den. Du behöver inte spola en av dessa toaletter, och de har inget vatten i tanken heller. Istället är det meningen att du ska lägga till torvmossa, kokosnöt, sågspån eller annan koltillsats till toaletten. Genom att göra detta introducerar du fickor med luft i hela toalettens insida som startar nedbrytningsprocessen.

För att kompostering ska ske behöver du ett förhållande mellan kol och kväve som är minst 25:1. Temperaturen på komposttoaletten måste vara 104 till 122 grader Fahrenheit eller 40 till 50 grader Celsius. Aktiv blandning och kammardimensionering kan bidra till detta. Du kan inte heller överstiga 70 procent fukt.

Komposttoaletter inkluderar en komposterings- eller uppsamlingsenhet och en sittplats. Vissa toaletter låter dig bara sitta på huk istället för att sitta, men det beror på designen. Komposteringsenheten är mer komplex, eftersom inuti den finns åtkomstdörren för att ta ut komposten, ett urinavledningssystem eller lakvattenuppsamling, ett ventilationssystem och komposterings- och förvaringskammaren.

Så fungerar kompostering av toaletter

Vad händer när du använder en komposttoalett? Tja, först gör du din grej. Om din komposttoalett har ett urinavledningssystem eller lakvattenuppsamling, kommer den att hålla urinen där. Avföringen kommer att gå i komposterings- och förvaringskammaren. Men inte alla komposttoaletter har ett urinavledningssystem, i så fall går urinen också till komposteringskammaren.

Mellan urinavledningssystemet och koltillsatsen du använde i toaletten kan aerob nedbrytning ske. Om sönderdelningsprocessen är smidig, är det vanligtvis inte mycket lukt involverad i en komposttoalett.

Svampar och bakterier, gemensamt kallade mikroorganismer, bryter ner innehållet i komposttoaletten tills du har en slutprodukt som ofta liknas vid humus. Nej, inte hummus maten, utan humus, en typ av amorf organisk jord.

  9 tips för att hålla dina golv rena i stugan

Om du ville kunde du ta slutprodukten och lägga till den i din jord hemma. Som sagt, kontrollera bestämmelserna i ditt närområde innan du bara dumpar mänskligt avfall på din trädgård. Denna praxis är ibland inte tillåten, eftersom receptbelagda läkemedelsrester från ett urval av läkemedel kan finnas kvar i komposten som kan komma ut i grundvattnet.

Några av de vanligare medicinerna som har upptäckts i grundvattnet är kolesterolsänkande medicin, fibrater, karbamazepin, koffein, ibuprofen, testosteron, progesteron, östrogen, digoxin, kalciumkanalblockerare, ACE-hämmare, blodförtunnande medel, antidepressiva och antibiotika.

Vi måste prata om patogener, eftersom de tenderar att överleva i komposttoaletter. Ascarisägg, en typ av helmintägg, är en sådan frekvent patogen. Ascaris är förresten en parasitisk rundmaskart. Inte alla Ascaris maskar sprids till människor, men Ascaris lumbricoides burk. Det orsakar ascariasis.

Denna tunntarmsinfektion kan spridas till lungorna i svåra fall. Medan maskarna fortfarande finns i tunntarmen inkluderar symtomen viktminskning, buksmärtor, aptitlöshet, diarré, kräkningar, avföringsförändringar och illamående.

När du går på toaletten kan du se maskar i din avföring. Tarmblockeringar kan också ibland inträffa, vilket kommer att öka din frekvens av kräkningar och buksmärtor. Om dina barn har ascariasis kan deras tillväxt hämmas.

Skulle maskarna nå dina lungor ökar symtomens svårighetsgrad. Nu kan du uppleva feber, smärta och obehag i bröstet, blodigt slem, väsande andning, munkavle och hosta. I vissa fall har personer rapporterat aspirationslunginflammation, en typ av lungaspiration där saliv eller magsyra kan omdirigeras till lungorna.

Vilka är fördelarna med en komposttoalett?

Nu när du förstår grunderna i komposttoaletter är det dags att fördjupa dig i för- och nackdelar. I det här avsnittet kommer vi att prata om varför så många RVers är beroende av komposttoaletter.

Du behöver inte använda din Blackwater-tank

Blackwater-tanken är förmodligen eländet med din existens som husbilsägare. Du har inget emot att spola och rengöra sötvattentanken eftersom den aldrig blir för smutsig och den inte innehåller mänskligt avfall. Även gråvattentanken – även om den verkligen inte är tilltalande – är inte särskilt stötande. Men svartvattentanken? Du beklagar den dagen du måste filtrera allt det där smutsiga, fekala avloppsvattnet ur tanken vid en soptipp. Det spelar ingen roll hur många gånger du gör det; dumpa det blir aldrig lättare.

Med en komposttoalett slutar du helt och hållet använda din svartvattentank. En komposttoalett har inget avloppssystem, inget septiksystem och inga tankanslutningar. Allt går rakt in på toaletten. Du kommer fortfarande behöva spola dina gråvatten- och sötvattentankar då och då, men du kommer inte att vara på tömningsstationen lika ofta längre.

Längre perioder mellan att behöva dumpa avfall

Hur länge kan du gå innan du måste tömma din svartvattentank nu? Det är väl inte mer än tre dagar? Kanske vid sällsynta tillfällen kan du vänta fem dagar, men du dumpar fortfarande innehållet minst varje vecka. När du åker på roadtrip i en månad eller längre är det mycket dumpning att behöva göra.

Komposteringstoaletter kan hålla på minst två veckors avfall och andra tre till fem veckor!

  Vart ska man gå på isfiske nära Milwaukee, Wisconsin

Låt oss säga att du har en två månader lång roadtrip planerad i din husbil, vilket är åtta och en halv vecka. Det är nästan nio gånger du skulle behöva tömma din svartvattentank. Med en komposttoalett skulle du kunna dumpa tre till sex gånger. Ja, just det, du kan halvera din dumpningshastighet med en komposttoalett.

De är stora

Dessa kassetttoaletter känns inte som din potta hemma, mest på grund av storleksskillnaden. Kassetttoaletter kan vara 29 tum gånger 17,25 tum gånger 21,75 tum. Jämför det med din kommod hemma, som i genomsnitt är 30 tum gånger 31 tum gånger 20 tum.

Komposttoaletter är mer besläktade med storleken på en hemmatoalett än en kassetttoalett. När du måste gå vill du vara bekväm. En komposttoalett kommer att prioritera din komfort på ett sätt som du inte alltid får med kassetttoaletter.

Kompostering är hållbart

Du älskar RVing, men du vet att det inte hjälper precis ditt koldioxidavtryck att köra ditt enorma fordon över hela landet. Det är därför du försöker vara så miljövänlig som möjligt. Att äga en komposttoalett är ungefär så hållbart som det blir. Det avfall du gör kan återanvändas för att hjälpa växter att växa och blommor att blomma.

Vilka är nackdelarna med en komposttoalett?

Lika fördelaktigt som komposttoaletter kan vara måste vi prata om nackdelarna med att använda en av dessa toaletter.

Kan vara illaluktande

Även om aerob nedbrytning är tänkt att vara en relativt stinkfri process, betyder det inte att lukter inte kommer igenom. Dessutom sker aerob nedbrytning endast när vissa kriterier uppnås som vi diskuterade i början av denna guide. Om ditt förhållande mellan kol och kväve är avstängt eller om fuktnivåerna inte är inom rätt intervall, kommer hela din husbil att snabbt börja lukta avföring och/eller urin.

Visst, du kan tömma en flaska luftfräschare i husbilen, men det maskerar bara lukten. Du måste öppna fönstren och låta lukten sakta strömma ut. När du bor på en campingplats eller delstatspark med andra RVers kan du slå vad om att de kommer att klaga.

De är dyra

Komposttoaletter är långt ifrån billigt. De börjar på $1 000 och kan kosta uppåt $1 400. En grundläggande kassetttoalett, å andra sidan, är prissatt till $100 till $300. Du kanske betalar mellan $500 och $700 för en riktigt high-end kassetttoalett, men de är alltid billigare än en komposttoalett.

Du har redan mycket att lägga pengar på som husbilsägare. Du kanske bestämmer dig för att dra gränsen vid en $1 000 toalett, och vi kan inte skylla på dig!

Du måste ta bort avfallet direkt

Ja, en komposttoalett hindrar dig från att behöva tömma din svartvattentank, men allt avfall som går i din toalett kan inte stanna där för alltid. Förvaringskammaren har bara så mycket plats, och när den är full kommer det att hända dåliga saker. Urin kan läcka, ibland även innan tanken är full, så du måste vara noggrann med att tömma den.

  Vilket är det bästa betet för surffiske?

Eftersom komposttoaletter är tanklösa, hur gör man för att bli av med avfallet? Många komposttoaletter har en bricka under förvaringskammaren som du kan dra ut. Sedan kan du säcka upp det komposterade avfallet och göra vad du vill med det.

Om du inte får återanvända komposten på ett hållbart sätt, kan du lämna den på en husbilsdumpstation eller spola ner den i en offentlig toalett.

När du tar bort avfallet blir det ibland fortfarande färsk avföring. Andra gånger kommer avfallet att ha komposterats så mycket att det blir mer gödselliknande. Hur som helst måste du bli riktigt bekväm med att hantera ditt eget avfall.

Kan leda till patogenspridning

Förutom ick-faktorn finns det också risk för patogen och sjukdomsspridning om du hanterar kompostavfallet på ett felaktigt sätt. Du kan bli väldigt sjuk och sprida maskar och andra patogener till dina andra RVers, vilket inte är kul för någon.

Ska du skaffa en komposttoalett i din husbil?

Okej, så låt oss ta upp din fråga, ska vi? Är en komposterande husbilstoalett det rätta alternativet för dig?

Att kompostera toaletter är säkert bekvämt. Om du redan använder kompost som en del av din inomhusträdgård bör det vara enkelt att hitta en komposttoalett på din husbil. För den som är ny på kompostering kan man fortfarande få en av dessa toaletter, det blir bara en brantare inlärningskurva.

Om du vill ha en komposttoalett så att du aldrig behöver röra din svartvattentank igen, rekommenderar vi att du överväger om det. Avfallsborttagningsprocessen i en komposttoalett är mycket mer i ditt ansikte än att skicka avloppsvatten genom en svartvattentank. Du måste dra ut en bricka full med avföring, och för många RVers kan det vara värre än att tömma en svartvattentank.

Tänk också på din budget. Komposteringstoaletter börjar på 1 000 dollar. De kan hålla i åratal med rätt skötsel, men du måste konsekvent byta ut koltillsatsen. Torvmossa börjar på $1,10 per kubikfot. Kokosnötkokos kostar cirka 20 dollar för en påse på 11 pund. Sågspån är $20 för fem pund. Dessa tillsatser är inte särskilt dyra, men kostnaderna kan öka under månaderna och åren.

Om du bestämmer dig för att du vill ha en komposttoalett till din husbil måste du vara extremt försiktig när du hanterar avfall för att undvika spridning av patogener. Vi rekommenderar alltid att du bär handskar och annan skyddsutrustning som skyddsglasögon eller ansiktsmask om du inte vill andas in badrumslukter. Se till att du tvättar händerna noga när du är klar med hanteringen av avfallet.

Slutgiltiga tankar

Komposttoaletter är en miljövänlig, tankfri lösning. De håller i veckor i taget snarare än dagar som en svartvattentank, men du måste ofta komma nära och personlig med ditt avfall.

Vi hoppas att den här guiden hjälpte dig att avgöra om en komposttoalett är rätt val för din husbil!